vuonohevoskasvatusta

 † Kornblomst e Helgrind 27.7.12 - 11.7.18

KUTSUMANIMIHelgi KASVATTAJAViivi  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA27.07.2012 REKISTERINUMEROVH13-053-0078
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS142cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo C, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 27.11.2012 ja 8 vuotta 27.03.2013. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Helgi on vekkuli ruunihallakko ponitamma, joka vaatii kaitsijaltaan oikean asenteen ja roppakaupalla huumorintajua. Se on oikea velho karkaamaan halutessaan tarhasta kuin tarhasta, eivätkä vetosolmutkaan työllistä sitä puolta minuuttia pitempään. Koko jutun hauskuus tuntuu kuitenkin piilevän juuri karkuun juoksemisessa ja ihmisten tuskaantuneiden ilmeiden näkemisessä. Tämän vuoksi tamma ei koskaan vilahdakaan kauas - se pysyttelee vain juuri ja juuri tallityöntekijöiden ulottumattomissa. Karsinassa Helgi on yleensä peruskiltti hoidettava, mutta sitä varustaessa saa pysytellä tarkkana. Tamma nimittäin inhoaa sekä satulointia että suitsimista yli kaiken ja se saattaa helposti livahtaa raollaan olevasta ovesta käytävälle. Pitkäveteisen harjaustuokion aikana Helgi saattaa puolestaan tylsistyä, jolloin se tapaa keksiä jos jonkinlaisia jäyniä hoitajansa päänmenoksi esimerkiksi harjakorin sisällön kumoamisen merkeissä. Vai mikä olisikaan hauskempaa, kuin tökätä samalla myös levinneitä harjoja noukkiva hoitaja kumoon tallin käytävälle?

Sen koommin ratsastaessa tai ajaessakaan tamma ei päästä ketään helpoimman kautta. Helgi pitkästyy helposti yhden ja saman harjoituksen toistamisesta kauan samanlaisena ja saattaakin viestiä tästä pysähtelemällä mielenosoituksellisesti tai pukittelemalla. Ongelmia on myös helposti tiedossa, mikäli liikuttaja ei vaadi Helgiä keskittymään täysillä tehtävään. Tamman kiinnostus harhailee ympäristöön ja muihin hevosiin, tai se saattaa kehitellä pientä omakivaa harjoituksen piristeeksi. Tehtävien ollessa monipuolisia Helgi on kuitenkin alkukankeuden jälkeen miellyttävä ja reipas ratsu sekä ajettava ja siinä on potentiaalia erityisesti valjakkoajon vaativampiinkin luokkiin asti. Ruunihallakko tamma on myös oivallinen maastoratsu, sillä vaikka se saattaakin toisinaan hölmöillä ponimaiseen tapaan, ei se kuitenkaan pelkää mahdollista vilkastakaan liikennettä tai kahisevia puskia. Yleensä Helgi toimii parhaiten yksin maastoillessa, sillä suuressa porukassa sen kilpailuhenkisyys herää, eikä jarrujen pitäminen laukkasuoralla ole taattua.

sukutaulu ja -selvitys

i. Gøran EC
nvh, rnhkko, 143cm
KRJ-II
ii. HH's Cute Gothica
nvh, rnhkko, 145cm
KTK-II
iii. Nordavind Fjell iiii. Dancing Devil
iiie. Tähtitaivaan Talvipakkanen
iie. Tähtitaivaan Matilda iiei. Vodka's Light-Fingered
iiee. Hevosenkengän Once In A...
ie. VIP MVA Fn Suxet Hamney
nvh, rnhkko, 142cm
YLA2, KTK-II
iei. Been G'Skyte ieii. Bodyrocker KL
ieie. OKA Bluish
iee. VIR MVA Ch Humphrey Joanne ieei. Cornflower's Torden
ieee. Svartemarje PO
e. SHS Invincible Me
nvh, rnhkko, 140cm
ei. Røder NB
nvh, rnhkko, 140cm
eii. Trublik Idlflue eiii. Hjavanæs
eiie. Isfjell Nellikk
eie. Chennye's Blodjente eiei. Liten Løgn
eiee. Gnylden NOR
ee. Ruiskukan Mystical Me
nvh, rnhkko, 142cm
eei. Mickatcha Rollower eeii. Michieva Levie
eeie. Jolie Kiss
eee. Kultaharjan Rosita eeei. Rainbow
eeee. Orkidea

Isä Gøran EC muutti jo varhain vieroituksen jälkeen kasvattajansa luota Alankomaista pitkäaikaiselle kotitallilleen Norjaan. Se olikin toivottu lisä tallin vuonohevoskatraaseen, sillä ori on paitsi hyvätapainen ja kapasiteetikas, myös hienosta ja vanhasta suvusta. Nuoruutensa ruunihallakko ori oli pääasiassa harrastekäytössä ja se pääsi aloittamaan kilpailu-uransa vasta vanhemmalla iällä. Ura on kuitenkin ollut tasaisen menestyksekäs ja Gøran on kerännyt mukavasti sijoituksia niin este- ja kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Nykyään se on siitoskäytössä kotitallillaan Brynhildissä.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä HH's Cute Gothica on näyttävä ori, joka on hyvän rakenteensa ansiosta saanut tunnustusta myös näyttelyissä. Vaikka tuttavallisemmin Gotiksi kutsuttu ori onkin vaikuttanut useammalla tallilla, se on aina ollut saman henkilön omistuksessa. Yleispainotteinen ori on kilpaillut omistajansa kanssa niin este- kuin kouluradoillakin keräten sijoituksia aina vaativistakin luokista asti. Luonteeltaan hyvin orimainen, mutta kuitenkin ystävällinen Got näkyy omalta osaltaan myös vuonohevosjalostuksessa. Tällä hetkellä ruunihallakolla orilla on jälkikasvua tiedettävästi viiden varsan verran.
Isänisänisä Nordavind Fjell kilpaili pääasiassa este- ja kouluratsastuksessa, mutta monipuolinen ori otti uusia aluevaltauksia myös lännenratsastuksen ja valjakkoajon puolelta. Kapasiteettia tällä yhteistyökykyisellä orilla riittikin, eikä se jäänyt kilpailuissa muiden varjoon tai menestystä vaille. Nordavind Fjell, eli tuttavallisemmin Jesse, oli myös siitoskäytössä ja se sai jälkikasvua neljän vuonohevosvarsan verran.
Isänisännemä Tähtitaivaan Matilda oli lupaava ja hienosukuinen tamma Tähtitaivaan kartanosta, josta se muutti nuorena Ponitalli Tuulenpuuskaan. Vaikka tamma olikin omapäinen ja itsenäinen, eikä hoidettavana siitä helpoimmasta päästä, se oli varsin etevä kilpailukumppani. Matilda onkin pärjännyt erinomaisesti sekä este- että kouluratsastuksessa useita sijoituksia keräten.

Isänemä Suxet Hamney syntyi ja kasvoi Hamney F&C:ssä, mutta siirtyi myöhemmin HM:n omistukseen ja vaikuttaa nykyään tämän luona Syndurissa. Kokenut ja varma ratsastaja selässään tamma on oikea unelmaratsu ja sen kapasiteetti ja keskittymiskyky onkin nähtävissä sen kilpailutuloksissa. Kotoisammin Susaksi kutsuttu tamma on saanut tunnustusta yleislaatuarvostelun toisella palkinnolla, jonka lisäksi se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Se ei ole kuitenkaan vielä ollut merkittävässä siitoskäytössä, sillä tamma on varsonut tähän mennessä tiedettävästi kahdesti.
Isänemänisä Been G'Skyte oli yksi pitkäaikaisen kotitallinsa Hamneyn tärkeimpiä kantaoreja, jonka kanssa tavoitteet olivat korkealla. Estepainotteinen ori kilpailikin runsaasti niittäen mainetta erityisesti esteluokkien puolella. Myös näyttelyissä Kytäksi kutsuttu ori menestyi erinomaisesti, sillä se oli varsin näyttävä näky ja rakenteeltaan sopusuhtainen. Ruunihallakon Kytän jälkikasvusta ei tunneta kuin Suxet Hamney.
Isänemänemä Humphrey Joanne keräsi huomiota erityisesti näyttelyissä ja sille onkin myönnetty VIR MVA Ch -arvonimet. Kaunis ruunihallakko tamma oli yleispainotteinen ja se kilpaili menestyksekkäästi niin este- kuin kouluradoillakin. Kilpailu-uransa jälkeen Humphrey Joanne jäi kotitallilleen siitoskäyttöön ja tamma varsoi tiedettävästi kolmesti. Valitettavasti Suxet Hamneyta lukuunottamatta sen jälkikasvu ei ole jatkanut sukuaan.

Emä SHS Invincible Me oli kuin ilmetty emänsä: hapan, kovapäinen ja haastava käsitellä. Tamma syntyi ja kasvoi ratsastuskoulussa Pohjois-Norjassa, mutta se muutti myöhemmin naapuritallille kilpailemaan ja jatkamaan sukuaan. Vildeksi kutsutusta tammasta kasvoikin kaunis ruunihallakko poni, mutta omapäisyys vaikeutti sen kilpailu-uraa. Siitä huolimatta yleispainotteinen tamma kilpaili kohtuullisella menestyksellä pääasiassa valjakkoajossa, mutta myös ratsastuslajeissa. Hankalaa luonnettaan se pääsi periyttämään kahdelle varsalleen, joista esikoistamma Helgi jäi kotiin tammalinjan jatkeeksi.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Røder NB syntyi Saksassa, josta se muutti jo varhain vieroituksen jälkeen Norjaan. Ruunihallakko ori oli varmajalkainen ja luonteeltaan hyvätapainen ori. Kotoisammin Roopeksi kutsuttu ori kilpaili pääasiassa esteradoilla, mutta se koulutettiin myös valjakkoajoon ja sukulaistensa tavoin siitäkin tuli monipuolinen harraste- ja kilpailukaveri. Ennen muuttoa uuteen kotiin Roope ehti saada jälkikasvua yhden varsan verran.
Emänisänisä Trublik Idlflue oli varsinaista silmänruokaa niin este- kuin kouluradoillakin valjakkoajokilpailujakaan unohtamatta. Menestystä ori saavutikin runsaasti - yhteensä yli sadan sijoituksen verran. Trublik Fjordsin kasvattama ruunihallakko ori jäi myöhemmin siitoskäyttöön pitkäaikaisella kotitallillaan Nebelhaftissa ja se saikin seitsemän hienoa varsaa, joista moni on päässyt siitoskäyttöön.
Emänisänemä Chennye'’s Blodjente oli monipuolinen vuonohevostamma, joka syntyi Suomessa Chennyessä ja useammassa kodissa kierrettyään päätyi Saksaan Nebelhaftiin. Pitkäaikaisimmassa kodissaan tamma aloitti menestyksekkään kilpailu-uransa erityisesti ratsastuslajeissa, mutta sitä saattoi nähdä myös valjakkoajokilpailuissa. Myöhemmin Loteksi kutsuttu ruunihallakko tamma jäi siitoskäyttöön varsoen viidesti.

Emänemä Ruiskukan Mystical Me syntyi ratsastuskoulun vilinään yhdessä kaksoisveljensä Miskan kanssa. Molemmat varsat jäivät kasvamaan Shelyesiin ja ikää kerättyään ne koulutettiin tuntiponeiksi. Tuntiratsuna tamma oli kaukana ihanteellisesta - se oli luonteeltaan pahankurinen ja keksi kanssaeläneiden päänmenoksi jos jonkinlaisia kujeita. Valitettavasti Milli menehtyi ennenaikaisesti Shelyesin tallipalossa 16.6.2011.
Emänisä Mickatcha Rollower oli harmaahallakko vuonohevosori. Se eli pitkään Shelyesissä tuntitöitä tehden ja satunnaisesti kilpaillen. Myöhemmin pitkän tuntiratsun uran tehtyään orin pitkäaikainen hoitaja osti sen ja kotoisammin Mikiksi kutsutti ori jäi Shelyesiin yksityiskäyttöön. Ori oli luonteeltaan erittäin kiltti ja sopeutuvainen, minkä vuoksi se pärjäsi hyvin ratsastuskouluelämässä ja tuntikäytössäkin.
Emänemä Kultaharjan Rosita oli kuvankaunis tamma ja aikanaan yksi kasvattajansa ehdottomista silmäteristä. Tämän vuoksi se ei koskaan vaihtanutkaan kotia, vaan kulki omistajansa matkassa vuodesta toiseen. Rosita oli mukava kilpailukaveri erityisesti kouluratsastuksessa, jossa se kilpaili toisinaan muutaman sijoituksen verran. Tamma jäi kuitenkin jo nuorena siitoskäyttöön ja se jätti jälkeensä kolme hienoa varsaa.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Helgi on kilpaillut pääasiassa perinteisissä kilpailuissa.

jälkikasvu

Helgi on tarjolla jalostukseen vähintään 3-polvisille vuonohevosoreille.

kilpailukalenteri

Valjakkoajo (VVJ) - 42 sijoitusta, joista 10 voittoja
12.07.2013 - Fiktio - noviisi - 1/32
13.07.2013 - KT Vienre - noviisi - 3/35
15.07.2013 - KT Vienre - noviisi - 3/35
16.07.2013 - KT Vienre - noviisi - 2/35
17.07.2013 - KT Vienre - noviisi - 4/35
18.07.2013 - Suprant - noviisi - 1/50
22.07.2013 - Suprant - noviisi - 3/50
06.08.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 4/30
06.08.2013 - Salpicar - noviisi - 4/22
09.08.2013 - Privas Park - noviisi - 5/32
11.08.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 1/30
12.08.2013 - KT Vienre - noviisi - 2/30
13.08.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 4/30
13.08.2013 - Salpicar - noviisi - 3/22
09.09.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 4/30
11.09.2013 - KK Bailador - noviisi - 2/29
11.09.2013 - Breandan - vaativa - 3/31
12.09.2013 - Salpicar - vaativa - 1/24
12.09.2013 - KK Bailador - vaativa - 1/29
18.09.2013 - Breandan - vaativa - 3/31
19.09.2013 - Salpicar - vaativa - 4/24
19.09.2013 - Breandan - vaativa - 5/31
23.09.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 3/30
26.09.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 3/30
30.09.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 3/30
30.09.2013 - Ponipallero - vaativa - 4/25
02.10.2013 - Huvitus - vaativa - 1/16
03.10.2013 - Huvitus - vaativa - 4/16
24.10.2013 - Fiktio - vaativa - 2/40
24.10.2013 - Duren - vaativa - 4/24
29.10.2013 - Duren - vaativa - 2/24
01.11.2013 - Breandan - vaativa - 5/39
03.11.2013 - Cresendo - vaikea - 1/9
04.11.2013 - Salpicar - vaikea - 3/21
06.11.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 4/40
08.11.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 3/40
08.11.2013 - Salpicar - vaikea - 1/21
10.11.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 3/40
12.11.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 5/40
13.11.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 1/40
14.11.2013 - Breandan - vaikea - 2/30
14.11.2013 - Konkkaronkka - vaikea - 1/40
Kouluratsastus (KRJ) - 12 sijoitusta, joista 1 voittoja
31.07.2013 - Dahlgård - helppo C - 6/40
03.08.2013 - Konkkaronkka - helppo C - 5/40
06.08.2013 - Konkkaronkka - helppo C - 5/40
11.08.2013 - Satulinna - helppo C - 1/30
12.08.2013 - Oldfinion - helppo C - 3/30
12.08.2013 - Konkkaronkka - helppo C - 2/40
13.08.2013 - Satulinna - helppo C - 2/30
15.08.2013 - Oldfinion - helppo C - 4/30
18.08.2013 - Oldfinion - helppo C - 5/30
19.08.2013 - Oldfinion - helppo C - 4/30
21.08.2013 - Mewian Welsh - helppo C - 2/50
21.08.2013 - Mewian Welsh - helppo C - 5/50
Esteratsastus (ERJ) - 12 sijoitusta, joista 5 voittoja
19.07.2013 - Moana Part Breds - 60cm - 1/38
20.07.2013 - Moana Part Breds - 60cm - 1/38
25.07.2013 - Moana Part Breds - 60cm - 6/38
23.07.2013 - Demo Yozora - 60cm - 1/11
27.07.2013 - Dahlgård - 60cm - 1/27
18.08.2013 - Latun Talli - 60cm - 3/30
20.08.2013 - Latun Talli - 60cm - 1/30
06.09.2013 - Marike - 60cm - 2/14
22.09.2013 - Jukola - 60cm - 3/50
19.10.2013 - Cresendo - 60cm - 4/41
20.10.2013 - Brynhild - 60cm - 2/12
21.10.2013 - Demo Yozora - 60cm - 3/29

valmennukset ja päiväkirja

14.09.2013 Valjakkovalmennus, valmentajana Mari H.

Helgin ja Viivin kanssa päätimme keskittyä koululiikkeiden hiomiseen. Valjakko saapui kentälle ajallaan ja aloitti alkuverryttelyllä. Helgi oli pirteällä tuulella ja kuski sai vähän rauhoitella sen menoa. Tamma myös vähän höselsi, eikä oikein malttanut keskittyä tehtävään asiaan. Yritinkin keksiä valjakolle mahdollisimman paljon tekemistä, jotta tamma saisi tekemistä eikä sen tarvitsisi keksiä sitä itse. Alkuun tehtiin voltteja, pysähdyksiä, siirtymisiä ja peruutuksia. Ne sujuivat valjakolta hienosti, vaikkakin ravissa Helgi yritti vähän säntäillä ja kuski joutui tekemään muutaman napakamman pidätteen. Koska kiihdyttely näytti olevan tamman mieleen, päätettiin kokeilla askeleenpidennystä lävistäjällä. Ensimmäisella kerralla vauhti kyllä kasvoi, mutta askeleen mitassa en nähnyt muutosta. Toisella kerralla saatiin jo parempi yritys, mutta edelleenkin tahti kiihtyi liikaa. Väliin otettiin yksi kerta, jossa valjakko vain meni rauhassa lävistäjän läpi ja seuraavalla kerralla kokeiltiin taas pidennystä. Nyt sujui jo paremmin ja kun kuski muisti vielä seuraavalla kerralla lyhentää ravin suoran lopussa, niin ero näkyi selvästi. Vaikka suurimmaksi osaksi valjakkoajossa koulukokeet ovat laukattomia, päätimme treenata myös sitä. Laukannosto sujui hienosti, ja pari ensimmäistä kierrosta Helgin annettiin laukata vapaammin. Sitten haettiin rauhallisempi tahti ja otettiin muutama ympyrä sekä lävistäjä. Kun tamma malttoi mielensä ja pysyi rauhallisena, tehtävät sujuivat hienosti. Onnistuneiden laukkatehtävien jälkeen oli aika ottaa loppuverryttelyt ja lopetella valmennus.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi