vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Torjus

KUTSUMANIMITorsti KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA05.11.2014 REKISTERINUMEROVH15-053-0033
VÄRI, MERKITkeltahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS143cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo C, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 05.02.2015 ja 8 vuotta 05.07.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Torsti on hupaisa ori, joka on perinyt sen kaikista olennaisimman - eli koheltamisen jalon taidon emältään. Torsti on se, joka kompastuu omiin jalkoihinsa lauman laukatessa laitumella, ja se, joka säikkyy milloin sata vuotta samalla paikalla seisonutta traktoria, milloin omaa varjoaankin. Torstin käytös on välillä hieman omalaatuista, eikä sen järjenjuoksulle todennäköisesti koskaan tulla löytämään minkäänlaista algoritmia. Jos karsinan seinän läpi rysähtää yhtäkkiä kellertävä takajalka, tai jos maassa lojuva harjapakki potkaistaan yhtäkkiä tuhannen säpäleiksi harjojen levitessä pitkin käytäviä, syytä Torstia. Tätä suorastaan typerää keltahallakkoa ei kannata edes lähestyä, jos sinulla on ollut huono päivä - huumorintajua ja pitkää pinnaa tämän orin kanssa nimittäin tarvitaan. Hoitaessa Torsti kyllä käyttäytyy hyvin ja sitä voivat hoitaa kaikenikäiset ratsastajat: ori möllöttää aina kiltisti paikoillaan, eikä välitä ympärillä hääräävistä ihmisistä.

Katsellessa Torstin menoa ratsuna ei ole vaikea päätellä sen olevan valjakkopainotteinen: selästä käsin käsiteltäessä Torstia voisi luonnehtia lievästi sanottuna hitaanlaiseksi. Torsti tekee kaiken hieman omalla tavallaan ja vastaa apuihin vähintään viiden sekunnin viiveellä, ja ohjan ja pohkeen välissä kulkemisesta ei kannata edes haaveksia. Esteistä ori pitää ja ylittää radat innosta puhisten ja puomit rymisten, sillä kuten olettaa saattaa, se ei ole erityisen taitava hyppääjäkään. Parhaimpina päivinä (eli jos virhepisteet eivät aiheuta kilpailuista diskaamista) Torsti tosin saattaa yltää rata-aikojensa ansiosta kilpailujen kärkisijoille, sillä orin meno kuumenee esteradoilla suorastaan hillittömäksi vyörynnäksi. Torsti ei ole erityisen ketterä, taitava eikä osaa liikkua nätisti, mutta maastohumputteluun sen taidot riittävät kyllä vallan mainiosti.

Kärryjen edessä Torsti on täysin toista maata: kisapaikalla sen tilannetaju kohoaa sfääreihin ja ori tuntuu tottelevan jo kuskin ajatuksiakin. Torsti on valjakossa hyvin itsevarma, ja se sopiikin pariksi erityisesti hieman aremmille valjakkohevosille, sillä sen määrätietoisuudella tuntuu olevan miltei rauhoittava vaikutus. Ajaessa Torsti on hyvin tarkka ja sen ennakointikyky erityisesti kilpailutilanteissa on suorastaan kehumisen arvoinen.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Brynhild Tordenvær
 nvh, hhkko, 144cm
 VVJ-I, KRJ-I
ii. Væring Trond
nvh, rnhkko, 144cm
iii. Jornå's Rahman
nvh, rnhkko, 146cm
iie. Raudetta
nvh, rnhkko, 143cm
ie. Brynhild Kamøy
nvh, hhkko, 145cm
VVJ-II, KRJ-I, YLA1
iei. Hammerfest
nvh, hhkko, 143cm
iee. Eirel Merian
nvh, rnhkko, 132cm
 e. Nattsynet
 nvh, khkko, 141cm
 YLA2
ei. Kornblomst e Nattsønn
nvh, rnhkko, 142cm
eii. Rainy Days Player
nvh, rnhkko, 144cm
eie. Nummelan Vuokko
nvh, rnhkko, 141cm
ee. Guldfjäll Beilja
nvh, khkko, 141cm
eei. Lemming
nvh, rnhkko, 140cm
eee. Snøhvit Harme
nvh, vhkko, 142cm

Isä Brynhild Tordenvær...

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Væring Trond oli tilausvarsa Wild Horse Ranchista, joka muutti varhain vieroituksen jälkeen Norjaan Brynhildiin. Kotitallillaan Toriksi kutsuttu ori koulutettiin niin ratsuksi kuin ajoonkin ja se pääsi kilpailemaan monipuolisesti useassa lajissa. Ruunihallakko ori on luonteeltaan omalaatuinen tapaus, eivätkä sen mielipiteet varmasti jää muille epäselväksi. Hieman huonosta keskittymiskyvystään huolimatta energinen ori on pärjännyt hyvin erityisesti valjakkoajossa, johon se on myös painottunut. Nykyään Tor on jäänyt siitoskäyttöön, mutta sillä ei toistaiseksi ole muuta jälkikasvua Toren lisäksi.
Isänisänisä Jornå's Rahman, eli tuttavallisemmin Ramon on Myyntitalli Coowasta nykyiselle kotitallilleen Wild Horse Ranchiin muuttanut vuonohevosori. Se on omapäinen, mutta kuitenkin varsin herkkä luonne. Ruunihallakko Ramon on kilpaillut erittäin satunnaisesti esteratsastuksessa, mutta pääasiassa se on siitoskäytössä. Jälkikasvua ori on saanut tähän mennessä ainakin viiden varsan verran.
Isänisänemä Raudetta on kotitallinsa luottohevonen, jonka kanssa jokainen voi harrastaa turvallisesti. Lempeän ja rauhallisen luonteensa ansiosta se soveltuu myös terapiakäyttöön. Yleispainotteinen tamma on koulutettu hyvin, mutta se ei ole ainakaan toistaiseksi päässyt osoittamaan kykyjään kilpakentillä. Raudetta on varsonut tähän mennessä kolmesti, joista kaksi vanhinta varsaansa se on saanut saman orin kanssa.

Isänemä Brynhild Kamøy oli ensimmäinen Brynhild -kasvattajanimen alle syntynyt varsa. Harmaahallakko tammavarsa jäikin asumaan kasvattajansa luokse ja siitä kehittyi varsin haasteikas, mutta kuitenkin etevä kilpailukaveri. Tuttavallisemmin Kamiksi kutsuttu tamma on kilpaillut merkittävästi varsinkin painotuslajissaan valjakkoajossa, mutta myös koulu- ja esteratsastuksessa keräten yhteensä yli sata sijoitusta. Luonteeltaan erittäin omapäinen Kami ratkaisee kiperät tilanteet ponimaiseen tapaan, joten sen kanssa toimiessa tarvitaan roppakaupalla kärsivällisyyttä.
Isänemänisä Hammerfest, eli kotoisammin vain Hakoniksi kutsuttu ori on yksi Brynhildin tärkeimmistä siitosoreista ja tallin ehdoton herrasmies. Se on palkittu yleislaatuarvostelussa ja kouluratsastuksessa ensimmäisellä, sekä valjakkoajossa toisella palkinnolla. Harmaahallakko ori on kilpaillut menestyksekkäästi erityisesti valjakkoajossa, mutta myös este- ja kouluratsastuksessa. Parhaimmillaan Hakon on kuitenkin valjakkoajossa varman ja kylmäpäisen luonteensa ansiosta. Nykyään ori on siitoskäytössä ja se on tähän mennessä saanut jälkikasvua kahdeksan hienon varsan verran.
Isänemänemä Eirel Merian varttui tunnetulla siittolalla, josta se muutti viiden vuoden iässä toiselle puolelle Norjaa Brynhildiin. Uudessa kodissaan ruunihallakko tamma aloitti värikkään kilpailu-uransa, jolle on mahtunut paljon niin hyviä tuloksia kuin pohjanoteerauksiakin. Arkaluontoinen tamma stressasi usein kilpailutilanteissa vieraan paikan vuoksi, joten sen tulokset jäivät usein laimeiksi treenien tuloksiin verrattuna, vaikka menestystäkin on kertynyt. Nykyään Eirin on palkittu yleislaatuarvostelussa ensimmäisellä palkinnolla ja se on jäänyt täysin siitoskäyttöön.

Emä Nattsynet...

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Kornblomst e Nattsønn on norjalaissyntyinen ori, joka varttui kasvattajansa luona Kornblomstissa. Peruskoulutuksen saatuaan ja muutamissa este- ja koulukilpailuissa kierrettyään se myytiin kuitenkin toisen nuoren orin, Sitruunan Fortvivletin, kanssa Wild Horse Ranchiin. Tuttavallisemmin Nattikseksi kutsuttu ori on luonteeltaan herrasmiesmäinen, mutta sillä on myös pilkettä silmäkulmassa. Poniori on ollut nykyisellä kotitallillaan niin kilpailu- kuin siitoskäytössäkin. Se on tähän mennessä saanut jälkikasvua kolmen varsan verran.
Emänisänisä Rainy Days Player oli Rainy Day -tallin kasvattama ruunihallakko ori, joka muutti nuorena vuonohevoskasvatusta aloitelleeseen Trollforestiin. Siitä kasvoikin komea, 144cm korkea vuonohevosori. Rainy Days Player oli yleispainotteinen ja toimi pääasiassa harrasteratsuna. Se ei kotitallinsa lopettamisen vuoksi ollut sen merkittävämmässä jalostuskäytössä ja Kornblomst e Nattsønn jäikin sen ainoaksi varsaksi.
Emänisänemä Nummelan Vuokko oli Ratsutila Nummelan kasvattama ruunihallakko tamma. Tuntitoimintaan painottuneen tallin lopetettua se kuitenkin myytiin Kornblomstiin. Pitkän uran tuntihevosena tehtyään se sai jäädä täysin harraste- ja siitoskäyttöön, mihin tamma soveltuikin erinomaisesti luonteensa ansiosta. Entisellä kotitallillaan se oli varsonut kerran, jonka lisäksi se sai Kornblomstissa asuessaan vielä kaksi orivarsaa.

Emänemä Guldfjäll Beilja on erittäin lempeä ja lapsia rakastava tamma, joka on elämänsä aikana asunut useissa vuonohevosia kasvattaneissa kodeissa. Kasvattajansa luota se muutti Stal Pijnboompitiin, jossa tamma aloitti myös kilpailu-uransa. Välissä Beilja asui Mystic Sharifassa, jonka jälkeen se vasta päätyi nykyiselle kotitallilleen Wild Horse Ranchiin. Keltahallakko tamma on painottunut valjakkoajoon, jossa se on myös kilpaillut muutamien sijoitusten verran. Nykyään Beilja on kuitenkin pääasiassa harraste- ja siitoskäytössä.
Emänemänisä Lemming, eli kotoisammin Lempi, vaikutti suurimman osan elämästään Kya’s Racehorses & Poniesien omistuksessa. Ruunihallakko, 140cm korkea ori ei ole tiedettävästi kilpaillut merkittävästi, sillä sivujen kadottua Lempistä on säilynyt hyvin vähän tietoja. Jalostuskäytössä ori on kuitenkin ollut ja se on saanut jälkikasvua kahden tammavarsan verran - Guldfjäll Beiljan, sekä esikoisvarsansa Leming Beaten.
Emänemänemä Snøhvit Harme päätyi puolivahingossa nykyiselle omistajalleen, jonka omistuksessa tamma on asunut kauan yksityiskäytössä. Tuttavallisemmin Sohviksi kutsuttu tamma on väriltään harvinainen valkohallakko, jota esiintyy siellä täällä sen lähisuvussa. Tamma on kilpaillut myös vuonohevosille hieman epätavallisemmissa lajeissa, nimittäin suunnistuksessa ja maastoesteillä, joissa se on kuitenkin menestynyt hyvin.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 64.68
Nopeus ja kestävyys 5.92
Kuuliaisuus ja luonne 2107.31
Tahti ja irtonaisuus 299.60
Tarkkuus ja ketteryys 2015.28

Valjakkoajossa 4122.59 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 8).
Kouluratsastuksessa 2406.91 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 6).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Ann-Lise (s. 18.08.2015), emä Anni-Frid
nvh-o. Brynhild Trollbær (s. 20.11.2015), emä Anni-Frid

valmennukset ja päiväkirja

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä

tekstiä tekstiä tekstiä

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief