vuonohevoskasvatusta

 Ulfhvatr

KUTSUMANIMIUlle KASVATTAJADaga Lovdahl  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA20.09.2014 REKISTERINUMEROVH15-053-0220
VÄRI, MERKITpunahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS139cm KOULUTUSTASOnoviisi, helppo B, re 50cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 20.12.2014 ja 8 vuotta 20.05.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Ruotsalaissyntyinen Ulle muutti meille aivan Norjan ja Ruotsin rajalta, jossa se oli asunut viimevuodet kevyessä harrastekäytössä. Edellisen omistajan sanojen mukaan orin kanssa oli kuitenkin valmentauduttu nuorena valjakkoajossa hyvällä menestyksellä, joka herätti mielenkiintoni. Meille saavuttuaan Ulle osoittautui kaikkien lupausten veroiseksi poniksi. Se on rehti ja varmajalkainen ori, joka suhtautuu tuttujen ihmisten ja hevosten seurassa luottavaisin mielin kaikista pelottavimpiinkin asioihin. Se ei kahdesti katso epäilyttäviäkään asioita esimerkiksi maastossa tai huonolla säällä, vaan seuraa luottavaisena hoitajaansa. Ullen kanssa on helppo tulla toimeen sen ystävällisen luonteen ansiosta. Vaikka punahallakko ori viihtyykin kaikenlaisten ihmisten ja hevosten parissa, ei se nauti olostaan suuren joukon tai huomion keskipisteenä, vaan pitäytyy mielellään sivussa omassa rauhassaan. Orin mielenrauhan takaamiseksi tallissa pyritäänkin yleensä siihen, että Ullen karsinassa hääräisi kerrallaan vain yksi hoitaja ilman ylimääräisiä apukäsiä.

Ajettavana Ulle on rehti ja luotettava, eikä se varmasti jätä yrittämättä, vaikka avut eivät olisikaan selvimmät mahdolliset. Ongelmaksi orin kanssa koituu kuitenkin toisinaan vauhdin ja energian puute, sillä vaikka Ulle tekee kaikki pyydettävät asiat, tekee se ne yleensä omalla tahdillaan. Orilla ei tunnukaan koskaan olevan minkään valtakunnan kiire yhtään minnekään, vaan se elää täysin omissa maailmoissaan. Napakalla käskyllä vauhdin saa hetkellisesti nostettua toivottuun, mutta oikean vauhdin ylläpitäminen vaatii jo osaavuutta ja orin perinpohjaista tuntemista. Vaikka kilpailutilanteet eivät jännitäkään Ullea, tuovat ne suorituksiin kuitenkin uutta eloa ja orin saaminen liikkeelle helpottuu huomattavasti. Mahdoton tehtävä ei kotioloissakaan ole, mutta orin jähmeys on pääsyy siihen, miksi sen kanssa ei olla edetty noviisia korkeammalle tasolle. Vakavamielisemmän työskentelyn ohessa ori nauttii suuresti luonnossa liikkumisesta ja se onkin erinomainen seuralainen leppoisille maastoretkille niin kärryjen kanssa kuin selästä käsinkin.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Udmund
 nvh, phkko, 140cm
ii. Unnvald Søren
nvh, phkko, 143cm
iii. Ulvheden
nvh, phkko, 145cm
iie. Gullbjorg
nvh, rnhkko, 146cm
ie. Sognhilde
nvh, rnhkko, 142cm
iei. Yngvard
nvh, phkko, 140cm
iee. Varin Skeie
nvh, rnhkko, 139cm
 e. Sogards Juli
 nvh, rnhkko, 145cm
ei. Vefrød
nvh, rnhkko, 148cm
eii. Vigbjørn
nvh, hhkko, 143cm
eie. Hillgunn
nvh, rnhkko, 147cm
ee. Jorlaug Edna
nvh, rnhkko, 142cm
eei. Foldens Snare
nvh, rnhkko, 140cm
eee. Jarbjorg
nvh, rnhkko, 145cm

Isä Udmund oli vankkarakenteinen vuonohevosori, joka oli omiaan kärryjen edessä. Punahallakko ori aloittikin kilpailu-uransa valjakkoajossa jo varhain, jossa se hieman vaihtelevan alun jälkeen alkoi menestyä tasaisen hyvin. Udmund ehti uransa aikana saavuttaa useita merkittäviä palkintoja, mikä herätti myös valjakkopainotteisten vuonohevosten kasvattajien mielenkiinnon. Luonteeltaan rauhallinen ja itsevarma ori pääsikin periyttämään niin hyvää luonnetta kuin taitojakin jälkikasvulleen, jota syntyi viidentoista varsan verran. Suurin osa orin jälkikasvusta on painottunut isänsä tavoin valjakkoajoon.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

tulossa

Emä Sogards Juli vaikutti ikänsä kotimaassaan Ruotsissa, jossa se syntyi pienelle harrastetallille. Suloisen tammavarsan oli tarkoitus jäädä loppuiäkseen kasvattajansa luokse, mutta talousongelmien vuoksi siitä jouduttiin luopumaan jo varsin nuorena. Juli kiersi muutamassa yksityiskodissa ennen päätymistään pienelle vuonohevostallille, joka aloitteli kasvatustoimintaansa. Pitkäaikaisessa kodissaan tamman kanssa valmentauduttiin valjakkoajossa, kunnes se jäi lopulta rentoon harraste- ja siitoskäyttöön. Tamma jätti jälkeensä kolme hienoa orivarsaa ennen menehtymistään kaviokuumeeseen.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

tulossa

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 0.00
Nopeus ja kestävyys 0.00
Kuuliaisuus ja luonne 618.65
Tahti ja irtonaisuus 0.00
Tarkkuus ja ketteryys 847.57

Valjakkoajossa 1466.22 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 4).
Kouluratsastuksessa 618.65 ominaisuuspistettä (vaikeustaso 2).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Ulvgeir (s. 26.07.2015), emä Sabrine
nvh-r. Brynhild Ulrik (s. 24.08.2015), emä Regan
nvh-o. Brynhild Ulvgjest (s. 13.12.2015), emä Briefa SWE

valmennukset ja päiväkirja

14.10.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Lilbeth Rönvik (omistajan kirjoittama)

Vasta Brynhildiin muuttanut punahallakko ori Ulle on päässyt treenaamaan aluksi vanhemman orin Goranin kanssa. Kilpailu-uransa päättänyt Goran on osoittautunut erinomaiseksi kaveriksi nuorille ja muuten kokemattomille hevosille, joiden koulutus on ollut vielä vaiheessa. Kun hyvä ystäväni Lili saapui Brynhildiin valmentamaan hevosiani, otin heti ensimmäisenä uuden orin ja Goranin syynäykseen. Goranin kanssa haasteena on ollut saada se kulkemaan rennosti myös hieman rauhattomankin hevosen vierellä, mutta treenattuaan paljon nuorten kanssa on sekin lähtenyt hiljalleen sujumaan. Ulle on puolestaan nuoresta iästään huolimatta varsin leppoisa kaveri ja vauhti uhkaa välillä rauhoittua liiaksikin. Tänään molemmat orit olivat harvinaisen tahmeita ja Lili päättikin onnettoman alkuverryttelyn jälkeen pistää meidät tosissaan töihin. Veren, hien, kyyneleiden ja yhden valjakkoajovalmennuksen jälkeen sekä minä että Lili aloimme kuitenkin olla jopa jollain tasolla tyytyväisiä orikaksikon työskentelyyn. Saatuani Goranin kuuntelemaan täysin itseäni oli myös Ulle helpompi saada liikkumaan. Vaikka suorituksemme olivatkin kaukana kilpailutasoa, oli työskentelyllä ehdottomasti jo oikea suunta.


15.11.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana omistaja

Tallityttömme Stina on viimeviikkoina jaksanut touhuta paljon Ullen kanssa, joten päätin valmentaa häntä valjakkoajossa Goranin ja Ullen kanssa. Kun kenttä oli jo hiljentynyt illan päätteeksi, kokosin sinne pienen tarkkuuskoetta mukailevan radan, jonka opetin Stinalle kaikkiin pieniin yksityiskohtiin keskittyen. Normaalisti hieman laiska Ulle kaipasi ilmeisesti jo iltaruokiaan ja se oli yllättävänkin virkkuna ja aluksi hieman levottomasti käyttäytynyt Gorankin asettui hiljalleen. Stina on työskennellyt jo molempien orien kanssa sen verran, että sopiva tahti löytyi varsin pian ja pääsimme keskittymään tehtävien hienosäätöön. Kävimme valmennuksen aikana läpi jokaisen tehtävän ja linjan tehtävien välillä yksitellen eri askellajeissa, sekä myöhemmin pienissä osissa, kunnes lopulta valjakko suoritti koko radan muutaman kerran. Arvostelin suoritusta lopulta sivusta hieman kilpailutilanteen tapaan ja puimme Stinan kanssa yhdessä suoritusta. Vaikka viilattavaa riittääkin, oli valmennuksessa paljon hyvää ja Stina on selvästi onnistunut voittamaan niin Ullen kuin Goraninkin sydämen.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief