vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Sussan

KUTSUMANIMISusa KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA19.08.2014 REKISTERINUMEROVH14-053-0236
VÄRI, MERKITvalkohallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS138cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo C, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 19.12.2014 ja 8 vuotta 19.04.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Eloisan Susan löytää tavanomaisesti riehumasta parhaan ystävänsä Riian kanssa. Parivaljakko taitaa kaikki mahdolliset ponikujeet ja ne ovat aina paikalla siellä, missä sattuu ja tapahtuu. Joukosta valkohallakon värinsä ansiosta erottuva Susa on kaksikon itsevarmempi puoli. Se uskaltaa halutessaan hyppiä niin laumajärjestyksessä korkeammalla olevien hevosten kuin sitä hoitavien ihmistenkin silmille, minkä vuoksi Susan kanssa on muistettava pysyä hereillä. Vaikka tammaa saakin olla toisinaan palauttamassa takaisin maan pinnalle, löytyy siitä myös maltillisempi puoli. Kun Susa malttaa hetken rauhoittua ja kuunnella ihmistä, paljastuu siitä ystävällinen hoidokki ja osaava harrastekaveri. Tämän vuoksi Susan kanssa pyritäänkin touhuamaan paljon maasta käsin ja myös sillä tavoin takaamaan eloisalle tammalle paljon erilaista aktiviteettia ja ajateltavaa. Myös sellaista, jossa ei ole aina mukana sen rikostoveri Riia.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Tollak EC
 nvh, vhkko, 137cm
 VVJ-II, YLA2
ii. Grå Jonatan
nvh, rnhkko, 134cm
iii. Gråtrost
nvh, vhkko, 141cm
iie. Jonette
nvh, rnhkko, 133cm
ie. Imøtekommende
nvh, rnhkko, 142cm
iei. Nøkkelhull
nvh, rnhkko, 145cm
iee. Sjøgang
nvh, rnhkko, 138cm
 e. Brynhild Smilla
 nvh, rnhkko, 141cm
 VVJ-I, YLA2
ei. Skattekiste
nvh, rnhkko, 142cm
VVJ-II, KRJ-II, YLA2
eii. Hemmelig
nvh, rnhkko, 146cm
eie. Navle av Verden
nvh, rnhkko, 141cm
ee. Sandvika
nvh, rnhkko, 142cm
VVJ-I, YLA1
eei. Væring Hjalte
nvh, rnhkko, 143cm
eee. Ashild NOR
nvh, rnhkko, 141cm

Isä Tollak EC ehti kiertää nuorempana useita koteja kilpaillen pienimuotoisesti monissa eri lajeissa. Lopulta valkohallakko ori päätyi puolivahingossa Brynhildiin, jossa sen kanssa alettiin valmentautua ja kilpailla aktiivisesti valjakkoajossa. Ori onkin menestynyt lajissa hyvin ja se on palkittu myös lajin laatuarvostelussa. Tollak oli entisessä kodissaan ehtinyt saada yhden varsan, jonka lisäksi se on Brynhildissä asuessaan jättänyt jälkeensä neljä muuta varsaa. Orin jälkeläiset ovat osoittautuneet erinomaisiksi valjakkohevosiksi, sillä suurin osa niistä on menestynyt isänsä tavoin erinomaisesti.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Grå Jonatan on ruunihallakko ori arvostetusta ja menestyksekkäästä suvusta. Sen miellyttävä ulkonäkö on vetänyt aina ihmisiä puoleensa, vaikka luonteeltaan se onkin levoton säheltäjä ja haastava ratsu. Kotioloissa Jonataniksi kutsuttu ori on omimmillaan ehdottomasti valjakkoajossa, jonka vaativissa luokissa se on kilpaillut hyviäkin tuloksia keräten. Valjakkoajon lisäksi ori on kiertänyt jonkin verran myös este- ja kouluratsastuskilpailuissa. Jonatanilla on Tollakin lisäksi tiedettävästi ainakin yksi varsa, ruunihallakko tamma Valkyrie EC.
Isänisänisä Gråtrost oli rakenteensa puolesta erinomainen valkohallakko ori ja se saikin tunnustusta niin olemuksestaan kuin hienoista liikkeistäänkin. Rostiksi kutsuttu ori kilpaili aktiivisesti valjakkoajossa, jossa se oli kuuliainen ja miellyttävä kilpailukaveri. Sen kanssa kilpailtiin jonkin verran myös kouluratsastuksessa, mutta ratsuna Rosti oli huomattavasti vaativampi, eivätkä kilpailut sujuneet aina suunnitelmien mukaisesti.
Isänisänemä Jonette oli valjakkoajoon painottunut kuuliainen vuonohevostamma, jolla riitti kapasiteettia vaikeisiinkin luokkiin. Sitä pidettiin lajin piireissä tulevaisuuden lupauksena, mistä huolimatta tamma ei nuorena ollut kovinkaan aktiivisessa kilpailukäytössä. Kilpailu-ura loppui täysin 13-vuotiaana, jolloin Jonette jäi täysin siitoskäyttöön. Hyväluontoinen tamma piti esimerkillistä huolta jälkikasvustaan.

Isänemä Imøtekommende, eli tuttavallisemmin vain Ina on suloinen vuonohevostamma. Se on yleispainotuksensa vuoksi kilpaillut niin esteillä, koulussa kuin maastoesteilläkin. Tamman taidoista puhuu puolestaan pitkä tuloslista - yhteensä sijoituksia on nimittäin kertynyt yli 90 kappaletta. Valjakkoajossa Ina ei ole kilpaillut toistaiseksi, mutta se on saanut koulutuksen myös ajoon. Ina on ratsastaessa herkkä, mutta muuten luonteeltaan erittäin ystävällinen ja sopeutuvainen. Se on näkynyt myös vuonohevosjalostuksessa, sillä tamma on varsonut toistaiseksi kolmesti.
Isänemänisä Nøkkelhull oli norjalaissyntyinen ori, joka sai näyttelyissä paljon tunnustusta hienosta rakenteestaan. Sen lisäksi ori oli myös erinomainen kilpailukaveri valjakkoajoon kestävyytensä ja rehdin luonteensa ansiosta. Nøkkelhull kiersikin aina vaikeissa luokissakin asti hyvällä menestyksellä, kunnes se myytiin siitosoriksi Ruotsiin. Orin jälkeläisiä löytyy paljon niin Ruotsista kuin Norjastakin, mutta niiden tarkka lukumäärä ei ole tiedossa.
Isänemänemä Sjøgang kilpaili nuorena ahkerasti valjakkoajossa, jossa sen vahvuuksiin lukeutui erityisesti tarkkuusosuus. Ajettavana se oli eteenpäinpyrkivä, eikä kärsivällisyys aina riittänyt tuuppaukseen. Myöhemmin tamma oli siitostammana Norjassa, jossa se sai jälkikasvua kahdeksan varsan verran. Sjøgang toimi myös lastenratsuna, sillä toisinaan omistajan tuttavapiirin lapset kävivät ratsastamassa ja ajamassa sillä.

Emä Brynhild Smilla on omanarvontuntoinen ja tallityöntekijöiden piloille hemmottelema prinsessaponi. Vaikka Smillan luonteessa ja käytöstavoissa onkin omat haasteensa, on se kuitenkin erinomainen valjakkohevonen. Näyttävän kilpailu-uran tehnyt tamma onkin palkittu valjakkoajon laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla. Hienon menestyksensä johdosta kasvattajatallillaan Brynhildissä vaikuttava tamma on näkynyt myös siitoskäytössä ja se on tähän mennessä varsonut jopa kuusi kertaa jättäen jälkeensä hieman haastavaluontoisia, mutta kuitenkin kapasiteetikkaita tulevaisuuden valjakkoponeja.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emännisä Skattekiste on norjalaissyntyinen vuonohevosori, joka myytiin nykyiseen kotiinsa Brynhildiin ”pettämättömänä ruusukehaina”. Lupaavalla orilla onkin eittämättä kykyjä vaikka mihin, mutta arkea sen kanssa hankaloittaa erittäin itsepäinen luonne. Kun yhteistelo lyhyemmin Skateksi kutsutun orin kanssa alkoi sujua, on sen kanssa kilpailtu paljon hyvälläkin menestyksellä erityisesti valjakkoajossa ja esteratsastuksessa. Ruunihallakko ori rakastaa liikkumista ja se onkin varsin monipuolinen ja motivoitunut harrastekaveri. Skatella on tähän mennessä kolme hienoa varsaa.
Emänisänisä Hemmelig varttui pienellä Norjalaisella tilalla, jonka ensimmäinen orikasvatti Hemmelig oli. Siitä kasvoi kaikkien yllätykseksi varsinainen helmi: pääsääntöisesti fiksukäytöksinen, hienoliikkeinen ja kapasiteetikas ori, joka ei rakenteensakaan puolesta ollut hullumpi tapaus. Ori kilpaili runsaasti erityisesti esteratsastuksessa, mutta se kävi näyttämässä taitojaan myös koulu- ja valjakkoajokilpailuissa. Hemmeligin jälkeläisillä oli paljon kysyntää ja se saikin jälkikasvua kolmenkymmenen varsan verran, joista Skattekiste kuului aivan viimeisimpiin.
Emänisänemä Navle av Verden oli mukavaluontoinen ja herkkä tamma, joka ei meinannut mennä nuorena kaupaksi. Vietettyään ensimmäiset kuusi vuottaan kasvattajansa luona pääasiassa laidunhevosena se myytiin viimein eteenpäin nuoren harrastajan projektihevoseksi. Navle av Verdenistä kuoriutui kärsivällisellä koulutuksella varsin mukava kouluratsu, vaikka herkkyytensä vuoksi se ei suurta kilpailumenestystä saavuttanutkaan. Omistajan siirryttyä suurempiin hevosiin keltahallakko tamma myytiin haikein mielin pienelle siittolalle, jossa se varsoi neljästi.

Emänemä Sandvika on elävä esimerkki jokaisen tallin kauhukuvasta: jääräpäisestä ahmatista, joka tekee häpeilemättä kaikkensa saadakseen ruokaa. Pohjimmilaan kuitenkin ystävällinen ruunihallakko vaatiikin napakan käsittelijän, joka uskaltaa palauttaa tamman maanpinnalle. Sandvika ei ole kummoinen ratsu, eikä se ole kilpaillut este- ja kouluratsastuksessa kuin harvakseltaan keräten kuitenkin jokusia sijoituksia helpoista luokista. Valjakkoajettavana tamma on kuitenkin varmajalkainen ja kylmäpäinen suorittaja ja sijoituksia sille onkin kertynyt valjakkoajosta lähes 60 kappaletta.
Emänemänisä Væring Hjalte oli itsepäinen ori, eikä se ole jättänyt epäselväksi mistä Vikan vahva tahto on peräisin. Ruunihallakko ori ei käsiteltävänä ollut helpoimmasta päästä ja se vaatikin hoitajakseen omanlaisensa ihmisen. Sillä oli kuitenkin sopusuhtainen rakenne ja hienot liikkeet, minkä ansiosta se on saanut paljon tunnustusta näyttelyiden puolella. Tammikuussa 2011 Væring Hjalte kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla, jolloin se sai runsaasti huomiota tammojen omistajilta. Ori jättikin jälkeensä yli 20 varsaa, jotka ovat perineet pitkälti isänsä vahvat piirteet.
Emänemänemä Ashild NOR oli väriltään hailakka ja rakenteeltaan hieman keskivertoa jykevämpi vuonohevostamma. Se valmentautui yksityisomistajan kanssa runsaasti valjakkoajossa, jolloin useat opettajat kehuivat sen keskittymiskykyä ja työskentelymotivaatiota. Omistajansa sanojen mukaisesti Ashild oli työskentelykaveri vailla vertaa, vaikka se ei ollutkaan ulkonäöllisesti ihanteellisin vuonohevonen. Tamma ehti kuitenkin vasta aloittaa lupaavan kilpailu-uransa menehdyttyään ennenaikaisesti auto-onnettomuudessa. Tämän vuoksi Ashild ehti varsoa vain kerran.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 120.29
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 2808.00
Tahti ja irtonaisuus 211.35
Tarkkuus ja ketteryys 2977.14

Valjakkoajossa 5785.14 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 10).
Kouluratsastuksessa 3019.35 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 7).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Snøhvit (s. 14.02.2015), isä Snøfnugg
nvh-t. Brynhild Solbær (s. 04.10.2015), isä Brynhild Norne
nvh-o. Brynhild Skirnir (s. 10.09.2016), isä Brynhild Tordenvær

valmennukset ja päiväkirja

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä

tekstiä tekstiä tekstiä

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief