vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Idunn

KUTSUMANIMIIitu KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA15.08.2015 REKISTERINUMEROVH15-053-0257
VÄRI, MERKITkeltahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS144cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo A, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 15.12.2015 ja 8 vuotta 15.04.2016. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 VVJ-II, KRJ-II

Iitun isä Glitne on energinen ja komea ori, joka on osoittanut kykynsä niin valjakkoajossa kuin kouluratsastuksessakin. Toivoin kovasti saavani siitä itselleni hienon orivarsan, joka voisi jatkaa aikanaan meillä siitosorina isänsä jalanjäljissä. Unelmavarsan emäkin oli valittu valmiiksi – menestyksekäs ja palkittu keltahallakko tamma, joka ei kuitenkaan koskaan tiinehtynyt useista yrityksistä huolimatta. Muutaman vuoden päästä olin jo haudannut haaveeni, mutta päätin kuitenkin astuttaa Ruotsista tulleen ruunihallakon Ingebjørg-nimisen tamman Glitnellä. Inge oli mukava tamma, mutta ei kuitenkaan yhtä hienorakenteinen tai kapasiteetikas kuin ensimmäinen vaihtoehtoni, enkä ollut mitenkään erityisen innostunut yhdistelmästä. Orivarsaakaan en saanut, sillä Ingen jaloista löytyi lopulta pieni keltahallakko tammavarsa, joka nousi heti reippaasti jaloilleen ja lähti tutkimaan ympäristöään. Ajattelin kouluttaa varsan ja katsoa myöhemmin mitä tekisin sen kanssa, mutta ajan myötä kävi selväksi, että Iitu oli tullut paljon isäänsä ja että se oli yksi sen vuoden lupaavimpia varsoja. Oli siis selvää, ettei tamma lähtisi meiltä minnekään.

Jos Brynhildissä suuntaa suurempaan pihattotarhaan, on Iitu hyvin suurella todennäköisyydellä jo valmiiksi vastassa portin läheisyydessä. Keltahallakko tamma tulee tavallisesti tervehtimään jokaista tulijaa vaimeasti höristen. Se lähestyy rauhallisesti ja kurottautuu ensin haistelemaan tulijan käsiä ja siirtyy sitten taskujen suuntaan tarkistamaan herkkutilanteen. Iitun hajuaisti tuntuu olevan omenien ja porkkanoiden suhteen pettämätön ja se huomaa kyllä aina, milloin taskuista löytyy herkkuja ja milloin ne ammottavat tyhjyyttään. Jos herkkuja ei ole, Iitu siirtyy pois tieltä puhahtaen ja jää yleensä portin läheisyyteen odottamaan seuraavaa uhria. Jos taas mukana on herkkuja Iitu ei ala tunkeilemaan, vaan se odottaa kohteliaasti, että sille ojennetaan porkkananpala. Iitu muistaa käytöstavat myös muissa tilanteissa, jonka ansiosta se on erittäin helppo käsitellä ja hoitaa.

Iitu on ajo- ja ratsukoulutettu ja sen kanssa on kilpailtu valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa. Vaikka maasta käsitellessä keltahallakko tamma onkin hyvin kuuliainen ja rauhallinen, se on ajaessa ja ratsastaessa kuitenkin isänsä tavoin energinen ja nopea liikkeissään. Iitun kanssa tulee pysyä rauhallisena ja tarkkana, jotta se malttaa keskittyä ja kulkea ihmisen päättämässä tahdissa. Vaikka Iitu elääkin laumassa pihattotarhassa, se kaipaa kuitenkin selvästi säännöllistä liikuntaa ja aktivointia, sillä taukojen jälkeen sen kanssa työskentely on aina haastavaa. Säännöllinen liikunta ja huolellinen verryttely tekevät paljon ja parhaimmillaan Iitu on kevyt ja kuuliainen ratsastaa ja ajaa. Se on myös erinomainen kilpailukaveri, sillä tamma suhtautuu kaikkeen uuteen uteliaasti, eivätkä vieraat kilpailupaikat tai kilpailupaikan kova hälinä vaikuta sen suorittamiseen. Jos joskus eteen sattuukin tilanne tai paikka, joka jännittää Iitua, on tilanteesta helppo päästä yli, sillä tamma on hyvin luottavainen ja se seuraa tuttuja ihmisiä minne tahansa.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Brynhild Glitne
 nvh, khkko, 139cm
 VVJ-I, KRJ-I
ii. Nordalv
nvh, rnhkko, 147cm
iii. Trollen
nvh, hkko
iie. Gjenstridig
nvh, hkko
ie. Skjoldens Gunilla
nvh, khkko, 138cm
VVJ-II, KRJ-II
iei. Skjoldens Gunnar
nvh, khkko, 146cm
iee. Trine-Lise
nvh, khkko, 135cm
 e. Ingebjørg
 nvh, rnhkko, 147cm
ei. Bruu
nvh, rnhkko, 140cm
YLA3
eii. RLS Bellest
nvh, hkko
eie. Raske Mailin
nvh, hkko
ee. Ingrid
nvh, rnhkko, 142cm
eei. Tjodbjorn
nvh, rnhkko, 148cm
eee. Dahlbergs Idunn
nvh, rnhkko, 139cm

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Verdandi (s. 05.08.2016), isä Brynhild Valør
nvh-o. Brynhild Hvidar (s. 20.06.2023), isä Brynhild Halldor
nvh-o. Brynhild Ragnar (s. 10.07.2023), isä Dolf av Kleppur

cup-sijoitukset

31.05.2016 - VVJ-Cup - Breandan - vaativa - 6/47
30.04.2021 - VVJ-Cup - Fjellbury Stud - vaativa - 4/17
31.05.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaativa - 4/18

31.03.2021 - KRJ-Cup - Haltiasalo - helppo A - 11/163

menestys

KRJ-II -palkittu maaliskuun 2023 tilaisuudessa pistein
6 + 41 + 22 + 18 + 7 = 94.

VVJ-II -palkittu huhtikuun 2023 tilaisuudessa pistein
4,5 + 43 + 22,25 + 20 + 9 = 98,75

valmennukset ja päiväkirja

10.6.2020 Päiväkirjamerkintä – Sommersolvervin vuonohevoskatrilli (osa jatkotarinaa, kirjoittanut omistaja)

Tänä vuonna järjestimme ensimmäistä kertaa kaksipäiväisen Sommersolver-tapahtuman, joka avattiin vuonohevoskatrillilla. Odotimme kentän portin ulkopuolella jännittyneinä musiikin alkamista. Sommersolverv oli vetänyt suuren määrän kävijöitä ja joukko ihmisiä odotti saapumistamme kentälle. Olin osaston ensimmäisenä parivaljakon Iitun ja Undan kanssa ja takanamme odottivat ratsukot Hilla ja Klippa, Ylva ja Susa, Amira ja Nilla sekä perää pitäneet Katya ja Kaja. Iitu asteli hieman paikoillaan ja oli aivan valmis aloittamaan, kuten kuulosti olevan myös takanamme ollut Klippa. Vihdoin kaiuttimista kajahti ohjelmamme taustamusiikin voimakkaat alkusoinnut. Iitu ja Unda lähtivät liikkeelle kuin ajatuksesta ja lähdimme etenemään käynnissä kentän pitkän sivun suuntaisesti. Katrillin alku sujui aivan kuten oli harjoiteltu ja ainakin kuulosti siltä, että takanammekin oli kaikki kunnossa. Pystyin vihdoin rentoutumaan ja annoin Iitun ja Undan ravata lennokkaasti katrillin kärjessä.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi