vuonohevoskasvatusta

 Arnbjørg

KUTSUMANIMIArni KASVATTAJALilian Nordstrøm  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA03.05.2014 REKISTERINUMEROVH15-053-0135
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS135cm KOULUTUSTASOnoviisi, helppo D
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 03.09.2014 ja 8 vuotta 03.01.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 VVJ-III

Arni tuli meille alun perin valjakkoajokoulutukseen puoleksi vuodeksi. Nuori tamma osoittautui oikein mukavaksi hevoseksi, ja koulutus eteni sen kanssa mukavaan tahtiin. Kun Arnin oli aika palata takaisin kasvattajalleen Lilian Nordstrømille tämä kertoi tamman palaavan hänelle vain myymistä varten, sillä hänen tallissaan alkoi olla jo liikaa samaa sukua olevia tammoja. En ollut ajatellut ostaa uutta tammaa, varsinkaan näin pienikokoista sellaista, mutta lempeä ja viisas Arni oli jo onnistunut voittamaan minut puolelleen ja kerroin muutan päivän pohdittuani, että olisin kiinnostunut ostamaan sen. Lilian myi tamman meille mielellään ja hinnastakin päästin heti sopuun. Arni olikin oiva lisä laumaamme, sillä se on aivan eri sukua kuin muut hevosemme. Se on myös kuuliainen ja rauhallinen, ja sen kanssa on vaikea olla tulematta toimeen. Laumassa Arni tarkkailee usein muiden menoa hieman sivusta, mutta pysyttelee kuitenkin muiden lähellä. Kun tuttu ihminen tulee pihattotarhaan, se lähestyy tätä heti korvat hörössä ja tulee luokse tutkimaan, löytyisikö tämän taskusta jotain syötävää.

Arni on ajo- ja ratsukoulutettu täysin meillä ja se on treenannut ja kilpaillut saman ihmisen kanssa käytännössä koko kilpailu-uransa ajan. Kaksikko löysi yhteisen sävelen nopeasti, ja he paikkaavat hyvin toistensa puutteita. Rauhallisen Arnin tahti on luonnostaan hidas, ja eteenpäin puskeva tai istunnallaan jarruttava ratsastaja saa sen hidastamaan vauhtia entisestään. Ajaessa ongelma ei ole yhtä paha, mutta kärryjen edessäkään Arni ei pidä hätäisestä hoputtamisesta. Kun yhteistyö tamman kanssa alkaa sujua, se on kuitenkin miellyttävä ratsastaa ja ajaa. Tammalla on tasaisen pehmeät askeleet ja se tekee varmasti kaiken, mitä siltä pyydetään. Vaikka Arnin liikkeet ovatkin vaatimattomat, se on kuitenkin menestynyt hyvin valjakkoajon noviisiluokissa.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Asgeir
 nvh, hhkko, 141cm
ii. Alver II
nvh, hhkko, 140cm
iii. Norveig Alver
nvh, hhkko, 143cm
iie. Geirtrud
nvh, rnhkko, 140cm
ie. Mathilda
nvh, hhkko, 139cm
iei. Kjelldor
nvh, hhkko, 146cm
iee. Ingelise
nvh, hhkko, 140cm
 e. Gulrot Bitten
 nvh, rnhkko, 135cm
ei. Fløysvik Silas
nvh, rnhkko, 146cm
eii. Singdals Ruud
nvh, rnhkko, 144cm
eie. Tronda
nvh, rnhkko, 142cm
ee. Birgitte
nvh, rnhkko, 133cm
eei. Hagnar Hoel
nvh, khkko, 145cm
eee. Norveig Berta
nvh, rnhkko, 136cm

Isä Asgeir syntyi suurella vuonohevostallilla Etelä-Norjassa, jossa se asui neljävuotiaaksi asti isossa orilaumassa. Asgeir myytiin kasvattajaltaan valjakkopainotteiselle tallille harraste- ja kilpailukäyttöön. Se oli tarkoitus ruunata, mutta koska elämä rauhallisen ja hyväkäytöksisen orin kanssa sujui mutkattomasti ilmankin, päätettiin se pitää orina. Asgeirin ensimmäinen kilpailukausi sujui hyvin heikosti ja seuraava kului pitkälti sekä hevosen että omistajan sairastaessa. Kolmannesta kilpailukaudesta alkaen menestys oli kuitenkin nousujohteista ja ori menestyi erityisesti valjakkoajon koulukokeissa erinomaisesti. Vanhempana sille käytiin hakemassa myös jalostuslupa ja ori oli tarjolla pienimuotoisesti jalostukseen muutaman vuoden ajan. Asgeirin jälkeläiset ovat olleet isänsä tavoin hyvä valjakkohevosia ja niitä on kehuttu erityisesti yritteliäästä ja rohkeasta luonteesta.

Emä Gulrot Bitten oli vasta kaksivuotias varsa, kun Lilian Nordstrøm huusi sen Pohjois-Norjan hevoshuutokaupasta. Rohkea ja ystävällinen varsa tuli pian meille Brynhildiin koulutettavaksi ja se vietti lopulta meillä kaksi vuotta ajo- ja ratsukoulutuksessa. Palattuaan omistajalleen sen kanssa alettiin kilpailla valjakkoajon noviisiluokissa. Tamman menestys oli hyvin tasaista, sillä se oli rauhallinen ja varma suorittaja. Vieraissa paikoissa se oli kuin kotonaan, eikä epäröinyt oudoissakaan tilanteissa. Kilpailu-uran jälkeen Bitten jäi siitostammaksi, ja sen kanssa ajettiin ja ratsastettiin enää harvakseltaan. Ruunihallakko tamma sai viisi varsaa, jotka ovat emänsä tavoin rakenteeltaan hyvin ponimaisia pienikokoisia. Bitten lopetettiin kotitallillaan 19-vuotiaana, kun se liukastui pahasti laitumella ja mursi toisen takajalkansa.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Lysander (s. 12.06.2018), isä Løve Halvor
nvh-o. Brynhild Fjeldar (s. 01.05.2023), isä Fjeldprins

cup-sijoitukset

menestys

VVJ-III -palkittu helmikuun 2024 tilaisuudessa pistein
6 + 40 + 8 + 22 + 8 = 84

valmennukset ja päiväkirja


12.6.2018 Päiväkirjamerkintä – Arni varsoi

Olin istunut jo tovin karsinan vieressä, kun mieheni Kjeld ilmestyi ovenrakoon huhuilemaan minua kotiin. Huikkasin tulevani ”ihan kohta”, joskin me molemmat tiesimme, että se voisi tarkoittaa mitä vain viidestä minuutista viiteen tuntiin. En kuitenkaan malttanut millään lähteä tallilta, vaan katselin Arnin jaloissa makaavaa pientä harmaahallakkoa nyyttiä. Reipas orivarsa oli syntynyt noin tunti sitten. Oltuaan hetken jalkeilla se sammui emänsä jalkoihin ja nukkui nyt sikeästi. Synnytys oli onneksi helppo, ja sekä emä että varsa voivat hyvin. Arni katsoi minua hieman kysyvästi kuin selvittäen, oliko minulla mukanani herkkuja vai patsastelinko karsinan vieressä ihan muuten vaan. Tamma huokaisi ja kiinnitti sitten huomionsa heinäkasaan. Katselin kaksikkoa vielä pienen hetken ja lähdin sitten viimein kotiin, jotta jaksaisin palata aamulla ihastelemaan pientä varsaa.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi