vuonohevoskasvatusta

 † Brynhild Tordenvær 6.11.13 - 11.7.18

KUTSUMANIMITore KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA06.11.2013 REKISTERINUMEROVH13-053-0182
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS144cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo C, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 06.02.2014 ja 8 vuotta 06.07.2014. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
VVJ-I, KRJ-I 

Toren vanhemmat tuntien oli varmasti turha yrittää haaveillakaan muusta kuin erittäin omapäisestä ja itsetietoisesta varsasta. Siinä missä sen emä Kami testaa perinpohjaisesti jokaista hoitajaansa, tekee puolestaan Tor-isä olemassaolonsa selväksi kaikille lähistöillä oleville. Emänsä harmaahallakon värin perinyt Tore on jopa hevosten mittapuulla etevä lukemaan toisten tunnetiloja ja se vaistoaa hyvin helposti epävarmuuden, eikä epäile käyttää sitä hyväkseen. Mikäli Torelle uskaltaa heti alkuunsa osoittaa kelle johtoasema kuuluu, tyyntyy orikin helpommin asemaansa. Erityisesti karsianssa ori arvostaa rauhallisuutta ja varmoja otteita, mikä vuoksi sen karsinakäyttäytyminen riippuukin hyvin pitkälti hoitajasta. Ennestään tuttujen ja itsevarmojen ihmisten kanssa harvemmin koituu ongelmia minkäänlaisissa tilanteissa, kun taas aremmat ja hermostuneet hoitajat saavat pahimmassa tapauksessa osakseen napakan näykkäisyn. Tällöin apukäsistä ei yleensä ole hyötyä, sillä ylimääräiset ihmiset saavat orin vain hermostumaan entisestään.

Myös ratsastaessa ja ajaessa Tore pitää tarkkaan silmällä työpariaan. Mikäli sen kanssa tuskaantuu tai kyllästyy, ei hommasta tule varmasti yhtään mitään. Orin kanssa pääsee nimittäin pitkälle jo pelkällä oikealla asenteella. Apujen napakkuuteen on syytä kiinnittää huomiota jo heti alkyverryttelyn aikana. Vaikka harmaahallakko ori onkin eteenpäinpyrkivä ja motivoitunut ratsu ja ajettava, se testaa yleensä aluksi kaikkia laskottelemalla parhaansa mukaan. Alkutahmeuden jälkeen kannustava ja topakka ihminen voi saada Toresta kuitenkin mukavan harraste- ja kilpailukaverin lajiin kuin lajiin. Sukuunsa tulleena se on vahvimmillaan valjakkoajossa, jossa orilla on potentiaalia aina vaativiinkin luokkiin asti. Lisäksi sen kanssa valmentaudutaan ja kilpaillaan myös koulu- ja esteratsastuksessa. Hypätessä Tore ei ole siitä helpoimmasta päästä, sillä se alkaa kerätä kierroksia jo esteiden näkemisestäkin. Estetehtävillä vauhtia uhkaakin usein olla liikaa ja Toren kanssa on tärkeää muistaa pysyä itse napakkana, mutta rauhallisena.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Væring Trond
 nvh, rnhkko, 144cm
ii. Jornå's Rahman
nvh, rnhkko, 146cm
iii. Lennart Shån
nvh, rnhkko, 147cm
iie. Magaråhn Flika
nvh, rnhkko, 146cm
ie. Raudetta
nvh, rnhkko, 143cm
iei. Krattik
nvh, rnhkko, 146cm
iee. Raudhelle
nvh, rnhkko, 144cm
 e. Brynhild Kamøy
 nvh, hhkko, 145cm
 VVJ-II, KRJ-I, YLA1
ei. Hammerfest
nvh, hhkko, 143cm
VVJ-I, KRJ-I, YLA1
eii. Brennu-Njáll
nvh, hhkko, 144cm
eie. Vigrestadbolka
nvh, hhkko, 137cm
ee. Eirel Merian
nvh, rnhkko, 132cm
VVJ-I, YLA1
eei. Galdhøpiggen
nvh, rnhkko, 144cm
eee. Honninsvåg
nvh, hhkko, 146cm

Isä Væring Trond oli tilausvarsa Wild Horse Ranchista, joka muutti varhain vieroituksen jälkeen Norjaan Brynhildiin. Kotitallillaan Toriksi kutsuttu ori koulutettiin niin ratsuksi kuin ajoonkin ja se pääsi kilpailemaan monipuolisesti useassa lajissa. Ruunihallakko ori on luonteeltaan omalaatuinen tapaus, eivätkä sen mielipiteet varmasti jää muille epäselväksi. Hieman huonosta keskittymiskyvystään huolimatta energinen ori on pärjännyt hyvin erityisesti valjakkoajossa, johon se on myös painottunut. Nykyään Tor on jäänyt siitoskäyttöön, mutta sillä ei toistaiseksi ole muuta jälkikasvua Toren lisäksi.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Jornå's Rahman, eli tuttavallisemmin Ramon on Myyntitalli Coowasta nykyiselle kotitallilleen Wild Horse Ranchiin muuttanut vuonohevosori. Se on omapäinen, mutta kuitenkin varsin herkkä luonne. Ruunihallakko Ramon on kilpaillut erittäin satunnaisesti esteratsastuksessa, mutta pääasiassa se on siitoskäytössä. Jälkikasvua ori on saanut tähän mennessä ainakin viiden varsan verran.
Isänemä Raudetta on kotitallinsa luottohevonen, jonka kanssa jokainen voi harrastaa turvallisesti. Lempeän ja rauhallisen luonteensa ansiosta se soveltuu myös terapiakäyttöön. Yleispainotteinen tamma on koulutettu hyvin, mutta se ei ole ainakaan toistaiseksi päässyt osoittamaan kykyjään kilpakentillä. Raudetta on varsonut tähän mennessä kolmesti, joista kaksi vanhinta varsaansa se on saanut saman orin kanssa.

Emä Brynhild Kamøy oli ensimmäinen Brynhild -kasvattajanimen alle syntynyt varsa. Harmaahallakko tammavarsa jäikin asumaan kasvattajansa luokse ja siitä kehittyi varsin haasteikas, mutta kuitenkin etevä kilpailukaveri. Tuttavallisemmin Kamiksi kutsuttu tamma on kilpaillut merkittävästi varsinkin painotuslajissaan valjakkoajossa, mutta myös koulu- ja esteratsastuksessa keräten yhteensä yli sata sijoitusta. Luonteeltaan erittäin omapäinen Kami ratkaisee kiperät tilanteet ponimaiseen tapaan, joten sen kanssa toimiessa tarvitaan roppakaupalla niin itsevarmuutta kuin kärsivällisyyttäkin.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Hammerfest, eli kotoisammin vain Hakoniksi kutsuttu ori on yksi Brynhildin tärkeimmistä siitosoreista ja tallin ehdoton herrasmies. Yleislaatuarvostelun elokuun 2014 tilaisuudessa ensimmäisellä palkinnolla palkittu harmaahallakko ori on kilpaillut menestyksekkäästi erityisesti valjakkoajossa, mutta myös este- ja kouluratsastuksessa. Parhaimmillaan Hakon on kuitenkin valjakkoajossa varman ja kylmäpäisen luonteensa ansiosta. Nykyään ori on siitoskäytössä ja se on tähän mennessä saanut jälkikasvua kuuden hienon varsan verran.
Emänisänisä Brennu-Njáll syntyi pienellä vuonohevostallilla Norjassa, Øvre Eidfjordin kylässä. Orista kasvoi kotitallinsa lupaus ja ylpeydenaihe, eikä se koskaan muuttanutakan sieltä pois. Vaikka 144cm korkea harmaahallakko ori olikin ilkikurinen hoitaa, oli se kuitenkin myös erittäin kapasiteetikas. Brennu-Njáll kiersikin elämänsä aikana runsaasti näyttelyissä ja valjakkoajokilpailuissa saaden tunnustusta myös naapurimaiden puolelta. Siitä tuli nopeasti kysytty ja tunnettu jalostusori ja ennen ennenaikaista menehtymistään ähkyyn se ehtikin saada yli kuusikymmentä varsaa.
Emänisänemä Vigrestadbolka kasvoi ratsastuskoulun vilinässä tullen luottavaiseksi ja kärsivälliseksi tammanaluksi. Se ratsukoulutettiin kokeneimpien tuntiratsastajien avustuksella ja harmaahallakko tamma pääsi jo ratsastuskouluaikoinaan kisaaman pikkuluokkia. Yksi sen koulutukseen osallistuneista tuntiratsastajista menetti tammalle sydämensä täysin ja Vigrestadbolka muutti tämän yksityisomistukseen. Parivaljakko kilpaili myöhemmin menestyksellä koulu- ja esteluokkia vaativillakin tasoilla peitoten usein suuret ja sirorakenteiset hevosetkin. Kilpailuista eläkkeelle jäätyään tamma jouduttiin myymään pienelle siittolalle, jossa se varsoi viidesti.

Emänemä Eirel Merian varttui tunnetulla siittolalla, josta se muutti viiden vuoden iässä toiselle puolelle Norjaa Brynhildiin. Uudessa kodissaan ruunihallakko tamma aloitti värikkään kilpailu-uransa, jolle on mahtunut paljon niin hyviä tuloksia kuin pohjanoteerauksiakin. Arkaluontoinen tamma stressasi usein kilpailutilanteissa vieraan paikan vuoksi, joten sen tulokset jäivät usein laimeiksi treenien tuloksiin verrattuna, vaikka menestystäkin on kertynyt. Nykyään Eirin on palkittu yleislaatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla ja se on jäänyt täysin siitoskäyttöön.
Emänemänisä Galdhøpiggen asui koko ikänsä pienellä maatilalla, jossa se toimi pääasiassa maanviljelijän apulaisena metsä- ja peltotöissä. Sen kanssa valjakkoajettiin myös harrastemielessä ja omistajansa sanojen mukaisesti se oli tietylle päälle sattuessaan paitsi varmajalkainen, myös etevä työskentelykaveri. Haastavaluontoinen ori ei kuitenkaan pysynyt missään tarhaviritelmissä niin halutessaan. Kalle päätettiinkin lopulta ruunata jo nuorena sen karattua muutaman kilometrin päässä sijainneelle siittolalle tammojen luokse.
Emänemänemä Honninsvåg syntyi pahimpien paukkupakkasten aikaan Pohjois-Norjassa. Tamman elämä oli aluksi hyvin epävakaata ja sitä kuljetettiin paikkakunnalta toiselle, kunnes se asettui yksityisomistajan kisaponiksi. He kilpailivat erityisesti valjakkoajossa, mutta myös jokusissa este- ja koulukilpailuissa. Omistajan elämäntilanteen muutoksen vuoksi Honninsvåg myytiin jälleen ja sen emän kasvattaja Eirelin vuonohevostallilta löysi tamman. Se sai loppuelämänsä kodin siitostammana ja sai viisi valjakkoajossa menestynyttä varsaa.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Tore on kilpaillut pääasiassa perinteisissä kilpailuissa.

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Thorald (s. 16.01.2014), emä SHS Nordlys
nvh-o. Brynhild Trollvinter (s. 19.04.2014), emä Kjellfrid
nvh-o. Brynhild Torjus (s. 05.11.2014), emä Nattsynet
nvh-t. Brynhild Fjella (s. 28.08.2015), emä Freidunn
nvh-o. Brynhild Skirnir (s. 10.09.2016), emä Brynhild Sussan

cup-sijoitukset

  30.11.2014 - KRJ-Cup - Fiktio - helppo D - 5/77
  31.01.2015 - KRJ-Cup - Fiktio - helppo D - 6/123

menestys

VVJ-I -palkittu lokakuun 2015 tilaisuudessa pistein
7,5 + 40 + 22 + 20 + 15 = 104,5p

Premier -arvioitu lokakuussa 2015 pistein
5 + 3 + 2 + 5 + 24 + 14 + 11 + 7 = 71%

KRJ-I -palkittu joulukuun 2015 tilaisuudessa pistein
7 + 42 + 22 + 20 + 15 = 106p

kilpailukalenteri

Valjakkoajo (VVJ) - 42 sijoitusta, joista 11 voittoja
11.03.2014 - Fiktio - vaativa - 3/12
15.03.2014 - Brynhild - vaativa - 2/16
23.03.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 1/34
29.03.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 5/34
04.04.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 4/40
05.04.2014 - Breandan - vaativa - 1/15
09.04.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 5/40
11.04.2014 - Breandan - vaativa - 3/15
15.04.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 2/29
15.04.2014 - Breandan - vaativa - 4/23
15.04.2014 - Dei - vaativa - 3/30
16.04.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 3/29
16.04.2014 - Dei - vaativa - 2/30
17.04.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 5/29
15.05.2014 - Fiktio - vaativa - 1/13
26.05.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 4/25
28.05.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 3/25
31.05.2014 - Arkadia - vaativa - 1/26
02.06.2014 - Arkadia - vaativa - 4/26
02.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 5/25
03.06.2014 - Arkadia - vaativa - 5/26
03.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 2/25
04.06.2014 - Brynhild - vaativa - 2/20
05.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 1/21
05.06.2014 - Brynhild - vaativa - 2/20
06.06.2014 - Brynhild - vaativa - 1/20
08.06.2014 - Brynhild - vaativa - 1/20
09.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 1/21
10.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 2/21
11.06.2014 - Brynhild - vaativa - 3/20
18.06.2014 - Salpicar - vaativa - 3/14
24.06.2014 - Salpicar - vaativa - 3/14
25.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 4/18
25.06.2014 - Salpicar - vaativa - 1/14
26.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 2/18
27.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 1/18
28.06.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 4/18
22.07.2014 - Konkkaronkka - vaativa - 2/32
10.08.2014 - KK Reiter - vaativa - 1/18
11.08.2014 - KK Reiter - vaativa - 2/18
13.08.2014 - Fiktio - vaativa - 2/21
15.08.2014 - Fiktio - vaativa - 2/21
Kouluratsastus (KRJ) - 42 sijoitusta, joista 7 voittoja
03.04.2014 - Kadotetut sh:t - helppo C - 1/30
05.04.2014 - Kadotetut sh:t - helppo C - 3/30
16.04.2014 - Breawa - helppo C - 4/50
22.04.2014 - Koivumäki - helppo C - 3/30
26.04.2014 - Koivumäki - helppo C - 4/30
26.04.2014 - Vaapukka - helppo C - 5/40
28.04.2014 - Vaapukka - helppo C - 4/40
30.04.2014 - Vaapukka - helppo C - 3/40
02.05.2014 - Vaapukka - helppo C - 6/40
08.05.2014 - Vaapukka - helppo C - 4/40
09.05.2014 - Fiktio - helppo C - 4/30
23.09.2014 - Vaapukka - helppo C - 4/40
29.09.2014 - Vaapukka - helppo C - 6/40
01.10.2014 - Vaapukka - helppo C - 6/40
04.10.2014 - Vaapukka - helppo C - 3/40
12.10.2014 - Yemene - helppo C - 3/40
14.10.2014 - Yemene - helppo C - 5/40
15.10.2014 - Yemene - helppo C - 3/40
26.10.2014 - Brynhild - helppo C - 1/40
28.10.2014 - Brynhild - helppo C - 1/40
31.10.2014 - Metsälampi - helppo C - 3/50
07.11.2014 - Fiktio - helppo C - 3/50
08.11.2014 - Fiktio - helppo C - 2/50
13.11.2014 - Vaapukka - helppo C - 2/40
14.11.2014 - Vaapukka - helppo C - 2/40
17.11.2014 - Vaapukka - helppo C - 2/40
19.11.2014 - Vaapukka - helppo C - 3/40
26.11.2014 - Vaapukka - helppo C - 1/40
30.11.2014 - Vaapukka - helppo C - 1/40
26.02.2015 - Erkinheimot - helppo C - 4/30
27.02.2015 - Erkinheimot - helppo C - 1/30
03.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo C - 5/40
06.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo C - 6/40
08.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo C - 4/40
08.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo C - 3/40
09.03.2014 - Wyat Shetlands - helppo C - 4/40
17.03.2015 - Fiktio - helppo C - 3/40
19.03.2015 - Fiktio - helppo C - 4/40
19.03.2015 - Taikakuu - helppo C - 4/50
21.03.2015 - Fiktio - helppo C - 6/40
24.03.2015 - Fiktio - helppo C - 1/40
02.04.2015 - Minnantila - helppo C - 5/40
Esteratsastus (ERJ) - 18 sijoitusta, joista 0 voittoja
06.03.2014 - KK Bailador - 60cm - 4/45
22.03.2014 - LAC - 60cm - 2/40
22.03.2014 - LAC - 60cm - 2/40
26.03.2014 - LAC - 60cm - 5/40
15.04.2014 - Westbound - 60cm - 1/30
16.04.2014 - Westbound - 60cm - 5/30
20.04.2014 - Kultakylä - 60cm - 5/42
23.05.2014 - Vaapukka - 60cm - 5/30
23.05.2014 - Hengenvaara - 50cm - 1/30
25.05.2014 - Hengenvaara - 60cm - 4/30
20.06.2014 - Wuki - 60cm - 4/41
02.09.2014 - Stal Ahlstedt - 50cm - 1/40
04.09.2014 - Elm Ponies - 60cm - 2/40
05.09.2014 - Stal Ahlstedt - 50cm - 6/40
05.09.2014 - Elm Ponies - 60cm - 6/40
10.09.2014 - Stal Ahlstedt - 60cm - 3/40
12.09.2014 - Stal Ahlstedt - 60cm - 1/40
18.10.2014 - Brynhild - 60cm - 2/40

valmennukset ja päiväkirja

28.05.2014 Päiväkirjamerkintä - Tulevaisuuden lupaukset

Nuorista omakasvateistamme Sakesta ja Toresta on kevään aikana kouliintunut varsin mukiinmenevä parivaljakko, mistä on pitkälti kiittäminen tallityttöämme Stinaa. Nuori nainen kilpaili Saken emän Loten kanssa aktiivisesti valjakkoajossa, kunnes tamman oli aika jäädä ansaitulle kilpailueläkkeelle ja mammalomalle. Kun Loten ensimmäinen varsa jäi meille kotiin ja osoittautui vielä varsin lupaavaksi valjakkoponiksi, kiinnostui Stina sen koulutuksesta. Olin mielessäni kaavaillut pienelle Sakelle pariksi hieman vanhempaa Torea ja onnekseni orit tulivatkin loistavasti juttuun keskenään. Stina on vastannut hyvin pitkälti orien liikutuksesta ja olen itse osallistunut pääasiassa heidän valmentamiseensa. Nyt kolmikko on päässyt hiljalleen kilpailukentille asti ja ovat tuoneet ruusukkeita kotiin jo aivan kilpailu-uran alkumetreiltä asti! Tosin eihän me vähempään näiden poikien kanssa tyydytäkään. Sekä Toren että Saken kohdalla odotukset ovat olleet varsin korkealla, sillä Saken isänisä Remi, isänemä Vika ja Toren emänisä Hakon kuuluvat hienoimpiin valjakkohevosiin, joita olen omistanut.


17.06.2014 Valjakkovalmennus, valmentajana omistaja

”Noniin, herättelehän se Sakkekin tähän päivään, että päästään aloittelemaan”, huikkasin reippaasti Stinalle, joka käveli Toren ja Saken kanssa kentällä. Parivaljakossa kulkeneet orit vaikuttivat juuri sillä hetkellä yhtä erilaisilta kuin yö ja päivä - harmaahallakko Tore pälyili innoissaan ympärilleen, kun taas lämpimän ruunihallakko Sakke näytti olevan päiväunilla. Ohjasten toisessa päässä keikkunut Stina muistutti kuitenkin oria siitä tosiasiasta, että oltiin kentällä valmiina työntekoon saaden Saken hätkähtämään hereille.

Keskityimme valmennuksen ajan hiomaan pikkuseikkoja, jonka vuoksi pyrin pitämään tehtävät mahdollisimman yksinkertaisina ja valjakon perustasoon sopivina. Koulukokeesta otetut tehtävät ja radanpätkät eivät tuottaneetkaan aktiivisesti treenanneelle parivaljakolle ongelmia, mutta pyrin kiinnittämään erityistä huomiota kolmikon yhteistyöhön ja Stinan käyttämiin apuihin. Suoranaisesta valmennuksesta olikin jo hetki aikaa, joten ulkopuolisen huomauttelu apujen käytöstä ei ollut lainkaan pahitteeksi ja saimme mielestäni kehitettyä yhteistyötä taas hieman eteenpäin.

Vasta valmennuksen loppupuolella Stina alkoi saada molemmat orit samalle aaltopituudelle. Lämpimät auringonsäteet uhkasivat tehdä mukavuudenhaluisemman Saken hieman veteläksi, mutta viimeisillä tehtävillä Stina onnistui herättelemään sen täysin ja ruunihallakko ori väläytteli varsin hienoja pätkiä. Toren kanssa hereillä pysyminen ei tuottanut mitään ongelmia, mutta vaikka se kulkikin varsin siististi Saken vierellä, yritti se jatkuvasti tarjota nopeampaa askellajia. Siitä huolimatta viimeiset tehtävät lävistäjällä ja kaarevalla kiemura-uralla olivat erittäin tasapainoisia ja harmonisia suorituksia, enkä lopulta keksinyt enää mitään moitittavaa.


02.07.2014 Valjakkovalmennus, valmentajana omistaja

Olin lupautunut jälleen vahtimaan Stinan ohjastusta nuorten oriemme Saken ja Toren kanssa. Kolmikon oli tarkoitus osallistua tulevana viikonloppuna järjestettäviin yhdistettyihin valjakkoajokilpailuihin, joten suunnitelmissa oli treenata kyseisten kisojen koulukokeen rataa. Valjakko oli verrytellyt itsenäisesti molempiin suuntiin ja molemmat orit kulkivat varsin hyvin eteen. Neuvoin Stinaa ottamaan niitä vielä hieman kokoon ja annoin muutamia vinkkejä sopivan tuntuman suhteen, jonka jälkeen aloimme harjoitella koulurataa pienissä osissa. Pääsääntöisesti yksittäiset kohdat radasta sujuivat varsin moitteettomasti. Tehtäviä yhdistellessä valjakolla uhkasi kuitenkin välillä tulla kiire, eivätkä kaikki linjat osuneet aivan kohdilleen. Erityisesti laukkatehtävien jälkeen siirtymät raviin ja linjat seuraaville tehtäville olivat hieman hätäisiä ja teimmekin näiden tehtävien kanssa paljon toistoja. Lopuksi ohjeistin valjakkoa tulemaan radan muutaman kerran kokonaisuudessaan, jotta niin Sakke ja Tore kuin Stinakin saivat muodostettua tehtävistä kokonaisuuden. Laskin suorituksista pisteet oikean kilpailutilanteen tapaan, eivätkä ne olleet lainkaan hullumpia, vaikka alla olikin tehokas treeni kotiolosuhteissa.


10.10.2014 Valjakkovalmennus, valmentajana omistaja

Tore ja Sakke olivat saaneet aivan uutta puhtia, mistä oli epäilemättä kiittäminen (tai syyttäminen) eilistä vapaapäivää ja viilenneitä ilmoja. Parivaljakon ohjastaja Stina sai tehdä tosissaan töitä erityisesti valmennuksen alkupuolella, jotta orikaksikko pysyi tytön näpeissä. Kehotinkin Stinaa antamaan niille mahdollisuuden purkaa pahimpia energioitaan reippaan verryttelyn muodossa, jonka jälkeen aloimme houkutella niitä keskittymään työntekoon. Pysyttelimme valmennuksen ajan maneesissa, jonne olin kasannut tötteröistä ja puomeista pieniä kujia ja portteja. Tehtäviä yhdisti pitkät ja kaarevat linjat, joiden ajatuksena oli keskittää huomio seuraavaan esteeseen, vaikka siihen olisikin välimatkaa. Aluksi tehtävät sujuivat hieman vaihtelevasti, mutta reippaiden laukkapätkien jälkeen Stina alkoi saada Toren ja Saken kuulolle. Paikoittain sain olla hyvinkin tyytyväinen Stinan ja orien työskentelyyn ja siihen, kuinka paljon kolmikko oli kehittynyt kilpailu-uran aikana. Valmennuksen loppumetreillä Tore innostui vielä yrittämään äkillistä laukannostoa ilman Stinan lupaa. Sakke oli kuitenkin tähän mennessä jo rauhoittunut ja se pysyi Stinan kuulolla hyvin, jonka myötä Torekin myöntyi kohtaloonsa ja keskittyi loppuverryttelyyn.


09.11.2014 Päiväkirjamerkintä - vuonisorien maastoretki

Työntäyteisten päivien lomassa päätimme tallityöntekijöiden kanssa tehdä pienen irtioton arjesta ja lähteä porukalla rennolle maastoretkelle. Kilpailu-urallaan olevien orien kanssa on treenattu viimeaikoina ahkerasti, joten ne valikoituivat yhteistuumin ratsuiksemme. Itse johdin porukkaa Haffen kanssa, seuraavana tulivat kaksi nuorta tallityttöämme Rodin ja Toren kanssa, neljäntenä ratsuttajamme Mari nuoren, vielä koulutettavana olevan Linuksen kanssa ja perää puolestaan pitivät tallimestarimme Stina ja porukan vanhin ori Goran.

Retkestä muodostui lähes kahden tunnin mittainen lenkki, joka kiersi läheisen vuoristokylän ja merenrannan kautta. Matkalle mahtui niin rauhallinen laukkapätkä kuin metsässä samoiluakin ja niin hevoset kuin ihmisetkin tuntuivat nautivan siitä täysin siemauksin. Kaikkien onneksi retkestä muodostuikin juuri niin mukava kuin olimme toivoneetkin. Kaikki orit olivat liikenteessä rennolla mielellä, eikä Torekaan ryhtynyt missään vaiheessa kukkoilemaan. Nuorella Linuksella oli vielä ihmeteltävää, mutta vanhemmat orit toivat sille turvaa ja myös se suoriutui maastoretkestä hienosti. Haffe ja Goran vaikuttivat jopa aavistuksen laiskoilta, vaikka yleensä varsinkin Haffe on maastossa varsin pirteä. Haffen rauhallisuuteen saattoi silti vaikuttaa sekin, että sen perässä kulki Rodi, jolla ei tapansa mukaan ollut minkään valtakunnan kiire minnekään. Ori yritti ohimennen kurkotella satunnaisia kuusenoksia, mutta sen saaliit jäivät varsin vähäisiksi, mikä on eittämättä hyväksi sen vatsanympärykselle. Näillä eväin palasimme takaisin Brynhildiin arjen pariin, mutta ainakin hieman virkeämpinä kuin mitä lähtiessä olimme.


09.01.2015 Valjakkovalmennus, valmentajana omistaja

Sekä Sakke että Tore ovat saaneet viettää ansaittua kilpailutaukoa ja viettää laatuaikaa tammojen kanssa, kun taas Stina on väliaikaisesti keskittynyt toisten hevosten ajamiseen. Tänä keväänä on kuitenkin tarkoitus aloittaa viimeinen kilpailukausi orien kanssa ja Stina on palannut taas treenaamaan ahkerasti niiden kanssa. Tänään kävimmekin maastossa, jossa on muutamia kestävyyskokeen esteitä, sekä pitkä aurattu rata, jolla voi treenata hevosten kestävyyttä pidemmälläkin matkalla. Olin mukana ohjeistamassa ja vahtimassa valjakon menoa, sekä asettelemassa pujotteluun ja siltaan kuuluvia esteitä heille sopivaksi. Sakke vaikutti koko valmennuksen ajan todella hyvältä ja Stina sai siihen paikoittain oikein hyvän tuntuman. Maasto-osuus kuuluukin Saken ehdottomiin vahvuuksiin ja se tuntuu nauttivan hommasta täysin siemauksen. Tore oli puolestaan aavistuksen jännittynyt, johtuiko osittain siitäkin, että Stina kertoi itse olleensa hieman epävarma tuodessaan sitä tehtäville. Parivaljakko suoriutui kuitenkin kaikista tehtävistä enemmän tai vähemmän kunnialla ja pienen treenin myötä he tulevat varmasti olemaan yhtä hyvässä vireessä kuin aiemmillakin kausilla!


15.10.2015 Päiväkirjamerkintä - valjakkoajon laatuarvostelutilaisuus

En ollut saada edellisenä yönä unen päästä kiinni jännittäessäni Toren ja Vindan kauan odotettua laatuarvostelutilaisuutta. Kaksikko oli ilmoitettu jo edellisen kuukauden tilaisuuteen, joka kuitenkin peruuntui, joten minua piinattiin vielä vähän lisää pitkällä odotuksella. Vaikka yöunet olivatkin jääneet vähäisiksi, ei minua väsyttänyt aamulla enää tippaakaan. Olin jo hyvissä ajoin valmiina tavaroiden ja hevosten kanssa, kun apukädeksi lupautunut tallityttömme Stina vasta saapui tallille. Onneksi Tore ja Vinda ovat molemmat tottuneita matkustajia ja helppoja lastata, joten liikkeelle päästiin lähtemään ilman sen suurempia kommelluksia.

Ehdin jo pelätä Toren heittäytyvän hankalaksi kuten sen emä Kami oli tehnyt aikaan omassa arvostelussaan, mutta onneksi pelkoni osoittautui lopulta turhaksi. Tore käyttäytyi koko päivän mallikkaasti, enkä olisi voinut olla ylpeämpi kasvattioristani. Se jaksoi poseerata yllättävänkin kärsivällisesti tuomareille ja valokuvaajille, enkä malta odottaa näkeväni tilaisuudessa otettuja valokuvia. Tapahtuman loppupuolella minut päästettiin viimein piinastani, kun lopulliset tulokset paljastettiin. Molempien hevosten tulokset vastasivat hyvin ennakko-odotuksiani ja Toren pisteet riittivätkin oikein hyvin ykköspalkintoon. Tästä päivästä rohkaistuneena alammekin hiljalleen kunnostautua kouluratsastuksen laatuarvosteluun, joka toivon mukaan menee yhtä hyvin kuin tämäkin!

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi