vuonohevoskasvatusta

 † Nes Molnar 23.02.2012 - 11.07.2018

KUTSUMANIMIMona KASVATTAJAOlga Thorsen  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA23.02.2012 REKISTERINUMEROVH13-053-0072
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS134cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo B, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 23.06.2012 ja 8 vuotta 02.10.2012. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
VVJ-I, KRJ-II, YLA2 

Mona on yksi harvoista poneistamme, joiden hankintaa on oikeasti mietitty pitkään ja hartaasti. En ollut vielä täysin varma kasvatukseni laajuudesta pystyttäessäni tallia uudelleen pitkän tauon jälkeen, joten Monan kasvattajan Olgan tarjotessani tammaa jouduin aluksi kieltäytymään. Myöhemmin hän vinkkasi samaa nuorta tammaa uudelleen ja kävin katsomassa sitä muutamankin kerran, ennen kun se lopulta päätyi meille ylläpitoon. Sen puolivuotisen aikana ujo pikkutamma osoittautui hurjan ystävälliseksi, mutta myös kapasiteetikkaaksi harrastekaveriksi. Valmentauduimme aktiivisesti kouluratsastuksessa, sekä kävimme kokeilemassa onnea muutamissa pienissä kilpailuissa. Monan ostaminen ei kuitenkaan ollut käynyt mielessäkään ennen kun sovitun ylläpitoajan loppupuolella sen kasvattaja ilmoitti jonkun harrasteratsastajan olleen kiinnostunut tammasta. Asiaa mietittyäni totesin, etten löytäisi helpolla toista yhtä mukavaluonteista ja motivoitunutta tammaa, joten alkuvuodesta 2013 Mona siirtyi viimein virallisesti omistukseeni.

Oltuaan yksi ensimmäisistä Brynhildissä asuneista hevosista uudelleenavajaisten jälkeen, Mona on löytänyt oman paikkansa tallin äitihahmona. Se on luonteeltaan hyvin huolehtivainen ja lempeä ja rakastaa niin ihmisiltä kuin toisilta hevosiltakin saamaansa huomiota. Sopeutuvainen Mona tulee toimeen kaikkien kanssa, minkä ansiosta tallin uudet tulokkaat tarhaavatkin usein aluksi sen kanssa. Ruunihallakko tamma on myös esimerkillinen emä ja se pitää mielellään huolta myös laumakavereidenkin jälkikasvusta - mikä tuottaa toisinaan myös ongelmia. Läheisriippuvainen luonne tuottaa ongelmia myös vieraisiin paikkoihin lähdettäessä. Esimerkiksi vierailla kilpailupaikoilla Mona jännittää paljon ja kaipaa tuttua hevoskaveria turvakseen. Tämän vuoksi se ei lastatessa suostu menemään traileriin ensimmäisenä, mutta kaverin perässä se ei epäröi lainkaan. Hoitaessa tamma on peruskiltti ja kaikenikäisten hoidettavissa. Herkimpiä alueita sillä ovat erityisesti pää, posket ja korvat, eikä Mona pidä lainkaan niiden ylimääräisestä koskettelusta.

Mona on herkkä suustaan, mistä johtuen sen kanssa pyritään aina käyttämään kuolaimettomia suitsia. Herkkyydestä johtuen painoavut ovatkin merkittävässä roolissa Monalla ratsastettaessa. Tamma on aina yhtä innokkaana lähdössä työntekoon, olipa kyse sitten koulutuuppaamisesta, ajolenkistä metsässä tai hyppytreeneistä. Esteillä Mona on varma ja se ylittää erikoisemmatkin esteviritelmät pienen rohkaisun seurauksena. Vauhti saattaa kuitenkin koitua ongelmaksi tamman kanssa, sillä mikäli ratsastaja ei ole täysin kuulolla, lähtee tamma varmasti pinkomaan tukka putkella omaa täysin omaa vauhtiaan. Suusta repimisestä tilanne vain pahenee entisestään ja Monan kanssa onkin muistettava rentoutua itse ja rauhallisin liikkein hidastaa tamman menoa. Pääsääntöisesti se pysyy kuitenkin kohtuullisen hyvin avuilla. Esteinnostaan huolimatta Monan liikutus on painottunut ajoon, jossa se on ketterä ja tarkkaavainen. Kilpailutilanteissa tamma toimii erityisen hyvin tutun parin kanssa, ja se onkin kilpaillut pääasiassa Eirinin parina.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Sjaak-Trygg
 nvh, rnhkko, 140cm
ii. Tor Måndalen
nvh, rnhkko, 150cm
iii. Eventyrprinsen
nvh, rnhkko, 148cm
iie. Brunblakka
nvh, rnhkko, 145cm
ie. Ulvin
nvh, vhkko, 140cm
iei. Dølahøvning II
nvh, vhkko, 143cm
iee. Vigsle
nvh, rnhkko, 138cm
 e. Freya
 nvh, rnhkko, 140cm
ei. Kolneset Svåsa
nvh, rnhhkko, 143cm
eii. Drittungre
nvh, rnhkko, 142cm
eie. Gilderhusbruna
nvh, rnhkko, 144cm
ee. Eikenesblakka
nvh, rnhkko, 142cm
eei. Folkefonden
nvh, hhkko, 145cm
eee. Gyda Løva
nvh, rnhkko, 139cm

Isä Sjaak-Trygg syntyi pienellä siittolalla Etelä-Norjassa, josta se kuitenkin myytiin neljä vuotta täytettyään maan pohjoispuolelle. Ori alkoi kilpailla hyvin nuorena ja pitkällä uralla menestys valjakkoajokilpailuissa on ollut hyvin vaihtelevaa. Lopulta loppuunkulutettu ruunihallakko ori jäi täysin siitoskäyttöön ja ansaitsemilleen eläkepäiville. Rankka kilpailukäyttö näkyi kuitenkin myöhemmin orin jaloissa ja se jouduttiin lopettamaan ennenaikaisesti pahentuneiden jalkavaivojen vuoksi. Sjaak-Trygg ehti kuitenkin olla pienimuotoisessa siitoskäyttössä ja se jätti jälkeensä viisi varsaa, joista Mona jäi sen viimeiseksi.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Tor Måndalen oli jykevähkö ori ja säkäkorkeudeltaan aivan sallitun mahdollisen ylärajoilla, jonka vuoksi se tuli näyttelyissä hylätyksi useammankin kerran. Ori oli kuitenkin erinomainen käyttöhevonen sekä ratsuna että valjakkoajossa, jossa se kilpaili nuorena jonkin verran. Toriksi kutsuttu ruunihallakko ori ei ollut varsinaisesti siitoskäytössä ja sen ruunaamista mietittiin, mutta se sai kuitenkin kaksi orivarsaa.
Isänisänisä Eventyrprinsen oli rohkea ja omapäinen ori, jonka vuoksi sitä kuulikin usein kehuttavan hyvin perinteikkääksi vuonohevoseksi. Se kilpaili pääasiassa valjakkoajossa keräten sijoituksia vaativistakin luokista. Eventyrprinseniä, jota on kuultu kutsuttavan isänsä mukaan myös nimellä Prinsen II, on käytetty runsaasti jalostukseen. Suurin osa orin jälkikasvusta on pärjännyt sen tavoin hyvin erityisesti valjakkoajossa.
Isänisänemä Brunblakka, eli tuttavallisemmin Bruni, tunnettiin paikan muumimammana maatilalla, jossa se vietti viimeiset viisitoista vuotta elämästään. Se piti kaikista huolta ja tuli erityisen hyvin toimeen perheen koirien kanssa, jotka viettivät pihatossa paljon aikaa. Tamma oli rehti ja toimiva valjakkohevonen, mistä huolimatta se ei kuitenkaan kilpaillut lajissa muutamaa satunnaista kertaa lukuunottamatta.

Isänemä Ulvin oli valkohallakko vuonohevostamma, joka tuotiin nuorena Ruotsista Norjaan. Se on ollut niin ulkonäkönsä kuin luonteensakin puolesta kehuttu, eikä sen kilpailumenestyksessä painotuslajeissaan kouluratsastuksessa ja valjakkoajossakaan ole valittamista. Muihin hevosiin tamma suhtautui varauksella, eikä se tullut toimeen kuin harvojen ja valittujen kaviokkaiden kanssa.
Isänemänisä Dølahøvning II, joka tunnettiin kotitallillaan lyhyemmin nimellä Dølle, oli luonteeltaan hieman hapan valkohallakko ori. Nuorempana se kilpaili menestyksekkäästi valjakkoajossa Norjan puolella. Ori pärjäsi erityisen hyvin tarkkuuskokeissa, joista sille on kertynyt mittava määrä sijoituksia. Vanhempana Dølle myytiin omistajan talousongelmien vuoksi siitoskäyttöön Pohjois-Ruotsiin, jossa ori sai tiedettävästi seitsemän varsaa.
Isänemänemä Vigsle asui koko ikänsä Ruotsissa, jossa se eli varsa-aikansa pienellä harrastetallilla. Yleispainotteinen tamma kilpaili kuitenkin nuorena aktiivisestikin kouluratsastuksessa saaden useita hyviäkin sijoituksia. Sillä on esimerkiksi hallussa kahdeltakin vuodelta vuonohevosmestaruuksien kouluosuuden voitto. Ikää kerättyään Vigsle myytiin ratsastuskoululle, josta ystävällisestä tammasta tuli pidetty tuntiponi.

Emä Freya oli monen silmissä varsin huomaamaton vuonohevostamma, joka ei ujon luonteensa vuoksi viihtynyt huomion keskipisteenä. Ponitamma kiersi jonkin verran näyttelyissä kuitenkaan kummoista menestystä saamatta. Arasta luonteestaan huolimatta se oli etevä valjakkoajossa, jossa se kilpaili jonkin verran parivaljakkona yhdessä siskopuolensa Fløyan kanssa. Parivaljakko oli varsin toimiva yhdistelmä ja keräsivät pienen uransa aikana yhteensä yli kaksikymmentä sijoitusta. Vanhempana Freya myytiin vuonohevoskasvattajalle Olga Thorsenille, jonka luona ruunihallakko tamma varsoi kolmesti.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Kolneset Svåsa syntyi vahinkovarsana perinteikkäällä maatilalla Etelä-Norjassa. Vaikka ori ei ollutkaan toivottu, kasvoi siitä rakastettu ja hyväluontoinen hevonen, sekä kotitilansa silmäterä. Kotoisammin Sveniksi kutsuttu ori toimi aluksi vanhempiensa tavoin työhevosena, mutta myöhemmin se sai myös ratsukoulutuksen. Omistajan teini-ikäinen tytär kilpaili orin kanssa satunnaisesti kouluratsastuksessa.
Emänisänisä Drittungre oli eloisa vuonohevosori. Se kasvoi pienellä maatilalla, jossa ori toimi lähinnä työhevosena. Tilan rahaongelmien vuoksi Drittungre muutti kuitenkin uuteen kotiin, jossa se koulutettiin myös valjakkoajoon. Se ehti kiertää muutaman vuoden melko aktiivisestikin valjakkoajon vaativisissa luokissa hyvällä menestyksellä. Ori oli tarjolla jalostukseen ja se saikin jälkikasvua neljän varsan verran.
Emänisänemä Gilderhusbruna, eli Gilde, oli työhevonen vailla vertaansa. Vahvarakenteinen ja omapäinen tamma myytiin pilkkahintaan perinnetilalle, jossa siitä kuoriutui sitkeä ja yhteistyöhaluinen kumppani. Erityisesti metsätyöt sujuivat siltä erinomaisesti. Tammaa ei ollut koskaan tarkoitus astuttaa, mistä huolimatta se sai kuitenkin yhden vahinkovarsan naapuritilan orin karkureissun vuoksi.

Emänemä Eikenesblakka oli kuin ilmetty kopio emästään - niin ulkonäkönsä kuin luonteensakin puolesta. Tamma ei saavuttanut kuitenkaan aivan yhtä mittavaa menestystä kuin upea emänsä, mutta siitäkin tuli arvostettu siitostamma. Ruunihallakko tamma vaikutti pisimpään merkittävällä vuonohevossiittolalla, jossa se varoi yhteensä kuudesti. Tämän lisäksi sillä on muutama aiemmissa kodeissa saatu varsa.
Emänemänisä Folkefonden katsoi epäluuloisesti jokaista sille tuntematonta asiaa, mikä aiheutti ongelmia erityisesti kilpailupaikoilla. Epävarmasta luonteestaan huolimatta harmaahallakko ori pärjäsi keskittyessään hyvin valjakkoajossa, sekä se jäänyt näyttelyissäkään menestystä vaille. Folkeksi kutsuttu ori sijoittui myös kahdesti vuonohevosmestaruuskilpailuissa, sekä se on kantakirjattu toisella palkinnolla.
Emänemänemä Gyda Løva oli aikanaan yksi Norjan tunnetuimmista siitostammoista ja sen jälkeläisillä oli kysyntää myös naapurimaissa. Kauniin ulkonäkönsä ja hyvien kilpailusuoritustensa ansiosta se on palkittu niin laatuarvosteluissa kuin näyttelyissäkin hyvin. Kulisseissa Gyda oli kuitenkin itsepäinen diiva ja toisinaan vaikea käsiteltävä. Sen jälkikasvu on edelleen kysyttyä ja niitä löytyy runsaasti eri puolilta Norjaa.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Mona on kilpaillut pääasiassa perinteisissä kilpailuissa.

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Flamme (s. 20.04.2013), isä Hammerfest
nvh-r. Brynhild Snorre (s. 20.07.2013), isä Høstfarger
nvh-t. Brynhild Neilikk (s. 07.02.2014), isä Døbt Mandkjønn
nvh-t. Brynhild Hallfrida (s. 10.12.2014), isä Hammerfest
nvh-o. Brynhild Kjetter (s. 01.03.2015), isä Skattekiste

cup-sijoitukset

  28.02.2014 - VVJ-Cup - Konkkaronkka - vaikea - 3/36

menestys

YLA2 -palkittu lokakuun 2014 tilaisuudessa pistein
30,5 (17+13,5) - 30 (21+9) - 17 - 13 - 4 = 94,5p

VVJ-I -palkittu tammikuun 2016 tilaisuudessa pistein
6,5 + 40 + 19 + 22 + 15 + 1 = 103,5p

KRJ-II -palkittu helmikuun 2016 tilaisuudessa pistein
6,5 + 39 + 15 + 20 + 15 = 95,5p

kilpailukalenteri

Valjakkoajo (VVJ) - 42 sijoitusta, joista 13 voittoja
16.07.2013 - Suprant - vaikea - 5/33
17.07.2013 - Taikakuun kartano - vaativa - 1/30
03.08.2013 - Breandan - vaikea - 5/32
03.08.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 4/30
06.08.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 2/30
07.08.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 5/30
09.08.2013 - Duren - vaikea - 3/17
09.08.2013 - KT Vienre - vaikea - 4/30
14.08.2013 - KK Stewart - vaikea - 2/25
16.08.2013 - Fiktio - vaikea - 1/14
18.08.2013 - Fiktio - vaikea - 1/14
19.08.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 3/30
20.08.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 1/30
21.08.2013 - KK Stewart - vaikea - 1/25
23.08.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 1/30
26.08.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 1/30
06.09.2013 - Brynhild - vaativa - 1/6
09.09.2013 - Nuovan Talli - vaativa - 5/40
10.09.2013 - Nuovan Talli - vaativa - 3/40
11.09.2013 - Nuovan Talli - vaativa - 4/40
12.09.2013 - Salpicar - vaikea - 3/23
12.09.2013 - Nuovan Talli - vaativa - 5/40
14.09.2013 - Salpicar - vaikea - 3/23
15.09.2013 - Salpicar - vaikea - 4/23
24.09.2013 - Breandan - vaikea - 3/24
25.09.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 4/30
26.09.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 5/30
28.09.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 4/30
03.10.2013 - Brynhild - vaikea - 2/6
08.10.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 4/32
13.10.2013 - Bellgrove - vaikea - 1/5
16.10.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 3/16
20.10.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 2/16
24.10.2013 - Duren - vaikea - 1/16
24.10.2013 - Breandan - vaikea - 1/25
25.10.2013 - Duren - vaikea - 3/16
26.10.2013 - Silence Ponies - vaikea - 5/27
28.10.2013 - Duren - vaikea - 2/16
30.10.2013 - Duren - vaikea - 4/16
30.10.2013 - Breandan - vaikea - 4/25
06.11.2013 - Salpicar - vaikea - 1/23
10.11.2013 - Salpicar - vaikea - 1/23
Kouluratsastus (KRJ) - 39 sijoitusta, joista 3 voittoja
22.07.2013 - Demo Yozora - helppo B - 3/40
27.07.2013 - Delty - helppo B - 2/30
13.08.2013 - Satulinna - helppo B - 2/30
14.08.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 3/40
15.08.2013 - Parodia - helppo B - 5/40
16.08.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 6/40
17.08.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 5/40
20.08.2013 - Lazencastle - helppo B - 1/40
21.08.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 1/40
02.09.2013 - Fiktio - helppo B - 5/40
02.09.2013 - Huvitutti - helppo B - 4/30
04.09.2013 - Huvitutti - helppo B - 2/30
05.09.2013 - Huvitutti - helppo B - 3/30
05.09.2013 - Fiktio - helppo B - 3/40
15.09.2013 - Fiktio - helppo B - 2/40
16.09.2013 - Al Najya - helppo B - 1/41
18.09.2013 - Fiktio - helppo B - 2/40
19.09.2013 - Fiktio - helppo B - 4/40
20.09.2013 - Al Najya - helppo B - 4/41
22.09.2013 - Al Najya - helppo B - 4/46
03.10.2013 - Huvitus - helppo B - 5/40
04.10.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 3/40
04.10.2015 - Petäjävaara - helppo B - 3/40
19.10.2015 - Yläkokko - helppo B - 1/30
06.11.2015 - Delicate - helppo B - 4/30
06.11.2015 - Coedwig Welsh - helppo B - 3/18
09.11.2015 - Delicate - helppo B - 2/30
10.11.2015 - Delicate - helppo B - 4/30
16.11.2015 - Fiktio - helppo B - 4/40
17.11.2015 - Susiraja - helppo B - 2/30
17.11.2015 - Fiktio - helppo B - 3/40
19.11.2015 - Susiraja - helppo B - 2/30
20.11.2015 - Fiktio - helppo B - 3/40
22.11.2015 - Fiktio - helppo B - 6/40
22.11.2015 - Fiktio - helppo B - 3/40
23.11.2015 - Huvitutti - helppo B - 3/50
24.11.2015 - Petäjävaara - helppo B - 3/30
25.12.2015 - Holmberg - helppo B - 5/40
30.12.2015 - Holmberg - helppo B - 2/40
Esteratsastus (ERJ) - 15 sijoitusta, joista 4 voittoja
27.07.2013 - Dahlgård - 70cm - 2/34
28.07.2013 - Dahlgård - 70cm - 3/34
17.08.2013 - Latun Talli - 80cm - 5/30
10.08.2013 - Marike - 70cm - 2/50
11.09.2013 - Muiston sh:t - 80cm - 2/40
20.09.2013 - Hurmaaja - 80cm - 1/30
25.09.2013 - Sävelsalo - 80cm - 1/40
26.09.2013 - Muiston sh:t - 80cm - 1/40
26.09.2013 - Sävelsalo - 80cm - 6/40
27.09.2013 - Muiston sh:t - 80cm - 5/40
28.09.2013 - Muiston sh:t - 80cm - 6/40
03.10.2013 - Huvitus - 80cm - 4/40
04.10.2013 - Mewian Welsh - 80cm - 5/50
05.10.2013 - Mewian Welsh - 70cm - 1/50
26.10.2013 - Privas Park - 80cm - 4/50

valmennukset ja päiväkirja

20.09.2013 Päiväkirjamerkintä - irtojuoksutusta

Ruunihallakko pikkutamma ja nuorempi harmaahallakko tamma ravasivat kentän laitaa höristen innoissaan. Askellaji pysyi vain vaivoin ravissa ja kun viimein annoin kaksikolle merkin nostaa laukka, säntäsivät molemmat matkaan kuin tykin laukauksesta. Mona ja Kami olivat ansainneet pitkästä aikaa päästä irroittelemaan. Tallityöntekijämme tuli myös kentän laidalle katsomaan tammojen menoa ja onnistui juuri parahiksi ikuistamaan Kamin villin pukkisarjan. Alkuinnostuksen jälkeen Mona siirtyi lähinnä laukkaamaan hiljempaa Kamin perässä, mutta nuoremmalla tammalla tuntui riittävän loputtomiin sekä energiaa että intoa säntäillä sinne tänne. Kun lopulta Kamikin malttoi hidastaa raviin ja tutkia tarkemmin myös ympäristöään, komensin tammat ravaamaan hetkeksi ennen pysähtymistä. Kamilla on vielä hieman harjoiteltavaa vastaavissa tilanteissa, mutta kokeneesta Monasta oli onneksi toivomaani apua, sillä harmaahallakko tamma katsoi vanhemmasta tiiviisti esimerkkiä.


13.03.2014 Kouluvalmennus, valmentajana merikissa.

Saapuessani maneesiin ratsukko, honeythief ja Mona, jo alkuverryttelivät. Silmiini pisti heti kuolaimettomat suitset, tämä onkin ensimmäinen ratsukko jota valmennan ilman kuolaimia. Mona vaikutti hieman laiskalta ja ratsastaja saikin patistaa sitä eteenpäin. Alkuverryttelyyn en puuttunut laisinkaan vaan katselin vain sivusta. Kun alkuverryttelyt oli tehty aloitimme varsinaisen valmennuksen siirtymisillä. Siirtymät eivät tuottaneet tammalle minkäänlaista ongelmaa, vaikka se himan laiskasti liikkuikin. Pyysin ratsukkoa ottamaan myös muutaman kerran peruutukset. Muutamalla ekalla kerralla tamma peruutti hieman vinoon ja pyysinkin ratsastajaa olemaan tarkkaavaisempi, ettei näin pääse käymään. Lopuksi otimme vielä ravissa ja laukassa kolmikaarista kiemurauraa, jotta saatiin tammaa jumpattua vähän kumpaakin suuntaan. Valmennus sujui tamman laiskuudesta huolimatta sujuvasti ja parin yhteistyö oli hyvän näköistä.


14.10.2013 Päiväkirjamerkintä - treenin makua

Olemme kunnostautuneet Monan kanssa erityisesti kouluratsastuksessa ja valjakkoajossa, joissa tamman kanssa on treenattu aktiivisesti. Syksyinen kilpailukausi pyörähtikin lupaavasti käytiin muutaman sijoituksen merkeissä ja Mona on tuntunut paremmalta kuin koskaan ennen. Tulevana talvena olisikin tarkoitus tähdätä myös vuotuisiin valjakkoajon mestaruuskilpailuihin yhdessä muutaman muun hevosen kanssa. Toivotaan, että Mona on silloinkin yhtä hyvässä kunnossa kuin nyt.


09.11.2013 Kouluvalmennus, valmentajana Inka (omistajan kirjoittama).

Seuraavaksi valmennettavanani oli kaunis vuonohevostamma Mona. Kouluratsukko oli jo verrytellyt itsenäisesti kentälle saapuessani ja hetken heidän menoaan seurattuani neuvoin ratsastajaa pidätteden käytössä. Tamma vaikutti nimittäin aavistuksen jännittyneeltä, mikä oli täysin ymmärrettävää vieraan ympäristön vuoksi. Monan hermostuneisuuden vuoksi ohjeistin ratsukkoa aloittamaan työskentelyn käynnissä tehtävällä, jonka tavoitteena oli saada tamma hyvin pohkeen ja ohjan väliin. Jatkoimme tämän jälkeen hieman vastaavaa tehtävää ravissa lisäten siihen siirtymiä käynnin, ravin ja pysähdyksen välillä. Ensimmäisten tehtävien aikana parin työskentely ei vielä vakuuttanut minua, sillä vaikka heidän yhteistyönsä näyttikin toimivan hyvin, tamma vaikutti edelleen jännittyneeltä. Laukkatyöskentelyn pariin päästyämme ratsastaja sai kuitenkin herätettyä Monan tehtävän pariin ja hiljalleen tamma näytti unohtavan myös jännityksensä. Erityisesti oikeaan kierrokseen laukkatehtävämme, eli loiva kiemuraura, jossa tuli hakea myös pieniä väistöaskelia, sujui varsin mallikkaasti. Vasen kierros näytti kuitenkin vaikeammalle ja annoinkin ratsukolle kotiläksyksi treenata työskentelyä vasempaan kierrokseen. Kokonaisuudessaan valmennuksen aikana nähtiin varsin mukaviakin suorituksia, mutta ratsukko ei kuitenkaan ollut aivan parhaimmillaan.


11.05.2014 Päiväkirjamerkintä - vanhoja tuttavuuksia

Tallillamme kävi eilen harvinainen vieras, sillä Monan kasvattaja Olga kävi kurkkaamassa talliamme ja tervehtimässä kasvattitammaansa. Vaikka Olga naureskelikin Monan pienelle koolle, hän oli positiivisesti yllättynyt sen nykyisestä kunnosta ja menestyksestä. Vaikka pikkutamma ei kasvattajaansa varmaan enää muistanutkaan, se tuli tervehtimään innoissaan ja vastaanotti kaikki tarjotut porkkananpalat. Olga kertoi Monan emän, ihanan Freya -tamman menehtyneen muutama viikko sitten pitkään jatkuneen sairastelun vuoksi. Tamman vastustuskyky ei enää korkean iän vuoksi riittänyt ja kaviokuume oli viimein vienyt Freyan voimat. Olgalla oli kuitenkin kasvamassa sen viimeiseksi jäänyt varsa, Monan velipuoli Freyr, jossa oli kasvattajan sanojen mukaisesti paljon samaa näköä minun tammani kanssa. Kasvattaja vaikutti olevan tyytyväinen Monaan ja hän ilmaisi myös kiinnostuksensa sen jälkikasvua kohtaan - mahdollisesti sitä onkin luvassa jo ensi vuonna.


09.06.2014 Kouluvalmennus, valmentajana KurasaOsore.

Alkuverryttelyt ratsukko sai tehdä itsenäisesti. Ensimmäinen tehtävä mentiin täysin käynnissä ja muun osan kentästä saivat mennä ravissa ja ottaa hieman lisäyksiä. Sulkutaivutus jouduttiin hakemaan pientä ympyrää käyttäen ja ratsastajalla oli täysi työ pitää Mona suoralla linjalla ilman seinän tukea. Ennen kun avoa lähdettiin tekemään, tehtiin uralle siirtyminen ensin pariin otteeseen pohkeenväistön avulla ja kun ratsukolla alkoi homma sujua, otettiin sekin sitten avona. Siirtymiset sujuivat parilta hyvin ja tamma oli ensimmäisen harjoituksen lopussa jo hyvin kuulolla ja alkoi myödätä paremmin ratsastajankin liikkeisiin. Toinen tehtävä mentiin käynti – ravi harjoituskella. Välillä sai honeythief antaa hieman muistutusta liikkeestä eteenpäin, mutta viimeisimmät kerrat kahdeksikolla menivät rennosti ja hyvässä fiiliksessä. Kotiin harjoitteluksi paljon sulkua ja avoja. Sekä myös siirtymisiä sekä hyvän tempon löytämistä, jolla voi köpötellä vaikka maailman tappiin saakka.


18.09.2014 Päiväkirjamerkintä - sydänystävykset

Laumaamme muutti vastikään pikkuinen Thorhilda, eli tuttavallisemmin Hilda. Tilausvarsana tullut pikkutamma jännitti kovasti kotiutuessaan, joten päätin aluksi laittaa sen tutustumaan pienempään aitaukseen Monan kanssa. Rauhallinen ja läheisyyttä rakastava tamma otti heti Hildan hoteisiinsa ja tammoista on tullut lyhyessä ajassa erittäin läheisiä. Mona tuo turvaa Hildalle kun ympärillä pyörivät oudot ihmiset ja hevoset jännittävät, kun taas Mona nauttii saadessaan nyhjätä jatkuvasti jonkun vierellä.


28.09.2014 Valjakkovalmennus, valmentajana VRL-10954.

Saavuin paikalle samaan aikaan tämän päivän valmennuksen valjakon kanssa. Kärryjä veti kaunis vuonohevostamma. Olimme suurella nurmikentällä ja pyysinkin ohjastajaa ensin tekemään käynnissä ja ravissa hieman ympyröitä. Alkuveryttelyn jälkeen annoin tehtäväksi tehdä suoralla hieman lisättyä ravia. Tamma karkasi muutaman kerran laukalle ja ohjastaja sai olla todella tarkkana, ettei vauhti päässyt yltymään liian kovaksi. Neuvoin tekemään pieniä puolipidätteitä aina, kun vauhti lähti hiemankaan kiihtymään liikaa. Lisäsin tehtävään vielä suuren ympyrän, jonka aikana vauhti ei taas saisi tippua liian hiljaiseksi. Muutamalla kerralla heillä oli selvästi pieniä yhteistyöongelmia, ja ympyröistä tuli joko todella pieniä tai todella suuria. Seuraavaksi tehtävänä oli 5-kaarinen kiemuraura ensin käynnissä. Tehtävä sujui hyvin, joten pian jatkettiinkin jo ravissa. Muutamissa mutkissa oli hieman ongelmia, kun tamma tahtoi vain mennä kovaa vauhtia eteenpäin. Loppuvalmennukseen lähdimme vielä harjoittelemaan hieman maratonosuuden vesiestettä. Ohjasta oli kertonut sen olevan nimittäin hieman vaikea tammalle. Hyppäsin groomiksi kärryille. Menimme vesiesteen ensin muutaman kerran käynnissä, ja kun tamma oli päässyt alku peloistaan jatkoimme ravissa. Mona veti kamalalla vauhdilla sen läpi ilmeisesti peläten, jonkun mörön hyppäävän sen kimppuun. Vähitellen tamma rentoutui ja pääsimme vielä kokeilemaan estettä laukassa. Nyt jännitys oli lähes kokonaan kadonnut ja este mentiin vain innolla läpi. Tämän jälkeen olikin aika lopettaa valmennus ja kävelimme pitkin ohjin takaisin tallille.


10.01.2016 Päiväkirjamerkintä - kuulumisia

Mona kuuluu värikkäässä hevoslaumassamme jo vanhojen hevosten kastiin, jossa ne ovat saaneet nuorten kunnioituksen ja hoitajien ylimääräiset herkut ja rapsutukset. Vaikka tamma nauttikin selvästi kilpailu-urastaan ja jälkikasvunsa hoitamisesta, on se vaikuttanut viihtyvän erinomaisesti myös ruohonleikkurina ja oloneuvoksena yhdessä muiden eläkkeelle siirtyneiden tammojemme kanssa. Toisinaan ne pääsevät virkistäytymään maastoretkille joko ratsastaen, ajaen tai taluttaen ja onpa Mona päässyt muutaman kerran opettamaan myös valjakkoajon alkeita tallimestarimme nuorelle tyttärelle. Tämän vuoden alussa Monan kanssa on häärätty vielä tavallista enemmän, sillä ajatuksena oli täydentää palkinnot laatuarvosteluissa, joihin Monalla varmasti olisi mahdollisuuksia, mutta jotka ovat syystä tai toisesta lykkääntyneet. Tamman kanssa on pidemmän aikaa ollut ajatuksena korottaa palkintoa valjakkoajon laatuarvostelussa, joka ei jäänyt kauas toisesta palkinnosta, sekä osallistua kouluratsastuksen arvostelutilaisuuteen. Mona on onneksi edelleen kaikin puolin erinomaisessa kunnossa, joten uskon meillä olevan vielä hyvät mahdollisuudet toivottuihin palkintoihin!

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi