Ambivalent
KutsumanimiAmbi KasvattajaHiekka-ahon Hevostalli
SukupuoliOri OmistajaStall Valderhaug (VRL-08942)
Syntynyt/Ikä25.03.2020 / MeriititKTK-III
RekisterinumeroVH21-031-0003, #PKK3571 Painotusestepainotus
Rotusuomalainen puoliverinen Koulutustaso120 cm (koulutetaan)
Väri/merkitvaaleanruunikko (Aa / EE) Säkäkorkeus165 cm

YLEISESTI
Samaan aikaan sekä temperamenttinen, että kiltti Ambi on – jos horoskoopeista mitään tietää – kuin Oinaslapsi. Se on mahdottoman energinen, touhukas, rohkea, itsepäinenkin, mutta kaiken välillä hulivilimäisen ja hermoille käyvänkin käytöksen takana on suuri, kultainen sydän. Ambi ei missään nimessä ole mitenkään ilkeä tai aggressiivinen, se on vain… no, vähän liikaa vähän joka suuntaan höseltäjä.

Ambin kanssa parasta on tehdä selvät rajat ja pysyä niissä. Ei vihaisesti, ei väkivaltaisesti, mutta napakasti. Ambi stressaantuu epäselvistä ohjeista tai ihmisistä, jotka ovat epävarmoja eivätkä aivan tiedä, mitä tekevät tai miten tekevät. Silloin Ambikin on aivan ulalla ja koettaessaan ottaa hyvää hyvyyttään johtopaikkaa, tuleekin aiheuttaneeksi vain suurempia ongelmia.

Ambi on niin utelias, että tulee tunkeneeksi turpaansa sellaisiinkin paikkoihin, joihin ei ehkä kannattaisi muurahaispesistä vihaisen kissan naamaan.

HOITAMINEN
Ambi ei ole sekuntiakaan täysin liikkumatta ja aloillaan. Siihen kannattaa ihan ensiksi varautua. Kun lähdet Ambia hoitamaan tai sillä ratsastamaan, varaa taskujen täydeltä kärsivällisyyttä, lempeyttä, jämptiyttä ja ehkä ennen kaikkea huumorintajua. Hellyyttävä söheltäjä-Ambi kehittää nanosekunneissa katastrofin, jos jää pieneksikään hetkeksi vahtimatta. Milloin loimi on raadeltu, milloin kaikki salvat avattu, milloin solmunnarut nyrhitty ja kiskottu auki, milloin ämpärit ja harjakopat kaadettu, ja hevonen itse seisoo toinen jalka hoitajan repussa. Pahaahan se ei tarkoita. Se nyt vain on levoton, lapsekas sielu.

Ambi on pakko hoitaa kiinni, sillä sitä hyörimistä ja pyörimistä esimerkiksi vapaana karsinassaan ei kukaan kestä. Edes heinäkasa edessä ei saa Ambia aina rauhalliseksi, koska jos kuka tahansa liikkuu missä päin tahansa sen näkö- tai kuulokentällä, uteliaisuus voittaa jopa vaistomaisen tarpeen syödä.

Kun selviää tällaisen hyrrän kanssa perustoimenpiteistä, loppujen lopuksi voi todeta, ettei Ambissa ole muuta vikaa. Se ei ole vihainen, ei hankaa vastaan mihinkään, ei pyöräyttele silmiä satulalle tai lähde taluttaessa viemään ihmistä eikä toisinpäin. Se on oikeastaan aika mukiinmenevän mutkaton, joskin rasittava, hevonen.

RATSASTAMINEN
Ambi on pirteä myös ratsuna, mutta selästä käsin sitä on huomattavasti helpompaa hallita ja sen mielenailahteluja ennustaa. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että jos kentän laidoilla tapahtuu yhtään mitään tavallisuudesta poikkeavaa, Ambin keskittymiskyky herpaantuu. Se ei ymmärrä lainkaan käsitettä ”oma kupla” tai ”in the zone”, vaan pälyilee ja tarkkailee uteliaasti ja kiinnostuneesti ympäristöään, jolloin ratsastajan avut saattavat joskus mennä ohi huomaamatta – ja toistuvasti.

Kilpailuihin on suositeltavaa upottaa Ambin pää kunnon huppuun niin, että suurin osa ulkoisista ärsykkeistä pehmenee. Kisatilanteet saattavat sellaisinaan kiihdyttää sen muutenkin vilkasta hermostoa äärimmilleen. Jos kaikki kuitenkin sujuu hyvin, Ambihan hyppää ja hyvin hyppääkin! Se on nopea, äärettömän rohkea ja sillä on hyvä (joskus kova) imu esteille ihan itsellään. Ratsastaja joutuu enemmänkin jarruttelemaan, kuin patistamaan oria eteen, mutta Ambi ei silti harrasta ryöstelyä. Pari pukkia se voi joskus päästellä, jos kierroksia on liikaa!

Ambin tavaramerkki on todella syvään ja korkealle nostetut etujalat esteiden päällä. Sillä onkin välttämätöntä käyttää isoilla radoilla vatsapanssaria, tai vatsanalus on nopeasti ruvella. Takajalat eivät ole ehkä aivan yhtä sumpussa, vaan voivat kolautella puomeihin, jos Ambi ei keskity.

MUUTA
Kaikista maastovarmoin vaihtoehto Ambi ei ole. Ei siksi, ettäkö se säikkyisi, mutta maastossa sillä on kova hinku päästellä täysiä silloinkin, kun ratsastajan mielestä olisi aika himmailla. Jos ratsastaja on itsekin urhea vauhtipää, niin miksi ei… mutta Ambia voi olla hankala hillitä, jos se kerran on saanut luvan painella niin kovaa kuin ikinä pääsee.

Ambi on sosiaalinen hevonen, joka ei kestä yksinäisyyttä. Sitä ei pidä jättää talliin tai tarhaan ypöyksin, koska silloin alkaa hirnuntashow ja Ambi on vaaraksi itselleenkin riuhtoessaan ja stepatessaan. Kunhan näköetäisyydellä on vähintään yksi kaveri, Ambi on rauhassa – tai siis, niin rauhassa kuin Ambi nyt yleensäkään on.

Luonne © VRL-02207

i: Dream Ahead
xx, mrn, 170 cm
ii: Present Story
xx
evm
iii: Carpet Lover evm
iie: Coleham evm
ie: Sweetnessandlight
xx
evm
iei: Delphinium evm
iee: Hour Regal Lady evm
e: Ceder Inspiration
fwb, vrn, 162 cm
VIP MVA Fn, KTK-II
ei: Ghosting
fwb, 165 cm
evm
eii: Private Ael evm
eie: Catherina II evm
ee: Ceder Impression
fwb, 163 cm
evm
eei: Ceder Timeless evm
eee: Ceder Indiana evm
Varusteet
Hoito-ohjeet
Tulossa
Jälkikasvu
Syntynyt Skp, väri Varsan nimi Emä
Ei jälkeläisiä
Ambi on käytettävissä jalostukseen. Pyynnöt shelyesyllapito(at)gmail.com.
Värigenetiikka: Aa / EE
A-lokus: Heterotsygootti (Aa) – Kykenee tuottamaan mustapohjaisia jälkeläisiä.
E-lokus: Homotsygootti (EE) – Ei tuota rautiaspohjaisia jälkeläisiä.
ERJ estekilpailut
sijoitusta, joista voittoja (voittoprosentti %)
Villit estekilpailut
sijoitusta, joista voittoja (voittoprosentti %)
Valmennukset
00.00.0000 - paikka - valmentaja (© kirjoittaja)
Ei valmennuksia.
Päiväkirjamerkinnät
00.00.0000 - Otsikko (© Kirjoittaja)
Ei päiväkirjamerkintöjä.
virtuaaalihevonen / virtuaalitalli
© VRL-08942, varusteet Equestrian PRO