vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Klippa

KUTSUMANIMIKlippa KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA12.11.2015 REKISTERINUMEROVH15-053-0268
VÄRI, MERKITpunahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS142 cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo A, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 12.03.2016 ja 8 vuotta 12.07.2016. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 KRJ-I, VVJ-II

Klippa on vauhdikas punahallakko tamma, jonka kanssa aika ei käy pitkäksi. Tamma puuhastelee jatkuvasti jotain ja se tekee aina mielellään tuttavuutta uusiin ihmisiin, asioihin ja paikkoihin. Klipalle pyritään tarjoamaan mahdollisimman paljon virikkeitä ja suureen pihattotarhaan on viety sitä varten erilaisia aktivointi- ja älypelejä. Nekään eivät silti tunnu aina riittävän, sillä Klippa on varsin etevä avaamaan erilaisia portteja ja tylsistyessään se saattaa hyvin hyödyntää taitoaan. Uudet porttiratkaisut hidastavat sitä hetken, mutta tamma on nopea oppimaan ja se keksii usein lopulta keinon päästä tarhasta. Nopea oppiminen ei ole aina huono asia, sillä Klippa on myös miellyttävä kouluttaa. Tammalle on pyritty tarjoamaan aivojumppaa myös opettamalla sille erilaisia arkea helpottavia asioita. Klippa osaa esimerkiksi peruuttaa itse kärryn aisojen väliin, tulla korokkeella seisovan ratsastajan viereen ja nostaa maasta ratsastajalle erilaisia tavaroita, kuten maahan pudonneen hanskan tai raipan. Tamman kanssa on siksi varsin helppo toimia.

Klippa on vauhdikas ajaa ja ratsastaa. Se tarjoaa usein ensimmäisenä hyvin pientä, mutta nopeaa askelta ja vauhti kiihtyy entisestään, jos sen kanssa toimiva ihminen alkaa jännittää tai vetää tammaa suusta. Joidenkin ihmisten kanssa kemiat eivät kohtaa ollenkaan, eikä touhusta meinaa tulla mitään. Jos kuitenkin molemmat ovat samalla aaltopituudella ja ratsastaja tai ohjastaja pysyy rentona ja johdonmukaisena, on Klippa miellyttävä ajaa ja ratsastaa. Se alkaa hiljalleen rentoutua ja pidentää askelta, ja parhaimmillaan sen liikkeet ovat vuonohevosten mittapuulla hyvinkin lennokkaat. Klipan kanssa on painotuttu pääasiassa valjakkoajoon, mutta sen kanssa on treenattu ja kilpailtu myös kouluratsastuksessa. Klipan vahvuuksiin kuuluu valjakkoajon tarkkuuskoe, sillä tamma on hyvin ketterä ja se kääntyy näppärästi tiukoissakin mutkissa. Tamman mielestä onkin parasta mutkitella tarkkuuskokeen esteiden läpi ja kiihdyttää aina mutkien jälkeen vauhtia, kun eteen sattuu sopiva suora.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Emir av Solsvik
 nvh, hhkko, 142cm
 KTK-II, VSN Champion, KRJ-I
ii. Gunnar
nvh, rnhkko, 139cm
iii. Tarald Lygne
nvh, hhkko, 145cm
iie. Asbjørg
nvh, rnhkko, 136cm
ie. Sjøvann
nvh, rnhkko, 145cm
iei. Sjørøver
nvh, rnhkko, 143cm
iee. Veronika
nvh, rnhkko, 140cm
 e. Rävgryts Kaja
 nvh, phkko, 142cm
 VVJ-II, KRJ-II
ei. Gustaf
nvh, phkko, 146cm
eii. Isak av Ekblom
nvh, rnhkko, 148cm
eie. Bergfors Tilde
nvh, phkko, 146cm
ee. Dahlbäcks Kajsa
nvh, rnhkko, 138cm
eei. Thorgny
nvh, hhkko, 145cm
eee. Moa Gärd
nvh, rnhkko, 143cm

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Kine (s. 19.11.2020), isä Balder
nvh-t. Brynhild Karamell (s. 21.05.2021), isä Kvasir av Midgård

Klippa on tarjolla jalostukseen 1-polvisille vuonohevosoreille.

cup-sijoitukset

30.07.2016 - VVJ-Cup - Breandan - noviisi - 6/91
31.08.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 4/29

menestys

KRJ-I -palkittu maaliskuun 2023 tilaisuudessa pistein
5,5 + 40 + 25 + 20 + 15 = 105,5

VVJ-II -palkittu huhtikuun 2023 tilaisuudessa pistein
5 + 42 + 12 + 20 + 15 = 94

valmennukset ja päiväkirja


30.11.2015 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja

Tänä vuonna meille syntyi monta lupaavaa varsaa, joista yksi suosikeistani on ollut Kajan Klippa-varsa. Emänsä tavoin punahallakko Klippa on valtavan utelias ja rohkea, ja se on tähän asti tutustunut kaikkiin uusiin asioihin epäröimättä. Tammassa tuntuu olevan virtaa aivan loputtomasti ja se menee haastamaan toista varsaa painiotteluun aina edellisen kaverin väsähdettyä. Klippa on tutustunut jo esimerkiksi riimuun ja harjoihin ja sen kanssa on harjoiteltu riimussa kulkemista. Varsa on nopea oppimaan ja se tajuaa nopeasti mitä sen toivotaan tekevän. Energisyys ja älykkyys tuovat varmasti myös haasteita, mutta olen silti hyvin innoissani ja varovaisen toiveikas sen suhteen, että saisin tammasta vielä aikanaan kapasiteettikaan kilpailukaverin ja siitostamman. Yritän kuitenkin olla menemättä asioiden edelle, sillä pieni Klippa saa elää vielä pitkään varsan elämää emänsä ja kaveriensa kanssa.


24.12.2015 Päiväkirjamerkintä – joulumaasto, kirjoittanut omistaja

Talvi oli saapunut tänä vuonna varhain Lofooteille, mutta ilmassa alkoi kuitenkin olla joulun tuntua vasta aattoa edeltäneenä iltana. Emme viettäneet Brynhildissä suoranaisesti joulua eikä tallia ollut vuorattu erilaisilla joulukoristeilla ja -valoilla, mutta tallityöntekijämme Anna ehdotti kuitenkin joulumaastoa talliporukan kesken. Minulla olisi ollut paljon muutakin tekemistä, mutta soin kuitenkin talliväellemme sen ilon ja lähdimme illalla tunnelmalliselle maastoretkelle. Nuori oma kasvattimme Klippa pääsi myös maastoon mukaan ja se sai johdattaa kulkuetta tallimestarimme Stinan kanssa. Kirpeän pakkassään ansiosta Klipalla oli hieman ylimääräistä virtaa, mutta se rauhoittui pian huomattuaan, etteivät perässä tulleet laumakaverit ottaneet siitä mallia. Klipan ja Stinan takana tulivat Helja ja Anna, Mari ja Sabrine sekä peränpitäjinä Skippe ja minä. Klippa oli ensimmäistä kertaa maastossa vetohevosena, mistä se suoriutui lopulta hienosti. Se tuntui selvästi viihtyvän vetohevosen paikalla, sillä se on luonteeltaan hyvin utelias ja rohkea sekä huomattavasti reippaampi kuin maastokaverinsa. Lähes kahden tunnin mittainen taival oli täynnä hankitreeniä, paleltuneita neniä ja toinen toistaan huonompia vitsejä, joille nauroimme vedet silmissä. Myös hevoset tuntuivat nauttivan retkestä ja maaston jälkeen tammanelikko rouskutti heiniään varsin tyytyväisen näköisinä.


10.04.2016 Päiväkirjamerkintä – raspauspäivä, kirjoittanut omistaja

Luottoeläinlääkärimme Birgit Gundersen kävi tänään raspaamassa ja rokottamassa joukon hevosia. Klippa oli vuorossa heti ensimmäisenä. Tamma tervehti Birgitiä innokkaasti tutkien samalla uteliaasti eläinlääkärin tarvikkeita. Klipalle annettiin varsin pieni annos rauhoitetta, sillä aiemmilla kerroilla huomattiin pienemmän annoksen riittävän sille hyvin. Klippa sai rokotteen, jonka jälkeen Birgit tarkisti tamman suun tilanteen. Piikkejä oli tullut jonkin verran, mutta muuten suusta ei löytynyt mitään huolestuttavaa. Birgit mittasi myös samalla tamman suun ja totesimme, että viime aikoina käyttämämme kuolain tulisi vaihtaa aavistuksen leveämpään. Klipan osalta eläinlääkärin kanssa asiointi sujui tällä kertaa nopeasti ja mutkattomasti, ja tamma pääsi pian karsinaan heräämään rauhassa. Se ei olisi malttanut millään seistä aloillaan, vaan tamma yritti alkaa heti tutkimaan karsinaa, vaikka se ei pysynytkään vielä aivan täysin tasapainossa ja hereillä.


17.08.2016 Valjakkoajovalmennus, kirjoittanut omistaja

Olimme treenanneet Klipan kanssa tänä vuonna hyvin aktiivisesti ja työmme oli myös alkanut tuottaa tulosta. Viime aikoina treenit olivat sujuneet paremmin kuin hyvin ja tuntui, että olimme viimein päässeet tamman kanssa täyteen yhteisymmärrykseen. Tulevana viikonloppuna oli tiedossa yhdistetyt valjakkoajokilpailut kotitallillamme Brynhildissä ja odotukseni Klipan suhteen olivat korkealla. Valmentajamme Lilbeth Rönvik tuli tänään valmentamaan meitä ja tarkoituksena oli pitää vielä viimeinen kunnollinen treeni ennen kisoja.

Lilbeth tuumasi, että meidän kannattaisi keskittyä tänään kouluosuuden hiomiseen, sillä se oli osakokeista meille haastavin. Verryttelimme ennen hänen saapumistaan Brynhildin maneesissa, jonne kajasti ulkoa kaunis syysaurinko. Aluksi Klippa oli selvästi sitä mieltä, että voisimme kouluväännön sijaan harjoitella jotain, joka vaatii kovempaa menoa, mutta jo alkuverryttelyn aikana punahallakko tamma alkoi keskittyä ja vastaamaan apuihini paremmin. Lilbeth antoi hyviä vinkkejä verryttelyn aikana ja muistutti, että minun tulisi pitää mielessä nämä seikat myös kilpailun verryttelyssä.

Tämänpäiväinen valmennus valoi minuun uskoa entistä enemmän, sillä tuntui, kuin Klippa olisi lukenut jokaisen ajatukseni. Se liikkui kauniisti hyvässä tahdissa, eikä juurikaan rikkonut reippaampaan tahtiin, mihin sillä on toisinaan taipumusta. Loppuviikon ajan treenaamme rauhallisemmin ja käymme pyörähtämässä ainakin kerran maastoradalla. Yritän olla olematta liian toiveikas viikonlopun suhteen, mutta tällä fiilikset ovat kyllä hyvin luottavaiset ja uskon, että jos mitään kovin ihmeellistä ei tapahdu, meillä tulee kyllä sujumaan hyvin.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi