vuonohevoskasvatusta

 † Brynhild Hafgrim 15.12.13 - 11.7.18

KUTSUMANIMIHaffe KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA15.12.2013 REKISTERINUMEROVH13-053-0193
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS145cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo B, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 15.03.2014 ja 8 vuotta 15.08.2014. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
VVJ-I, KRJ-I, YLA2 

On turha väittää, etteivätkö odotukseni olisi olleet korkealla kun Hakonin ja Liljen pieni harmaa varsa paljastui oriksi. Haffen isä Hakon on yksi ehdottomista silmäteristäni, jonka vuoksi toivoinkin sille orivarsaa kotiin kasvamaan ja orilinjaa jatkamaan. Jo maitovarsana harmaahallakko varsa muistutti ilmeisesti isäänsä ja myöhemmin se on paljastunut myös luonteensa puolesta varsin isänsä kaltaiseksi oriksi. Haffe on rauhallinen ja kylmäpäinen herrasmies, joka on valloittanut yhden jos toisenkin tallitytön puolelleen. Karsinassa se on mukava hoidettava, sillä vaikka ori seisookin rauhassa aloillaan kehittämättä mistään toimenpiteistä sen suurempia ongelmia, se on myös sosiaalinen ja touhuaa mielellään ihmisten kanssa. Aivan ehta herrasmies Haffekaan ei kuitenkaan ole, vaan sekin on perinyt ripauksen ponimaista luonnetta emältään Liljeltä. Tilaisuuden tullen poniori saattaa esimerkiksi livahtaa heinälään aterioimaan tai tuhota tarhassa laumakaverin loimen käyttökelvottomaksi. Pientä ponimaista pilkettä saa siis löytyä herrasmiehenkin silmäkulmasta.

Sukunsa puolesta Haffella on erinomaiset mahdollisuudet päästä pitkälle niin valjakkoajossa kuin koulu- ja esteratsastuksessakin. Ori on itsevarma ja energinen ratsu, eikä sitä tarvitse kahdesti pyytää eteenpäin. Ylimääräisten lepopäivien jälkeen kierroksia alkaa kertyä helposti liikaakin, jolloin ori ei meinaa pysyä lainkaan kuulolla. Nopeat ja huomaamattomat siirtymät aiheuttavat silti normaalistikin päänvaivaa ja erityisesti pysähdykset reippaamman työskentelyn jälkeen ovat lähes mahdottomuus. Parhaiten Haffe rauhoittuu avuille monipuolisten tehtävien ja kevyiden pidätteiden avulla. Hypätessä Haffen menoa on rauhoitettava paljon, mutta motivoitunut ori on etevä arvioimaan etäisyyksiä kovassakin vauhdissa ja korjaa itse useita täpäriä tilanteita. Se onkin varma kilpailukaveri niin koulussa, esteillä kuin painotuslajissaan valjakkoajossakin, sillä se rakastaa kilpailutilanteita ja keskittyy niihin aina täysillä. Uudet paikat ja rauhattomat valmennus- ja kilpailuympäristöt eivät saa sitä hätkähtämään, vaan ori keskittyy mielellään itse kilpailusuoritukseen.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Hammerfest
 nvh, hhkko, 143cm
 VVJ-I, KRJ-I, YLA1, VVJ-AB
ii. Brennu-Njáll
nvh, hhkko, 144cm
iii. Gutten
nvh, rnhkko, 130cm
iie. Rødlokke
nvh, hhkko, 140cm
ie. Vigrestadbolka
nvh, hhkko, 137cm
iei. Veslegraaen
nvh, hhkko, 150cm
iee. Flinka Gimle
nvh, rnhkko, 133cm
 e. Liljekonvalj
 nvh, khkko, 145cm
 VVJ-II
ei. Vinterkrigen
nvh, rnhkko, 148cm
eii. Torkjell
nvh, rnhkko, 140cm
eie. Ingeborg NOR
nvh, vhkko, 141cm
ee. Thea av Vogar
nvh, khkko, 148cm
eei. Grette Åsmundsson
nvh, khkko, 150cm
eee. Theresse
nvh, rnhkko, 137cm

Isä Hammerfest, eli kotoisammin Hakoniksi kutsuttu ori on yksi Brynhildin tärkeimmistä siitosoreista ja tallin ehdoton herrasmies. Yleislaatuarvostelun elokuun 2014 tilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla palkittu harmaahallakko ori on kilpaillut menestyksekkäästi erityisesti valjakkoajossa, mutta myös este- ja kouluratsastuksessa. Hakon on parhaimmillaan valjakkoajossa varman ja kylmäpäisen luonteensa ansiosta ja sijoituksia sille onkin lajin vaikeista luokista kertynyt yhteensä 60 kappaletta. Nykyään ori on siitoskäytössä ja se on tähän mennessä saanut jälkikasvua viiden hienon varsan verran.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Brennu-Njáll syntyi pienellä vuonohevostallilla Norjassa, Øvre Eidfjordin kylässä. Orista kasvoi kotitallinsa lupaus ja ylpeydenaihe, eikä se koskaan muuttanutakan sieltä pois. Vaikka 144cm korkea harmaahallakko ori olikin ilkikurinen hoitaa, oli se kuitenkin myös erittäin kapasiteetikas. Brennu-Njáll kiersikin elämänsä aikana runsaasti näyttelyissä ja valjakkoajokilpailuissa saaden tunnustusta myös naapurimaiden puolelta. Siitä tuli nopeasti kysytty ja tunnettu jalostusori ja ennen ennenaikaista menehtymistään ähkyyn se ehtikin saada yli kuusikymmentä varsaa.
Isänisänisä Gutten oli herttainen pieni poniori. Vaivaiset 130cm korkea ruunihallakko ori oli todella ystävällinen luonteeltaan ja lähes kenen tahansa käsiteltävissä. Ponimaisuus ja vuonohevosille ominainen itsepäisyys siitä löytyi, eikä elämä pikkuorin kanssa käynytkään tylsäksi. Gutten oli suurimman osan elämästään pienellä maatilalla pääasiassa työhevosena, mutta sopusuhtaiseen rakenteensa ansiosta sitä kysyttiin vanhemmiten myös jalostukseen muutaman varsan verran.
Isänisänemä Rødlokke kasvoi suurella koulupainoitteisella vuonohevossiittolalla Pohjois-Norjassa, jossa siitä kaavailtiin ruusukehaita kouluratsastukseen. Se aloittikin uransa harvakseltaan kilpaillen, mutta suurta paloa lajia kohtaan se ei koskaan osoittanut, joten se myytiin lopulta harrastekaveriksi ja ajoponiksi nuorelle tytölle. Harmaahallakkoa tammaa lainattiin kuitenkin kerran jalostukseen, jolloin se sai terveen orivarsan.

Isänemä Vigrestadbolka kasvoi ratsastuskoulun vilinässä tullen luottavaiseksi ja kärsivälliseksi tammanaluksi. Se ratsukoulutettiin kokeneimpien tuntiratsastajien avustuksella ja harmaahallakko tamma pääsi jo ratsastuskouluaikoinaan kisaaman pikkuluokkia. Yksi sen koulutukseen osallistuneista tuntiratsastajista menetti tammalle sydämensä täysin ja Vigrestadbolka muutti tämän yksityisomistukseen. Parivaljakko kilpaili myöhemmin menestyksellä koulu- ja esteluokkia vaativillakin tasoilla peitoten usein suuret ja sirorakenteiset hevosetkin. Kilpailuista eläkkeelle jäätyään tamma jouduttiin myymään pienelle siittolalle, jossa se varsoi viidesti.
Isänemänisä Veslegraaen oli säkäkorkeudeltaan aivan sallitun mahdollisen ylärajoilla, minkä vuoksi se tuli hylätyksi näyttelyissä useammankin kerran. Harmaahallakko vuonohevonen oli kuitenkin oivallinen käyttöhevonen sekä ratsuna että valjakkoajossa, missä se ehti kilpaillakin nuorempana jonkin verran. Ori sai jälkikasvua kuitenkin vain yhden varsan verran ennen kun se ruunattiin ja myytiin ratsastuskoululle. Veslegraaen osoittautui pidetyksi tuntiratsuksi ja se kävikin kaikentasoisilla tunneilla.
Isänemänemä Flinka Gimle oli pienikokoinen vuonohevostamma. Sen tavaramerkkinä pidettiin kilttiä ja sopeutuvaista luonnetta ja ratsastuskoulussa sitä mainostettiinkin ”pomminvarmana”. Nuoruudessaan se kiersi useammassakin kodissa, mutta sen loppuelämän kodiksi vakiintui pienimuotoisesti vuonohevosia kasvattanut ratsastuskoulu. Jännevamman vuoksi Gimleksi kutsuttu tamma joutui jäämään eläkkeelle jo suhteellisen nuorena, mutta se jäi tallille siitoskäyttöön ja varsoi neljästi.

Emä Liljekonvalj on ruotsalaissyntyinen vuonohevostamma ja aivan omanlaisensa persoona. Se erottuukin joukosta helposti paitsi luonteensa, myös harvinaisen keltahallakon värinsa ansiosta. Tamman vilkas mieli keksii jatkuvalla syötöllä ponikujeita hoitajiensa päiviä piristämään, joten sen kanssa ei varmasti käy aika pitkäksi. Liljeksi kutsuttu tamma on ponimainen, mutta parhaimmillaan myös miellyttävä ratsu ja ajettava. Se onkin päässyt näyttämään kykyjään valjakkoajossa, jossa tamma on kilpaillut keräten 54 sijoitusta. Lilje on myös siitoskäytössä ja se on varsonut tähän mennessä kaksi orivarsaa.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Vinterkrigen syntyi ja kasvoi Pohjois-Ruotsissa. Sen kasvattaja omisti pääasiassa russeja, mutta päätti jättää vuonohevosvarsan kotiin kaavaillen siitä harrastekaveria esikoislapselleen. Kotoisammin Vinteksi kutsutusta orista kasvoi suurikokoinen ja luottavainen herrasmies. Se käyttäytyi jo nuorena fiksusti kaikenlaisissa tilanteissa ja oli myös lasten käsiteltävissä. Omistajan tytär valmentautui sen kanssa aktiivisesti este- ja kouluratsastuksessa ja parivaljakko starttasi muutaman kerran estekilpailuissa tuoden jokaisella kerralla ruusukkeen kotiin.
Emänisänisä Torkjell oli pääasiassa valjakkoajoon painottunut ruunihallakko ori, joka kilpaili jonkin verran myös koulu- ja esteratsatuksessa. Omistaja on kuvaillut oria motivoituneeksi ja eteväksi suorittajaksi, joka ei hätkähtänyt kilpailutilanteissakaan mistään. Ruotsissa syntynyt ja koko ikänsä vaikuttanut Torkjell oli myös siitoskäytössä ja se jätti jälkeensä seitsemän varsaa, joista viisi on kilpaillut aktiivisesti Ruotsissa.
Emänisänemä Ingeborg NOR syntyi Pohjois-Norjassa, josta se tuotiin kolmevuotiaana Ruotsin puolelle. Kotoisammin Ingeksi kutsuttu tamma vaikutti nuorena useissa kodeissa, kunnes se myytiin harrastekotiin gotlanninrusseja kasvattaneelle ponitallille. Valkohallakko tamma kilpaili harvakseltaan helpoissa koulu- ja esteluokissa ja pärjäten hyvin erityisesti kouluratsastuksessa. Inge oli pienimuotoisessa siitoskäytössä ja se varsoi kolmesti.

Emänemä Thea av Vogar oli rakenteeltaan siro ja korkea, sekä väriltään harvinainen keltahallakko. Vasta kuusi vuotta täytettyään Thea myytiin ratsastuskouluun, jonka jälkeen se kiersi usellakin tallilla tehden tuntitöitä. Se ei ollut kuitenkaan paras valinta tunihevoseksi, sillä tammalla oli taipumusta kuumua ratsastaessa ja uhkailla pienempiä ratsastajia. Muutaman vuoden kuluttua se pääsi viimein yksityiskäyttöön, jolloin Thea alkoi kilpailla aktiivisesti hyvällä menestyksellä. Sen hallussa on esimerkiksi vuonohevosmestaruus vuodelta 2006.
Emänemänisä Grette Åsmundsson oli varsinainen huomionkiinnittäjä, sillä orin säkäkorkeus oli sallitun mahdollisen ylärajoilla ja se oli väriltään harvinainen keltahallakko. Nuorena se kiersi jonkin verran näyttelyissä saavuttamatta kuitenkaan suurempaa menestystä, mutta siirryttyään kilpailemaan valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa ori pääsi täyteen loistoonsa. Grette oli nimittäin keskittymiskykyinen ja luotettava suorittaja.
Emänemänemä Theresse myytiin muutaman vuoden ikäisenä kasvatustoimintaansa aloitelleelle vuonohevostallille kantatammaksi. Ruunihallakon tamman peruskoulutus jäi puolitiehen sen varsottua ensimmäisen kerran jo nuorena. Pari vuotta myöhemmin tila joutui konkurssiin, jonka jälkeen Theresse kiersi useissa kodeissa, kunnes se päätyi tunnetulle vuonohevostallille. Tammalla on paljon jälkikasvua sillä se varsoi lähes kaikissa kodeissaan.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Haffe on kilpaillut pääasiassa perinteisissä kilpailuissa.

jälkikasvu

nvh-o. Ludvig av Kleppur (s. 26.06.2014), emä Derian Liselotte
nvh-o. Brynhild Haldor (s. 09.07.2014), emä Hertevike av Rågkross
nvh-o. Brynhild Hattfjell (s. 16.08.2014), emä Brynhild Fjellbris
nvh-t. Frøya (s. 06.11.2014), emä Eydís Picar
nvh-t. Brynhild Edda (s. 01.02.2015), emä Brynhild Smilla
nvh-t. Brynhild Hedda (s. 10.04.2015), isä Brynhild Smilla

cup-sijoitukset

  30.06.2014 - VVJ-Cup - Konkkaronkka - vaikea - 6/32
  30.11.2014 - VVJ-Cup - Breandan - vaikea - 3/31
  28.02.2015 - VVJ-Cup - Konkkaronkka - vaikea - 3/17

menestys

VVJ-I -palkittu huhtikuun 2015 tilaisuudessa pistein
7 + 43 + 25 + 20 + 15 = 110p, tähän mennessä VVJ:n korkeimmat pisteet!

KRJ-I -palkittu kesäkuun 2015 tilaisuudessa pistein
6 + 40 + 22 + 20 + 15 = 103p

YLA2 -palkittu kesäkuun 2015 tilaisuudessa pistein
26,5 (16+10,5) - 28 (21+7) - 17 - 15 - 5 = 91,5p

Bronze Premium -arvioitu lokakuussa 2015 pistein
3 + 4 + 4 + 4 + 18 + 11 + 22 + 9 = 75%

kilpailukalenteri

Valjakkoajo (VVJ) - 42 sijoitusta, joista 13 voittoja
18.04.2014 - Ryövärin Ratsutila - vaikea - 3/28
28.04.2014 - Jindabyne - vaikea - 2/11
29.04.2014 - Jindabyne - vaikea - 3/11
01.06.2014 - Arkadia - vaikea - 2/13
02.06.2014 - Arkadia - vaikea - 2/13
03.06.2014 - Brynhild - vaikea - 1/11
06.06.2014 - Arkadia - vaikea - 3/13
07.06.2014 - Brynhild - vaikea - 2/11
08.06.2014 - Arkadia - vaikea - 3/13
13.06.2014 - Muiston sh:t - vaikea - 4/18
17.06.2014 - Salpicar - vaikea - 3/14
20.06.2014 - Breandan - vaikea - 2/19
22.06.2014 - Breandan - vaikea - 1/19
25.06.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 2/12
25.06.2014 - Breandan - vaikea - 2/19
28.06.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 3/12
23.07.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 2/15
24.07.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 2/15
27.07.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 2/15
12.08.2014 - Fiktio - vaikea - 2/7
13.08.2014 - Fiktio - vaikea - 2/7
20.08.2014 - Aittohaara - vaikea - 2/12
21.08.2014 - Aittohaara - vaikea - 1/12
21.08.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 1/15
22.08.2014 - Aittohaara - vaikea - 1/12
25.08.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 1/15
26.08.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 3/15
26.08.2014 - Stal Lyckan - vaikea - 1/7
30.08.2014 - Konkkaronkka - vaikea - 1/15
14.10.2014 - Ponipallero - vaikea - 1/4
15.10.2014 - Ponipallero - vaikea - 2/4
16.10.2014 - Brynhild - vaikea - 1/4
18.10.2014 - Brynhild - vaikea - 1/4
19.10.2014 - Brynhild - vaikea - 2/4
23.10.2014 - Breandan - vaikea - 2/25
25.10.2014 - Dei - vaikea - 2/10
26.10.2014 - Breandan - vaikea - 2/25
27.10.2014 - Dei - vaikea - 1/10
28.10.2014 - Breandan - vaikea - 5/25
02.03.2015 - Serellenders - vaikea - 2/25
04.03.2015 - Locin Talli - vaikea - 1/30
25.03.2015 - Prime - vaikea - 4/23
Kouluratsastus (KRJ) - 42 sijoitusta, joista 5 voittoja
10.04.2014 - Riiviöt - helppo B - 4/50
11.04.2014 - Riiviöt - helppo B - 2/50
13.04.2014 - Riiviöt - helppo B - 5/50
18.04.2014 - Riiviöt - helppo B - 6/50
18.04.2014 - Fiktio - helppo B - 2/40
20.04.2014 - Fiktio - helppo B - 2/40
20.04.2014 - Aittohaara - helppo B - 7/50
21.04.2014 - Koivumäki - helppo B - 4/30
22.04.2014 - Aittohaara - helppo B - 7/50
25.04.2014 - Vaapukka - helppo B - 6/40
26.04.2014 - Vaapukka - helppo B - 6/40
27.04.2014 - Vaapukka - helppo B - 6/40
01.05.2014 - Vaapukka - helppo B - 6/40
05.05.2014 - Vaapukka - helppo B - 5/40
11.06.2014 - Muiston sh:t - helppo B - 1/40
16.06.2014 - Ponipallero - helppo B - 7/50
16.08.2014 - Dainty - helppo B - 2/30
23.08.2014 - Dainty - helppo B - 1/30
24.08.2014 - 6 Sins - helppo B - 5/30
04.10.2014 - Vaapukka - helppo B - 2/40
26.10.2014 - Brynhild - helppo B - 3/40
28.10.2014 - Brynhild - helppo B - 5/40
28.10.2014 - Brynhild - helppo B - 6/40
29.10.2014 - Brynhild - helppo B - 2/40
17.10.2014 - Petäjävaara - helppo B - 1/48
19.10.2014 - Petäjävaara - helppo B - 6/48
20.10.2014 - Petäjävaara - helppo B - 1/48
23.10.2014 - Juksula - helppo B - 7/60
25.10.2014 - Juksula - helppo B - 1/60
25.10.2014 - Juksula - helppo B - 6/60
26.10.2014 - Juksula - helppo B - 7/60
31.10.2014 - Metsälampi - helppo B - 7/50
31.10.2014 - Caral - helppo B - 6/50
04.11.2014 - Fiktio - helppo B - 5/50
06.11.2014 - Hengenvaara - helppo B - 5/30
10.11.2014 - Hengenvaara - helppo B - 2/30
02.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo B - 5/40
02.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo B - 4/40
03.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo B - 5/40
04.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo B - 4/40
08.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo B - 3/40
09.03.2014 - Yoran - helppo B - 3/40
Esteratsastus (ERJ) - 21 sijoitusta, joista 3 voittoja
22.04.2014 - Juksula - 80cm - 5/60
29.04.2014 - Muiston sh:t - 80cm - 3/40
30.04.2014 - Muiston sh:t - 80cm - 1/40
03.05.2014 - Muiston sh:t - 80cm - 1/40
18.05.2014 - Vaapukka - 80cm - 3/30
04.06.2014 - Huvitutti - 80cm - 3/40
04.06.2014 - Muiston sh:t - 80cm - 2/40
05.06.2014 - Huvitutti - 80cm - 4/40
09.06.2014 - Muiston sh:t - 80cm - 6/40
01.07.2014 - Joogin Suomalaiset - 80cm - 4/30
06.07.2014 - Joogin Suomalaiset - 80cm - 5/30
10.07.2014 - Joogin Suomalaiset - 80cm - 2/30
09.09.2014 - Stal Ahlstedt - 80cm - 3/40
12.09.2014 - Stal Ahlstedt - 80cm - 3/40
17.10.2014 - Brynhild - 80cm - 1/40
30.10.2014 - Brynhild - 80cm - 3/40
20.11.2014 - Marike - 80cm - 3/50
20.11.2014 - Marike - 80cm - 2/50
21.11.2014 - Marike - 80cm - 5/50
26.11.2014 - Latun Talli - 80cm - 3/30
02.12.2014 - LAC - 80cm - 4/40

valmennukset ja päiväkirja

04.06.2014 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Måns Roberg (omistajan kirjoittama)

Hevosiamme saapui tänään valmentamaan tunnettu valjakkovalmentaja Måns Roberg. Hän asuu aivan Ruotsin rajan tuntumassa, mutta olemme olleet paljonkin jutuissa valjakkoajokilpailujen ja vuonohevosvälitysten yhteydessä. Kun hän tuli viimein käymään Lofooteilla, sovimme valmennuspäivän hevosilleni. Tarkoituksenamme oli mahduttaa päivään useampi parivaljakkovalmennus erityisesti nuorempien hevosteni kanssa. Måns on nimittäin tarkka valmentaja, joka ei päästä helpolla ja uskoin päivästä olevan hyötyä koulutusvaiheessa olevien hevosteni kanssa. Kun olimme aamupäivällä selvinneet tammakaksikosta, otimme projektiksi harmaahallakot kasvattiorini Haffen ja Anjen. Molemmat olivat jo aloittaneet kilpailu-uraansa, mutta toivoin saavani hiottua vielä entisestään yhteistyötämme. Sen lisäksi ainakin Haffea on tulevaisuudessa tarkoitus viedä vielä eteenpäin vaativalta tasolta jolla molemmat orit nyt ovat.

Pääsin valmennus orien kanssa sujui varsin mallikkaasti ja saimme kuulla myös harvinaisia kehuja yhteistyöstämme. Sekä Haffella että Anjella vaikuttikin olevan hyvä päivä. Kumpikaan ei missään vaiheessa yrittänyt mitään ponivinkeitä, mitä erityisesti Anjella on tapana harrastaa. Sen sijaan ne suorittivat varsin tasapainoisesti tehtäviä ja pystyimme keskittymään oman istuntani ja tuntuman hiomiseen. Juuri kun ajattelin Haffen ja Anjen kulkevan erinomaisesti avuilla, säpsähti Anje puskasta lehahtanutta lintua ja orit nostivat hallitsemattoman laukan omine lupineen. Sain ne nopeasti takaisin tuntumalle, mutta sain myös noottia omasta keskittymiskyvystäni ja vinkkejä vastaavien tilanteiden ennakoimiseen ja estämiseen. Suoritimme loppuun vaativan tason koulukokeen, jonka Måns arvosteli kilpailusuorituksen tapaan ja antoi ohjeita kaikkien kohtien suorittamiseen. Vaikka parannettavaakin on paljon, olin kuitenkin päällimmäisenä erittäin tyytyväinen sekä Haffeen että Anjeen, enkä olisi enää millään malttanut odottaa muutaman viikon päästä koittavia valjakkokilpailuja niiden kanssa.


15.08.2014 Päiväkirjamerkintä - Haffe 8v!

Tänään juhlittiin harmaahallakon orikasvattimme 8-vuotispäivää. Haffesta on kasvanut juuri sellainen ori, jonka aina haaveilin saavani sen isästä Hakonista. Isänsä kaltainen herrasmies, kapasiteetikas kilpailukaveri erityisesti valjakkoajoon ja mikä parasta, aivan alusta asti itse kasvatettu. Lisäksi se on ehtinyt näkyä jo siitoskäytössäkin, Kleppurin kasvattama esikoisvarsa Ludvig jäi kotitallilleen kasvamaan, kun taas meidän kasvattamamme Haldor muutti Suomeen harrastekotiin. Tällä hetkellä kasvattitammamme Briia on kantavana Haffesta ja mikäli varsa paljastuu oriksi, on sen tarkoitus jäädä jatkamaan kotiin orilinjaa.

Tällä hetkellä Haffen kilpailu-ura on parhaillaan meneillään, mutta tänään vietimme syntymäpäivän kunniaksi rennomman herkuttelupäivän. Ori sai työntekijöiltä vähän liikaakin porkkanoita ja muita ylimääräisiä herkkuja ja me puolestaan vietimme laatuaikaa rennolla maastoretkellä. Kävimme kiertämässä lähes kahden tunnin lenkin, jonka varrelle mahtui useampi laukkapätkä ja pieni kahluureissu, joista Haffe pitää kovasti. Pian on kuitenkin tarkoitus jälleen ryhdistäytyä, sillä ensiviikolla odottaa jälleen valjakkokilpailut, joihin olemme Haffen kanssa osallistuneet.


09.11.2014 Päiväkirjamerkintä - vuonisorien maastoretki

Työntäyteisten päivien lomassa päätimme tallityöntekijöiden kanssa tehdä pienen irtioton arjesta ja lähteä porukalla rennolle maastoretkelle. Kilpailu-urallaan olevien orien kanssa on treenattu viimeaikoina ahkerasti, joten ne valikoituivat yhteistuumin ratsuiksemme. Itse johdin porukkaa Haffen kanssa, seuraavana tulivat kaksi nuorta tallityttöämme Rodin ja Toren kanssa, neljäntenä ratsuttajamme Mari nuoren, vielä koulutettavana olevan Linuksen kanssa ja perää puolestaan pitivät tallimestarimme Stina ja porukan vanhin ori Goran.

Retkestä muodostui lähes kahden tunnin mittainen lenkki, joka kiersi läheisen vuoristokylän ja merenrannan kautta. Matkalle mahtui niin rauhallinen laukkapätkä kuin metsässä samoiluakin ja niin hevoset kuin ihmisetkin tuntuivat nautivan siitä täysin siemauksin. Kaikkien onneksi retkestä muodostuikin juuri niin mukava kuin olimme toivoneetkin. Kaikki orit olivat liikenteessä rennolla mielellä, eikä Torekaan ryhtynyt missään vaiheessa kukkoilemaan. Nuorella Linuksella oli vielä ihmeteltävää, mutta vanhemmat orit toivat sille turvaa ja myös se suoriutui maastoretkestä hienosti. Haffe ja Goran vaikuttivat jopa aavistuksen laiskoilta, vaikka yleensä varsinkin Haffe on maastossa varsin pirteä. Haffen rauhallisuuteen saattoi silti vaikuttaa sekin, että sen perässä kulki Rodi, jolla ei tapansa mukaan ollut minkään valtakunnan kiire minnekään. Ori yritti ohimennen kurkotella satunnaisia kuusenoksia, mutta sen saaliit jäivät varsin vähäisiksi, mikä on eittämättä hyväksi sen vatsanympärykselle. Näillä eväin palasimme takaisin Brynhildiin arjen pariin, mutta ainakin hieman virkeämpinä kuin mitä lähtiessä olimme.


09.12.2014 Valjakkovalmennus Nottingham's Knightsissa, valmentajana merikissa

Haffe oli tänään todella itsepäisellä päällä, eikä ollut ymmärtää ohjastajan apuja ollenkaan. Honeythief kovasti pahoitteli oriin käytöstä ja selitti, ettei orilla oltu vähään aikaan valjakkoa treenattukkaan, joten siitä tämä varmaan johtuisi. Kun ori liikkui sen liikkeet olivat upeaa katsottavaa, se kantoi itsensä hyvin ja näytti upealta kärryt perässä. Pujottelu tuotti hieman hankaluutta, Haffe kun tuntui haluavan mielummin hypätä kartioiden yli kuin kiertää ne. Puomikujat onnistuivat ihan kivasti, mutta peruutusta ohjastaja sai tapella oriin kanssa jonkun aikaa.


26.12.2014 Kouluvalmennus, valmentajana Mila

Haffe ravasi reippaasti eteenpäin kaviouralla alkulämmittelyjen aikana. Muoto oli hieman hakusessa, mutta kun ori alkoi vertymään, rupesi muotokin löytymään hienosti. Kulmien kanssa oli hieman ongelmia, sillä Haffe yritti mennä niin sanotusti helpomman kautta ja oikoi kulmat, mutta kunnollisella valmistelemisella sai ratsastaja orinsa menemään kulmat ilman oikomisia. Kun ori näytti kyllästyvän pelkkään ravailuun, käskin tehdä erikokoisia ympyröitä, kiemurauraa sekä pysähdyksiä. Haffe ei heti malttanut pysähtyä vaan jatkoi matkaansa käskyistä huolimatta, mutta huomatessaan ettei vastaanhankaamisella saavuttanut mitään, suostui se kuuntelemaan ratsastajaansa ja pysähtyi oikein hienosti. Pohkeenväistön kanssa oli myös ongelmia, kun ori vänkäsi vastaan, mutta selkeillä avuilla ratsastaja sai sen lopulta menemään kuten pitikin.

Laukkatyöskentelyssä oli kyllä vauhtia vähän liiaksikin asti. Ori paahtoi menemään tuulispään tavoin eteenpäin, eikä ollut laisinkaan hallinnassa. Käskin ratsastaa ympyrälle ja siitä pienentää ympyrän kokoa koko ajan, jolloin orin oli pakko hidastaa jos ei mielinyt nurin lentää. Kun ori jälleen unohti sen pelleilynsä, laukkakin sujui. Siirtymiset peruutuksesta raviin meni hienosti, vaikka Haffe yrittikin alkuun nostaa suoraan laukan peruutuksesta. Kaiken kaikkiaan valmennus meni ihan hyvin. Hieman olisi saanut ori niin sanotusti kääntää kierroksiaan pienemmälle ja rauhoittua, mutta laitettakoon tämä nuoruuden piikkiin. Jospa se siitä ajan kanssa rauhottuisi.


03.04.2015 Päiväkirjamerkintä - kevätkuulumisia

Haffe lopetteli viimevuoden puolella kilpailu-uransa, jolle on mahtunut kaikenlaisia kokemuksia ja muistoja. Päällimmäisenä Haffe on kuitenkin suoriutunut erinomaisesti ja se on kerännyt niin valjakkoajosta kuin kouluratsastuksesta hyvät näytöt laatuarvosteluja varten. Myös jälkikasvua on ehtinyt kertyä jo viiden varsan verran, joista Ludvig av Kleppur, Brynhild Hattfjell ja Frøya ovat jo päässeet kilpailemaan isänsä jalanjäljissä. Nyt Haffe on vaivihkaa jäämässä pienimuotoisempaan siitoskäyttöön ja siirtymässä eläkkeelle. Tänä keväänä orin kanssa on tarkoitus käydä koluamassa ainakin valjakkoajon ja kouluratsastuksen laatuarvostelut, sekä yleislaatuarvostelu, joissa se tulee toivon mukaan menestymään yhtä loistokkaasti kuin isänsäkin. Ainakin harmaahallakolla orilla on siihen kaikin puolen oikein hyvät edellytykset ja sen kanssa voidaan vain jäädä odottelemaan oikeaa aikaa.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi