vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Torjus

KUTSUMANIMITorsti KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA05.11.2014 REKISTERINUMEROVH15-053-0033
VÄRI, MERKITkeltahallakko PAINOTUSLAJIyleispainotus
SÄKÄKORKEUS143cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo B, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 05.02.2015 ja 8 vuotta 05.07.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
VVJ-I, KRJ-I, YLA1 

Torsti on hupaisa ori, joka on perinyt sen kaikista olennaisimman - eli koheltamisen jalon taidon emältään. Torsti on se, joka kompastuu omiin jalkoihinsa lauman laukatessa laitumella, ja se, joka säikkyy milloin sata vuotta samalla paikalla seisonutta traktoria, milloin omaa varjoaankin. Torstin käytös on välillä hieman omalaatuista, eikä sen järjenjuoksulle todennäköisesti koskaan tulla löytämään minkäänlaista algoritmia. Jos karsinan seinän läpi rysähtää yhtäkkiä kellertävä takajalka, tai jos maassa lojuva harjapakki potkaistaan yhtäkkiä tuhannen säpäleiksi harjojen levitessä pitkin käytäviä, syytä Torstia. Tätä suorastaan typerää keltahallakkoa ei kannata edes lähestyä, jos sinulla on ollut huono päivä - huumorintajua ja pitkää pinnaa tämän orin kanssa nimittäin tarvitaan. Hoitaessa Torsti kyllä käyttäytyy hyvin ja sitä voivat hoitaa kaikenikäiset ratsastajat: ori möllöttää aina kiltisti paikoillaan, eikä välitä ympärillä hääräävistä ihmisistä.

Katsellessa Torstin menoa ratsuna ei ole vaikea päätellä sen olevan valjakkopainotteinen: selästä käsin käsiteltäessä Torstia voisi luonnehtia lievästi sanottuna hitaanlaiseksi. Torsti tekee kaiken hieman omalla tavallaan ja vastaa apuihin vähintään viiden sekunnin viiveellä, ja ohjan ja pohkeen välissä kulkemisesta ei kannata edes haaveksia. Esteistä ori pitää ja ylittää radat innosta puhisten ja puomit rymisten, sillä kuten olettaa saattaa, se ei ole erityisen taitava hyppääjäkään. Parhaimpina päivinä (eli jos virhepisteet eivät aiheuta kilpailuista diskaamista) Torsti tosin saattaa yltää rata-aikojensa ansiosta kilpailujen kärkisijoille, sillä orin meno kuumenee esteradoilla suorastaan hillittömäksi vyörynnäksi. Torsti ei ole erityisen ketterä, taitava eikä osaa liikkua nätisti, mutta maastohumputteluun sen taidot riittävät kyllä vallan mainiosti.

Kärryjen edessä Torsti on täysin toista maata: kisapaikalla sen tilannetaju kohoaa sfääreihin ja ori tuntuu tottelevan jo kuskin ajatuksiakin. Torsti on valjakossa hyvin itsevarma, ja se sopiikin pariksi erityisesti hieman aremmille valjakkohevosille, sillä sen määrätietoisuudella tuntuu olevan miltei rauhoittava vaikutus. Ajaessa Torsti on hyvin tarkka ja sen ennakointikyky erityisesti kilpailutilanteissa on suorastaan kehumisen arvoinen.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Brynhild Tordenvær
 nvh, hhkko, 144cm
 VVJ-I, KRJ-I
ii. Væring Trond
nvh, rnhkko, 144cm
iii. Jornå's Rahman
nvh, rnhkko, 146cm
iie. Raudetta
nvh, rnhkko, 143cm
ie. Brynhild Kamøy
nvh, hhkko, 145cm
VVJ-II, KRJ-I, YLA1
iei. Hammerfest VVJ-I, KRJ-I, YLA1
nvh, hhkko, 143cm
iee. Eirel Merian VVJ-I, YLA1
nvh, rnhkko, 132cm
 e. Nattsynet
 nvh, khkko, 141cm
 YLA2
ei. Kornblomst e Nattsønn
nvh, rnhkko, 142cm
eii. Rainy Days Player
nvh, rnhkko, 144cm
eie. Nummelan Vuokko
nvh, rnhkko, 141cm
ee. Guldfjäll Beilja
nvh, khkko, 141cm
eei. Lemming
nvh, rnhkko, 140cm
eee. Snøhvit Harme
nvh, vhkko, 142cm

ominaisuuspisteet

Valjakkoajossa 4122.59 ominaisuuspistettä.
Kouluratsastuksessa 2406.91 ominaisuuspistettä.
Esteratsastuksessa 2171.99 ominaisuuspistettä.
Ominaisuuspisteet VRL:n profiilissa.

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Ann-Lise (s. 18.08.2015), emä Anni-Frid
nvh-o. Brynhild Trollbær (s. 20.11.2015), emä Anni-Frid

cup-sijoitukset

30.03.2015 - VVJ-Cup - Breandan - vaativa - 1/34
31.05.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaativa - 2/18

31.07.2015 - KRJ-Cup - Fiktio - helppo C - 1/171

menestys

KRJ-I -palkittu toukokuun 2021 tilaisuudessa pistein
5 + 41 + 22,5 + 20 + 15 = 103,5

YLA1 -palkittu toukokuun 2021 tilaisuudessa pistein
38 + 20 + 30 + 11 + 2 = 101

VVJ-I -palkittu elokuun 2021 tilaisuudessa pistein
5 + 42 + 22,75 + 20 + 15 = 104,75

valmennukset ja päiväkirja


5.2.2015 Päiväkirjamerkintä – Torsti 3v

Torstin koulutus oli edennyt hienosti ja olin ylpeä juuri kolmevuotiaaksi kääntyneestä oristani. Alku ei ollut helppo, eikä kaikki asiat menneet edelleenkään aina aivan oppikirjan mukaan. Torsti oli nimittäin kova säheltämään ja sen keskittymiskyky vaihteli paljon päivän ja tilanteen mukaan. Siitä huolimatta ori oli nopea oppimaan ja se oli kuin tehty valjakkohevoseksi. Torstille ajovarusteissa oleminen tuntui nimittäin olevan aivan luonnollista ja sen keskittyminen vaikutti jopa paranevan nykyään, kun lähdimme harjoittelemaan maneesiin asioita ohjasajaen. Olimme tutustuneet jo kärryihinkin, mutta varsinaista ajoharjoittelua emme olleet kuitenkaan vielä aloittaneet. Samoin satula oli jo tuttu varuste eikä se hetkauttanut Torstia, mutta ihmisen painoon tottuminen sen selässä oli vielä edessä. Vaikka kaikki asiat eivät aina sujuneetkaan helpoimman kautta en malttanut odottaa tulevaa Torstin kanssa.


10.6.2015 Kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)

Valmentajani Embla Höydal katseli minua arvioivasti muutaman metrin päästä, kun teimme Torstin kanssa takaosakäännöstä. ”Puolipidäte, se ei kokoa tarpeeksi takaa”, hän totesi napakasti, kun Torsti meinasi lopettaa käännöksen ennen aikojaan. Suoristin orin, pyysin sitä kokoamaan ja yritimme uudestaan. Seuraava yritys oli edellistä parempi mutta tunsin, ettei Torsti liikkunut vieläkään allani aivan kuten olisin toivonut.

Seuraavaksi lisäsimme tehtävään lyhyet laukannostot, joiden avulla oli tarkoitus saada Torstin takajalat polkemaan paremmin. Ensimmäisten nostojen jälkeen ori tuntui heräävän aivan uudella tavalla ja myös muu suorittaminen alkoi parantua silmissä. Keskustelimme valmennuksen päätteeksi Emblan kanssa pitkään siitä, kuinka treenejä kannattaisi jatkaa Torstin kanssa. Hän antoi minulle hyviä ohjeita itsenäiseen harjoitteluun, jonka myötä saisin toivottavasti parannettua yhteistyötämme entisestään. Vaikka meillä olikin vielä paljon hiottavaa uskoin, että meillä olisi vielä annettavaa myös kilpailukentillä.


20.11.2015 Päiväkirjamerkintä – jälkikasvua

Marraskuun loppu oli ollut sateinen ja synkkä, mutta onneksi päiviäni valaisivat ihanat vuonohevoset. Torsti oli yksi suurimmista syypäistä onneeni ja olin pakahtua ilosta katsellessani keltahallakon orin kävelevän tarhan portille minua vastaan. Oikeastaan ori ei ollut tällä hetkellä keltahallakkoa nähnytkään, vaan se oli kerännyt viime päivien aikana varsin paksun mutakerroksen ja muistutti enemmänkin likaista harmaahallakkoa. Pesu koittaisi lähipäivinä, kun sen kanssa alettaisiin taas hiljalleen treenaamaan, mutta toistaiseksi Torsti saisi vielä nauttia vapaapäivistään lomalaisen näköisenä.

Torsti ei ollut ainut syypää leveään hymyyni, vaan päällimmäisin syy juuri tällä hetkellä oli se, että siitä oli tullut toistamiseen isä. Torsti oli saanut jo aiemmin Anni-Fridin kanssa tammavarsan Ann-Lisen, joka oli muuttanut jo pian vieroituksen jälkeen uuteen kotiin. Tänään samasta yhdistelmästä syntyi vihdoin toivomani orivarsa, jonka oli tarkoitus jäädä itselleni kasvamaan. Trollbæriksi nimetty keltahallakko orivarsa oli aivan kuin Torsti syntyessään ja se vaikutti olevan myös aivan yhtä itsevarma kuin isänsä. Torsti ei toki ymmärtänyt mistä ylitsepursuava onneni johtui, mutta se oli varmasti tyytyväinen saadessani minulta ylimääräisiä porkkanoita. Oria katsellessani toivoin, että nämä kaksi eivät jäisi sen ainoiksi varsoiksi, vaan tulevaisuudessa meillä syntyisi myös lisää pikku-Torsteja.


18.2.2016 Päiväkirjamerkintä – maastoretki

Pahimmat pakkaset olivat vihdoin hellittäneet ja ulkona oli jo varsin keväinen sää. Pitkän pimeän jakson jälkeen kirkas auringonpaiste auttoi jaksamaan talliarkea taas aivan uudella. Aurinkoisen päivän kunniaksi sen malttanut millään jäädä maneesiin, vaan suuntasimme Torstin kanssa maastoon. Metsäreiteillä oli niin paksut lumikinokset, että emme edes yrittäneet lähteä niiden suuntaan, vaan kiersimme tavanomaisen muutaman kilometrin pituisen reitin, joka pidettiin myös talvisin hyvässä kunnossa.

Alkumatkasta tuntui, ettei Torstilla ollut kiire mihinkään. Se nuuhki ilmaa ja vaikutti nauttivan kevätsäästä aivan yhtä paljon kuin minäkin. Aika-ajoin se pysähtyi polun reunaan ja nappasi suunsa täyteen havuja. Loppumatkasta ori alkoi kuitenkin herätä ja sopivalle suoralle tullessamme se oli selvästi valmis reippaaseen laukkapätkään. Päästin Torstin menemään ja ori nosti lennokkaan laukan kuin ajatuksesta. Laukkasuoran jälkeen ori puhisi tyytyväisenä, kun annoin sille jälleen pitkät ohjat. Ravaisimme vielä muutaman pätkän, kunnes kävelimme loppumatkan kotiin.


9.4.2016 Valjakkoajovalmennus (omistajan kirjoittama)

Tänään pakkasin Torstin auton perään ja lähdin ajamaan orin kanssa naapurikuntaan Lisa Riksdalin valjakkoajovalmennukseen. Nainen ei ollut minulle ennestään kovinkaan tuttu valmentaja, joten odotin innolla mitä sanottavaa hänellä olisi Torstista ja minusta.

Valmennuksessa pureuduttiin tarkkuuskokeen asioihin. Saimme tehtäväksemme erilaisia lyhyitä ratoja, jotka sisälsivät siirtymiä, pysähdyksiä ja kaarteita, jotka vaativat valjakolta hyvää tasapainoa. Torsti ei ollut aluksi aivan avuillani, vaan sen keskittyminen herpaantui helposti vieraaseen ympäristöön ja toisiin valjakkoihin. Uusi ympäristö alkoi kuitenkin unohtua jo pian alkuverryttelyn jälkeen ja sain yllättävän nopeasti orin kuuntelemaan itseäni.

Tehtävät sujuivat meiltä tänään hieman vaihdellen. Siirtymät onnistuivat pääsääntöisesti hyvin, mutta tiukimmat kaarteet jäivät meillä usein liian pitkiksi. Torsti liikkui koko valmennuksen ajan hyvin eteenpäin, mutta minulla oli haasteita saada se kokoamaan ja taipumaan niin hyvin, että olisimme suoriutuneet vaikeimmistakin teistä paremmin. Saimme kuitenkin valmennuksesta paljon oppia jatkoa ajatellen, joiden myötä on hyvä alkaa taas suunnittelemaan seuraavan viikon treenejä.


2.5.2016 Kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)

Kouluvalmentaja Embla Höydal oli tullut jälleen käymään meillä Brynhildissä pitämässä ryhmävalmennuksen kolmelle tallimme ratsukolle. Osallistuimme valmennukseen Torstin kanssa eikä ensiodotukseni alkuverryttelyn jälkeen ollut kovin korkealla. Muut ratsukot veivät selvästi Torstin huomiota toisaalle ja minun oli haastavaa saada orin jakamaton huomio.

Hiljalleen Emblan ohjeiden myötä aloin kuitenkin itse istua ja vaikuttaa paremmin, joka näkyi myös Torstin työskentelyssä. Ori alkoi liikkua juuri niin kauniisti kuin mitä se parhaimmillaan liikkui ja suoritimme Emblan suunnittelevat tehtävät tasaisen varmasti.

Olin erittäin tyytyväinen sekä Torstiin että itseeni, sillä olimme parantaneet huimasti tekemistämme valmennuksen aikana. Embla kertoi myös, että hän huomasi meidän molempien kehittyneen paljon sitten edellisen valmennuksemme. Hän ei yllättynytkään lainkaan siitä, kun kerroin, kuinka olimme viime aikoina menestyneet Torstin kanssa kouluradoilla. Lopuksi tarjosin tyytyväisenä puhisevalle Torstille palkkioksi porkkananpalan taskustani ja annoin orin kävellä vapain ohjin.


21.6.2016 Päiväkirjamerkintä – lomapäivän viettoa

Torsti oli viettänyt jo viikon verran ansaittua kesälomaa, joka saisi jatkua vielä ainakin toisen viikon. En kuitenkaan antanut orin aivan metsittyä laitumelle, vaan kävin tänään hakemassa sen talliin hoidettavaksi. Torsti oli aluksi ihmeissään joutuessaan pitkästä aikaa pesupaikalle, mutta unohti asian pian saatuaan herkkuja ja rapsutuksia ohi kulkeneelta tallityöntekijältämme.

Tarkistin Torstin ihon ja jalat huolellisesti ja puhdistin pari pientä ruhjetta, jotka löysin siitä. Pesin harjan ja hännän ja lyhensin sen pystyharjaa aavistuksen, jotta se näyttäisi taas hieman siistimmältä. Pestyäni Torstin talutin sen ulos, jossa annoin sen syödä vihreää ruohoa riimunnarun päässä samalla kuin harjasin sen turkista enimmät pölyt. Torsti vaikutti nauttivan saamastaan huomiosta, sillä ori oli hyvin seurallinen ja vietti mielellään aikaa ihmisten kanssa, joka oli jäänyt vähemmälle sen ollessa laitumella. Lopulta vein Torstin takaisin laitumelle, jonne se palasi kaikessa rauhassa. Ori saisi lomailla vielä tovin kaikessa rauhassa, kunnes alkaisimme taas palata hiljalleen treenin pariin.


13.8.2016 Valjakkoajovalmennus (omistajan kirjoittama)

”Rentouta hartiat, sun oikea puoli on todella jäykkä”, luottovalmentajani Lilbeth Rönvik ohjeisti. Torsti ravasi hieman jähmeästi eteenpäin, kun yritin parantaa samalla ohjastuntumaani kärryillä. Tänään ei missään nimessä ollut meidän päivämme, mitä ei helpottanut lainkaan se, että olin heittänyt henkisesti hanskat tiskiin jo alkuverryttelyn aikana.

Lilbeth ei kuitenkaan antanut minun antaa periksi, vaan jatkoi sinnikkäästi opettamista. Vaikka minulle iskikin epätoivo useaan kertaan, alkoi hänen rauhallinen, mutta jämäkkä opetuksensa tuottaa hieman tulosta. Lopulta Torsti oli avuillani edes hieman paremmin kuin valmennuksen alussa. Ori ei liikkunut mitenkään erityisen hyvin, mutta aloimme kuitenkin saada siirtymiin vaadittua terävyyttä ja muutaman kerran onnistuimme tekemään varsin tahdikkaita laukannostoja.

Lilbeth muistutti valmennuksen päätteeksi, ettei minun kannattaisi jäädä murehtimaan sitä, että emme onnistuneet yhtä hyvin kuin tavallisesti, vaan keskittyä siihen, kuinka paljon paransimme yhteistyötämme valmennuksen aikana ja mitkä seikat johtivat siihen. Puidessamme valmennusta yhdessä minulle jäi siitä lopulta ihan hyvä mieli, vaikka se ei ollutkaan sujunut lainkaan niin kuin olin toivonut.


1.12.2016 Kouluvalmennus (omistajan kirjoittama)

Olimme jälleen Embla Höydalin valmennettavana Brynhildin maneesissa. Meillä oli edessämme kauden viimeiset kouluratsastuskilpailut, joten harjoittelimme koulurataa tulevia kilpailuja silmällä pitäen. Torsti liikkui alusta asti reippaasti ja pystyin keskittymään omaan istuntaani ja kokoamiseen. Harjoittelimme tulevan radan teitä ja siirtymiä ensin pienissä osissa hienosäätäen, jonka jälkeen suoritimme muutaman kerran koko radan.

Vaikka olimmekin saaneet hyvän rutiinin kouluratsastukseen tulevan kauden aikana, tuli valmennus silti tarpeeseen. Embla muistutti minua keskittymään siihen, että saisin ratsastettua tiet juuri eikä melkein oikein, jotta saisin samalla pidettyä myös muun paketin kasassa. Torsti oli koko valmennuksen ajan hyvin avuillani ja toivoin, että tulevat kilpailut sujuisivat meiltä yhtä hyvin kuin tämä valmennuskin oli sujunut.


10.2.2017 Päiväkirjamerkintä – eläke kutsuu

Torstista oli kasvanut juuri sellainen ori kuin mistä olin salaa haaveillutkin. Vaikka sen kanssa ei ollutkaan aina helppoa erityisesti sen ollessa nuori, oli se kuitenkin oppivainen ja kuuliainen ori. Olimme kilpailleet Torstin kanssa pääasiassa valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa, sekä jonkin verran esteratsastuksessa. Ori oli menestynyt paremmin kuin mitä osasin toivoa ja se oli saavuttanut kilpailu-urallaan useita hienoja sijoituksia, kuten voitot valjakkoajon ja kouluratsastuksen cup-kilpailuissa. Viime syksynä päätin, että kausi jäisi Torstin kilpailu-uran viimeiseksi ja se saisi jäädä kevyempään käyttöön eläkkeelle. Suunnittelin vieväni sen vielä laatuarvosteluihin, joiden jälkeen se saisi keskittyä täysin leppoisaan pihattoelämään ja toivottavasti viettämään vielä aikaa myös tammojen seurassa.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi