vuonohevoskasvatusta

 † Freidunn 01.02.2015 - 11.07.2018

KUTSUMANIMIFreia KASVATTAJA*lumienkuli*  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA01.02.2015 REKISTERINUMEROVH15-053-0113
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS146cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo B, re 70cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 01.06.2015 ja 8 vuotta 01.10.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Ruunihallakko vuonohevostamma Freidunn syntyi Alegressa, jonne sen molemmat vanhemmat olivat päätyneet myyntiin. Kauniin tammavarsan suku herätti heti mielenkiintoni, sillä lähisuvusta löytyvät hevoset ovat olleet hyvin vähäisessä jalostuskäytössä. Sen lisäksi että Freia on ainoa varsa emänsä puolelta, on sen emän Fiolett av Sitronin vanhemmat minulle ennestään tuttuja nimiä, sillä hevoset asuivat aikanaan entisellä yhteistyötallillamme. Tätäkään päätöstä ei lopulta harkittu turhan pitkään, vaan olin hyvin pian järjestämässä Freialle ja toiselle Alegressa syntyneelle vuonisvarsalle kyytiä Suomesta meille Norjaan. Matka sujui molempien tammojen osalta hyvin ja saimme kaksi ihanaa vuonohevosta kasvatuksemme vahvistukseksi.

Vuosien mittaan Freiasta on kasvanut hieno ja itsevarma tamma. Vaikka se tuleekin toimeen niin ihmisten kuin hevosten kanssa, viihtyy se kuitenkin hyvin myös omissa oloissaan. Tuntemattomiin Freia suhtautuu varsin viileästi, eikä se paljasta vahingossakaan itsestään sitä herkempää puolta, joka heikolla hetkellä näyttää jopa nauttivan yhdessäolosta tutun hoitajan kanssa. Vaikka tamma onkin jäyhä ja saattaa toisinaan näyttää hapantakin naamaa, ei se kuitenkaan yritä purra tai heittäytyä hankalaksi. Kaikenlaiset hoitotoimenpiteet sujuvat tavanomaisesti mallikkaasti Freian lähinnä seisoskellessa aloillaan. Varustaminen, erityisesti kuolainten laitto ja mahavyön kiristys saavat tamman epäluulon heräämään ja aran hoitajan kanssa se kiertää tilanteen nostamalla päänsä korkealle tai väistämällä ihmistä. Rauhallisen ja itsevarman hoitajan kanssa varustamisesta ei kuitenkaan synny suurta numeroa.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Socrates TF
 nvh, rnhkko, 144cm
ii. Selvforskyldt
nvh, rnhkko, 148cm
YLA3
iii. Flosshatt
nvh, hkko
iie. Som en Gal
nvh, hkko
ie. Frøken Sorgløs
nvh, rnhkko, 148cm
YLA3
iei. Episk Dikt
nvh, hkko
iee. Utskjelling
nvh, hkko
 e. Fiolett av Sitron
 nvh, rnhkko, 148cm
ei. Endeløs Alfheim
nvh, rnhkko, 143cm
eii. ei tiedossa
nvh, hkko
eie. ei tiedossa
nvh, hkko
ee. Kayla v. Nørup DK
nvh, rnhkko, 146cm
eei. ei tiedossa
nvh, hkko
eee. ei tiedossa
nvh, hkko

Isä Socrates TF on jonkin aikaa vuonohevoskasvatuksessa vaikuttaneen Treble Fjordsin kasvattiori. Sen menneisyydestä ei ole säilynyt paljoakaan tietoa ennen orin päätymistä myyntiin Alegreen, josta se myytiin edelleen nykyiselle kotitallilleen Hevosjärven Tilalle. Hellyydenkipeä ja rauhallinen ori on monipuolinen harrastekaveri niin koulu- kuin esteratsastukseenkin, mistä huolimatta se ei ole ainakaan vielä päässyt näyttämään kykyjään kilparadoilla. Ruunihallakolla orilla ei ole ainakaan tiedettävästi muita jälkeläisiä Freian lisäksi, joka on kuitenkin perinyt isältään osaamisensa kouluratsastuksessa.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

tulossa

Emä Fiolett av Sitron kuului kasvattajatallinsa Sitruunan viimeisimpiin kasvatteihin. Ruunihallakko tamma jäi alkujaan Sitruunaan kasvamaan, mutta tallin lopetettua se päätyi Alegren myyntitallille. Lopulta Finaksi kutsuttu tamma löysi kotinsa Loch Ness Fjordsista. Hyväluontoisen tamman kanssa ollaan painotuttu nykyään esteratsastukseen, jossa se ei ole ainakaan tiedettävästi vielä kilpaillut. Vaikka Fina onkin hieman laiska ratsu, löytyy siitä aivan uutta puhtia esteradan äärellä. Tamma ei ole ollut toistaiseksi merkittävässä siitoskäytössä ja Alegressa syntynyt Freia onkin sen ainoa varsa.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

tulossa

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Fjella (s. 28.08.2015), isä Brynhild Tordenvær

valmennukset ja päiväkirja

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä

tekstiä tekstiä tekstiä

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi