♥ Pikalinkit

» Kartta tallipihasta
» Karsinajärjestys
» Kartta maastoreiteistä

♥ Pähkinänkuoressa:

→ Talli sijaitsee Svolværissä, Pohjois-Norjan Lofooteilla
→ Kolme tallirakennusta yht. 19 hevoselle
→ Ilmastoitu ja lämmitetty maneesi
→ Suurehko ratsastuskenttä
→ Kaksi leirimökkiä majoittumiseen
→ Monipuoliset maastoreititTilukset - Ympäristö

♥ Shelyesin tilukset

Virtuaalitalli Shelyes sijaitsee Pohjois-Norjassa, Lofoottien saariryhmässä lähellä Svolværin pikkukaupunkia. Shelyes sijaitsee hyvissä kulkuyhteyksissä, vaikka talli onkin suhteellisen syrjässä kaupunkihälinästä. Svolværin keskustaan Shelyesistä on matkaa autoteitä pitkin noin 4,5km ja bussipysäkille on tallilta matkaa 800m.

Shelyesiä ympäröivät melko korkeat vuoret, ja alue sijaitseekin pääosin merenpinnan yläpuolella. Lähistöllä on myös useita tunturipuroja ja järviä, joista osa on myös kesäisin hyvin kylmiä. Vesi kun virtaa järviin korkealta vuorilta.

Itse Shelyesin tallipiha omaa loistavat ratsastusmahdollisuudet säällä kuin säällä, suuren kentän ja valoisan maneesin ansiosta. Shelyesissä on kaksi kohtuupientä tallirakennusta, jossa tallin asukit majailevat. Tallipiiriä ympäröivät Norjan luonnolle tyypilliset mänty-, kuusi- ja koivumetsät.

♥ Iso talli

Iso talli kattaa 9 karsinaa, pesupaikan, varuste- ja rehuhuoneen sekä toimiston. Tilavat karsinat ovat kooltaan 3.75 x 3.50 m. Talli on hyvin lämmitetty ja ilmastoitu, joten lämpötila pysyy sopivana säällä kuin säällä. Rehu- ja varustehuoneet ovat tilavia ja siistejä sekä hyvin lämmitettyjä. Talli on avara ja leveäkäytäväinen, mikä tekee siitä helppokulkuisen.

Shelyesin iso talli sijaitsee aivan kentän vieressä, ja siitä pääseekin hyvin nopeasti tunnille. Talli on maalattu viininpunaiseksi ja siinä on musta, vedenpitävä harjaskatto. Valoisan tallin toisessa päädyssä on myös portaat, jotka vievät ullakolle. Ullakolla sijaitsevat vessat, hoitajien kaapit sekä oleskelutila vapaa-aikaa varten. Ullakon oleskelutila kattaa myös mikron, jääkaapin sekä kahvin- ja vedenkeittimen.

Kartta tallipihasta -- Karsinajärjestys

♥ Oritalli

Maneesin kupeessa sijaitseva punainen oritalli on toiseksi suurin Shelyesin tallirakennuksista. Oritallin molemmat päädyt ovat eristetty purulaksi ja heinäläksi. Heinälässä säilytetään kuiva- ja säilöheinää, jonne ne kuskataan paaleissa traktorin avulla. Purula on koko Shelyesin tallialueen käytettävissä, ja se täytetään aina, kun tarve vaatii.

Itse oritalli kattaa viisi karsinaa ja pesupaikan. Varusteita säilytetään tallin pääoven puoleisella seinustalla. Oritallissa on kaksi uloskäyntiä, ja sieltä pääseekin takakautta päärakennuksen lieppeille. Oritalli on ilmastoitu ja lämmitetty. Oritalliin majoitetaan sekä oreja että ruunia.

♥ Pihattotalli

Lokakuussa 2012 järjestetyissä tallitalkoissa uudelleenrakennettiin pihattotalli, joka paloi tallipalossa vuonna 2011. Viininpunainen tallirakennus kattaa karsinapaikat viidelle hevoselle. Lisäksi kahden karsinan välissä oleva seinä on avattava, joten pihattotalliin saa tarvittaessa varsomiskarsinan. Karsinoiden lisäksi tallissa on vaatimattoman kokoinen varustehuone. Pihattotallissa ei siis ole omaa rehuhuonetta ja sähköt sekä vedet säädetään ison tallin yläkerrasta.

Pihattotalliin majoitetaan vain tammoja ja ruunia. Kulku pihattotarhaan tapahtuu pihattotallin lävitse - erillistä porttia pihattotarhassa ei ole. Pihattotarhan metsänpuoleisella seinustalla on kaksi vierekkäin olevaa pihattokatosta, joihin hevoset pääsevät kulkemaan paksusta, värittömästä muovimatosta tehdyn ovimaisen suojan läpi. Pihattojen seinät on lämpöeristetty, joten niissä kelpaa levähdellä talvikelilläkin.

♥ Päärakennus

Jassun tilava lukaali, toiselta nimeltään päärakennus, on valkoisesta puusta rakennettu yksikerroksinen omakotitalo. Päärakennuksen puutarha on Jassun ylpeys ja intohimo, joten siihen kajonneelle ei kunnian kukko laula.

♥ Leirimökit

Mellavatnetin kupeessa seisovat kaksi valkoista puumökkiä, jotka ovat pyhitetty leiriläisille ja muuhun majoitukseen. Molemmissa mökeissä on yöpymismahdollisuudet seitsemälle henkilölle. Toisessa, hieman isommassa mökissä on suurempi tila oleskelua varten sekä televisio ja muuta viihde-elektroniikkaa, toisessa taas sauna. Shelyesin tallipihasta leirimökeille on matkaa suunnilleen 500 metriä. Leirimökiltä Mellavatnetin rannassa olevalle laiturille on leirimökkien edustalta vain muutaman kymmentä metriä, joten leiriläisille on myös uintimahdollisuus. Mökit ovat lämmitettyjä, joten niitä voi käyttää myös talvella.

♥ Maneesi

Suuri, puinen maneesi on kookkain Shelyesin rakennuksista. Maneesin pohja on pölyämätöntä hiekkasekoitusta. Ratsastusalue on kooltaan 28 x 60 metriä, ja lisäksi oven puoleisella pitkällä sivulla on hyväkuntoinen katsomo korkeine puisine penkkeineen.

Puomit säilytetään maneesin seinustoilla olevissa lovissa, erikoisesteet ja tolpat taas kerätään katsomon molempiin ovellisiin päätyihin, mistä ne on helppo nostaa tarvittaessa esille. Suurikokoinen ovi liukuu seinän sisään, joten se on helppo avata ja sulkea. Maneesi on ilmastoitu ja talven kylmimpinä pakkaspäivinä on käytössä asiansa ajava puhallinlämmitys, joten siellä on miellyttävä ratsastaa säällä kuin säällä.

♥ Kenttä

Shelyesin kenttä omaa loistavat ratsastusmahdollisuudet kesäisinkin; se on kirjainmerkitty ja salaojitettu, ja kokoa löytyy 32 x 58 metriä. Kenttää valaisevat neljä suurta valonheitintä, jotka seisovat kentän aidan ulkopuolella. Ratsastuskenttä on aidattu valkoisella ristiaidalla.

Puomeille ja tolpille ei ole kentällä erikseen omaa säilytysaluetta, vaan ne kannetaan kesäksi aivan aidan ulkopuolella sijaitsevaan telineeseen. Erikoisesteitä ei kentällä säilötä laisinkaan, vaan ne kannetaan tarpeen vaatiessa maneesista.

♥ Takatarhat

Shelyesin hevosille tarjotaan luonnonmukaiset laidunolosuhteet kolmella isokokoisella, ruskein puuaidoin rajatulla laitumella. Orit, ruunat ja tammat tarhaavat kaikki erikseen omilla laitumillaan, ja lisäksi pihattotallin pikkuponit tarhaavat pihattotarhassa.

Takatarhat sijaitsevat pihattotallin lieppeillä, noin sadan metrin päässä Shelyesin ulkokentästä. Kesäkuukausina laitumet ovat ruohon peitossa, jolloin hevosten kuiva- tai säilöheinän saantia rajoitetaan.


♥ Maastot

Shelyes sijaitsee melko maastoisella alueella, joten maastossa ratsastus on äärimmäisen monipuolista. Maastoja pitkin pääsee Brynhildiin asti, ja maastoreitin varrella on kuusi erikokoista järveä sekä suuri, kirkas Norjanmeri. Metsät reittien ympärillä ovat tavallista sekametsää; koivua, mäntyä ja kuusta, sekä lisäksi joitain pienempiä puulajikketa. Myös kesantopeltoja / hylättyjä kaura- ja maissipeltoja seisoskelee polkujen varrella, ja niitä pitkin onkin mukavaa laukata kesäisin.

Maastot ovat osittain valaistut ja reitit kulkevat paikoitellen merenpinnan yläpuolella. Maastoissa on kolme, n. 400 metrin mittaista, hiekkapohjaista laukkasuoraa, jotka mahdollistavat myös revittelyn. Monipuolisten maastojensa takia Shelyesissä järjestetäänkin usein erilaisia vaelluksia ja retkiä. Shelyesin maastoreitit ovat yksityiskäytössä Shelyesin ja Brynhildin kesken, mutta toisinaan siellä tavataan myös vierailevia yksityisiä ratsukkoja Lofooteilta.

» Kartta maastoreiteistä (isompi kartta ympäristösivulla)

Shelyes on virtuaalitalli || Shelyes is a sim-game stable
Copyright © Jassu L. 2008—2019. Tekijänoikeus.