SHS Aardvark
KutsumanimiArdi KasvattajaShelyes
SukupuoliOri OmistajaJassu VRL-08942
Syntynyt/Ikä13.04.2020 / 3-vuotias, ikääntyy SHS:n mukaan MeriititFF (10/2020)
RekisterinumeroVH20-053-0013 / #PKK3774 Painotuskouluratsastus
Rotunorjanvuonohevonen Koulutustasokoulutetaan
Väri/merkitruunihallakko (AaEeDD) Säkäkorkeusaikuisena 146 cm

Shelyesissä oli jo pitkään kytenyt ajatus elvyttää tallin nukuksissa ollut kasvatustoiminta, sillä lähes kaikki tallin vuonohevosista olivat naapuritalli Brynhildin kasvatteja. Luonnollinen vaihtoehto oli siis kääntyä tässäkin asiassa jälleen Brynhildin puoleen, josta isäehdokkaaksi tallin osaavimmalle vuonohevostammalle Hillalle valikoitui puolisoksi upea Haakon-ori. Astutus onnistui ensimmäisellä yrittämällä, ja Hillakin hoiti ensikertalaiseksi emän roolinsa oikein mallikkaasti. Keväällä maailmaan putkahtaneesta hontelojalkaisesta hörisijästä ei olisi voinut aivan heti uskoa, kuinka hieno yksilö tallimme kasvatista varttuisikaan.

Vieroitusikään mennessä Ardi oli kerryttänyt niin paljon ihailijoita ja hurmannut tallilaisia valloittavan ystävällisellä luonteellaan, että alkoi olla ilmiselvää, että se jätettäisiin talliin myymisen sijaan. Lokakuussa 2020 myönnetty Finest Foal -arvonimi kuitenkin sinetöi päätöksen säilyttää Ardi orina, sillä hyväluontoista ja kaunisrakenteista vuonohevosta haluttiin ehdottomasti käyttää tulevaisuudessa jalostukseen. Tähän ikään mennessä on käynyt selväksi, että Ardissa yhdistyvät kahden hyvin eriluontoisen Brynhild-kasvatin parhaat ominaisuudet, emmekä voisi olla ylpeämpiä SHS-kasvattajaliitettä kunnialla kantavasta orista.


Ardi kuuluu niihin hevosiin, joiden on helppo unohtaa olevan oreja. Onhan se komearakenteinen, ja leimatkin ovat näkyvät, mutta tammojen jahtaamista ja lauman nokkimisjärjestyksen testaamista enemmän sitä kiinnostavat ihmiset, herkut ja kaikki huomio, mitä sille ikinä vain suodaankaan. Onkin lähes hämmentävää, kuinka samankaltainen Ardin luonne on verrattuna tämän isänisänisänisänisään, Brynhildin herrasmiehenäkin tunnettuun Hammerfest-oriin, joka on edelleen yksi tallin hienoimmista siitosoreista – ellei jopa hienoin. Ehkä juuri tästä johtuen Ardin kasvua ja oppimista on seurattu erityisen suurella mielenkiinnolla; yhtäläisyydet ovat niin suuret, että Brynhildin omistajan, Viivin, sanoja lainatakseni "melkein tässä alkaa uskoa reinkarnaatioon".

Siinä missä orin ystävällisyys ja ihmisläheisyys kumpuavat todennäköisesti isälinjasta, on Ardi perinyt epäilemättä emältään tämän terävät älynnystyrät sekä korkean työmotivaation. Ardin koulutus käsittelystä hoitotoimenpiteisiin, ajokoulutukseen ja jopa ratsuna toimimisen alkeisiin on sujunut kaiken kaikkiaan niin kivuttomasti ja sutjakkaasti, että välillä on tullut pohdittua, että pakkohan tässä on olla jokin koira haudattuna. Koiraa ei toistaiseksi ole vielä paikannettu, mutta se on ainakin varmaa, ettei orin käytöksessä ole ollut moitteen sijaa. Ardin suurin ongelma kun on niinkin pieni kuin yksin jäämisestä hermostuminen, mutta onneksi vilkkaassa, laumatarhausta harjoittavassa ratsastuskouluympäristössä sellaiseen tilanteeseen joudutaan tuskin koskaan.

Nuori Ardi opettelee parhaillaan ratsuhevosen elämää. Se on jo saanut valjakkokoulutuksen, ja työskentelee hyvin mielellään niin ohjasajettuna kuin kärryjen edessä, mutta ratsastusta sillä ei vielä ole aloitettu. Näyttävien liikkeidensä vuoksi Ardista toivotaan emänsä tapaan motivoitunutta kouluhevosta, mutta vain aika näyttää, tullaanko tavoitteeseen pääsemään vai ei. Esteratsastus taas jätetään suosiolla osaavammille; irtohypytyksen perusteella Ardin lahjat eivät varsinaisesti ole suuntautuneet siihen lajiin, mistä estetolppia kasaan parsineet tallityöntekijät ovatkin surutta antaneet kuulua. Heiltä ikuisena muistona Ardille onkin siunaantunut ivallinen lempinimi "Kule", joka on lyhennys norjan kielessä keilapalloa tarkoittavasta sanasta.

i: Brynhild Haakon
nvh, 146cm, hhkko
ii: Brynhild Halden
KV-II
nvh, 145cm, hhkko
iii: Brynhild Hattfjell
iie: Kjellfrid
VVJ-I, YLA2
ie: Brynhild Feanor
nvh, rnhkko, 145cm
iei: Brynhild Strynfrost
VVJ-I, YLA2
iee: SHS Nordlys
VVJ-II, KRJ-I
e: Brynhild Hilfrida
nvh, 145cm, vhkko
ei: Roudan Theodor
KRJ-II, YLA2
nvh, 145cm, rnhkko
eii: VIR MVA Ch Amarn Skjorre
eie: Dazzling v.Pijnboompit
YLA2, KRJ-II, VVJ-III
ee: Brynhild Snøhvit
nvh, 137cm, vhkko
eei: Snøfnugg
VVJ-III
eee: Brynhild Sussan
VVJ-I

Näytä loput polvet (5+)


Isä: Brynhild Haakon
Haakon on upea, harmaahallakko vuonohevosori, joka on osa palkitusta Hammerfest-orista alkanutta H-alkuista kasvatuslinjaa. Haakonin jalostusura alkoi 8-vuotiaana Ardin ollessa sen ensimmäinen jälkeläinen. Ori on ehdottomasti omimmillaan valjakkoajossa, jossa se on kisannut menestyksekkäästi vaikeissa luokissa asti, mutta se on saanut myös ratsukoulutuksen kasvattajatallillaan Brynhildissä. Luonteeltaan Haakon on sopiva yhdistelmä ystävällisyyttä ja kuuliaisuutta, mutta kuitenkin samalla myös kisahevoselle ominaista energisyyttä ja herkkyyttä.
Näytä isän sukuselvitys
Emä: Brynhild Hilfrida
Kaunis valkohallakko Hilla on Shelyesin tuntihevoskatraan suosituimpia ja osaavimpia kouluratsuja. Tarkka ja vaativa tamma on erinomainen opetushevonen tehden aina selväksi, tekeekö ratsastaja kulloinkin oikein vain väärin. Yleispainotteinen tamma on tuntihevosen uransa ohella niittänyt mainetta myös kisakentillä niin ERJ:n, KRJ:n kuin VVJ:n alaisissa kilpailuissa. Hilla on perinyt sukunsa tammoille tyypillisen omanarvontuntoisen luonteen, mutta se on kuitenkin ystävällinen ja turvallinen käsiteltävä sekä erittäin motivoitunut työkaveri kisakentillä.
Näytä emän sukuselvitys
Hoito-ohjeet
- Ei karsinaan ilman henkilökunnan lupaa!
- Tarhataan ilman päitsiä.
- Ensisijaisesti ratsastuskäytössä sidepullit, herkkä kuolaimelle.
- Maastoon nivelkuolain ja suojat joka jalkaan.
- Ei saa jättää tarhaan viimeisenä.
- Ruoat turvotetaan valmiiksi etukäteen.
- Sateella sadeloimi, villaloimi kuivatukseen.
- Klipattuna ratsastusloimi alku- ja loppukäynteihin.
- Kevyttoppaloimi pakkasella, jos klipattu.
Jälkikasvu
Syntynyt Syntymämaa Varsan nimi Emä
00.00.0000 Ei jälkeläisiä -
Ardi on liian nuori jalostukseen.
Värigenetiikka: AaEeDD
A-lokus: Heterotsygootti (Aa) – Kykenee tuottamaan harmaahallakkoja jälkeläisiä.
E-lokus: Heterotsygootti (Ee) – Kykenee tuottamaan punahallakkoja jälkeläisiä.
D-lokus: Homotsygootti (DD) – Tuottaa vain hallakkoja jälkeläisiä.
C-lokus: Ei voikko (nn) – Ei kanna voikkogeeniä. Ei tuota tuplavoikkoja (kvit) jälkeläisiä.
Ominaisuuspisteet
Kategoria - pisteet
nopeus0.08 p.
kestävyys0.08 p.
hyppykapasiteetti0.84 p.
rohkeus0.84 p.
kuuliaisuus ja luonne458.1 p.
tahti ja irtonaisuus72.79 p.
tarkkuus ja ketteryys461.84 p.
Tasot lajeittain
Jaos Pisteet Taso (/Max)
KRJ530.89 p. 0 (/5)
VVJ919.94 p. 0 (/10)
KERJ1.84 p. 0 (/1)
MEJ461.92 p. 0 (/1)
ERJ459.78 p. 0 (/1)
ARJ458.1 p. 0 (/0)
Kouluratsastuskilpailut
sijoitusta, joista voittoja (voittoprosentti %)
Kilpailusuunnitelma / tavoitteet
4-vuotiskausi » 5 sijoitusta helppo C
5-vuotiskausi » 5 sijoitusta helppo C, 10 sijoitusta helppo B
6-vuotiskausi » 15 sijoitusta helppo A
7-vuotiskausi » Eteneminen vaativaan B:hen + väh. 5 sijoitusta
00.00.0000 Paikka 00 cm
? / ?
Muut suoritukset
Esteratsastus: 0 sijoitusta, joista 0 voittoja
00.00.0000 Paikka 00 cm
? / ?
Valjakkoajo: 0 sijoitusta, joista 0 voittoja
00.00.0000 Paikka 00 cm
? / ?
Näyttelyt
Näyttelyarvonimet
FF (Finest Foal) » 10 / 2020
20.09.2020
(kuva)
Zen
Tuom. Pölhö
Rakennekuva: kaikki varsat
EM: Tekniikka
EO-sert
"Ikäisensä näköinen, hyvänmallinen ja sopusuhtainen varsa. Vaikka varjostus jne. onkin hyvin minimaalista, on muotoa ja kolmiulotteisuutta saatu silti hienosti esiin taitavalla viivan- ja värinkäytöllä. Mieleenpainuva toteutus, arvosteluun vaikuttamattomana yksityiskohtana pakko mainita selkeä ja mielenkiintoinen tausta sekä esittäjän ilmeikkyys."
18.09.2020
(kuva)
Sumulahti
Tuom. Inna
Rakennekuva: orivarsat
EM: Kokonaisuus
EO-sert
“Persoonallinen toteutus, jossa myös selkeä piirtäjän leima. Erityistä plussaa tilannekuvasta, johon on myös ihminen toteutettu.”
30.08.2020
(kuva)
Seppele
Tuom. Aksu
Rakennekuva: varsat EO-sert
LKV, BIS 3
virtuaalihevonen || a sim-game horse || virtuaalitalli || a sim-game stable
Copyright © Jassu L. 2008—2021. Tekijänoikeus.
Varusteet © Equestrian PRO