vuonohevoskasvatusta

21. lokakuuta 2015

Pidemmän aikaa on ollut suunnitteilla isommat kasvatti- ja tuontihevosmarkkinat, jotka alkavat vihdoin näyttää ajankohtaisilta. Toivottavasti löydän vielä jostain aikaa päivittää muutaman vanhemman sivut, sekä kirjoittaa lyhyet esittelypätkät kaikista myyntiin tulevista tuontihevosistamme. Syksyn aikana meille onkin muuttanut iso kasa tuontisukuisia hevosia eri puolilta Norjaa, joista osa on tullut meille jäädäkseen. Orilauma sai vahvistusta kahdesta vuoniksesta, kun päädyin pitämään punahallakon Ulfhvatrin ja harmaahallakon Fjeldprinsin. Tammalaumaan puolestaan liittyi valkohallakko Stønne-Stina, sekä Alegresta meille muuttanut ruunihallakko Briefa SWE. Kotiinjääviä kasvatteja ei ole syntynyt viimeaikoina ollenkaan, mutta muutama sellainenkin olisi vielä suunnitelmissa loppusyksyn varalle.

22. heinäkuuta 2015

Koko kesän on pitänyt melkoista kiirettä ja aikaa tallin pyörittämiseen on löytynyt harmillisen vähän. Hiljalleen projekteja on saatu kuitenkin edistymään. Nykyisistä nuorista tuontihevosista on jo teetetty varsoja kotiin kasvamaan ja laatuarvosteluissa on saatu taas palkintoja vanhemmille hevosille. Kesäkuun valjakkoajon laatuarvostelussa palkittiin neljä hevostamme. Ensimmäisen palkinnon ja tilaisuuden parhaat pisteet sai oma kasvattimme Smilla, jonka kanssa lähdettiinkin tavoittelemaan hyvää tulosta. Samalla vanhempi orimme Hammerfest kävi uusimassa palkintonsa ykköseksi, joka oli aiemmin jäänyt vain paria pistettä vaille ykkösen. Kolmospalkinnolle jäivät Snøfnugg ja Tollak EC. Tollakin pisteiden putoaminen johtui väärästä ilmoittautumismuodosta, jonka vuoksi se ei saanut vanhemmistaan lainkaan pisteitä. Mahdollisesti palkintoa käydään joskus myöhemmin vielä korottamassa parempaan.

Kesän mittaan meille on kuitenkin muuttanut useita uusia hevostuttavuuksia. Kesäkuussa innostuin hankkimaan kasvatusmateriaalia ulkomaalaisilta virtuaaliharrastajilta saksalaissyntyisen Klees Ragnfridrin seuraksi. Ruotsista meille muuttikin yksipolvinen ori Bjarne Vargtass, sekä Saksasta kaksipolvinen tamma Johanne FW. Myös omia kasvatteja on syntynyt varsin paljon. Näistä toukokuun lopulla syntynyt Tyttebær on yksi suosikeistani, josta toivon mukaan tuleekin tulevaisuudessa vanhempiensa kaltainen valjakkoponi. Uusia hevosia on tullut myös suomalaisilta harrastajilta. Olen alkanut hiljalleen etsiä hieman pidempisukuisia hevosia jalostusta ajatellen. Kleppurista meille muutti kesän alussa orit Tjasse ja Fjalle, Ciniltä oman kasvattimme Trullan varsa Sagavik Bergljot, Ikiroudasta jo vanhempi ori Roudan Theodor, sekä Derianista on lähipäivinä tulossa ensimmäinen derianilaisemme Bergelmir. Kasvatusmateriaalia siis riittää, toivottavasti myös aikaa teettää niistä varsoja niin omaan kuin muidenkin käyttöön!

28. toukokuuta 2015

Kevät on ehtinyt jo pitkälle ja Brynhildissä onkin pääsy taas ihailemaan tämänkesäisiä varsoja. Ulkoasun muutosprojekti alkaa olla viimein loppusuoralla, vaikka hiottavaa löytyykin vielä paljon. Eiköhän sekin silti saada nyt kesän myötä kuntoon, sekä samalla myyntiin Brynhildin tämänkesäiset vuonohevosvarsat. Varsoja onkin ollut suunnitteilla paljon, mutta saa lopulta nähdä, kuinka moni niistä päätyy myyntiin asti ja kuinka monta(kymmentä) jääkin meille kotiin, kun en niistä raaskikaan luopua. Kasvavalle hevoslaumallemme kuuluu kuitenkin kaikin puolin hyvää ja kaikki kilpailuikäiset ovat päässeet kilpailemaan aktiivisesti porrastetusti valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa kevään mittaan.

22. huhtikuuta 2015

Huhtikuussa ponimme ovat käyneet laatuarvosteluissa tavallista ahkerammin ja pärjänneet niissä erinomaisesti. Valjakkoajon tilaisuuteen olin ilmoittanut ainoastaan oman kasvattimme Hafgrimin, joka saikin hienosti ensimmäisen palkinnon ja on tällä hetkellä jaoksen korkeimmilla pisteillä palkittu hevonen! Kouluratsastuksen varsinaisessa ja ylimääräisessä tilaisuudessa palkittiin puolestaan Karla av Trónvík ja Hertevike av Rågkross ensimmäisellä ja toisella palkinnolla. Vaikka Hertta ilmoitettiinkin mukaan kakkospalkintoa silmälläpitäen, jäi tietysti hieman harmittamaan, kun se jäi ainoastaan pisteen päähän ykköspalkinnosta. Kouluvarsojen arvostelussa olivat puolestaan mukana omat kasvattimme Imladris ja Halden, sekä Minnantilan omistuksessa oleva Nordavind, jotka saivat kaikki hienosti kakkospalkinnot.

25. maaliskuuta 2015

Ulkoasun uudistusprojekti edistyy hitaasti, mutta varmasti. Itse ulkoasun peruskoodi on sama kuin edellinenkin, mutta se on kokenut paljon muutoksia erityisesti värimaailman ja sivujen rakenteen osalta. Ulkoasunvaihdon ja kevätsiivouksen yhteydessä myös hevosten sivut tulevat muuttumaan .php -päätteisiksi. Tämä helpottaa elämää huomattavasti, sillä koko konkkaronkan kanssa on hiljalleen siirrytty kilpailemaan porrastetuissa ja hevosten kuvat on tarkoitus koodata aukeamaan lightboxiin ruman ja hitaan Photobucketin sijasta.

Myös hevoslaumassa on näkynyt viimeaikoina muutoksia. Iäkkäimmät hevosemme, kuten pari vuotta sitten tuodut kantahevoset Hammerfest, Høstfarger ja Sandvika, sekä ensimmäisiin Brynhildin kasvattajanimellä syntyneisiin kasvatteihin lukeutuvat Brynhild Gleidr ja Brynhild Kamøy ovat siirtymässä ansaitulle eläkepäiville. Ne ja useampi muu hevosemme ovat menestyneet hyvin laatuarvosteluissakin asti ja ovat eläkepäivänsä ansainneet. Niistä lähteneet linjat ovat olleet tänä keväänä edustettuna jo kolmannessa polvessa asti. Uusia kasvatteja onkin syntynyt jo alkuvuoden aikana runsaasti, osa niistä jää koulutettavaksi meille ja tulee mahdollisesti myöhemmin myyntiin, loput ovat joko varmasti jäämässä kotiin tai lähteneet tilausvarsoina muiden mukaan.