vuonohevoskasvatusta

 Fjeldprins

KUTSUMANIMIPrinssi KASVATTAJAAndri Valstad  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA10.08.2014 REKISTERINUMEROVH15-053-0221
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS148cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo A, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 10.11.2014 ja 8 vuotta 10.04.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Fjeldprins syntyi pienellä harrastetallilla Etelä-Norjassa. Sen kasvattaja Andri Valstad oli toivonut tammavarsaa ja suunnitellut ruunaavansa nuoren Fjeldprinsin, kunnes hänen tuttavansa oli ylipuhunut hänet myymään orin kotiin, jossa siitä olisi kiinnostuttu siitoskäyttöä ajatellen. Omalta osaltani olen iloinen, että Fjeldprins pysyi orina ja että se löysi muutaman sattuman kautta tiensä meille Brynhildiin. Siitä kasvoi komea ja hienoliikkeinen ori aivan kuten Andrin tuttava oli epäillytkin ja meille erinomainen kilpailukaveri ja siitosori.

Harmaahallakko Fjeldprins on rauhallinen ja varma kuin kallio. Se ei tunnu pelkäävän mitään, tai ainakin hyvin harvassa ovat ne tilanteet, jotka saavat sen hermostumaan. Prinssi on kaikkien käsiteltävissä ja se ymmärtää, milloin sen kanssa toimii epävarma ihminen tai pieni lapsi, jolloin se on aivan erityisen varovainen. Mahavyön kiristämisestä on jäänyt Fjeldprinsille ikäviä muistoja sen menneisyydestä. Se reagoi epämukavaan tilanteeseen lähinnä luimimalla, mutta oria on saatu hiljalleen totutettua vyön kiristämiseen uudelleen ja se tehdäänkin sen kanssa aina erityisen hellävaraisesti, jotta kokemus olisi sille mahdollisimman mukava. Fjeldprinsin lempipuuhaa on metsässä samoileminen ja se on aina valmis metsäretkelle. Orin kanssa käydään kävelemässä paljon maasta käsin metsässä, jolloin se saa kävellä omaan rauhalliseen tahtiinsa, tutkia ympäristöä ja hamuilla puiden lehtiä ja havuja välipalaksi.

Fjeldprins oli ratsukoulutettu meille tullessaan ja sen kanssa oli kilpailtu jo jonkin verran kouluratsastuksessa helppo A -tasolla sekä esteratsastuksessa 50-60 cm luokissa. Olemme valmentautuneet ja kilpailleet Prinssin kanssa edelleen kouluratsastuksessa, jonka lisäksi se on koulutettu meillä myös valjakkoajoon. Fjeldprins on hidas syttymään ja se vaatii pohjalle hyvän verryttelyn, jotta se pystyy pistämään parastaan. Orilla on rauhallinen tahti, mutta kuitenkin kevyet liikkeet ja hyvä kokoamiskyky. Sen kanssa on muistettava vaalia sen omaa tahtia, sillä kiirehtimällä suorittaminen on helposti etupainoista ja hyvin tasapainotonta. Rauhallisin ottein Fjeldprinsin saa liikkumaan mielellään, jolloin siitä tulee kevyt ja kuuliainen sekä ajaa että ratsastaa. Olemme päässeet kilpailemaan orin kanssa valjakkoajossa aina vaikeissa yhdistetyissä luokissa asti. Orin rahkeet ovat riittäneet hyviin suorituksiin erityisesti koulukokeissa, joka on sen ehdoton vahvuusalue. Maratonosuudelle vaaditaan vielä sähäkämpää menoa, mitä kuitenkin harjoittelemme edelleen aktiivisesti.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Åbjørn
 nvh, hhkko, 148cm
ii. Åsrød
nvh, hhkko, 146cm
iii. Ånond
nvh, vhkko, 149cm
iie. Dyrfinna
nvh, hhkko, 144cm
ie. Elsebø
nvh, hhkko, 146cm
iei. Yngvar
nvh, hhkko, 140cm
iee. Eldbjørg
nvh, rnhkko, 148cm
 e. Bjarnhildr
 nvh, hhkko, 145cm
ei. Haavald
nvh, hhkko, 142cm
eii. Håbjørn
nvh, rnhkko, 141cm
eie. Veslemøy
nvh, rnhkko, 146cm
ee. Borghilda
nvh, rnhkko, 146cm
eei. Øymund
nvh, khkko, 147cm
eee. Brønnild
nvh, rnhkko, 138cm

Isä Åbjørn

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

tulossa

Emä Bjarnhildr

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

tulossa

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Fafnir (s. 09.06.2017), emä Briefa SWE
nvh-o. Sumun Prinssi (s. 01.06.2018), emä Lite Fjella
nvh-o. V. Kongeboa (s. 20.07.2021), emä Fantastisk

Fjeldprins on tarjolla jalostukseen tuontisukuisille vuonohevostammoille.

cup-sijoitukset

31.12.2015 - VVJ-Cup - Wyat Shetlands - vaikea - 4/19
31.08.2016 - VVJ-Cup - Tuiskula - vaikea - 3/26
30.04.2021 - VVJ-Cup - Fjellbury Stud - vaikea - 1/7
31.07.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 3/11

31.07.2016 - KRJ-Cup - Fiktio - helppo A - 31/330
31.10.2016 - KRJ-Cup - Hukkapuro - helppo A - 29/320

menestys

-

valmennukset ja päiväkirja

10.8.2015 Päiväkirjamerkintä – Fjeldprins muutti Brynhildiin

Kävelin ympäri Brynhildin tallipihaa ja olin tekevinäni jotain hyödyllistä, vaikka tosiasiassa kaikki työntekijämme huomasivat, että odotin kärsimättömänä uutta hevosta saapuvaksi. Hevoskuljetuksen olisi pitänyt olla täällä jo tunti sitten, eikä kukaan vastannut, kun yritin tiedustella, mistä viivästys johtuu ja milloin he ovat tulossa. Lakaisin tallin edustaa jo kolmatta kertaa, kunnes kuulin viimein lupaavan äänen. Hevosrekka mateli tallille vievää tietä pitkin ja parkkeerasi pihaamme. Rekasta tullut kuljettaja manasi kovaan ääneen liikennettä, joka oli ollut isolla tiellä aivan tukossa suuren urheilutapahtuman vuoksi. Hevoset olivat onneksi jaksaneet hyvin ja ne odottivat kaikki sisällä rauhallisina, kun avasimme rekan oven. Harmaahallakko vuonohevosori oli niistä epäilemättä kaikista rennoin. Se kääntyi katsomaan minua paksun otsaharjansa alta ja hörähti vaimeasti aivan kuin kysyäkseen, että olemmeko jo perillä. ”Tervetuloa kotiin”, sanoin hiljaa Fjeldprinsille taluttaessani sitä alas lastaussillalta. Ori oli päivänvalossa juuri niin komea kuin valokuvissakin. Se katseli korvat hörössä ympärilleen ja tutki heti vierelle saapuneen tallityöntekijän taskut herkkujen varalta. Fjeldprins pääsi ensimmäisenä tarhaan syömään ja juomaan, sekä tutustumaan aidan toisella puolella oleviin hevoskavereihin. Se näytti asettuvan heti taloksi enkä malttanut odottaa, että pääsisin tutustumaan siihen paremmin.


1.9.2016 Päiväkirjamerkintä – maastokävelyllä

”Ootko nyt aivan varma?”, kysyin harmaahallakolta oriltani. Fjeldprins vastasi lähtemällä harppomaan reippain askelin kohti metsää. Lofooteilla oli ollut viime aikoina ankea sää, eikä tämäkään päivä tehnyt poikkeusta. Sade oli laantunut ehkä aavistuksen, mutta tuuli oli edelleen kova ja se sai ympärillä olevat puut huojumaan holtittomasti. Olin ollut taluttamassa Fjeldprinsiä talliin, kun se oli kuitenkin päättänyt lähteä metsän suuntaan. Prinssi rakasti metsässä seikkailemista, joten päätin suoda sille sen ilon, kun aikaa sattui olemaan tarpeeksi – huolimatta siitä, etten viihtynyt ulkona tässä säässä aivan yhtä hyvin kuin seikkailunhaluinen orini.

Lähdimme tarpomaan lähimetsään vieri vierellä. Prinssin askeleet olivat pitkät, mutta tahti rauhoittui kävellessämme, joten pysyin hyvin sen vauhdissa mukana. Suuntasimme lyhyelle reitille, joka kiersi tallialueemme ympäri ja oli oikein sopivan pituinen lyhyelle kävelylle maasta käsin. Fjeldprins tarkkaili metsää muhkean otsaharjansa alta. Rauhallinen ori ei välittänyt huonosta säästä tai huojuvista puista, vaan se talsi omaan tyynen rauhalliseen tapaansa kurottaen välillä puiden oksia herkullisten havujen toivossa.

Kävelylenkkimme venyi pidemmäksi kuin olin kuvitellut, sillä unohdin itsekin vallitsevan sään Prinssin kanssa ollessani. Lähdimme kiertämään vielä hieman pidemmän matkan metsäpolkuja pitkin, joka venyi lopulta puolen tunnin mittaiseksi lenkiksi. Takaisin tullessamme olimme molemmat aivan litimärkä ja olisin voinut vaikka vannoa, että olin märkä myös sadevaatteideni alta. Suuntasimme talliin, jossa aloin kuivattaa tyytyväistä Prinssiä, jotta ehtisin vielä varustaa sen ennen päivän koulutreenejä.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief