vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Unda

KUTSUMANIMIUnda KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA10.05.2015 REKISTERINUMEROVH15-053-0194
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS145cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo A, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 10.09.2015 ja 8 vuotta 10.01.2016. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Unda on aivan toista maata kuin eloisa emänsä Ulrika. Vaikka se onkin ulkonäkönsä puolesta tullut kovasti äitiinsä, ovat tammat luonteeltaan kuin yö ja päivä. Siinä missä Ulrikaa saa jatkuvasti olla rauhoittelemassa ja pidättelemässä, seuraa Unda tarkkaavaisena vieressä hoitajaansa kuunnellen. Jo varsana pieni vuonohevosenalku oli varsinainen viilipytty. Sille olikin vaivatonta opettaa uusia asioita, sillä se osoittaa kiinnostusta kuitenkaan turhaan hätiköimättä. Tamman karsinaan uskaltaa päästää pienemmätkin hoitajat ja Unda ottaa nämä vastaan aina yhtä lempeästi. Ystävällisen ja rauhallisen, mutta kuitenkin pohjattoman uteliaan luonteensa vuoksi sen kanssa on mukava touhuta. Kaikenlaiset hoitotoimenpiteet sujuvat yhteisymmärryksessä ja vesipesu onkin ainoa asia, josta Unda ei selvästi pidä. Tamma silmäilee pesupaikkaa jo kauempaa ja lopulta astelee sinne varsin vastahakoisesti. Vaikka Unda ei välitäkään pesuoperaatiosta, ei se silti tee johdonmukaisen ja itsevarman hoitajan kanssa asiasta elämää suurempaa numeroa.

Ruunihallakko tamma on varsin monipuolinen harraste- ja kilpailukaveri. Sen molemmat vanhemmat ovat kilpailleet niin ratsastuslajeissa kuin Undan painotuslajissa valjakkoajossakin, eikä omena ole sen suhteen pudonnut kauas puusta. Ajettavana tamma on alkuunsa hieman jähmeä ja se vaatiikin tehokkaan ja pitkän verryttelyn herätäkseen kunnolla. Se antaa anteeksi hieman epäselvemmätkin avut ja yrittää niistä huolimatta, jonka ansiosta sen kärryille ja selkään pääsevät aloittelevatkin harrastajat. Täyteen loistoonsa päästäkseen Undan kanssa on kuitenkin pysyttävä koko ajan hereillä ja osattava ylläpitää oikea energia. Jos tamman päästää jo verryttelyssä liian helpolla, on sitä vaikea saada enää työskentelemään täysillä. Myös ratsuna Unda on maltillinen kaveri. Se suoriutuu vaivatta helpoista koulu- ja esteradoista, mutta koulutehtävät ovat selvästi enemmän sen heiniä. Tammalla ratsastetaan kuitenkin vähemmän kuin ajetaan, jonka vuoksi ratsunhommissa on aina hieman pidemmän tauon jälkeen pieni muisteleminen.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Vanntroll av Snøvik
 nvh, rnhkko, 147cm
 KTK-III
ii. Nytroll av Snøvik
nvh, hkko
iii. Troll av Fure
nvh, hkko
iie. Isidora av Wermager
nvh, hkko
ie. Håpe av Snøvik
nvh, hkko
iei. Leon av Solheim
nvh, hkko
iee. Nordhild av Roseth
nvh, hkko
 e. Älvdalens Ulrika
 nvh, rnhkko, 146cm
ei. Solbergs Måns
nvh, hhkko, 145cm
eii. Jan-Erik
nvh, hhkko, 144cm
eie. Viborgs Tindra
nvh, rnhkko, 138cm
ee. Ulfhild
nvh, rnhkko, 147cm
eei. Hjalmar
nvh, rnhkko, 148cm
eee. Törndalens Unni
nvh, rnhkko, 146cm

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Uvild (s. 13.10.2015), isä Sylvin Emil

Unda on tarjolla jalostukseen 1-polvisille vuonohevosoreille.

cup-sijoitukset

30.09.2015 - VVJ-Cup - Breandan - vaativa - 2/27
30.04.2021 - VVJ-Cup - Fjellbury Stud - vaativa - 4/17
31.05.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaativa - 4/18

31.05.2021 - KRJ-Cup - Teilikorpi - helppo A - 9/188

menestys

-

valmennukset ja päiväkirja

10.6.2020 Päiväkirjamerkintä – Sommersolvervin vuonohevoskatrilli

Tänä vuonna järjestimme ensimmäistä kertaa kaksipäiväisen Sommersolver-tapahtuman, joka avattiin vuonohevoskatrillilla. Odotimme kentän portin ulkopuolella jännittyneinä musiikin alkamista. Sommersolverv oli vetänyt suuren määrän kävijöitä ja joukko ihmisiä odotti saapumistamme kentälle. Olin osaston ensimmäisenä parivaljakon Iitun ja Undan kanssa ja takanamme odottivat ratsukot Hilla ja Klippa, Ylva ja Susa, Amira ja Nilla sekä perää pitäneet Katya ja Kaja. Iitu asteli hieman paikoillaan ja oli aivan valmis aloittamaan, kuten kuulosti olevan myös takanamme ollut Klippa. Vihdoin kaiuttimista kajahti ohjelmamme taustamusiikin voimakkaat alkusoinnut. Iitu ja Unda lähtivät liikkeelle kuin ajatuksesta ja lähdimme etenemään käynnissä kentän pitkän sivun suuntaisesti. Katrillin alku sujui aivan kuten oli harjoiteltu ja ainakin kuulosti siltä, että takanammekin oli kaikki kunnossa. Pystyin vihdoin rentoutumaan ja annoin Iitun ja Undan ravata lennokkaasti katrillin kärjessä.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief