vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Magnus

KUTSUMANIMIMagnus KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA10.02.2016 REKISTERINUMEROVH16-053-0058
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS142cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo B, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 10.05.2016 ja 8 vuotta 10.10.2016. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 ERJ-I, VVJ-II, KRJ-II

Magnus on hurmaava harmaahallakko vuonohevosori, joka on aina paikalla siellä missä tapahtuu. Orin rooli on selvästi toimia jatkuvana viihdyttäjänä ja se on erinomaista seuraa painikaveria kaipaaville orivarsoille. Aikuisilla hevosilla loppuu yleensä jossain kohtaa huumorintaju, mutta varsat pysyvät Magnuksen menossa mukana. Ori on erittäin ystävällinen ja hyvin koulutettu, mutta sen energisen ja uteliaan luonteen vuoksi se ei ole kaikista helpoin käsitellä. Sillä on kova tarve päästä joka paikkaan, tutustua jokaiseen uuteen asiaan ja tervehtiä jokaista vastaantulijaa. Tallissa kaatuvatkin jatkuvasti vesiämpärit, harjakorit ja kottikärryt, kun Magnus on paikalla. Harmaahallakon orin kanssa tarvitaan pitkää pinnaa ja huumorintajua, sillä sen uteliaisuus saattaa toisinaan koetella hoitajien hermoja. Varustaessa Magnus haluaa olla koko ajan kartalla siitä, mitä tapahtuu ja se seuraa tarkkaavaisesti hoitajan toimia. Se saattaa ohimennen koittaa maistaa satulahuopaa tai tutkia löytyisikö hoitajan taskusta herkkuja, mutta muuten orin varustaminen sujuu tavallisesti ilman suurempia ongelmia.

Magnuksen sukutaulusta löytyy paljon valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa kilpailleita hevosia, mutta myös useita yleispainotteisia ja yleislaatuarvostelussa palkittuja ratsuja. Siksi osasinkin odottaa, että myös Magnus tulisi olemaan monipuolinen harraste- ja kilpailukaveri. Orin kanssa keskityttiin alun perin vain valjakkoajoon ja kouluratsastukseen kuten sen vanhempienkin kanssa oli tehty. Magnus on eteenpäinpyrkivä ja vahva hevonen. Se kaipaa myös jatkuvasti jotain tekemistä ja aivojumppaa tai se pitkästyy ja alkaa keskittyä kaikkeen aivan muuhun kuin ratsastajan tai ohjastajan apuihin. Ori on parhaimmillaan hieno kouluratsu, kunhan ratsastaja ei jää matkustamaan, vaan muistaa pyytää sitä työskentelemään. Selkeät tehtäväradat motivoivat kuitenkin Magnusta parhaiten ja se onkin vahvimmillaan valjakkoajon tarkkuuskokeessa ja maratonosuudella. Tästä saatiin myös ajatus alkaa hyppäämään säännöllisesti orin kanssa ja huomatiin, kuinka paljon se innostui aina esteitä nähdessään. Hyppytekniikka ei ole ehkä maailman paras, mutta Magnus hyppää jokaisen esteen reippaasti korvat hörössä. Se ei epäröi erikoisempienkaan esteen kohdalla ja on sen puolesta hyvin varma kaveri esteradoilla.

sukutaulu ja -selvitys

i. Ch Modolf v. Pijnboompit
nvh, rnhkko, 141cm
ii. VIR MVA Ch Amarn Skjorre
nvh, rnhkko, 145cm
KTK-III
iii. VIR MVA Ch Cornflower's Sterkt Lys
VVJ-II, YLA1
iiii. NT's Lovende Rimfrost
iiie. Ch Bianka NOR
VVJ-I, YLA2
iie. Cornflower's Smigrende
YLA2
iiei. Bodyrocker KL
KRJ-II
iiee. Been Legende
YLA1, VVJ-II, KRJ-II
ie. Yue Hendrike
nvh, rnhkko, 139cm
YLA3, KTK-II
iei. Cornflower's Vandrer ieii. Eanred Hafnar
ieie. Symre NOR
YLA2, VVJ-III
iee. Hildegard ieei. Ch Didrik
YLA2
ieee. Fri For Kjæreste
e. Brynhild Imladris
nvh, hhkko, 139cm
KV-II
ei. Gudfrødr av Rågkross
nvh, hhkko, 144cm
KRJ-I
eii. Hermann NB eiii. VIR MVA Ch Hallusaanito
KRJ-II, YLA2
eiie. Spinkel Hjerte
KRJ-II, YLA2
eie. Bösta av Rågkross eiei. Sigurd av Hallonbäck
eiee. Hjertensfryd
ee. Brynhild Mette-Marit
nvh, rnhkko, 137cm
eei. Myrveke eeii. Blink Rimfrost
eeie. Stubbhårig
eee. Brynhild Glittriga eeei. Høstfarger
VVJ-II, YLA2
eeee. Karla av Trónvík
VVJ-II, KRJ-I, YLA2

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Oda (s. 02.07.2021), emä Brynhild Olaug

Magnus on tarjolla jalostukseen pitkäsukuisille vuonohevostammoille.

cup-sijoitukset

31.08.2016 - VVJ-Cup - Tuiskula - vaikea - 1/26

30.11.2021 - ERJ-Cup - Neon Estate - 50 cm - 5/39
31.01.2022 - ERJ-Cup - Neon Estate - 40 cm - 2/35
30.08.2022 - ERJ-Cup - Hiivurin Suomenhevoset - 50 cm - 2/61
30.11.2022 - ERJ-Cup - Couture Sporthorses - 40 cm - 3/35

menestys

ERJ-I -palkittu maaliskuun 2023 tilaisuudessa pistein
5 + 44 + 20 + 20 + 11 = 100 p

KRJ-II -palkittu maaliskuun 2023 tilaisuudessa pistein
6 + 40 + 21,5 + 20 + 11 = 98,5

VVJ-II -palkittu huhtikuun 2023 tilaisuudessa pistein
5 + 41 + 21,5 + 20 + 12 = 99,5

valmennukset ja päiväkirja

20.07.2018 Päiväkirjamerkintä – maastolenkki, kirjoittanut omistaja

Kulunut päivä oli ollut erityisen lämmin, yksi koko kesän lämpimimmistä. Aurinko oli paistanut koko päivän pilvettömältä taivaalta ja olo oli jossain vaiheessa päivää varsin tukala sekä ihmisillä että hevosilla. Hevoset olivat siksi liikkuneet tänään joko hyvin aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Vuorossa oli enää Magnus, jonka kanssa olin ajatellut lähteä keskiyön maastoretkelle. Harmaahallakko ori käveli vierelläni reippaaseen tahtiin tarhasta tallimme orisiipeen. Koska ori oli päivän viimeinen, harjasin ja varustin sen kaikessa rauhassa samalla kun se hörppi saamaansa mash-vettä, johon oli lisätty suolaa. Juotuaan mash-veden Magnus kaatoi tyypilliseen tapaansa ämpärin ja alkoi sitten hamuilla lattiaharjaa, joka nojasi lähellä tallin seinään. Suunnittelin pitkää, mutta rauhallista maastolenkkiä ja laitoin harmaaseen selkään koulusatulan sijasta mustan karvasatulan, jonka Magnus jakoi muutaman muun hevosen kanssa. Ajattelin sen riittävän tämän päivän lenkillä oikein hyvin.

Magnus lähti kävelemään Brynhildin pihasta metsään korvat hörössä. Ori kurotti mennessään jokaisen puun oksan suuntaan, johon se vain ylsi ja muutaman kerran se onnistui myös nappaamaan vauhdista matkaevästä mukaan. Menomatkan menimme pieniä polkuja pitkin ja nousimme välillä korkeammalle katsomaan puiden ylle laskevaa aurinkoa. Kevyt kiipeilytreeni teki Magnukselle hyvää, sillä emme olleet hetkeen tehneet vastaavaa maastolenkkiä. Lopulta pääsimme merenrantaan, jossa aurinko näkyi horisontissa kauniin oranssina. Magnus oli sitä mieltä, että oli aika pienelle yöuinnille ja se suuntasi reippain askelin mereen kahlaamaan. En päästänyt Magnusta syvälle, mutta annoin sen kahlata ja leikkiä rannassa niin kauan kuin sitä huvitti. Tovin päästä se palasi rantaan ja lähdimme takaisin metsään.

Tulimme paluumatkan toista reittiä, jossa ravasimme ja laukkasimme pari pätkää. Ilma oli auringon laskettua viilennyt sen verran, että Magnus olisi tarjonnut jo mielellään reipasta laukkaa, mutta pyysin sitä kuitenkin etenemään tällä kertaa rauhalliseen tahtiin. Pääsimme sopuun tahdista ja hölkkäsimme kotiin päin kaikessa rauhassa. Pyytäessäni Magnusta siirtymään jälleen käyntiin ori hidasti pärskähtäen ja kurotti jälleen vieressä olevan koivun vihreitä oksia kohti. Palasimme kotipihaan asiaankuuluvien matkaeväiden kanssa hiljaisuuden vallitessa. Suuri tallialueemme oli tähän aikaan yöstä jo hiljentynyt yöpuulle, joten sain puuhata Magnuksen kanssa kaikessa rauhassa ennen kuin palautin orin takaisin tarhaansa.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi