vuonohevoskasvatusta

 Bergvall Sogne

KUTSUMANIMISogne KASVATTAJAElia Gustafsson  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA15.03.2014 REKISTERINUMEROVH15-053-0125
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS142cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo A, re 70cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 15.06.2014 ja 8 vuotta 15.11.2014. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Perusväriltään todella kaunis ruunihallakko vuonohevosori Bergvall Sogne on kotoisin aivan Ruotsin ja Norjan pohjoisrajalta, jossa se eli kasvattajansa pienen ponilauman seurana kolmevuotiaaksi asti. Sekä ratsun että valjakkohevosen perusoppeja harjoitellut ori myytiin kuitenkin Norjan puolelle, jossa se ehti kiertää parissakin kodissa ennen päätymistään suurelle myyntihevostallille. En tiedä mikä Sognessa kolahti, mutta heti orin nähtyäni tiesin, että haluaisin sen vuonohevoslaumani jatkeeksi. Syynä saattoi olla orin pohjattoman lempeä, mutta kuitenkin hieman surumielinen ja pelokas katse, sekä toisaalta myös sen kauniin perinteikäs ulkonäkö. Huomionkipeä ori ei viihtynyt lainkaan suurella myyntitallilla, jossa se ei ollut saanut tarpeeksi yksilöllistä huomiota ja sopivan lajitoverin seuraa. Aluksi niin ujosta orista kuoriutuikin nopeasti innokas säheltäjä, joka tekee mielellään tuttavuutta uusiin ihmisiin, eläimiin ja asioihin. Yksinjäämisen pelko vaivaa kuitenkin edelleen ja Sogne tekee varmasti kaikille selväksi, ettei se halua jäädä yksin. Orin kanssa treenataankin hiljalleen yksinoloa, aluksi ihmisten kanssa ilman laumakavereita ja mahdollisesti myöhemmin hetkittäin ilman ketään tuttua ympärillä.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Sjöbergs Gjord
 nvh, rnhkko, 138cm
ii. Gjohl Gøran
nvh, phkko, 141cm
iii. Gudhlek
nvh, phkko, 144cm
iie. Kjellög
nvh, rnhkko, 137cm
ie. Egnell Tindra
nvh, rnhkko, 140cm
iei. Tor av Engdahl
nvh, rnhkko, 139cm
iee. Radgärd
nvh, rnhkko, 145cm
 e. Bergvall Selma
 nvh, rnhkko, 145cm
ei. Nordahl Botel
nvh, rnhkko, 143cm
eii. Benjamin
nvh, rnhkko, 146cm
eie. Hägglunds Maj
nvh, hhkko, 141cm
ee. Bergvall Hildr
nvh, rnhkko, 145cm
eei. Ragnil
nvh, rnhkko, 138cm
eee. Josefin
nvh, rnhkko, 141cm

Isä Sjöbergs Gjord valikoitui Sognen kasvattajan mukaan varsan isäksi näyttävän ulkonäkönsä ja sopeutuvaisen luonteensa ansiosta. Vaikka menestys kilpailumenestys ei ollutkaan korkeimmalla kriteerilistalla, on Gjordin kanssa kilpailtu sekä kouluratsastuksessa että valjakkoajossa. Kouluradoilla kilpailu-ura jäi tosin muutamaan starttiin, mutta valjakkoajossa ori on kilpaillut useamman kauden verran ja kerännyt paljon hyviäkin tuloksia. Ruotsissa vaikuttava Gjord on kiertänyt paljon myös näyttelyissä ja se on päässyt kantakirjaan toisella palkinnolla saaden kehuja erityisesti lennokkaista liikkeistään.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

tulossa

Emä Bergvall Selma jäi kasvattajansa Elia Gustafssonin luokse jatkamaan tämän ensimmäisestä omasta hevosesta Josefinistä lähtenyttä tammalinjaa. Ruunihallakosta tammasta kasvoi kaunis ja ystävällinen vuonohevonen, joka oli jo nuorempanakin kaikkien, mukaanlukien kasvattajansa lasten, käsiteltävissä. Selman kanssa treenattiin jonkin verran valjakkoajossa, jossa se e kuitenkaan koskaan kilpaillut. Pääasiassa siitä tulikin Gustafssonin perheen kolmen lapsen yhteinen ratsu ja ajokaveri, jonka kanssa koluttiin kaikki lähimetsien kinttupolut ja opeteltiin hevosenomistajan arkea.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

tulossa

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 0.00
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 2353.60
Tahti ja irtonaisuus 992.60
Tarkkuus ja ketteryys 1596.71

Valjakkoajossa 3950.31 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 8).
Kouluratsastuksessa 3346.2 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 7).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Ingvild (s. 01.05.2015), emä Kling Inga
nvh-o. Steinkjer (s. 25.10.2015), emä Skiippagurra Kjellfrid
nvh-o. Brynhild Sigurd (s. 02.08.2015), emä Rävgryts Kaja
nvh-t. Brynhild Gudinna (s. 03.11.2015), emä Skjoldens Gunilla

valmennukset ja päiväkirja

22.04.2015 Päiväkirjamerkintä - Halle ja Sogne muuttivat Brynhildiin

Tuontisukuisten vuonohevosorien vajetta tulivat tänään paikkaamaan ruunihallakot orit Løve Halvor ja Bergvall Sogne. Halle on luonteeltaan hyvin kärsivällinen norjalaissyntyinen ori, joka löysi meille välittäjänsä Mirksin kautta. Rakenteeltaan se on hieman raskaampi ja tuntemattomammasta suvusta löytyy kuulemani mukaan niin työ- kuin valjakkoajossakin menestyneitä hevosia, joten toivoisin saavani siitä kilpailukaverin erityisesti työajoon. Sogne on puolestaan syntynyt Ruotsin puolella, mutta asunut viimevuodet erinäisillä omistajilla, kunnes löysin sen naapurikunnan myyntitallilta. Ori on hyvin ujo, mutta kuitenkin ystävällinen ja se oli välittömästi kaveeraamassa Hallen kanssa, joka ei jaksanut innostua samaan tapaan nuoren orin seurasta. Sognella on sukunsa puolesta kapasiteettia erityisesti valjakkoajoon, mutta se on myyjän sanojen mukaan tutustunut myös ratsun alkeisiin. Toivon mukaan niistä molemmista tullaan vielä kuulemaan niin kilpailutulosten kuin jälkikasvunkin merkeissä!

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief