vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Snøhvit

KUTSUMANIMISohvi KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA14.02.2015 REKISTERINUMEROVH15-053-0095
VÄRI, MERKITvalkohallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS137cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo C, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 14.06.2015 ja 8 vuotta 14.10.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Sohvin emänemänemä Sandvika on yksi tärkeimmistä kantatammoistamme, josta lähtenyttä S-kirjaimella nimettyä tammalinjaa Brynhild Snøhvit, eli kotoisammin Sohvi jatkaa. Linjassa on säilynyt tammojen omanarvontuntoisuus, sillä myös Sohvi on pienestä koostaan huolimatta järkkymätön poni sille päälle sattuessaan. Se ei jää ihmettelemään muiden mielipiteitä, vaan tekee asiat aina oman päänsä mukaan. Laitumella valkohallakko tamma määrää minne isommat saavat astua jäämättä varmasti itse jalkoihin. Vaikka Sohvin luonteessa onkin haastavia piirteitä, on se pohjimmiltaan ystävällinen poni. Tamma kokeilee toisinaan ihmistenkin kanssa rajojaan, mutta napakan huomautuksen seurauksena se antaa kuitenkin asian olla. Usein tuntemattomat ihmiset joutuvat kestämään Sohvin testailua, kun taas vanhat tutut saavat toimia jo huomattavasti yhteistyökykyisemmän vuonistamman kanssa. Vaikka tamma onkin kiltti, viihtyy se kuitenkin paremmin omissa oloissaan kuin ihmisten paijattavana ja huomion keskipisteenä.

Sohvi on tullut kovasti sukuunsa, sillä se on omiaan erityisesti valjakkoajossa. Hieman haastava luonne tuo mutkia matkaan ja erityisesti tuntemattoman ohjastajan kanssa tamma muistaa esittää kaikki ponimaiset temput jotka se vain suinkin keksii. Mikäli tamman kanssa menettää malttinsa, on sen huomiota miltei mahdotonta saada enää takaisin itse asiaan. Kun hevonen ja ohjastaja onnistuvat kuitenkin löytämään yhteisen sävelen, löytyy Sohvin kaltaisesta pienestä vuonohevosestakin aivan uusia puolia. Parhaimmillaan se on nimittäin eteenpäinpyrkivä ja varmajalkainen ajettava, sekä motivoinut suorittaja. Erityisesti vauhtia ja nopeaa reagointikykyä vaativat tehtävät ovat kovasti sen mieleen, jonka vuoksi parhaita tuloksia onkin saatu koulukokeen sijasta kestävyys- ja tarkkuuskokeissa. Treenien ulkopuolella Sohvi rakastaa maastossa revittelyä niin kärryillä kuin ratsastajankin kanssa. Vaikka jarrut saattavatkin toisinaan kadota hetkellisesti, pysyy Sohvi pääsääntöisesti hyvin lapasessa, eikä lähde omia menojaan kovassakaan vauhdissa.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Snøfnugg
 nvh, rnhkko, 145cm
 VVJ-III
ii. Kolbjorn v. Pijnboompit
nvh, rnhkko, 145cm
iii. Fricassou
nvh, rnhkko, 138cm
iie. Seoigh
nvh, rnhkko, 147cm
ie. Snøfall TG
nvh, hhkko, 141cm
iei. Virvar
nvh, rnhkko, 143cm
iee. Elskling Drøm
nvh, rnkko, 140cm
 e. Brynhild Sussan
 nvh, vhkko, 138cm
ei. Tollak EC
nvh, vhkko, 137cm
VVJ-II, YLA2
eii. Grå Jonatan
nvh, rnhkko, 134cm
eie. Imøtekommende
nvh, rnhkko, 142cm
ee. Brynhild Smilla
nvh, rnhkko, 141cm
VVJ-I, YLA2
eei. Skattekiste
nvh, rnhkko, 142cm
eee. Sandvika
nvh, rnhkko, 142cm

Isä Snøfnugg syntyi Ranskassa, josta se muutti jo pikkuvarsana Norjaan rikastuttamaan Brynhildin vuonohevoskantaa. Vaikka orilla ei sukunsa puolesta ollutkaan suurempia edellytyksiä valjakkoajoon, kuoriutui siitä kuitenkin ajan myötä osaava valjakkoponi. Kotoisammin Nuutiksi kutsuttu ori kilpaili pääasiassa vaativalla tasolla vaihtelevalla menestyksellä. Kilpailu-uransa päätteeksi se palkittiin valjakkoajon laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla. Sittemmin ruunihallakko ori on jäänyt siitoskäyttöön ja se on toistaiseksi saanut jälkikasvua kolmen varsan verran, joista kaikki tunnistaa Snø-alusta.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Kolbjorn v. Pijnboompit syntyi vuonohevosia kasvattaneeseen Stal Pijnboompitiin syyskuussa 2010. Ruunihallakko ori varttui kasvattajansa luona saaden peruskoulutuksen ja se myytiin uuteen kotiin vasta aikuisikään ehdittyään. Nykyään kenttäpainotteinen ori asuu Ranskassa Cheval Lourdissa, jossa se on kilpaillut omistajansa kanssa kenttäratsastuksessa harrastetasolla muutamia sijoituksia keräten.
Isänisänisä Fricassou on Cricin maahantuoma vuonohevosori, joka vaikuttaa nykyään Privas Parkissa. Se on luonteeltaan energinen ja levoton, eikä se sen vuoksi ole kaikkien käsiteltävissä. Ruunihallakko ori on kuitenkin etevä valjakkoajossa, mistä huolimatta se ei ole kilpaillut lajissa. Kotioloissa Kaitsuksi kutsuttu ori on jalostuskäytössä ja se on tähän mennessä saanut jälkikasvua kolmen varsan verran.
Isänisänemä Seoigh, eli tuttavallisemmin Moona on suloinen ruunihallakko vuonohevostamma. Se on luonteeltaan lupsakka ja saattaa alkuunsa vaikuttaa todella tahmealta ja kankealta ratsulta. Kun tamman kuitenkin saa hereille, siitä kuoriutuu varsin etevä kouluratsu. Moona on kilpaillut painotuslajissaan toistaiseksi kahdekymmenen sijoituksen verran. Tamma on siitoskäytössä ja se on varsonut neljä hienoa varsaa.

Isänemä Snøfall TG on ruotsalaissyntyinen vuonohevostamma, joka on elämänsä aikana ehtinyt vaikuttaa useallakin vuonohevosia kasvattaneella tallilla. Kouluratsastukseen ja valjakkoajoon painottunut harmaahallakko tamma on kilpaillut molemmissa painotuslajeissaan harvakseltaan keräämättä kuitenkaan merkittävää sijoitusmäärää. Falin kaikki viisi tähänastista varsaaa ovat osoittautuneet erittäin laadukkaaksi.
Isänemänisä Virvar oli Tingelingin omistuksessa asunut 143cm korkea ruunihallakko vuonohevosori. Hieno yleispainotteinen ori kilpaili erityisesti kouluratsastuksessa hyvälläkin menestyksellä. Se ei tiedettävästi saanut muuta jälkikasvua esikoisvarsansa Snøfall TG:n lisäksi.
Isänemänemä Elskling Drøm oli kaunis ruunihallakko tamma, joka yleispainotuksestaan huolimatta kilpaili pääasiassa kouluratsastuksessa. Kotoisammin Elleksi kutsuttu tamma oli säkäkorkeudeltaan 140cm korkea. Se varsoi kotitallillaan Tingelingissä vain yhden kerran.

Emä Brynhild Sussan, eli tuttavallisemmin Susa, on suloinen valkohallakko tamma, joka jäi Brynhildiin kasvamaan ja jatkamaan Sandvikasta alkanutta tammalinjaa. Sukulaistensa tavoin Susa on omiaan valjakkoajossa, jossa se on menestynyt koko ikänsä tasaisen hyvin. Eloisa tamma rakastaa vauhdin huumaa ja se onkin parhaimmillaan nopeutta ja ketteryyttä vaativilla tehtävillä. Susan ponimaisessa ja vilkkaassa luonteessa on myös omat haasteensa, sillä tamma on aina suuna päänä matkalla sinne, missä tapahtuu. Hiljalleen Susan on tarkoitus jäädä siitoskäyttöön sukuaan jatkamaan.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Tollak EC ehti kiertää nuorempana useita koteja kilpaillen pienimuotoisesti useissa lajeissa. Lopulta valkohallakko ori päätyi puolivahingossa Brynhildiin, jossa sen kanssa alettiin valmentautua ja kilpailla aktiivisesti valjakkoajossa. Ori onkin menestynyt lajissa hyvin ja se on palkittu myös lajin laatuarvostelussa. Tollak oli entisessä kodissaan ehtinyt saada yhden varsan, jonka lisäksi se on Brynhildissä asuessaan jättänyt jälkeensä neljä muuta varsaa. Myös orin jälkeläiset ovat osoittautuneet erinomaisiksi valjakkohevosiksi.
Emänisänisä Grå Jonatan on ruunihallakko ori arvostetusta ja menestyksekkäästä suvusta. Sen miellyttävä ulkonäkö on vetänyt aina ihmisiä puoleensa, vaikka luonteeltaan se onkin levoton säheltäjä ja haastava ratsu. Kotioloissa Jonataniksi kutsuttu ori on omimmillaan ehdottomasti valjakkoajossa, jonka vaativissa luokissa se on kilpaillut hyviäkin tuloksia keräten.
Emänisänemä Imøtekommende, eli tuttavallisemmin vain Ina on suloinen vuonohevostamma. Se on yleispainotuksensa vuoksi kilpaillut niin esteillä, koulussa kuin maastoesteilläkin. Tamman taidoista puhuu puolestaan pitkä tuloslista - yhteensä sijoituksia on nimittäin kertynyt yli 90 kappaletta. Valjakkoajossa Ina ei ole kilpaillut toistaiseksi, mutta se on saanut koulutuksen myös ajoon. Ina on ratsastaessa herkkä, mutta muuten luonteeltaan erittäin ystävällinen ja sopeutuvainen.

Emänemä Brynhild Smilla on omanarvontuntoinen ja tallityöntekijöiden piloille hemmottelema prinsessaponi. Vaikka Smillan luonteessa ja käytöstavoissa onkin omat haasteensa, on se kuitenkin erinomainen valjakkohevonen. Näyttävän kilpailu-uran tehnyt tamma onkin palkittu valjakkoajon laatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla. Hienon menestyksensä johdosta kasvattajatallillaan Brynhildissä vaikuttava tamma on näkynyt myös siitoskäytössä ja se on tähän mennessä varsonut jopa kuusi kertaa.
Emänemänisä Skattekiste on norjalaissyntyinen vuonohevosori, joka myytiin nykyiseen kotiinsa Brynhildiin ”pettämättömänä ruusukehaina”. Lupaavalla orilla onkin eittämättä kykyjä vaikka mihin, mutta arkea sen kanssa hankaloittaa erittäin itsepäinen luonne. Kun yhteistelo lyhyemmin Skateksi kutsutun orin kanssa alkoi sujua, on sen kanssa kilpailtu paljon hyvälläkin menestyksellä erityisesti valjakkoajossa ja esteratsastuksessa. Ruunihallakko ori rakastaa liikkumista ja se onkin varsin monipuolinen ja motivoitunut harrastekaveri.
Emänemänemä Sandvika on elävä esimerkki jokaisen tallin kauhukuvasta: jääräpäisestä ahmatista, joka tekee häpeilemättä kaikkensa saadakseen ruokaa. Pohjimmilaan kuitenkin ystävällinen ruunihallakko vaatiikin napakan käsittelijän, joka uskaltaa palauttaa tamman maanpinnalle. Sandvika ei ole kummoinen ratsu, eikä se ole kilpaillut este- ja kouluratsastuksessa kuin harvakseltaan keräten kuitenkin jokusia sijoituksia helpoista luokista. Valjakkoajettavana tamma on kuitenkin varmajalkainen ja kylmäpäinen suorittaja.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 15.04
Nopeus ja kestävyys 1.47
Kuuliaisuus ja luonne 1914.40
Tahti ja irtonaisuus 97.04
Tarkkuus ja ketteryys 2049.94

Valjakkoajossa 3964.34 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 8).
Kouluratsastuksessa 2011.44 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 5).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Hilfrida (s. 24.10.2017), isä Roudan Theodor
nvh-t. Brynhild Sikker (s. 09.01.2016), isä Fjalle av Kleppur

valmennukset ja päiväkirja

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä

tekstiä tekstiä tekstiä

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief