vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Karamell

KUTSUMANIMIKaramell, Karkki KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA21.05.2021 REKISTERINUMEROVH21-053-0031
VÄRI, MERKITpunahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS143 cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo A, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 21.08.2021 ja 8 vuotta 21.01.2022. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
VVJ-II, KRJ-II 

Karamellin synnyttyä ei ollut epäselvää, kuka oli sen vuoden varsoista nopein liikkeissään. Pieni tammavarsa tuntui ehtivän aivan joka paikkaan, eikä siitä näyttänyt loppuvan virta millään. Klippa-emä on myös tunnettu vauhdikkuudestaan, mutta silläkin riitti töitä pysyä punahallakon varsansa menossa mukana. Aikuistuttuaan Karamell on rauhoittunut, mutta vain aavistuksen. Se on yhä edelleen aivan mahdottoman utelias ja se haluaa olla aina kaikessa mukana. Tamma on heti ensimmäisenä tekemässä tuttavuutta uusiin ihmisiin, paikkoihin ja esineisiin ja kaikkeen uuteen tutustuminen on siksi helppoa.

Uuden opettelussa haasteita tuo Karamellin vaihteleva keskittymiskyky, sillä tamman keskittyminen herpaantuu helposti ympärillä olevista ärsykkeistä. Silloin kun Karamell malttaa rauhoittua ja alkaa keskittyä yhteen asiaan, sen kanssa on kuitenkin erittäin miellyttävä työskennellä ja sitä on helppo kouluttaa. Vaikka tamma onkin hyvin eloisa ja vilkas, on arki sen kanssa kuitenkin helppoa. Karamell on tottunut kaikenlaisiin hoitotoimenpiteisiin, eivätkä uudetkaan asiat jännitä sitä. Tamma on aina ystävällinen ja se kunnioittaa ihmisiä ja toisia hevosia. Vaikka se joskus innostuukin jostain asiasta liikaa, se kuuntelee kyllä hoitajaansa ja malttaa tarpeen tullen rauhoittua.

Karamell on reipas ratsastaa ja ajaa. Innostuessaan sen vauhti saattaa kiihtyä liikaa, mutta rauhallinen ja pehmeäkätinen ratsastaja tai ohjastaja saa sen kuitenkin palautettua aina nopeasti sopivaan tahtiin. Silloin kun Karamell malttaa pidentää askeltaan kunnolla eikä lähde juoksemaan alta kovaa vauhtia, sen askeleet ovat kauniin lennokkaat. Vaikka vauhdikkaan tamman voisikin kuvitella olevan omimmillaan maratonosuudella, ovat sen parhaat tulokset tosiasiassa valjakkoajon koulukokeesta ja ratsastaessa helpoilta kouluradoilta, joissa sen liikkeet pääsevät oikeuksiinsa. Vieraissa paikoissa treenaaminen ja kilpaileminen on siinä mielessä helppoa Karamellin kanssa, ettei se jännitä uusia paikkoja ja tilanteita ollenkaan, vaan se on aina yhtä innokkaasti mukana kaikessa.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Kvasir av Midgård
 nvh, rnhkko, 143cm
 KTK-II
ii. VIR MVA Ch Hogens Kaptain
nvh, rnhkko, 143cm
KTK-I
iii. Henning
nvh, hkko
iie. Julestjerne
nvh, hkko
ie. VIR MVA Ch Torfrid Karla
nvh, rnhkko, 144cm
KTK-II
iei. Ragnarøkkr
nvh, hkko
iee. Torfrid Freja
nvh, hkko
 e. Brynhild Klippa
 nvh, phkko, 142cm
 KRJ-I, VVJ-II
ei. Emir av Solsvik
nvh, hhkko, 142cm
KTK-II, VSN Champion, KRJ-I
eii. Gunnar
nvh, rnhkko, 139cm
eie. Sjøvann
nvh, rnhkko, 145cm
ee. Rävgryts Kaja
nvh, phkko, 142cm
VVJ-II, KRJ-II
eei. Gustaf
nvh, phkko, 146cm
eee. Dahlbäcks Kajsa
nvh, rnhkko, 138cm

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Kvella (s. 24.06.2022), isä Thorrbys Ljos

Karamell on tarjolla jalostukseen 2-polvisille vuonohevosoreille.

kilpailutuloksia

27.08.2022 - Keilakunkku 2. osakilpailu - Fellbury Stud - vaativa tarkkuskoe poneille - 2/41
28.08.2022 - Keilakunkku 3. osakilpailu (finaali) - Fellbury Stud - vaativa kestävyyskoe poneille - 3/37

30.09.2022 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 3/16
31.10.2022 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 3/16
30.11.2022 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 1/17
28.02.2023 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 2/16

menestys

VVJ-II -palkittu elokuun 2023 tilaisuudessa pistein
5 + 46 + 19,25 + 20 + 5 = 95,25

KRJ-II -palkittu lokakuun 2023 tilaisuudessa pistein
4,5 + 39 + 17,5 + 21 + 10 = 92

valmennukset ja päiväkirja

31.08.2023 Päiväkirjamerkintä – Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu (omistajan kirjoittama)

Laatuarvosteluun valmistautuminen oli aloitettu hyvissä ajoin. Aiemmin tällä viikolla kengittäjämme kävi vuolemassa ja kengittämässä Karamellin ja tallityöntekijämme leikkasi harjan ja hännän sekä siisti vuohiskarvat. Tamman kanssa oli ollut pari valmistautumistreeniä, ja muina päivinä sitä oli liikutettu kevyesti kentällä ja maastossa. Karamell oli tuntunut paremmalta kuin aikoihin ja se tuntui kaikin puolin olevan valmis laatuarvosteluun. Eilisiltana valmistautuminen jatkui, kun pesimme tallityöntekijämme kanssa tamman viimeisen päälle puhtaaksi ja rasvasimme kaviot. Samalla pakkasimme kaikki tarvittavat varusteet valmiiksi, jotta lähtö aamulla sujuisi mahdollisimman näppärästi.

Aamu alkoi pienillä vastoinkäymisillä, kun ensin puhelimeni oli hukassa (löytyi pitkän etsinnän jälkeen äänettömällä heinien seasta) ja seuraavaksi lähdimme matkaan ilman Karamellin valjaita (emme onneksi ehtineet kuin puolentoista kilometrin päähän kotoa, joten ehdimme vielä hyvin palata takaisin). Ajaessa tuntui siltä, ettei tästä päivästä tule yhtään mitään, mutta lähdimme kuitenkin yrittämään. Karamell matkusti tapansa mukaan mallikkaasti eikä stressannut meidän sähellyksestämme.

Arvostelutilaisuudessa Karamell oli aluksi todella kiireinen, mutta hiljalleen se alkoi rentoutua ja päivän päätteeksi se liikkui jo todella rennosti ja kauniisti. Karamell palkittiin lopulta II-palkinnolla pistein 5 + 46 + 19,25 + 20 + 5 = 95,25. Tulos vastasi hyvin sitä mitä olin odottanutkin – Karamell on kaikin puolin tasaisen hyvä valjakkohevonen, mutta ei toisaalta aivan parhaimmistoa. Pistemäärä oli aavistuksen parempi kuin Karamellin emällä Klipalla, ja olin ilahtunut pienestä parannuksesta. Ehkäpä seuraavan sukupolven tamma Kvella pistää taas hieman paremmaksi?

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi