vuonohevoskasvatusta

 Gøran EC

KUTSUMANIMIGoran KASVATTAJAHM  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA03.01.2010 REKISTERINUMEROVH13-053-0070
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIyleispainotus
SÄKÄKORKEUS143cm KOULUTUSTASOnoviisi, helppo B, re 90cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 03.04.2010 ja 8 vuotta 03.09.2010. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
KRJ-II 

Tutustuin Goraniin sen ollessa vasta vieroitusikäinen varsa, jota oltiin kovasti kauppaamassa uuteen kotiin. Koska hevosmäärämme oli tuohon aikaan poikkeuksellisen pieni, alle kymmenpäinen, mahtui porukkaan erinomaisesti yksi pidempisukuinen ori. Goranilla on hieno vanha suku, josta löytyy monia sellaisiakin hevosia, jotka ovat vielä orin ostohetkellä olleet varsin harvinaisia vuonohevosten suvuissa. Jälkeenpäin sen vanhemmat ovat saaneet lisää jälkikasvua, jonka seurauksena sen suku on yleistynyt jonkin verran, mutta yhä edelleen pidän orin suvusta kovasti. Suku ei kuitenkaan ole ainoa hieno asia orissa - pienestä ja hieman ujosta varsasta kasvoi hiljalleen upea ori, jonka kanssa on ollut ilo työskennellä ja harrastaa kaikki nämä vuodet.

Goran on mielenkiintoinen tuttavuus, jonka käytös on hyvin riippuvainen siitä, miten se itse kokee tulevansa kohdelluksi. Mikäli oria lähtee hoitamaan sitä pelkäävä tai tilannetta jännittävä ihminen, suhtautuu Goran tilanteeseen epäluuloisesti ja saattaa aristella hoitajaa. Jos taas toinen hevonen käyttäytyy aggressiivisesti sitä kohtaan, vastaa Goran samalla mitalla takaisin, vaikka se normaalisti tuleekin hyvin toisten hevosten kanssa. Ruunihallakon orin kanssa avainsanat ovatkin itsevarmuus ja rauhallisuus. Tavallisesti se on varsin helppo hoidettava, eivätkä perushoitotoimenpiteet tuota sen suurempia ongelmia, mikäli ne eivät sitä hoitajallekaan ole. Uusiin ja ehkä hieman jännittäviinkin asioihin tutustutaan kuitenkin rauhassa, kun orin turvana on itsevarma ja tuttu hoitaja, johon se luottaa. Tämän ansiosta Goranin koulutus onkin sujunut aina alkutaipaleesta asti hyvin ja se on nuorena totutettu moniin erilaisiin tilanteisiin ja esineisiin. Kun ori tietää, ettei karsinassa hääräävän hoitajan suhteen ole mitään jännitettävää, suuntaa se usein keskittymisensä mielipuuhaansa, eli ympäristön tarkkailuun. Goran tähystää pienestä ikkunastaan ulos pihamaalle pitäen tarkkaavaisesti silmällä tallipihan tapahtumia.

Myös ratsastaessa ja ajaessa Goran kuuntelee ja tarkkailee hyvin pitkälti sen kanssa työskentelevää ihmistä. Sen ratsastettavuus vaihtelee paljonkin erilaisten ratsastajien ja ohjastajien kanssa, mutta pääsääntöisesti ori on eteenpäinpyrkivä ja yritteliäs työkaveri. Goranin elekielestä on usein havaittavissa ratsastajan senhetkinen mielentila ja nyrkkisääntönä orin kanssa kannattaakin pitää sitä, ettei sen kanssa yritä työskennellä tavoitteellisesti, mikäli itseä ärsyttää. Tunnetilat tarttuvat Goraniin helposti, eikä siitä seuraa yleensä ainakaan mitään hyvää. Parhaimmillaan ruunihallakko ori on kuitenkin monipuolinen ratsu ja ajettava. Aluksi sen kanssa keskityttiin pääasiassa kouluratsastukseen, mutta vanhemmiten sen kanssa on treenattu aktiivisemmin valjakkoajossa. Kouluradoilla, niin ratsain kuin valjakkoajon koulukokeessakin, ori on hieman kiireinen ja verryttelyn aikana on hyvä kiinnittää huomiota oikean tahdin löytymiseen. Askeleen pidennykset tulevat puolestaan Goranilta luonnostaan lennokkaasti, eikä se monien muiden ponikokoisten hevosten tapaan lähde kipittämään. Maastoilu on yksi orin ehdottomista suosikkipuuhista, jonka ansiosta se tuntuu pitävän kestävyyskokeesta suunnattomasti.

sukutaulu ja -selvitys

i. HH's Cute Gothica
nvh, rnhkko, 145cm
KTK-II
ii. Nordavind Fjell
nvh, rnhkko, 147cm
iii. Dancing Devil iiii. Dancing King
iiie. Fairy Tale
iie. Tähtitaivaan Talvipakkanen iiei. H.H's Jelly Bell
iiee. MH Syyspakkanen
ie. Tähtitaivaan Matilda
nvh, rnhkko, 142cm
iei. VIR MVA Ch Vodka's Light-Fingered
KTK-II
ieii. Master of Destiny
ieie. Dove's Starlight
iee. Hevosenkengän Once In A Lifetime
ERJ-I, KRJ-II, KTK-II
ieei. Peter
ieee. Hevosenkengän Semolina
e. VIP MVA Fn Suxet Hamney
nvh, rnhkko, 142cm
YLA2, KTK-II
ei. Been G'Skyte
nvh, rnhkko, 150cm
eii. Bodyrocker KL
KRJ-II
eiii. Bachelor CBG
eiie. Tähtitaivaan Tuulikki
eie. VIR MVA Ch OKA Bluish eiei. Vadelmametsän Ivory
eiee. Shyness GEM
ee. VIR MVA Ch Humphrey Joanne
nvh, rnhkko, 149cm
eei. VIR MVA Ch Cornflower's Torden
VVJ-I, YLA-2, KTK-II
eeii. Tølper NOR
eeie. Symre NOR
eee. VIR MVA Ch Svartemarje PO eeei. Brojka PP
eeee. Glemsom Kyss

Isä HH's Cute Gothica on näyttävä vuonohevosori, joka on hyvän rakenteensa ansiosta saanut tunnustusta myös näyttelyissä. Vaikka tuttavallisemmin Gotiksi kutsuttu ori onkin vaikuttanut useammalla tallilla, se on aina ollut saman henkilön omistuksessa. Yleispainotteinen ori on kilpaillut omistajansa kanssa niin este- kuin kouluradoillakin keräten sijoituksia aina vaativistakin luokista asti. Luonteeltaan hyvin orimainen, mutta kuitenkin ystävällinen Got näkyy omalta osaltaan myös vuonohevosjalostuksessa. Tällä hetkellä ruunihallakolla orilla on jälkikasvua tiedettävästi viiden varsan verran.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Nordavind Fjell kilpaili pääasiassa este- ja kouluratsastuksessa, mutta monipuolinen ori otti uusia aluevaltauksia myös lännenratsastuksen ja valjakkoajon puolelta. Kapasiteettia tällä yhteistyökykyisellä orilla riittikin, eikä se jäänyt kilpailuissa muiden varjoon tai menestystä vaille. Nordavind Fjell, eli tuttavallisemmin Jesse, oli myös siitoskäytössä ja se sai jälkikasvua neljän vuonohevosvarsan verran.
Isänisänisä Dancing Devil muutti jo nuorena Norjasta pitkäaikaiselle kotitallilleen Hallatunturiin, jossa kasvatettiin vuonohevosia. Ori on kilpaillut monipuolisesti niin ratsuna kuin valjakkoajossakin, minkä lisäksi se on saanut tunnustusta myös näyttelyjen puolelta. Ruunihallakko ori oli luonteeltaan erittäin ystävällinen ja kuuliainen, mitä se on onneksi periyttänyt myös seitsemälle varsalleen.
Isänisänemä Tähtitaivaan Talvipakkanen kasvoi Tähtitaivaan kartanossa, josta se muutti myöhemmin loppuelämän kotiinsa Hallatunturiin. Punahallakko tamma oli luonteeltaan elämäniloinen ja kiltti kaveri. Vaikka se olikin ratsuna eteenpäinpyrkivä ja osaava, se ei koskaan ollut kilpailukäytössä. Sen sijaan Tessaksi kutsuttu tamma oli yksi kotitallinsa merkittävimmistä siitostammoista ja se varsoikin neljästi.

Isänemä Tähtitaivaan Matilda oli lupaava ja hienosukuinen tamma Tähtitaivaan kartanosta, josta se muutti nuorena Ponitalli Tuulenpuuskaan. Vaikka tamma olikin omapäinen ja itsenäinen, eikä hoidettavana siitä helpoimmasta päästä, se oli varsin etevä kilpailukumppani. Matilda onkin pärjännyt erinomaisesti sekä este- että kouluratsastuksessa useita sijoituksia keräten.
Isänemänisä Vodka's Light-Fingered keräsi aikoinaan menestystä hienon ulkomuotonsa ansiosta. Ruunihallakko ori on kantakirjattu toisella palkinnolla, jonka lisäksi sille on myönnetty VIR MVA Ch -arvonimet. Myös ratsuna Lakuksi kutsuttu ori oli kilpailukaveri vailla vertaa ja se onkin saavuttanut liudan sijoituksia eri lajeista. Ori jätti jälkeensä yhteensä kaksitoista varsaa, joista suurimmalla osalla on sama emä.
Isänemänemä Hevosenkengän Once In A Lifetime kuului aikansa hienoimpiin ja palkituimpiin vuonohevosiin. Myös se kantoi VIR MVA Ch -arvonimiä ja oli kantakirjattu toisella palkinnolla, minkä lisäksi tamma oli myös ERJ-I ja KRJ-II -palkittu. Valkohallakko tamma ei olekaan harvinainen näky vanhojen vuonohevosten suvuissa, sillä se jätti jälkeensä useita siitoskäyttöön tulleita varsoja.

Emä Suxet Hamney syntyi ja kasvoi Hamney F&C:ssä, mutta siirtyi myöhemmin HM:n omistukseen ja vaikuttaa nykyään tämän luona islanninhevostalli Syndurissa. Kokenut ja varma ratsastaja selässään tamma on varsinainen unelmaratsu ja sen kapasiteetti ja keskittymiskyky onkin nähtävissä sen kilpailutuloksissa. Kotoisammin Susaksi kutsuttu tamma on saanut tunnustusta yleislaatuarvostelun toisella palkinnolla, jonka lisäksi se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Se ei ole kuitenkaan vielä ollut merkittävässä siitoskäytössä, sillä tamma on varsonut tähän mennessä tiedettävästi kahdesti.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Been G'Skyte oli yksi pitkäaikaisen kotitallinsa Hamneyn tärkeimpiä kantaoreja, jonka kanssa tavoitteet olivat korkealla. Estepainotteinen ori kilpailikin runsaasti niittäen mainetta erityisesti esteluokkien puolella. Myös näyttelyissä Kytäksi kutsuttu ori menestyi erinomaisesti, sillä se oli varsin näyttävä näky ja rakenteeltaan sopusuhtainen. Ruunihallakon Kytän jälkikasvusta ei tunneta kuin Suxet Hamney.
Emänisänisä Bodyrocker KL oli hieno ruunihallakko ori, joka vaikutti pitkän elämänsä aikana useilla talleilla. Ori kilpaili pääasiassa kouluratsastuksessa keräten runsaasti hyviä sijoituksia ja se onkin palkittu kouluratsastuksen laatuarvosteluissa toisella palkinnolla. Kysyntää sillä oli jalostusorinakin - Bodyrocker jätti jälkeensä viisi varsaa, joista jopa neljä oli oreja hienoa orilinjaa jatkaen.
Emänisänemä OKA Bluish oli kuvankaunis vuonohevostamma ja se onkin palkittu näyttelymenestyksensä johdosta VIR MVA Ch -arvonimellä. Pelkkä kaunis ulkonäkö ei kuitenkaan ollut tamman valttina, vaan se menestyi myös kilpaillen sekä este- että kouluratsastuksessa. Ruunihallakko OKA Bluish varsoi kahdesti ja molemmat sen varsoista, Been G’Skyte ja Been Legende ovat näkyneet merkittävästi vuonohevosen suvuissa.

Emänemä Humphrey Joanne keräsi huomiota erityisesti näyttelyissä ja sille onkin myönnetty VIR MVA Ch -arvonimet. Kaunis ruunihallakko tamma oli yleispainotteinen ja se kilpaili menestyksekkäästi niin este- kuin kouluradoillakin. Kilpailu-uransa jälkeen Humphrey Joanne jäi kotitallilleen siitoskäyttöön ja tamma varsoi tiedettävästi kolmesti. Valitettavasti Suxet Hamneyta lukuunottamatta sen jälkikasvu ei ole jatkanut sukuaan.
Emänemänisä Cornflower's Torden oli hienorakenteinen ruunihallakko vuonohevosori. Mainetta niittänyt ori kantaa VIR MVA Ch -arvonimeä, jonka lisäksi se palkittu ensimmäisellä palkinnolla valjakkon laatuarvostelussa ja yleislaatuarvostelussa, sekä kantakirjattu toisella palkinnolla. Menestyksekäs ori on ollut myös erinomainen siitosori ja se sai jälkikasvua jopa 23:n varsan verran.
Emänemänemä Svartemarje PO, eli tuttavallisemmin Maija, oli myös VIR MVA Ch -arvonimin palkittu vuonohevostamma. Koulupainotteisesta suvusta peräisin ollut ruunihallakko tamma kilpaili itsekin pääasiassa kouluratsastuksessa hyviäkin tuloksia saavuttaen. Maija oli tarkka ja varmaliikkeinen ratsastettava, minkä ansiosta se olikin miellyttävä kilpailukaveri. Tamma sai jälkikasvua tiedettävästi kahden varsan verran.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus 1.78
Nopeus ja kestävyys 0.39
Kuuliaisuus ja luonne 861.44
Tahti ja irtonaisuus 254.25
Tarkkuus ja ketteryys 640.33

Goran on kilpaillut pääasiassa perinteisissä kilpailuissa.

jälkikasvu

nvh-t. Kornblomst e Helgrind (s. 27.07.2012), emä SHS Invincible Me
nvh-t. Skipbriatr (s. 12.10.2014), emä Skipbrudden FK

cup-sijoitukset

  31.12.2013 - VVJ-Cup - Konkkaronkka - noviisi - 2/45
  28.02.2014 - VVJ-Cup - Konkkaronkka - noviisi - 1/43
  30.11.2014 - VVJ-Cup - Breandan - noviisi - 6/56
  31.12.2014 - VVJ-Cup - Konkkaronkka - noviisi - 2/47

menestys

KRJ-II -palkittu joulukuun 2015 tilaisuudessa pistein
7,5 + 40 + 13 + 20 + 15 = 95,5p

kilpailukalenteri

Valjakkoajo (VVJ) - 42 sijoitusta, joista 14 voittoja
11.07.2013 - Fiktio - noviisi - 3/12
15.07.2013 - Fiktio - noviisi - 2/12
17.07.2013 - Suprant - noviisi - 1/14
18.07.2013 - Fiktio - noviisi - 1/12
19.07.2013 - Suprant - noviisi - 1/14
20.07.2013 - Suprant - noviisi - 2/12
22.07.2013 - Suprant - noviisi - 1/14
08.08.2013 - Suprant - noviisi - 2/27
10.08.2013 - Salpicar - noviisi - 2/22
16.08.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 5/30
19.08.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 1/30
20.08.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 5/30
06.09.2013 - Nuovan Talli - noviisi - 3/40
08.09.2013 - Brynhild - noviisi - 1/30
11.09.2013 - KK Bailador - noviisi - 4/29
11.09.2013 - Salpicar - noviisi - 2/24
14.09.2013 - KK Bailador - noviisi - 3/29
16.09.2013 - Salpicar - noviisi - 3/24
03.10.2013 - Brynhild - noviisi - 4/25
09.10.2013 - Breandan - noviisi - 1/24
11.10.2013 - Salpicar - noviisi - 2/19
13.10.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 2/30
14.10.2013 - Salpicar - noviisi - 1/19
16.10.2013 - Salpicar - noviisi - 4/19
19.10.2013 - Salpicar - noviisi - 2/19
22.10.2013 - Salpicar - noviisi - 5/31
23.10.2013 - Brynhild - noviisi - 5/25
24.10.2013 - Brynhild - noviisi - 3/25
30.10.2013 - Salpicar - noviisi - 1/31
20.10.2013 - Kirbera - noviisi - 3/30
13.11.2013 - Breandan - noviisi - 3/27
21.11.2013 - Breandan - noviisi – 3/27
10.04.2014 - Huvitus - noviisi - 1/30
19.05.2015 - Muiston sh:t - noviisi - 1/30
21.05.2015 - Wyrda Horses - noviisi - 2/30
22.05.2015 - Fiktio - noviisi - 1/24
24.05.2015 - Wyrda Horses - noviisi - 2/30
26.05.2015 - Wyrda Horses - noviisi - 2/30
28.05.2015 - Tuiskula - noviisi - 1/30
20.06.2015 - Claridge Stud - noviisi - 1/22
30.06.2015 - KK Holmberg - noviisi - 2/30
04.07.2015 - Wyat Shetlands - noviisi - 3/40
Kouluratsastus (KRJ) - 42 sijoitusta, joista 6 voittoja
24.07.2013 - Sinnesro - helppo B - 4/30
28.07.2013 - Sinnesro - helppo B - 2/29
31.07.2013 - Sinnesro - helppo B - 4/30
01.08.2013 - Sinnesro - helppo B - 5/30
02.08.2013 - Sinnesro - helppo B - 1/30
20.08.2013 - Takkuinen - helppo B - 5/50
24.08.2013 - Minnan Tila - helppo B - 1/30
25.08.2013 - Minnan Tila - helppo B - 1/36
11.09.2013 - Huvitus - helppo B - 2/40
16.09.2013 - Fiktio - helppo B - 4/40
20.09.2013 - Al Najya - helppo B - 1/46
21.09.2013 - Takamaiden sh:t - helppo B - 2/50
01.10.2013 - Fiktio - helppo B - 2/40
02.10.2013 - Fiktio - helppo B - 3/40
02.10.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 3/40
02.10.2013 - Huvitus - helppo B - 6/40
04.10.2013 - Fiktio - helppo B - 4/40
08.10.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 1/40
09.10.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 6/40
11.10.2013 - Konkkaronkka - helppo B - 5/40
15.10.2013 - Mewian Welsh - helppo B - 4/50
17.10.2013 - Mewian Welsh - helppo B - 7/50
28.10.2013 - Demo Yozora - helppo B - 2/50
08.11.2013 - Huvitus - helppo B - 5/40
08.11.2013 - Huvitus - helppo B - 6/40
09.11.2013 - Huvitus - helppo B - 3/40
10.11.2013 - Huvitus - helppo B - 2/40
21.10.2013 - Kasu Ponies - helppo B - 4/26
22.10.2013 - Kasu Ponies - helppo B - 5/26
23.10.2013 - Kasu Ponies - helppo B - 1/26
08.09.2015 - Derian - helppo B - 4/36
18.10.2015 - Yläkokko - helppo B - 5/30
19.10.2015 - Yläkokko - helppo B - 4/30
07.11.2015 - Delicate - helppo B - 5/30
16.11.2015 - Susiraja - helppo B - 3/30
17.11.2015 - Huvitutti - helppo B - 3/50
17.11.2015 - Fiktio - helppo B - 1/40
19.11.2015 - Fiktio - helppo B - 3/40
22.11.2015 - Huvitutti - helppo B - 6/50
22.11.2015 - Susiraja - helppo B - 4/30
23.11.2015 - Fiktio - helppo B - 3/40
04.12.2015 - Holmberg - helppo B - 5/40
Esteratsastus (ERJ) - 21 sijoitusta, joista 3 voittoja
23.07.2013 - Demo Yozora - 80cm - 2/30
27.07.2013 - Minnan Tila - 90cm - 6/61
04.08.2013 - Nuovan Talli - 80cm - 4/39
08.08.2013 - Nuovan Talli - 80cm - 3/39
08.08.2013 - Nuovan Talli - 90cm - 6/44
10.08.2013 - Marike - 70cm - 4/50
10.08.2013 - Mewian Welsh - 90cm - 6/50
14.08.2013 - Huvitutti - 80cm - 2/40
17.08.2013 - Latun Talli - 80cm - 1/30
18.08.2013 - Latun Talli - 90cm - 1/30
13.10.2013 - Carbon Sporthorses - 90cm - 3/40
14.10.2013 - Carbon Sporthorses - 90cm - 6/40
16.10.2013 - Carbon Sporthorses - 90cm - 5/40
16.10.2013 - Silence Ponies - 90cm - 4/50
19.10.2013 - Juksula - 80cm - 7/60
19.10.2013 - Silence Ponies - 90cm - 7/50
20.10.2013 - Juksula - 80cm - 6/60
21.10.2013 - Silence Ponies - 90cm - 6/50
23.10.2013 - Juksula - 80cm - 6/60
26.10.2013 - Duán Stable - 90cm - 1/50
26.10.2013 - Lumivuo - 90cm - 3/50

valmennukset ja päiväkirja

01.06.2014 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Sandra Holm (omistajan kirjoittama)

Treenin alle joutuivat tällä kertaa vanhempi orikaksikko, kun tuttavani Sandra saapui valmentamaan minua ja vuonohevosiani valjakkoajossa. Ensimmäisenä syyniin joutuivat noviisi-tasoiset poniorit Goran ja Tollak, jotka ovat edenneet kilpailu-urallaan hyvin hiljalleen, mutta menestyneet kuitenkin tasaisen varmasti pariluokissa. Orit ovat peräisin samalta kasvattajalta aina Alankomaista asti ja vaikka niiden kummankaan vanhemmat eivät olekaan menestyneitä valjakkohevosia, ovat orit osoittaneet innokkuutta ja osaavuutta lajin parissa.

Goran ja Tollak liikkuivat alkulämmittelyn aikana hyvin hakeutuen samalla tuntumalle. Tämän vuoksi aloitinkin valmennuksen positiivisin mielin ja korkein odotuksin. Sandra ohjeisti aloittamaan varsin helpoilla tehtävillä, joista molemmat orit suoriutuivat rutiinilla. Vaaleaverikkö nainen piti tarkkaan silmällä omaa toimintaani huomauttaen jokaisesta löytämästään pikkuviasta. Hänen tyylinsä mukaisesti positiivinen palaute jäi varsin vähälle, mutta toisaalta kehittävän palautteen myötä kai sitä nimenomaan kehitytään.

Päästyämme laukkatyöskentelyn makuun tehtäviä vaikeutettiin jo niin paljon, että jouduin tosissani ohjastamaan kieli keskellä suuta. Goran ja Tollak pysyivät hyvin avuillani, mutta otti oman aikansa kaivaa niistä esiin tehtävän vaatima säpäkkyys. Molemmat ponit ovat nimittäin varsin maltillisia työkavereita ja useilla yrityksillä suoritukset jäivät kiinni ainoastaan siitä, että niistä jäi uupumaan pieni määrä lisäenergiaa. Sandran topakan äänen saattelemana löysin kuitenkin uutta puhtia ajamiseen ja loppua kohden suorituksemme alkoivat ainakin kärryiltä käsin tuntua todella hyviltä. Vaikka Sandra keksikin paljon parannettavia pikkuasioita, löysi hän valmennuksen päätteeksi myös paljon positiivista sanottavaa, mikä lämmitti mieltä.


09.11.2014 Päiväkirjamerkintä - vuonisorien maastoretki

Työntäyteisten päivien lomassa päätimme tallityöntekijöiden kanssa tehdä pienen irtioton arjesta ja lähteä porukalla rennolle maastoretkelle. Kilpailu-urallaan olevien orien kanssa on treenattu viimeaikoina ahkerasti, joten ne valikoituivat yhteistuumin ratsuiksemme. Itse johdin porukkaa Haffen kanssa, seuraavana tulivat kaksi nuorta tallityttöämme Rodin ja Toren kanssa, neljäntenä ratsuttajamme Mari nuoren, vielä koulutettavana olevan Linuksen kanssa ja perää puolestaan pitivät tallimestarimme Stina ja porukan vanhin ori Goran.

Retkestä muodostui lähes kahden tunnin mittainen lenkki, joka kiersi läheisen vuoristokylän ja merenrannan kautta. Matkalle mahtui niin rauhallinen laukkapätkä kuin metsässä samoiluakin ja niin hevoset kuin ihmisetkin tuntuivat nautivan siitä täysin siemauksin. Kaikkien onneksi retkestä muodostuikin juuri niin mukava kuin olimme toivoneetkin. Kaikki orit olivat liikenteessä rennolla mielellä, eikä Torekaan ryhtynyt missään vaiheessa kukkoilemaan. Nuorella Linuksella oli vielä ihmeteltävää, mutta vanhemmat orit toivat sille turvaa ja myös se suoriutui maastoretkestä hienosti. Haffe ja Goran vaikuttivat jopa aavistuksen laiskoilta, vaikka yleensä varsinkin Haffe on maastossa varsin pirteä. Haffen rauhallisuuteen saattoi silti vaikuttaa sekin, että sen perässä kulki Rodi, jolla ei tapansa mukaan ollut minkään valtakunnan kiire minnekään. Ori yritti ohimennen kurkotella satunnaisia kuusenoksia, mutta sen saaliit jäivät varsin vähäisiksi, mikä on eittämättä hyväksi sen vatsanympärykselle. Näillä eväin palasimme takaisin Brynhildiin arjen pariin, mutta ainakin hieman virkeämpinä kuin mitä lähtiessä olimme.


14.10.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Lilbeth Rönvik (omistajan kirjoittama)

Vasta Brynhildiin muuttanut punahallakko ori Ulle on päässyt treenaamaan aluksi vanhemman orin Goranin kanssa. Kilpailu-uransa päättänyt Goran on osoittautunut erinomaiseksi kaveriksi nuorille ja muuten kokemattomille hevosille, joiden koulutus on ollut vielä vaiheessa. Kun hyvä ystäväni Lili saapui Brynhildiin valmentamaan hevosiani, otin heti ensimmäisenä uuden orin ja Goranin syynäykseen. Goranin kanssa haasteena on ollut saada se kulkemaan rennosti myös hieman rauhattomankin hevosen vierellä, mutta treenattuaan paljon nuorten kanssa on sekin lähtenyt hiljalleen sujumaan. Ulle on puolestaan nuoresta iästään huolimatta varsin leppoisa kaveri ja vauhti uhkaa välillä rauhoittua liiaksikin. Tänään molemmat orit olivat harvinaisen tahmeita ja Lili päättikin onnettoman alkuverryttelyn jälkeen pistää meidät tosissaan töihin. Veren, hien, kyyneleiden ja yhden valjakkoajovalmennuksen jälkeen sekä minä että Lili aloimme kuitenkin olla jopa jollain tasolla tyytyväisiä orikaksikon työskentelyyn. Saatuani Goranin kuuntelemaan täysin itseäni oli myös Ulle helpompi saada liikkumaan. Vaikka suorituksemme olivatkin kaukana kilpailutasoa, oli työskentelyllä ehdottomasti jo oikea suunta.


10.11.2015 Päiväkirjamerkintä - kuulumisia

Goran on tällä hetkellä yksi pisimpään mukanani matkanneista hevosista. Se tuli mukaan kuvioihin alkuvuodesta 2010, eli lähes kuusi vuotta sitten juuri ennen taukoani vuonohevoskasvatuksen parissa. Onneksi ori pysyi hiljaiselosta huolimatta omistuksessani, sillä sen kanssa on ollut ilo työskennellä viimevuodet, jonka lisäksi ori on osoittautunut erinomaiseksi siitosoriksi. Tällä hetkellä Goranilla on kaksi ihanaa tammavarsaa, jotka ovat molemmat jääneet luokseni Brynhildiin, eivätkä ole muualle lähdössäkään. Helgi ja Skippe ovat molemmat päässeet kilpailemaan isänsä jalanjäljissä ja toivottujen jälkeläisnäyttöjen myötä Goranin kanssa voidaankin alkaa hiljalleen miettiä laatuarvosteluja. Orin vanhemmat eivät ole kilpailleet kovinkaan paljoa, mutta todennäköisesti suuntaamme kuitenkin aikanaan kouluratsastuksen ja valjakkoajon laatuarvosteluihin. Aika näyttää, mutta toivon mukaan Goran tulee pysymään laumamme matkassa vielä kauan.


15.11.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana omistaja

Tallityttömme Stina on viimeviikkoina jaksanut touhuta paljon Ullen kanssa, joten päätin valmentaa häntä valjakkoajossa Goranin ja Ullen kanssa. Kun kenttä oli jo hiljentynyt illan päätteeksi, kokosin sinne pienen tarkkuuskoetta mukailevan radan, jonka opetin Stinalle kaikkiin pieniin yksityiskohtiin keskittyen. Normaalisti hieman laiska Ulle kaipasi ilmeisesti jo iltaruokiaan ja se oli yllättävänkin virkkuna ja aluksi hieman levottomasti käyttäytynyt Gorankin asettui hiljalleen. Stina on työskennellyt jo molempien orien kanssa sen verran, että sopiva tahti löytyi varsin pian ja pääsimme keskittymään tehtävien hienosäätöön. Kävimme valmennuksen aikana läpi jokaisen tehtävän ja linjan tehtävien välillä yksitellen eri askellajeissa, sekä myöhemmin pienissä osissa, kunnes lopulta valjakko suoritti koko radan muutaman kerran. Arvostelin suoritusta lopulta sivusta hieman kilpailutilanteen tapaan ja puimme Stinan kanssa yhdessä suoritusta. Vaikka viilattavaa riittääkin, oli valmennuksessa paljon hyvää ja Stina on selvästi onnistunut voittamaan niin Ullen kuin Goraninkin sydämen.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief