vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Norne

KUTSUMANIMINorne KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA18.10.2014 REKISTERINUMEROVH14-053-0242
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS135cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo B, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 18.01.2015 ja 8 vuotta 18.06.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Oma kasvattiorimme Norne vietti nuoruudestaan muutaman vuoden ylläpidossa tuttavallani, joka osallistui siten orin koulutukseen. Pienen hevoslauman jäsenenä Nornesta kasvoikin erittäin mukavaluontoinen ja herttainen poniori. Pääsääntöisesti se osaa käyttäytyä kunnolla kaikenlaisissa tilanteissa, mutta toisinaan sisimmiltään ponimainen luonne ottaa Nornesta vallan. Se esimerkiksi rakastaa rymytä tarhassa laumakaverien kanssa ja on usein syypää rikki revittyihin loimiin ja riimuihin, jotka myöhemmin löytyvät mytyssä jostain tarhan perukoilta. Karsinassa se läträä aina tylsistyessään juoma-automaatilla, jonka poniori on onnistunut muutaman kerran jumittamaan aiheuttaen karsinaansa pienen vesivahingon. Kaikki ponimaiset tuhot kuitataan kuitenkin aina villaisella, sillä tosiasiassa kukaan ei voi vastustaa Nornen suloista katsetta. Vaikka Norne vaatiikin paljon aktiviteettia, osaa se myös pysähtyä nauttimaan pitkistä harjaustuokioista ja yhdessäolosta hoitajiensa kanssa. Kaulasta rapsuttaessa ori nostaa päänsä korkealle nauttien täysin siemauksin.

Ylläpitopaikassa Nornen kanssa ratsastettiin ja ajettiin harrastemielessä ja sen kanssa rymyttiin pääasiassa pitkin lähialueen metsiä. Ori ehtikin tuona aikana tottua kaikenlaiseen, eivätkä maastossa mitkään erikoisuudet jaksa enää yllättää sitä. Porukassa maastoillessa Nornelle on kuitenkin jäänyt paha kilpailuvietti, sillä ylläpitoaikanaan se pääsi usein laukkaamaan kilpaa perheen pohjoisnorjanponiruunan kanssa. Tämän vuoksi se yrittää edelleen lähteä ohittamaan ja nostaa välittömästi laukan, mikäli joku muukin poni tekee niin. Kotiuduttuaan takaisin meille Nornen kanssa alettiin treenata tavoitteellisemmin sekä kouluratsastuksessa että valjakkoajossa. Se on varmajalkainen ja rohkea suorittaja, sekä pärjää tasaisen hyvin kaikilla kolmella valjakkoajon osuudella. Ihanalla Nornellakin on kuitenkin huonot päivänsä, jolloin se reagoi komentamiseen protestoimalla varsin ponimaisesti esimerkiksi pukittelemalla, äkkilähdöillä ja sivuloikilla. Tilanteet ovat kuitenkin usein hyvin ennakoitavissa, eikä niissä ole vaikeaa pysytellä kyydissä.

sukutaulu ja -selvitys

 i. VIR MVA Ch Derian Aros
 nvh, rnhkko, 141cm
 KTK-I, VSN NCh
ii. Bergsmoen Aslak
nvh, rnhkko, 142cm
iii. Stavanger Ernar
nvh, khkko, 146cm
iie. Bergsmoen Mildri
nvh, rnhkko, 147cm
ie. Mydland Lilje
nvh, rnhkko, 139cm
KRJ-II
iei. Fenris
nvh, vhkko, 146cm
iee. Mydland Liv
nvh, rnhkko, 139cm
 e. Brynhild Neilikk
 nvh, rnhkko, 133cm
 VVJ-I, KRJ-I
ei. Døbt Mandkjønn
nvh, rnhkko, 141cm
eii. Døde Far
nvh, hkko
eie. Søndag Hustru
nvh, hkko
ee. Nes Molnar
nvh, rnhkko, 134cm
VVJ-I, KRJ-II, YLA2
eei. Sjaak-Trygg
nvh, rnhkko, 140cm
eee. Freya
nvh, rnhkko, 140cm

Isä Derian Aros jäi asumaan kasvattajansa luokse Derianiin. Komea ruunihallakko ori on niittänyt menestystä erityisesti näyttelykehissä, sillä sen lisäksi että se on päässyt kantakirjaan ensimmäisellä palkinnolla, on sille myös myönnetty VIR MVA Ch ja VSN NCh -arvonimet. Hienon ulkonäkönsä lisäksi reipas ori on menestynyt myös kilpailukentillä. Aros on kilpaillut vanhempiensa tavoin niin koulu- ja esteratsastuksessa kuin valjakkoajossakin hyvällä menestyksellä. Siitoskäytössä olevalla orilla on tähän mennessä jälkikasvua neljän varsan verran, jotka ovat päässeet kilpailemaan isänsä jalanjäljissä.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Bergsmoen Aslak on yleispainotteinen vuonohevosori, joka on leppoisasta luonteestaan huolimatta erinomainen kilpailukaveri moneen lajiin. Aslak on kerännyt runsaasti sijoituksia niin koulu- ja esteratsastuksesta kuin valjakkoajostakin ja sen jälkikasvusta odotetaankin monipuolisia harraste- ja kilpailukavereita. Ruunihallakolla orilla on tällä hetkellä neljä hienoa varsaa, jotka ovat perineet isänsä hienon ulkonäön.
  Isänisänisä Stavanger Ernar on hieno keltahallakko ori, joka on rauhallisen ja tasaisen luonteensa ansiosta varsin perinteikäs vuonohevonen. Se on kilpaillut useassa lajissa hyvällä menestyksellä, jonka ansiosta orilla on ollut kysyntää myös jalostuskäytössä. Sillä on tähän mennessä jo lukuisia varsoja ja orista povataankin tulevaisuudessa yhtä aikansa näkyvintä jalostusoria vuonohevoskasvatuksessa.
  Isänisänemä Bergsmoen Milrdri on sekä ratsu- että ajokoulutettu tamma. Vaikka siltä luonnistuukin myös valjakkoajo, on se päässyt kilpailemaan kuitenkin vain koulu- ja esteratsastuksessa vaihtelevalla menestyksellä. Ruunihallakko Mildri on varsonut tähän mennessä kahdesti.

Isänemä Mydland Lilje on kotitallinsa Derianin tuoreempia siitostammoja, joka tuotiin yhdessä kolmen muun hevosen kanssa Norjasta. Sen kanssa on kilpailtu menestyksekkäästi niin este- ja kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossakin, joten Liljaksi kutsuttua tammaa voidaan kutsua varsin monipuoliseksi hevoseksi. Ruunihallakko tamma on siitoskäytössä ja se on tähän mennessä varsonut kotitallillaan kolmesti.
  Isänemänisä Fenris on norjalaissyntyinen ori, jonka vanha suku on monien vuonohevoskasvattajien arvostama. Valkohallakko ori on ryhdikäs ja orimainen niin ulkonäkönsä kuin luonteensakin puolesta. Se on kilpaillut omistajansa kanssa varsinkin esteratsastuksessa menestyksekkäästi, mutta sijoituksia löytyy kouluradoiltakin. Fenrisin päättäväisestä ja menevästä luonteesta onkin ollut hyötyä sen esteuralla.
  Isänemänemä Mydland Liv on ruunihallakko tamma, joka jäi kasvattajansa luokse asumaan ja jatkamaan heidän linjaansa siitostammana. Liv on kilpaillut erityisesti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa. Valmennuksissa ja kilpailuissa se on saanut paljon kehuja kauniin pyörivistä liikkeistään ja varsinkin sen laukka on upeaa katsottavaa. Liv on kantakirjattu kolmannella palkinnolla ja se on varsonut tähän mennessä kuudesti.

Emä Brynhild Neilikk varsin ponimainen pikkutamma, joka on paitsi pienen kokonsa, myös luonteensa puolesta tullut vahvasti emäänsä Nes Molnariin. Kotoisammin Nelliksi kutsuttu ruunihallakko tamma on painottunut valjakkoajoon ja kouluratsastukseen, joista erityisesti valjakkoajossa se on menestynyt erinomaisesti. Kilpailu-uran päättymisen jälkeen Nelli jäi täysin siitostammaksi ja se on kasvattanut esimerkillisesti kaikki viisi tähänastista varsaansa. Emänsä tavoin varsin pienikokoisiksi jääneet varsat ovat koostaan huolimatta osoittautuneet erittäin hienoiksi ratsuiksi ja valjakkoponeiksi.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Døbt Mandkjønn on Julin maahantuoma ruunihallakko ori, joka on asunut kauan nykyisellä kotitallillaan Breawassa. Koulupainotteinen ori on etevä ratsu ja se on kilpaillut lajissa useiden kymmenten sijoitusten verran niin jaoksen alaisissa kuin villeissäkin kilpailuissa. Rakenteeseensa nähden se selviää varsin kovatasoisistakin kouluradoista. Kotoisammin vain Jonniksi kutsuttu ori on myös siitoskäytössä ja toistaiseksi sillä on jälkikasvua kolmen tammavarsan verran. Jälkeläiset ovatkin hyvällä koulumenestyksellään osoittaneet Jonnin myös periyttävän piirteitään kouluratsuna.

Emänemä Nes Molnar on suloinen pikkutamma, joka valloittaa ihmiset puolelleen suloisuudellaan ja viattomuudellaan. Mona asui kauan kasvattajansa luona, kunnes se muutti Brynhildiin aluksi pitkäaikaiseen ylläpitoon ja lopulta omistukseen asti. Brynhildissä tamma löysikin paikkansa tärkeänä kilpa- ja siitoshevosena. Tamma on jo päättänyt kilpailu-uransa valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa ja nykyään se on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella sekä valjakkoajon laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla.
  Emänemänisä Sjaak-Trygg syntyi pienellä siittolalla Etelä-Norjassa, josta se kuitenkin myytiin neljä vuotta täytettyään maan pohjoispuolelle. Ori alkoi kilpailla hyvin nuorena ja pitkällä uralla menestys valjakkoajokilpailuissa on ollut hyvin vaihtelevaa. Lopulta loppuunkulutettu ruunihallakko ori jäi täysin siitoskäyttöön ja ansaitsemilleen eläkepäiville. Rankka kilpailukäyttö näkyi kuitenkin myöhemmin orin jaloissa ja se jouduttiin lopettamaan ennenaikaisesti pahentuneiden jalkavaivojen vuoksi. Trygg ehti kuitenkin olla pienimuotoisessa siitoskäyttössä viiden varsan verran.
  Emänemämemä Freya oli monen silmissä varsin huomaamaton vuonohevostamma, joka ei ujon luonteensa vuoksi viihtynyt huomion keskipisteenä. Ponitamma kiersi jonkin verran näyttelyissä kuitenkaan kummoista menestystä saamatta. Arasta luonteestaan huolimatta se oli etevä valjakkoajossa, jossa se kilpaili jonkin verran parivaljakkona yhdessä siskopuolensa Fløyan kanssa. Parivaljakko oli varsin toimiva yhdistelmä ja keräsivät pienen uransa aikana yhteensä yli kaksikymmentä sijoitusta. Vanhempana Freya myytiin Olga Thorsenille, jonka luona tamma varsoi kolmesti.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 97.79
Nopeus ja kestävyys 16.51
Kuuliaisuus ja luonne 2118.83
Tahti ja irtonaisuus 389.22
Tarkkuus ja ketteryys 1903.82

Valjakkoajossa 4022.65 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 8).
Kouluratsastuksessa 2508.05 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 6).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Narvik (s. 18.05.2015), emä Kaukovallan Carola
nvh-t. Brynhild Solbær (s. 04.10.2015), emä Brynhild Sussan
nvh-o. Brynhild Norvald (s. 10.06.2015), emä Nattsynet

valmennukset ja päiväkirja

18.12.2014 Päiväkirjamerkintä - Nornea tervehtimässä

Nellin hieno orivarsa Norne päätyi monen mutkan kautta ystävälleni ylläpitoon ja orin olisi tarkoitus viettää hänen luonaan ainakin muutama vuosi. Aluksi ajatus Nellin varsasta luopumisesta teki tiukkaa, sillä olin jo päättänyt varsan jäävän kotiin. Hiljalleen ajatukseen kuitenkin tottui ja nyt en voisi olla tyytyväisempi järjestelyyn.

Vaikeasta sijainnista johtuen en päässyt vierailemaan Nornen luona niin usein kuin olisin halunnut, mutta viimein löytyi sopiva aika käydä moikkaamassa oria ja ystävääni. Nornesta oli kasvanut juuri sellainen nuori hevonen kuin mitä ystäväni oli antanut ymmärtää: herttainen ja varsin ponimainen, mutta kuitenkin erittäin fiksu. Se yritti hoitaessa keksiä jos jonkinlaisia nuoren ponin kujeita, mutta antoi hoitaa ja valjastaa itsensä hyvin. Pääsin katsomaan ja kokeilemaan, kuinka sen koulutus ohjasajossa on edistynyt, eikä tilanne näytä lainkaan huonolta. Tulevaisuudessa siitä tulee varmasti hieno valjakkohevonen ja pääsen vielä kilpailemaan sen kanssa, kunhan ori palaa takaisin kotiin.


20.03.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Peter Sandberg (omistajan kirjoittama)

Tänään pääsimme naapurikunnassa valjakkotalliaan pitävän Peterin valvontaan kasvattiorieni Jarlin ja Nornen kanssa. Ylläpidosta palannut Norne on edistynyt viimevuosien aikana hurjasti ja odotinkin innolla pääseväni valmentautumaan sen kanssa ensimmäisen kerran. Jarlin kilpailu-ura on sen sijaan jo hyvässä vauhdissa ja toivoinkin sen läsnäolon parivaljakossa helpottavan myös minun ja Nornen alkavaa yhteistyötä. Valmennuksen aikana Peter kiinnittikin huomiota erityisesti siihen, kuinka toimin Nornen kanssa ja miten minun tulisi ohjata Jarlia, jotta se vaikuttaisi myös Norneen positiivisesti. Valmennuksen tehtävät pysyivät varsin yksinkertaisina rutiinitehtävinä. Teimme pääasiassa osia koulukokeesta, joilla harjoittelimme erilaisia kaarevia linjoja ja kuvioita. Tehtävät mahdollistivat orien tehokkaan taivuttelun molempiin suuntiin, jonka ansiosta sain haettua niitä helpommin kuulolle. Päälisin puolin valmennuksesta jäi hyvä mieli sekä paljon uusia ajatuksia, joilla lähteä jatkamaan Nornen koulutusta ja Jarlin kilpailu-uraa.


19.06.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Lilbeth Rönnvik (omistajan kirjoittama)

Omat ajatukseni olivat aivan ensiviikolla koittavissa valjakkoajokilpailuissa, kunnes Lilbeth herätti minut jo toistamiseen tähän päivään. Paransin tuntumaani tasaisesti ravaaviin Jarliin ja Norneen, jotka tuntuivat olevan minun tapaani aivan omissa maailmoissaan. Orikaksikko suoritti tottuneesti kaiken, mitä niiltä pyysin, mutta varsin verkkaiseen tahtiin. Se ei kuitenkaan kelvannut Lilille, joka päätti suunnitella meille lennosta tehtävän, jolla sekä minun että orien olisi pakko pysyä hereillä. Hän ohjeisti minua komentamaan valjakkoa napakammin ja keskittymään tehtävään täysillä. Muutaman reippaan laukkakierroksen jälkeen Norne ja Jarl saivat jostain uutta virtaa ja minun keskittymiseni vaikutti välittömästi myös niiden työskentelyyn. Loppua kohden suoriuduimme tehtävistä hyvin, mutta kuten Lili muistutti, ne eivät olleet kuitenkaan lähelläkään niitä suorituksia, joihin Nornen ja Jarlin kanssa oikeasti pystyimme. Ennen tulevia kilpailuja on onneksi vielä aikaa harjoitella, jota varten Lili antoikin minulle muutamia hyödyllisiä vinkkejä.


08.10.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Else-Maj Holmvik (omistajan kirjoittama)

Tänään työskentelyämme saapui seuraamaan Else-Maj Holmvik, vanha arvostettu valjakkoajovalmentaja. Olin verrytellyt Jarlin ja Nornen hyvin ennen valmennusta ja orit liikkuivat mielestäni hyvin ja ne olivat molemmat kuulolla. Else-Majn valmennus osoittautui tehokkaimmaksi ja opettavaisimmaksi ajaksi, mitä olen koskaan viettänyt Jarlin ja Nornen ohjaksissa. Nainen pureutui todella tarkkaan omiin apuihini huomauttaen kaikista pienimmistäkin asioista niin kauan, että muistin korjata ne. Erityisesti Norne tuntui paremmalta kuin koskaan, mutta myös Jarl liikkui todella hienosti. Keskityimme harjoittelemaan koulukokeen asioita, kuten siirtymiä, joihin erityisesti loppua kohden saatiin aivan uudenlaista säpäkkyyttä. Näillä eväin on taas hyvä jatkaan treenejä myös itsenäisesti ja suunnata kohti seuraavia kilpailuja.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief