vuonohevoskasvatusta

 Rävgryts Kaja

KUTSUMANIMIKaja KASVATTAJALivia Almqvist  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA16.01.2014 REKISTERINUMEROVH14-053-0241
VÄRI, MERKITpunahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS142cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo B, re 70cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 16.05.2014 ja 8 vuotta 16.09.2014. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Rävgryts Kaja on kaunis sirorakenteinen vuonohevostamma, joka tarttui mukaan samalta Ruotsinmatkalta kuin Ulrikakin. Alkujaan Pohjois-Ruotsalaisella myyntitallilla vieraillessa olinkin kiinnostunut vain Ulrikasta, kunnes aivan lähtöhetkillä huomasin parkkipaikan vieressä olleessa tarhassa punahallakon vuonohevostamman, joka tiiraili varovasti kahden puoliveriruunan välistä. Selvisi, että tamma oli myyty jo aiemmin pienelle ratsastuskoululle, josta se oli kuitenkin palautunut aran luonteen vuoksi. Myyjä oli kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että arkuus johtui jatkuvasti vaihtuvista ihmisistä ja laumakavereista ja että rauhallisemmassa kodissa Kajasta voisi kuoriutua mukava kilpailukaveri. Tehtyäni lähempää tuttavuutta tammaan ihastuin siihen täysin - vaikka se olikin hieman arka, se oli toisaalta myös todella utelias ja nöyrä. Lopulta takaisin Norjaa kohti lähdettiinkin kahden uuden tamman omistajana.

Kaja on sekä ratsastessa että ajaessa herkkä ja eteenpäinpyrkivä. Toisinaan nämä kaksi piirrettä ovat kuitenkin huono yhdistelmä, sillä huonoina päivinä tai todella kovakouraisen ihmisen kanssa tamma juoksee vain tukka putkella, eikä siihen saa minkäänlaista otetta. Tavanomaisesti Kajan saa kuitenkin helposti kuulolle ja kaikki askellajit ovat hyvin säädeltävissä. Punahallakon tamman vahvuuksiin kuuluu erityisesti kokoamista ja hienosäätöä vaativat tehtävät. Sen sijaan erilaisille esteitä sisältävillä tai maastossa suoritettavilla tehtävillä Kaja tarvitsee rutkasti rohkaisua ja kannustusta kehujen kautta. Tamma suhtautuu nimittäin varauksella erityisesti kaikenlaisiin erikoisempiin esteviritelmiin ja suoritus voi mennä helposti mönkään, mikäli arkaa tammaa ei kannusta tarpeeksi. Mikäli yhteistyö ja luottamus hevosen ja ihmisen välillä toimii, suoriutuu Kaja tällaisistakin tehtävistä hyvällä menestyksellä.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Gustaf
 nvh, phkko, 146cm
ii. Isak av Ekblom
nvh, rnhkko, 148cm
iii. Svante
nvh, rnhkko, 147cm
iie. Gittan
nvh, rnhkko, 143cm
ie. Bergfors Tilde
nvh, phkko, 146cm
iei. Bergfors Börje
nvh, phkko, 144cm
iee. Märta
nvh, rnhkko, 142cm
 e. Dahlbäcks Kajsa
 nvh, rnhkko, 138cm
ei. Thorgny
nvh, hhkko, 145cm
eii. Vilfrid
nvh, rnhkko, 147cm
eie. Höglunds Selma
nvh, rnhkko, 142cm
ee. Moa Gärd
nvh, rnhkko, 143cm
eei. Mårten
nvh, rnhkko, 139cm
eee. Ronja av Lindahl
nvh, phkko, 144cm

Isä Gustaf on suhteellisen korkea, mutta kuitenkin melko sirorakenteinen vuonohevosori, joka vaikuttaa edelleen kasvattajansa luona Pohjois-Ruotsissa. Nuorempana ori pyöri jonkin verran näyttelyissä kuitenkaan kummempaa menestystä saavuttamatta, sillä useiden tuomarien mukaan sen rakenne oli turhan sporttimallinen. Sen sijaan punahallakko ori on osoittanut kykynsä valjakkoajossa, jossa se on kerännyt paljon sijoituksia ja menestynyt aina mestaruuskilpailuissakin asti. Omistajan sanojen mukaan Gustaf on nöyrä ja rehellinen ajettava ja että sen kanssa on vaikea olla tulematta toimeen.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

tulossa

Emä Dahlbäcks Kajsa on syntynyt ja kasvanut Tukholman lieppeillä, josta se on myyty peruskoulutettuna yksityiskäyttöön Pohjois-Ruotsiin. Kajsa on kilpaillut nuorempana pääasiassa valjakkoajossa, mutta sitä on nähty jonkin verran myös koulu- ja estekilpailuissa vaihtelevalla menestyksellä. Kuitenkin jo 9-vuotiaana sen toinen etujalka alkoi oireilla pahasti, eikä se kestä enää lainkaan raskasta käyttöä. Kuntouduttuaan ruunihallakko tamma myytiin eteenpäin pienelle vuonohevostallille, jossa se toimii siitostammana ja perheen lasten ratsuna. Tähän mennessä Kajsa on saanut kolme varsaa.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

tulossa

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 88.46
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 2204.05
Tahti ja irtonaisuus 496.80
Tarkkuus ja ketteryys 1779.32

Valjakkoajossa 3983.37 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 8).
Kouluratsastuksessa 2700.85 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 6).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Vidar (s. 21.01.2015), isä Vatnajökull
nvh-t. Brynhild Rosmarin (s. 10.04.2015), isä Njörður
nvh-t. Brynhild Villjente (s. 20.05.2015), isä Hammerfest
nvh-o. Brynhild Sigurd (s. 02.08.2015), isä Bergvall Sogne
nvh-t. Brynhild Klippa (s. 12.11.2015), isä Emir av Solsvik

cup-sijoitukset

menestys

Premier -arvioitu lokakuussa 2015 pistein
12 + 9 + 5 + 9 + 23 + 8 = 66%

valmennukset ja päiväkirja

03.01.2014 Päiväkirjamerkintä - uudet ruotsintuonnit

Eilen Brynhildiin saapui kauanodotettu tammakolmikko, jotka tarttuivat mukaan aina Ruotsista asti. Olin nimittäin ollut muutama viikko sitten Ruotsissa etsimässä uutta vuonohevosvahvistusta laumaamme. Pieneltä myyntitallilta löysin alkujaan ruunihallakon tamman Älvdalens Ulrikan, joka hurmasi minut heti niin sukunsa kuin kauniin ulkonäkönsäkin puolesta. Alkujaan Ulrikan oli tarkoitus olla ainoa ostos, mutta lähtöä tehdessä silmiini osui myös punahallakko pikkutamma. Tamma osoittautui Rävgryts Kajaksi, hieman ujoksi, mutta myös hyvin nöyräksi tuttavuudeksi. Kyseisen myyntitallin lisäksi kävin kiertämässä myös jokusia yksittäisiä myynnissä olleita vuonohevosia, kunnes yksi tamma kolahti täydellisesti. Kyseessä on keltahallakko Sabrine, jolla on sukunsa puolesta erinomaiset edellytykset valjakkoajoon ja jota on kuluneena talvena jo treenattu ahkerasti. Muutaman viikon piinaavan odotuksen jälkeen sain järjestettyä tammojen kyydit Norjaan ja nyt pääsemme viimein tutustumaan tammakolmikon kanssa kunnolla toisiimme. Toivon mukaan niitä tullaan näkemään jo tulevana keväänä valjakkoajoradoilla.


05.03.2014 Päiväkirjamerkintä - näyttelyissä

Aamulla lähdimme Tromssaan pieniin vuonohevosnäyttelyihin, johon oli laskettu päiviä jo viikkojen ajan. Paikan päällä oli nimittäin tarkoitus nähdä pitkästä aikaa muita kasvattajatuttuja, sekä tuoda muutama oma tamma näytille. Meiltä mukaan lähtivät Kami, Frida, Synne ja uusin tuttavuus Kaja. Matka sujui joutuisasti, vaikka Kamilla olikin omat mielipiteensä matkasta ja sen lastaamisessa kesti lopulta odotettua kauemmin. Muut kolme sen sijaan astelivat kyytiin mukisematta ja ryhtyivät tuhoamaan heinäkasojaan (ja Frida siinä samalla myös riimunnaruaan).

Itse päivä kului silmänräpäyksessä, sillä se oli työtä täynnä. Paikan päällä jonkun punahallakko tamma oli päässyt karkuun (ja aiheutti meillekin sydämentykytyksiä, kun ehdimme jo luulla sitä Kajaksi), olimme unohtaneet yhden näyttelyriimun matkasta, eikä heinääkään ollut varattu tarpeeksi mukaan. Onneksi asiat saatiin korjattua paikan päällä ja selvisimme lopulta ehjinä (ja rättiväsyneinä) takaisin kotiin. Paikalla tutustuimme useisiin uusiin ihmisiin, myös joukkoon uudempia harrastajia, jotka ihastuivat ikihyviksi Synneen, joka on paitsi värinsä, myös luonteensa puolesta kultainen tamma.

Vaikka Kami pysyikin koko päivän ruodussa, ei sen mieliala kohentunut aamuisesta ja käytös näyttelykehässä jäi varsin heikoksi. Tamma ei ole muutenkaan tullut rakenteensa puolesta isäänsä, mutta ei se aivan sysirumakaan ole. Synne oli puolestaan yhtä ihana kuin yleensäkin ja se käyttäytyi koko päivän moitteettomasti. Vaikka odotukset eivät olleetkaan sen suhteen kovinkaan korkealla, sai tamma varsin hyvän arvostelun.

Myös Frida pärjäsi kehässä varsin hyvin ja se sijoittui lopulta luokassaan toiseksi! Tamman suvussa onkin useita näyttelymenestyjiä, myös kantakirjattuja ja virallisen muotovalion arvon saaneita hevosia. Kaja oli puolestaan matkassa hieman kokeilumielessä. Se ujosteli hieman outoa ja vilkasta ympäristöä, eikä esitellyt aivan sellaisia liikkeitä, mitä siitä kotioloissa lähtisi. Se sai kuitenkin ihan hyvän arvostelun, jonka puolesta sitäkin kehtaa kyllä tulevaisuudessa käyttää jalostukseen.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief