vuonohevoskasvatusta

 Thorrbys Ljos

KUTSUMANIMI
Ljos
KASVATTAJALiia, Thorrby
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA23.01.2021 REKISTERINUMEROVH21-053-0065
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS145cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo A, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 23.04.2021 ja 8 vuotta 23.09.2021. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 VVJ-II, KRJ-II

Thorrbys Ljos on komea ruunihallakko ori, joka muutti meille nuorena Suomesta. Tullessaan Ljos vaikutti hyvin ujolta ja sulkeutuneelta, mutta kotiuduttaan siitä paljastui hellyydenkipeä ja kuuliainen hevonen. Ori on kuitenkin tarkka rutiineista ja monet uudet asiat, kuten uusi hoitaja tai tallin pihassa väärässä paikassa oleva auto järkyttävät sen maailmaa. Ljos reagoi jännittäviin tilanteisiin jähmettymällä ja tuijottamalla jännittävää asiaa herkeämättä. Tutun ihmisen seura ja kannustus saa sen kuitenkin pois kuplastaan ja se uskaltaa kyllä hetken mietittyään lähestyä uutta asiaa. Kun ori huomaa, ettei pelkoon ole aihetta, se pääsee asiasta nopeasti yli. Tavallisesti arjessa on useita lyhyitä tilanteita, joissa ori jännittyy, mutta ne ovat kuitenkin ohi nopeasti. Tuntemattomien ihmisien kanssa epäilyttävät tilanteet ovat vaikeampia, sillä menee hetki ennen kuin ori alkaa luottaa uuteen hoitajaan täysin. Muuten kaikenlaiset tavalliset hoitotoimenpiteet sujuvat Ljosin kanssa mutkattomasti. Se viettää mielellään aikaa ihmisten kanssa ja nauttii erityisesti pitkistä harjaus- ja hierontatuokioista.

Ljosin lähisuvussa on useita sekä valjakkoajossa että kouluratsastuksessa kilpailleita hevosia ja ori on sukulaistensa tavoin hyvä kilpailukaveri molemmissa lajeissa. Se on eteenpäinpyrkivä ja hyvin herkkä. Ruunihallakko ori reagoi nopeasti pieniinkin apuihin, jonka vuoksi sen ratsastajan tai ohjastajan tulee tietää mitä tekee. Ljosilla on hienot, pitkät askeleet, joita se myös esittää mielellään. Orin vahvuus on kouluratsastuksessa ja valjakkoajon koulukokeessa, joissa sen liikkeet pääsevät myös oikeuksiinsa – erityisesti ravilisäykset ovat sen ehdoton bravuuri. Ratsastaessa ja ajaessa Ljos ilmoittaa selvästi, jos jokin asia ei ole hyvin. Se reagoi epämiellyttäviin asioihin, esimerkiksi epäsopiviin varusteisiin, usein pukittamalla. Vaikka pukittelu ei olekaan varsinaisesti toivottua, on Ljosin kanssa toisaalta helppo päästä nopeasti perille siitä, onko sillä jokin varuste epäsopiva.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Thorrbys Liljebjørn
 nvh, rnhkko, 144cm
 KTK-III
ii. Rustbjørn
nvh, rnhkko, 145cm
KTK-III
iii. Framsteg
nvh, rnhkko, 146cm
iie. Hjortdøla
nvh, khkko, 140cm
ie. Liljekrona
nvh, rnhkko, 140cm
KTK-II
iei. Kjærkilde Hans
nvh, rnhkko, 145cm
iee. Kastanje
nvh, rnhkko, 139cm
 e. Frostin Skreia
 nvh, rnhkko, 137cm
 KTK-II
ei. Ch Skeggi
nvh, hhkko, 140cm
KTK-II, Premier
eii. Thjostolf
nvh, hhkko, 142cmm
eie. Reginleif
nvh, rnhkko, 138cm
ee. Thorhalla
nvh, rnhkko, 142cm
KTK-III
eei. Gulbrand
nvh, phkko, 145cm
eee. Dalheims Lina
nvh, rnhkko, 142cm

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Kvella (s. 24.06.2022), emä Brynhild Karamell

kilpailutuloksia

31.03.2023 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 1/16

menestys

VVJ-II -palkittu huhtikuun 2023 tilaisuudessa pistein
6 + 41 + 20 + 20 + 5 = 92

KRJ-II -palkittu kesäkuun 2023 tilaisuudessa pistein
4,5 + 39 + 20 + 20 + 8 = 91,5

valmennukset ja päiväkirja

10.05.2023 Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut omistaja

Ljos seisoi aloillaan karsinassa, johon se oli tuotu vasta suuren pihattotarhan perimmäisestä nurkasta. Se olisi selvästi jäänyt mielellään ulos rymyämään, mutta malttoi kuitenkin lopulta tulla mukanani sisälle. Ljosilla ja neljällä muulla hevosellamme oli tänään luvassa tavallisesta poikkeava päivä, sillä luottoeläinlääkärimme Birgit Gundersen oli tulossa rokottamaan ja raspaamaan ne.

Ruunihallakko ori suhtautui eläinlääkäriin hieman epäluuloisesti, eikä Birgitin korkea ikä hämännyt oria – eläinlääkäri mikä eläinlääkäri. Ljos uskalsi kuitenkin kävellä perässäni käytävälle, jossa se sai ensin rokotteen ja rauhoitteen. Rahoituksen jälkeen hoitotoimenpiteet sujuivat helposti. Orin suussa oli jonkin verran piikkejä, jotka raspattiin. Birgitillä oli myös epäilys alkavasta karieksesta, jota seurataan jatkossa. Mitään muuta mainittavaa suusta ei onneksi löytynyt ja raspauksen jälkeen Ljos pääsi takaisin karsinaan toipumaan rahoituksesta.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi