vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Hattfjell

KUTSUMANIMIHatti KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA16.08.2014 REKISTERINUMEROVH14-053-0235
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS144cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo A, re 90cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 16.11.2014 ja 8 vuotta 16.04.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Brynhild Hattfjell, eli kotoisammin vain Hatti, on omien kasvattiemme Haffen ja Briian kauan odotettu varsa. Siinä missä Briia edustaa hieman uudempaa linjaamme, on Haffe puolestaan tärkeimmän siitosorimme Hakonin varsa. Molemmat vanhemmat ovat erinomaisia kilpailukavereita niin valjakkoajossa kuin kouluratsastuksessakin. Siksi olinkin haljeta innosta, kun Haffen ja Briian varsa paljastui harmaahallakoksi oriksi. Ei ollut epäilystäkään, etteikö se jäisi jatkamaan H-orilinjaamme isänsä jalanjäljissä. Pikkuvarsasta asti Hatilla on ollut ehdottomasti esiintyjän elkeet ja se on tehnyt aina reippaasti tuttavuutta uusiin asioihin. Varsana sillä oli kuitenkin vaikeuksia kunnioittaa ihmisen tahtoa ja omapäisen orin koulutuksessa saatiin edetä hyvin maltillisesti. Hiljalleen Hatin luonne on kuitenkin tasoittunut ja vanhemmiten siitä on kasvanut mukavaluontoinen ja kuuliainen hevonen, jonka kanssa on ilo työskennellä.

Hatin kanssa on tärkeää pysyä itse rauhallisena, sillä levottoman ihmisen seurassa orin käsittely hankaloituu huomattavasti. Tällöin se käyttäytyy rauhattomasti, eikä kuuntele lainkaan ihmisen pyyntöjä. Eniten päänvaivaa aiheuttaa yleensä kavioiden huoltaminen, sillä Hatti ei normaalitilanteissakaan nosta jalkojaan kovinkaan hanakasti. Kengityksestä ja kavioiden vuolemisesta saadaan aina olla keskustelemassa ja toimenpide vaatiikin tutun ja varman käsittelijän. Vaikka Hatissa onkin omat haasteensa, on se kuitenkin mukava ori. Pääsääntöisesti se kunnioittaa ihmisiä ja osaa käytöstavat niin kotona kuin vieraissa paikoissakin. Laumassa Hatti on kuitenkin edelleen yhtä kukkoileva kuin varsanakin ja se yrittää jatkuvasti hyppiä vanhempien orien silmille. Nuorempien hevosten seurassa Hatti on tarkka korkeammasta asemastaan, mutta tosiasiassa se viihtyy kuitenkin hyvin laumakaveriensa kanssa.

Harmaahallakon orin suvussa yhdistyy erinomainen osaavuus valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa. Sen isälinja on menestynyt hienosti molemmissa lajeissa, samoin emän emä, mutta muuten sen suku on pitkälti valjakkopainotteista. Ori onkin perinyt osaavuutensa suvultaan ja sillä on kapasiteettia molempiin lajeihin. Niiden lisäksi se on myös kohtalainen esteratsu lennokkuutensa ja energisyytensä ansiosta. Hyppääminen on kuitenkin jäänyt varsin vähälle, mutta sitäkin pyritään harrastamaan toisinaan vaihtelun vuoksi. Vaikka Hatti on menestynyt erinomaisesti kouluratsuna, saa siitä kuitenkin komeimmat liikkeet ja suoritukset irti kärryjen edessä. Ori on omiaan erityisesti kentällä suoritettavilla osuuksilla yleisön katseiden alla, josta se saa uutta puhtia suorituksiin. Ratsuna ja ajettavana Hatti on kevyt ja kuuliainen, mutta se toisaalta vaatii myös tutun ja rauhallisen ihmisen työkaverikseen.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Brynhild Hafgrim
 nvh, hhkko, 145cm
 VVJ-I, KRJ-I, YLA2
ii. Hammerfest
nvh, hhkko, 143cm
VVJ-I, KRJ-I, YLA1
iii. Brennu-Njáll
nvh, hhkko, 144cm
iie. Vigrestadbolka
nvh, hhkko, 137cm
ie. Liljekonvalj
nvh, khkko, 145cm
VVJ-II
iei. Vinterkrigen
nvh, rnhkko, 148cm
iee. Thea av Vogar
nvh, khkko, 148cm
 e. Brynhild Fjellbris
 nvh, rnhkko, 140cm
ei. Fritjof Geir
nvh, rnhkko, 139cm
eii. Yngve Pe
nvh, rnhkko, 135cm
eie. Kjellfrid T.
nvh, rnhkko, 149cm
ee. Sjøbrisen
nvh, rnhkko, 142cm
VVJ-II, KRJ-I
eei. Grunnlaget for Hubby
nvh, rnhkko, 145cm
eee. Sirene
nvh, rnhkko, 141cm

Isä Brynhild Hafgrim on isänsä Hammerfestin ensimmäinen orivarsa. Kovasti isäänsä tullut ori jäikin kasvattajansa luokse kasvamaan ja siitä paljastui osaava kilpailukaveri valjakkoajoon ja kouluratsastukseen. Mittavan kilpailu-uransa jälkeen se palkittiin ensimmäisellä palkinnolla valjakkoajon ja kouluratsastuksen laatuarvosteluissa, sekä toisella palkinnolla yleislaatuarvostelussa. Kotoisammin Haffeksi kutsuttu harmaahallakko herrasmies on jäänyt täysin siitoskäyttöön ja sen kuudesta tähänastisesta jälkeläisestä useampi on jo päässyt osoittamaan kykynsä kilpakentillä hyvällä menestyksellä.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Hammerfest, eli kotoisammin vain Hakoniksi kutsuttu ori on yksi Brynhildin tärkeimmistä siitosoreista ja tallin ehdoton herrasmies. Yleislaatuarvostelun elokuun 2014 tilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla palkittu harmaahallakko ori on kilpaillut menestyksekkäästi erityisesti valjakkoajossa, mutta myös este- ja kouluratsastuksessa. Parhaimmillaan Hakon on kuitenkin valjakkoajossa varman ja kylmäpäisen luonteensa ansiosta. Nykyään ori on siitoskäytössä ja se on tähän mennessä saanut jälkikasvua kuuden hienon varsan verran.
  Isänisänisä Brennu-Njáll syntyi pienellä vuonohevostallilla Norjassa, Øvre Eidfjordin kylässä. Orista kasvoi kotitallinsa lupaus ja ylpeydenaihe, eikä se koskaan muuttanutakan sieltä pois. Vaikka 144cm korkea harmaahallakko ori olikin ilkikurinen hoitaa, oli se kuitenkin myös erittäin kapasiteetikas. Brennu-Njáll kiersikin elämänsä aikana runsaasti näyttelyissä ja valjakkoajokilpailuissa saaden tunnustusta myös naapurimaiden puolelta. Siitä tuli nopeasti kysytty ja tunnettu jalostusori ja ennen ennenaikaista menehtymistään ähkyyn se ehtikin saada yli kuusikymmentä varsaa.
  Isänisänemä Vigrestadbolka kasvoi ratsastuskoulun vilinässä tullen luottavaiseksi ja kärsivälliseksi tammanaluksi. Se ratsukoulutettiin kokeneimpien tuntiratsastajien avustuksella ja harmaahallakko tamma pääsi jo ratsastuskouluaikoinaan kisaaman pikkuluokkia. Yksi sen koulutukseen osallistuneista tuntiratsastajista menetti tammalle sydämensä täysin ja Vigrestadbolka muutti tämän yksityisomistukseen. Parivaljakko kilpaili myöhemmin menestyksellä koulu- ja esteluokkia vaativillakin tasoilla peitoten usein suuret ja sirorakenteiset hevosetkin. Kilpailuista eläkkeelle jäätyään tamma jouduttiin myymään pienelle siittolalle, jossa se varsoi viidesti.

Isänemä Liljekonvalj on ruotsalaissyntyinen vuonohevostamma ja aivan omanlaisensa persoona. Se erottuukin joukosta helposti paitsi luonteensa, myös harvinaisen keltahallakon värinsa ansiosta. Tamman vilkas mieli keksii jatkuvalla syötöllä ponikujeita hoitajiensa päiviä piristämään, joten sen kanssa ei varmasti käy aika pitkäksi. Lilje on ponimainen, mutta parhaimmillaan myös miellyttävä ratsu ja ajettava. Se onkin päässyt näyttämään kykyjään valjakkoajossa, jossa tamma on kilpaillut keräten 54 sijoitusta. Lilje on varsonut tähän mennessä kaksi orivarsaa.
  Isänemänisä Vinterkrigen syntyi ja kasvoi Pohjois-Ruotsissa. Sen kasvattaja omisti pääasiassa russeja, mutta päätti jättää vuonohevosvarsan kotiin kaavaillen siitä harrastekaveria esikoislapselleen. Kotoisammin Vinteksi kutsutusta orista kasvoi suurikokoinen ja luottavainen herrasmies. Se käyttäytyi jo nuorena fiksusti kaikenlaisissa tilanteissa ja oli myös lasten käsiteltävissä. Omistajan tytär valmentautui sen kanssa aktiivisesti este- ja kouluratsastuksessa ja parivaljakko starttasi muutaman kerran estekilpailuissa tuoden jokaisella kerralla ruusukkeen kotiin.
  Isänemänemä Thea av Vogar oli rakenteeltaan siro ja korkea, sekä väriltään harvinainen keltahallakko. Vasta kuusi vuotta täytettyään Thea myytiin ratsastuskouluun, jonka jälkeen se kiersi usellakin tallilla tehden tuntitöitä. Se ei ollut kuitenkaan paras valinta tunihevoseksi, sillä tammalla oli taipumusta kuumua ratsastaessa ja uhkailla pienempiä ratsastajia. Muutaman vuoden kuluttua se pääsi viimein yksityiskäyttöön, jolloin Thea alkoi kilpailla aktiivisesti hyvällä menestyksellä. Sen hallussa on esimerkiksi vuonohevosmestaruus vuodelta 2006.

Emä Brynhild Fjellbris, eli kotoisammin Briia, jäi alkujaan kasvattajansa luokse Brynhildiin koulutettavaksi. Ruunihallakko tamma aloitti kilpailu-uransa valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa hyvällä menestyksellä, kunnes se sai ensimmäisen varsansa Hatin. Varsomisen jälkeen tamma päätettiin myydä uuteen kotiin ja muutaman mutkan jälkeen se päätyikin Suomeen täydentämään Ponipalleron vuonohevoskantaa. Fjellbris ei ole toistaiseksi ollut mainittavassa siitoskäytössä, mutta nykyisen yleispainotuksen ansiosta se on päässy jatkamaan monipuolisesti alkanutta kilpailu-uraansa.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Fritjof Geir, eli kotoisammin Fritte syntyi Norjassa Jo Stromgrenin kasvattamana, josta se muutti Suomeen Harrastetalli Haavistoon. Aloitettuaan näyttävän kilpailu-uransa koulu- ja esteratsastuksessa se myytiin kuitenkin takaisin kotimaahansa Norjaan vuonohevoskasvatusta varten. Luonteeltaan energinen ja levoton Fritte oli ehdottomasti omimmillaan esteratsastuksessa, jossa se kilpaili aina metrin luokissa asti useita hyviä tuloksia saavuttaen. Valitettavasti ori menehtyi jo varsin nuorena ja Briia jäikin sen ainoaksi varsaksi.
  Emänisänisä Yngve Pe on upean ja menestyneen orin Organ Stetin ainoaksi jäänyt orivarsa. Tästä syystä odotukset sen suhteen olivatkin korkealla ja orilla oli kysyntää jalostuksessa jo nuorena. Yngve Pe kilpaili nuorena isänsä tavoin esteratsastuksessa, johon sillä ei kuitenkaan ollut yhtä suurta paloa. Myöhemmin parhaat kilpailutuloksensa se on saavuttanut kouluratsastuksessa, jossa se on sijoittunut useissa suurissakin kilpailuissa.
  Emänisänemä Kjellfrid T. oli hellyttävä vuonohevostamma, joka oli monipuolinen harraste- ja kilpailukaveri. Se kilpaili hyvin satunnaisesti niin koulu- ja esteratsastuksessa kuin valjakkoajossakin kohtuullisella menestyksellä. Suoranaisessa kilpailukäytössä se ei kuitenkaan ollut, vaan Kjellfrid jäi jo kohtalaisen nuorena siitoskäyttöön. Ruunihallakko tamma saikin yhteensä seitsemän hienoa varsaa.

Emänemä Sjøbrisen kiersi useammalla omistajalla, mutta yksi sen pitkäaikaisimmista kodeista oli Suomessa sijainnut Ruolampi. Siellä Millaksi kutsuttu tamma teki pääasiassa tuntitöitä, mutta tamma kilpaili myös harvakseltaan ratsastuslajeissa. Muutettuaan Norjaan se aloitti varsinaisen kilpailu-uransa niin koulu- ja esteratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Vaikka tamma onkin hieman tahmea liikkumaan, sillä on kapasiteettia moneen lajiin. Erityisesti ruunihallakosta Millasta on kuitenkin kaavailtu kotitallilleen siitostammaa ja se saikin esikoisvarsansa Briian jo pian Norjaan muutettuaan.
  Emänemänisä Grunnlaget for Hubby oli tanskalaissyntyinen ori, joka tuotiin kuitenkin jo nuorena rotunsa juurille Norjaan. Ruunihallakko ori vaikutti suurimman osan elämästään pienellä harrastetallilla, jossa asuessaan se pääsi kilpailemaan niin este- kuin kouluratsastuksessakin useita sijoituksia keräten. Tallin lopetettua toimintansa ori myytiin kuitenkin vasta aloittaneelle siittolalle, jossa se jäi korkean ikänsä vuoksi täysin siitoskäyttöön. Se pääsi kuitenkin pyörähtämään näyttelyissä, mutta turhankin kevyestä rakenteestaan johtuen se jäi vaille mainittavaa menestystä.
  Emänemänemä Sirene oli hurmaava vuonohevostamma, joka kiersi elämänsä aikana useissa kodeissa. Se oli usean harrastajan ensimmäinen suosikkihevonen ratsastuskoulussa asuessaan, sekä yksityisenä ensikosketus oman ponin omistamiseen ja kilpailemiseen. Lopulta lempeä tamma päätettiin myydä rauhalliseen loppuelämän kotiin. Vuonohevosia kasvattanut siittola kiinnostui siitä, sillä Sirene tulee varsin vanhasta ja harvinaisesta suvusta. Tamma muuttikin lopulta siittolalle, jossa se varsoi viidesti. Kaikki orivarsat on kuitenkin ruunattu, jonka vuoksi suku on jäänyt harvinaiseksi.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 203.17
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 2882.73
Tahti ja irtonaisuus 360.43
Tarkkuus ja ketteryys 2814.88

Valjakkoajossa 5697.61 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 10).
Kouluratsastuksessa 3243.16 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 7).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Halden (s. 31.01.2015), emä Kjellfrid
nvh-t. Brynhild Maiken (s. 02.04.2015), emä Brynhild Mette-Marit

valmennukset ja päiväkirja

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä

tekstiä tekstiä tekstiä

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief