♥ Shelyesin tilukset

Virtuaalitalli Shelyes sijaitsee Pohjois-Norjassa, Lofoottien saariryhmään kuuluvalla Austvågøyan saarella lähellä Svolværin pikkukaupunkia. Shelyes sijaitsee hyvissä kulkuyhteyksissä, vaikka talli onkin suhteellisen syrjässä kaupunkihälinästä. Svolværin keskustaan Shelyesistä on matkaa autoteitä pitkin noin 4,5 km ja bussipysäkille on tallilta matkaa 800 m.

Shelyesiä ympäröivät korkeat vuoret, ja maaston korkeus on alueella hyvin vaihtelevaa. Ympäristöä värittää myös useat vuoristolammet, jotka pysyvät ympäri vuoden melko kylminä. Keväisin alueella esiintyy tulvia ja lumivyöryjä. Suurin alueen järvistä, Storkongsvatnet, on tulvasuojattu ylivuotopadolla.

Itse Shelyesin miljöö antaa loistavat ratsastusmahdollisuudet säällä kuin säällä suuren kentän ja valoisan maneesin ansiosta. Myös maastoreiteillä riittää nähtävää ja koettavaa. Tallipiiriä ympäröivät Norjan luonnolle tyypilliset mänty-, kuusi- ja koivumetsät.

♥ Iso talli

Iso talli kattaa 12 karsinaa, pesupaikan, varuste- ja rehuhuoneen, toimiston ja asiakas-wc -tilat. Tilavat karsinat ovat kooltaan 3.75 x 3.50 m. Talli on hyvin lämmitetty ja ilmastoitu, joten lämpötila pysyy sopivana säällä kuin säällä. Rehu- ja varustehuoneet ovat tilavia ja siistejä sekä hyvin lämmitettyjä. Talli on avara ja leveäkäytäväinen, mikä tekee siitä helppokulkuisen.

Shelyesin iso talli sijaitsee aivan kentän vieressä, ja siitä pääseekin hyvin nopeasti tunnille. Talli on maalattu viininpunaiseksi ja siinä on musta, vedenpitävä harjaskatto sekä valkoiset ristikkoikkunat.

Valoisan tallin toisessa päädyssä on myös portaat, jotka vievät ullakolle taukotupaan. Siellä on hoitajien kaapit, wc, keittiö sekä oleskelutila vapaa-aikaa varten. Keittiön varustuksiin kuuluu tiskikone, uuni sekä kahvin- ja vedenkeitin.

♥ Oritalli

Maneesin kupeessa sijaitseva punainen oritalli on toiseksi suurin Shelyesin tallirakennuksista. Oritallin molemmat päädyt ovat eristetty purulaksi ja heinäläksi.

Heinälässä säilytetään kuiva- ja säilöheinää, jonne ne kuskataan paaleissa traktorin avulla. Purula on koko Shelyesin tallialueen käytettävissä, ja se täytetään aina, kun tarve vaatii. Purulan puoleisen kulman takana sijaitsee ulkokatos, jossa on tilanhoidollisia työkaluja, kuten kottikärryjä, lapioita ja luutia.

Nykyisin vuoden 2020 remontin jälkeen oritalli kattaa seitsemän karsinaa ja pesupaikan. Varusteita säilytetään tallin pääoven puoleisella seinustalla. Oritallissa on kaksi uloskäyntiä, ja sieltä pääseekin takakautta päärakennuksen lieppeille. Oritalli on ilmastoitu ja lämmitetty. Oritalliin majoitetaan sekä oreja että ruunia.

♥ Pihattotalli

Lokakuussa 2012 järjestetyissä tallitalkoissa uudelleenrakennettiin vuonna 2011 palanut pihattotalli. Viininpunainen tallirakennus kattaa karsinapaikat viidelle hevoselle. Lisäksi kahden karsinan välissä oleva seinä on avattava, joten pihattotalliin saa tarvittaessa varsomiskarsinan. Karsinoiden lisäksi tallissa on vaatimattoman kokoinen varustehuone. Tallin ainoa vesipiste on ulko-oven vieressä oleva vesiletku, jolla tarhojen vesiastiat täytetään.

Pihattotallin karsinoiden koko on 7 m2, joten siellä asuvat tallin pienimmät tammat ja ruunat. Kulku pihattotarhaan tapahtuu pihattotallin lävitse – erillistä porttia pihattotarhassa ei ole. Pihattotarhan metsänpuoleisella seinustalla on kaksi vierekkäin olevaa pihattokatosta, joihin hevoset pääsevät kulkemaan paksusta, värittömästä muovimatosta tehdyn ovimaisen suojan läpi. Pihattojen seinät on lämpöeristetty.

♥ Maneesi

Suuri, puinen maneesi on kookkain Shelyesin rakennuksista. Maneesin pohja on pölyämätöntä hiekkasekoitusta. Ratsastusalue on kooltaan 28 x 60 metriä, ja lisäksi oven puoleisella pitkällä sivulla on hyväkuntoinen katsomo korkeine puisine penkkeineen.

Puomit säilytetään maneesin seinustoilla olevissa lovissa, erikoisesteet ja tolpat taas kerätään katsomon molempiin ovellisiin päätyihin, mistä ne on helppo nostaa tarvittaessa esille. Suurikokoinen ovi liukuu seinän sisään, joten se on helppo avata ja sulkea. Maneesissa on asiansa ajavat ilmalämpöpumput, joten siellä on miellyttävä ratsastaa säällä kuin säällä.

♥ Päärakennus

Heti parkkipaikan vieressä seisova valkoinen, yksikerroksinen omakotitalo on tallin päärakennus. Puisen talon ovet ovat lähes aina avoinna jokaiselle sisään uskaltautuvalle. Talon sisäpihalla on perfektionistisesti suunniteltu ja ylläpidetty puutarha, joka on Jassun ylpeys ja intohimo.

♥ Leirimökit

Mellavatnetin kupeessa seisovat kaksi valkoista puumökkiä, jotka ovat pyhitetty leiriläisille ja muuhun majoitukseen. Molemmissa mökeissä on yöpymismahdollisuudet seitsemälle henkilölle. Toisessa, hieman isommassa mökissä on suurempi tila oleskelua varten sekä televisio ja muuta viihde-elektroniikkaa, toisessa taas sauna.

Shelyesin tallipihasta leirimökeille on matkaa suunnilleen 500 metriä. Leirimökiltä Mellavatnetin rannassa olevalle laiturille on leirimökkien edustalta vain muutaman kymmentä metriä, joten leiriläisille on myös uintimahdollisuus. Mökit ovat lämmitettävissä, joten niitä voi käyttää myös talvella.

♥ Muuta tallipihasta

Maneesin kupeessa sijaitsee kukkapenkki suihkulähteineen. Harjapuomit löytyvät kukkapenkin vierestä sekä ison tallin pohjoisseinältä. Lantala sijaitsee maneesin etelänpuoleisella nurkalla.

♥ Ratsastuskenttä

Shelyesin kenttä tarjoaa loistavat ratsastusmahdollisuudet vuodenajasta riippumatta; se on kirjainmerkitty ja salaojitettu, ja kokoa löytyy 32 x 58 metriä. Päärakennuksen ja ison tallin välissä on leveä kulkuportti, josta mahtuu kulkemaan myös aurauskalustolla. Kenttää valaisevat neljä suurta valonheitintä, jotka seisovat kentän aidan ulkopuolella. Ratsastuskenttä on aidattu valkoisella ristiaidalla.

Puomeille ja tolpille ei ole kentällä erikseen omaa säilytyskatosta, vaan ne kannetaan maneesista kesäkaudeksi aidan ulkopuolella seisovaan telineeseen. Erikoisesteitä ei kentällä säilötä laisinkaan.

♥ Tarhaus Shelyesissä

Shelyesin hevosille tarjotaan luonnonmukaiset laidunolosuhteet kolmella isokokoisella, ruskein puuaidoin rajatulla laitumella. Hevoset laiduntavat sukupuolittain jaetuissa laumoissa. Pihattotallissa tai pihatoissa asuvat ponit tarhaavat useimmiten keskenään pihattotarhassa, mutta mikään ei estä tuomasta pihattotallin hevosia tarhaamaan takatarhoille.
Takatarhat sijaitsevat pihattotallin lieppeillä, noin sadan metrin päässä Shelyesin ulkokentästä itään. Kesäkuukausina laitumet ovat ruohon peitossa, jolloin hevosten kuiva- tai säilöheinän saantia rajoitetaan.

Tallin tarhojen ruskea puuaita ei ole kovin korkea, mikä on huolettanut tallin joitain asiakkaita. Ison tallin ullakkokerroksen varastosta löytyy myös johtava lanka-aita sähköpaimenia varten, mikäli talliin majoitetaan karkaamiseen taipuvaisia hevosia. Toistaiseksi sähköpaimenta ei ole tarvittu, sillä hevoset viihtyvät aitojen sisäpuolella laumassa korkealaatuisessa laidunympäristössä.

♥ Maastoreitit

Shelyes sijaitsee hyvin maastoisella alueella, joten maastossa ratsastus on äärimmäisen monipuolista. Maastoja pitkin pääsee vuonohevossiittola Brynhildiin asti, ja maastoreitin varrella on kuusi erikokoista järveä sekä suuri, kirkas Norjanmeri. Metsät reittien ympärillä ovat tavallista sekametsää; koivua, mäntyä ja kuusta, sekä lisäksi joitain pienempiä puulajikkeita. Myös kesantopeltoja sekä hylättyjä kaura- ja maissipeltoja seisoskelee polkujen varrella, ja niitä pitkin onkin mukavaa laukata kesäisin.

Maastot ovat osittain valaistut ja reitit kulkevat paikoitellen paljonkin merenpinnan yläpuolella. Maastoissa on kolme, n. 400 metrin mittaista, sora/hiekkapohjaista laukkasuoraa, jotka mahdollistavat myös revittelyn. Shelyesissä ei ole erillistä pysyvää maastoesterataa, vaan maastoesteitä on ripoteltu polun viereen lähinnä Shelyesin eteläpuolella kulkevalle ympyränmuotoiselle reitille. Esteet on tuettu toisesta päästään, ja ovat täten helposti käännettävissä polun päälle yhden ihmisen voimin. Myös hylätyiltä pelloilta voi löytyä tallilaisten kyhäämiä luonnonpuuesteitä.

Monipuolisten maastojensa takia Shelyesissä järjestetäänkin usein erilaisia vaelluksia ja retkiä. Shelyesin maastoreitit ovat yksityiskäytössä Shelyesin ja Brynhildin kesken, mutta toisinaan siellä tavataan myös vierailevia yksityisiä ratsukkoja Lofooteilta.

♥ Pikalinkit ja infoa

→ Talli sijaitsee Svolværissä, Pohjois-Norjan Lofooteilla
→ Kolme tallirakennusta yht. 24 hevoselle, lisäksi pihattopaikkoja 6 kpl
→ Maneesi jossa kylmä-kuuma -ilmalämpöpumppu
→ Suurehko valaistu ratsastuskenttä
→ Kaksi leirimökkiä majoittumiseen
→ Monipuoliset maastoreitit
Shelyes on virtuaalitalli || Shelyes is a sim-game stable
Copyright © Jassu L. 2008—2024. Tekijänoikeus.