vuonohevoskasvatusta

 † Brynhild Vindafjord 1.7.14 - 11.7.18

KUTSUMANIMIVinda KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA01.07.2014 REKISTERINUMEROVH14-053-0150
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS139cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo C, re 80cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 01.11.2014 ja 8 vuotta 01.03.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
VVJ-II, KRJ-II 

Brynhild Vindafjord, eli lyhyemmin vain Vinda, on eloisa pieni vuonohevostamma, joka ei varmasti jätä ketään kylmäksi. Harmaahallakko ponitamma on nimittäin touhukas ja rakastava jokapaikanhöylä, joka ilmaisee aina napakasti oman mielipiteensä. Uuteen paikakan tai hevosseuraan päästessään se ilmoittaa olemassaolostaan kimeästi hirnuen ja innostuksissaan paikoillaan hypähdellen. Vaikka Vinda onkin ystävällinen ja kuuliainen poni, vaaditaan hoitajalta toisaalta roppakaupalla kärsivällisyyttä sekä osaavuutta käsitellä yli-innokkaita hevosia. Vinda jakaa tallityöntekijöiden kesken mielipiteitä, mutta pohjimmiltaan pikkutamma on voittanut kaikkien sydämet puolelleen. Hieman hätäisestä ja ylitsepursuavan elämäniloisesta luonteestaan huolimatta Vinda malttaa (yleensä) pysähtyä kuuntelemaan hoitajaansa erilaisissa hoitotilanteissa, vaikka toisinaan moiset pikkuasiat saattavatkin lipsua tamman mielestä. Vindan seura piristää kuitenkin niinä kaikesta tympeimpinäkin päivinä, sillä tamman positiivinen yleisilme ja huoleton elämänasenne tarttuu helposti.

Vindan lähisukulaiset ovat pääasiassa yleispainotteisia ja menestyneet niin koulu- ja esteratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Vaikka Vindakin on saanut sekä ratsu- että ajokoulutuksen, painotutaan sen kanssa kuitenkin pääasiassa valjakkoajoon. Alkuunsa tamman huomiota joutuu aina aikansa herättelemään itse asiaan, mutta kun Vinda malttaa keskittyä suoritettaviin tehtäviin, kuoriutuu siitä kapasiteetikas valjakkohevonen. Harmaahallakon tamman kanssa on hyvä kiinnittää huomiota tehtävien monipuolisuuteen, sillä yksinkertaisilla ja itseään toistavilla tehtävillä Vinda tympääntyy ja sen huomio kiinnittyy kaikkeen muuhun paitsi olennaiseen. Parhaimmillaan Vinda on ehdottomasti maastossa suoritettavilla osuuksilla, jossa sille on tarjolla enemmän virikkeitä kuin kentän tai maneesin sisällä. Valjakkoajon lisäksi Vindan kanssa on kilpailu paljon myös kouluratsastuksessa. Ponimaisen pienet ja kipittävät askeleet eivät ole kaikista helpoimmat istua, mutta muuten tamma toimii yhtä lailla ratsuna kuin ajettavanakin. Pienestä koosta ja leikkisästä luonteestaan johtuen Vinda on erinomainen pari tomeralle lapsi- tai junioriratsastajalle, joka ei pelkää vauhtia ja erittäin ponimaisia tilanteita.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Tobias LHC
 nvh, rnhkko, 140cm
ii. Hangall Trublik
nvh, rnhkko, 138cm
iii. Sweikj
nvh, hkko
iie. Linne
nvh, hkko
ie. Spøkelse
nvh, rnhkko, 142cm
iei. Bragda
nvh, hkko
iee. Nutrena
nvh, hkko
 e. Chennye's Polly
 nvh, hhkko, 134cm
ei. Vennlig Uhyre III
nvh, rnhkko, 142cm
eii. Uhyre Sønn
nvh, hkko
eie. Liten Dråpe
nvh, hkko
ee. Ørstine NOR
nvh, hhkko, 132cm
eei. Grovsmed
nvh, hkko
eee. Solsikke
nvh, hkko

Isä Tobias LHC on hurmaava vuonohevosori, joka ihastuttaa paitsi erittäin suloisella ulkonäöllään, myös herrasmiesmäisellä luonteellaan. Kotoisammin Topiksi kutsuttu ori on nimittäin ystävällinen ja varsin helppo ori. Se vaikuttaa nykyään puoliveristen joukossa Kilpatalli Arelian omistuksessa toimien pääasiassa tallin maskottina. Ruunihallakko ori on kuitenkin myös potentiaalinen kilpailukaveri ja tulevaisuudessa sen kanssa on tarkoitus suunnata erityisesti este- ja kouluradoille. Topi ei ole ainakaan vielä ollut merkittävässä siitoskäytössä, eikä sillä ole toistaiseksi muuta jälkikasvua Vindan lisäksi.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Hangall Trublik on rauhallinen ja varsin mutkaton vuonohevosori. Vauhdikkaan ratsastettavuutensa vuoksi Lakuksi kutsuttu poniori on omimmillaan esteillä, jossa se on päässyt kilpailemaankin jokusia sijoituksia keräten. Ruunihallakko ori on Mönnin maahantuoma ja asuu nykyään pitkäaikaisella kotitallillaan Suven Ilossa. Laku on pääasiassa kilpailukäytössä, eikä se ole saanut muuta jälkikasvua Topin lisäksi.
Isänemä Spøkelse oli norjalaissyntyinen tamma, joka kiersi elämänsä aikana useassa kodissa. Tuttavallisemmin Sohviksi kutsuttu tamma ehtikin kokea paljon ja sillä on takanaan monipuolinen kilpailu-ura niin este-, koulu- ja kenttäratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Rakastettu ruunihallakko tamma menehtyi viimeisimmässä kodissaan Heartlandissa korkean iän saavutettuaan ja se ehti jättää jälkeensä yhden orivarsan.

Emä Chennye's Polly on yksi kasvattajatallinsa Chennyen viimeisimpiä vuonohevosvarsoja. Ponimaisesta ulkonäöstään tamma on kaukana umpikiltin vuoniksenpulliaisen stereotypiasta ja se tarjoaa haastetta kokeneemmallekin harrastajalle. Haasteellisesta luonteestaan huolimatta Polly on kilpaillut menestyksekkäästi niin valjakkoajossa kuin este- ja kouluratsastuksessakin. Vaikka tamma onkin painottunut valjakkoajoon, se on menestynyt kaikissa lajeissa melko tasaisesti. Harmaahallakko tamma on varsonut kotitallillaan Brynhildissä vain kerran, mutta se on pienimuotoisessa siitoskäytössä.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Vennlig Uhyre III on luonteeltaan leikkisä ja kärsimätön vuonohevosori, jonka kanssa arki ei varmasti käy pitkäveteiseksi. Vaikka se ei olekaan helpoin kilpailukaveri, on ruunihallakko ori kuitenkin osoittanut kykynsä niin este- ja kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossakin. Valjakkoajo kuuluu orin vahvuusalueisiin, mistä se onkin kerännyt 29 sijoitusta. Jälkikasvua Urho on jättänyt jälkeensä kahden varsan verran.
Emänemä Ørstine NOR joutui entisessä kodissaan kokemaan kovia, mikä todennäköisesti selittää sen epäluuloista ja arvaamatonta luonnetta. Muutettuaan Chennyeen asumaan tamma ratsu- ja ajokoulutettiin ja siitä kuoriutui potentiaalinen kilpailukaveri. Erityisesti Stineä on nähty koulu- ja esteradoilla, joista sille on kertynyt yhteensä yli 30 sijoitusta. Harmaahallakko tamma ei ole tiedettävästi saanut muuta jälkikasvua Pollyn lisäksi.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Draupnir (s. 04.01.2015), isä Brynhild Strynfrost
nvh-o. Brynhild Lyster (s. 27.02.2015), isä Linus av Kleppur
nvh-o. Brynhild Caj (s. 03.04.2015), isä Carl av Rågkross
nvh-t. Brynhild Gaupe (s. 01.09.2015), isä Derian Løveforstand

cup-sijoitukset

menestys

KRJ-II -palkittu syyskuun 2015 tilaisuudessa pistein
8 + 40 + 10 + 19 + 15 = 92p

VVJ-II -palkittu lokakuun 2015 tilaisuudessa pistein
6 + 40 + 10,5 + 20 + 15 = 91,5p

valmennukset ja päiväkirja

11.09.2014 Päiväkirjamerkintä - Pikkutamma Vinda

Harmaahallakko Vinda alkaa hiljalleen lähestyä kolmen vuoden ikää ja sen kanssa on harjoiteltu ahkerasti elämän perusasioita. Kaikeksi onnekseni se ei selvästi ole ottanut oppia emästään Pollystä, joka on huomattavasti haastavampi tapaus kuin ainoa varsansa. Vinda olikin varsinainen herätevarsa - olin jahkaillut kauan Pollyn astuttamista ja suunnitellut sille alustavasti jotain omaa kasvattioriani. Kun kuitenkin löysin suloisen vuonohevosori Tobias LHC:n päätin kysyä sitä lainaan Pollylle. Onneksi päädyin ratkaisuun, sillä Vinda on nuoresta iästään huolimatta osoittautunut lupaavaksi varsaksi. Lisäksi se edustaa sukunsa puolesta hyvin harvinaista linjaa, joten toivon hartaasti, että siitä saadaan vielä jonain päivänä hyvä siitostamma. Tällä erää tähtäimessä on kuitenkin valjakkoajon saloihin paneutuminen, sekä kilpailu-uran aloittaminen.


19.02.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Lilbeth Rönvik (omistajan kirjoittama)

Vanha tuttavani Lili saapui jälleen kerran vahtimaan minun ja vuonohevosteni menoa valjakkoajon parissa. Päädyimme työskentelemään ensimmäisenä Vindan ja Heljan kanssa, jotka ovat molemmat nuoria omia kasvattejani. Vinda on päässyt jo aloittamaan kilpailu-uransa, jolla se on tähän mennessä menestynyt kohtalaisesti. Touhukkaan tamman keskittymiskyky ei meinaa aina riittää kaikkeen, mutta maltilla ja mielikuvituksella sen kanssa pääsee pitkälle. Helja ei puolestaan ole käynyt vielä lainkaan kilpailuissa ja sen kanssa on treenattu vielä tähän asti kotikentällä. Huomattavasti Vindaa rauhallisempi ja maltillisempi tamma alkaa kuitenkin olla valmis kilpailu-uralleen ja sen kanssa olisi tarkoitus lähikuukausina käydä ihmettelemässä kilpailupaikkaa noviisi-tason koulukokeessa.

Lämmittelin tammoja ensin itsenäisesti käynnissä ja ravissa. Kun Lili oli seurannut menoamme hetken sivusta, hän ohjeisti meidät helpolle siirtymätehtävälle ja kommentoi erityisesti omaa apujen käyttöäni nuorten hevosten kanssa. Vaikka valmentaja olikin minulle ennestään tuttu ja hän oli valmentanut hevosiani paljon ennenkin, koin silti saavani palautteesta irti uusia asioita. Molemmat tammat tuntuivat varsin hyviltä, eikä niiden kanssa ollut verryttelyn aikana ollut mitään tavallisesta poikkeavia ongelmia. Yleisesti meillä oli kuitenkin hakemista sopivan vauhdin kanssa. Vinda oli nimittäin jälleen tapansa mukaisesti energinen, eikä näyttänyt kovinkaan hyvää mallia ujolle Heljalle, joka yritti hakea turvaa energisestä työkaveristaan. Pitkän ravityöskentelyn tuloksena tammat alkoivat kuitenkin asettua, enkä usko että ne olivat koskaan ennen kulkeneet yhtä hyvin. Näihin tunnelmiin olikin hyvä lopettaa tämä valmennus ja lähteä suunnittelemaan tulevaisuuden haasteita.


02.03.2015 Valjakkoajovalmennus, valmentajana Maj Blomqvist (omistajan kirjoittama)

Saapuessamme Blomqvistien tallialueelle en voinut olla ihmettelemättä mihin olin taas pääni pistänyt. Olin ilmoittautunut noviisi-tasoiseen ryhmävalmennukseen nuorten tammojen Vindan ja Heljan kanssa, joista nuorempi Helja oli käynyt vasta muutamia kertoja kotitallin ulkopuolella. Kuunnellessani tallialueella toisten osaanottajien puheita minulle valkeni, että muut osallistujat olivat jo hyvässä vaiheessa kilpailu-uraansa tai parhaimmillaan jopa sen loppupuolella, jonka lisäksi kaikki muut olivat isoja hevosia.

Lähdin kuitenkin reippaasti ponitammojeni kanssa kentälle muiden kanssa. Valmentajamme Maj Blomqvist seurasi hetken valjakkojen menoa sivusta, kunnes hän ryhtyi pureutumaan apujemme käyttöön ja hevostemme liikkeisiin tarkemmin. Tilanne tuntui jännittävän Heljaa suunnattomasti, mitä ei helpottanut lainkaan se, että innokas Vinda olisi halunnut juosta pää viidentenä jalkana ja unohtaa kaikki vähät käytöstavat mitä sen päähän oli saatu iskostumaan. Maj piti tehtävät aluksi hyvin yksinkertaisina, jotta mekin pääsimme mukaan muiden rytmiin. Pääasiassa alkutunnin keskityimme ravityöskentelyyn, jossa Vindan yleensä saikin helpoiten kuulolle.

Hiljalleen tiivis työskentely ja valmentajat terävät kommentit alkoivat tuottaa tulosta ja Vinda alkoi asettua. Sen myötä myös Helja rauhoittui selvästi, sillä se onneksi seurasi enemmän työpariaan kuin muita valmennukseen osallistuneita parivaljakkoja. Laukkatyöskentely jäi meidän osaltamme vähäiseksi, sillä halusimme Majn kanssa keskittyä ylläpitämään saatua rytmiä ravissa ja lyhyillä laukkatehtävillä. Loppua kohden menomme alkoi muistuttaa sitä mitä se kotioloissakin yleensä oli, joten sain olla tyytyväinen molempiin tammoihin. Valmennukset vieraassa ympäristössä olivat hyvää treeniä erityisesti nuorelle Heljalle, jonka kanssa päästään hiljalleen aloittelemaan kilpailu-uraa valjakkoajon parissa.


10.07.2015 Päiväkirjamerkintä - kuulumisia

Uskomatonta miten aika rientää! Vasta suunnitellun astutuksen tulos Vinda on jo lopetellut kilpailu-uransa ja jäänyt hiljalleen siitoskäyttöön. Se onkin saanut jo kolme upeaa varsaa, joista vanhin tammavarsa Draupnir on vielä meillä myynnissä, ori Lyster meillä kasvamassa ja nuorimmainen Caj muutti Breezy Meadowsiin kilpailukäyttöön. Loppukesästä tai alkusyksystä Vindan kanssa ollaan tähtäämässä myös laatuarvosteluihin, alustavasti tamman kanssa ollaan suuntaamassa ainakin valjakkoajon ja kouluratsastuksen laatiksiin. Mahdollisesti myöhemmin tulevaisuudessa edessä saattaa olla myös yleislaatuarvostelu. Aika näyttää, toivottavasti tulevaisuudessa olisi luvassa ainakin lisää suloisia pikkuvarsoja, joille Vinda pääsisi periyttämään hyviä ominaisuuksiaan valjakkoajossa ja kouluratsastuksessa. Vaikka Vinda ei olekaan luonteeltaan helpoimmasta päästä, on siitä hioutunut etevä kilpailukaveri, jonka kanssa on ollut ilo työskennellä.


15.10.2015 Päiväkirjamerkintä - valjakkoajon laatuarvostelutilaisuus

En ollut saada edellisenä yönä unen päästä kiinni jännittäessäni Toren ja Vindan kauan odotettua laatuarvostelutilaisuutta. Kaksikko oli ilmoitettu jo edellisen kuukauden tilaisuuteen, joka kuitenkin peruuntui, joten minua piinattiin vielä vähän lisää pitkällä odotuksella. Vaikka yöunet olivatkin jääneet vähäisiksi, ei minua väsyttänyt aamulla enää tippaakaan. Olin jo hyvissä ajoin valmiina tavaroiden ja hevosten kanssa, kun apukädeksi lupautunut tallityttömme Stina vasta saapui tallille. Onneksi Tore ja Vinda ovat molemmat tottuneita matkustajia ja helppoja lastata, joten liikkeelle päästiin lähtemään ilman sen suurempia kommelluksia.

Tilaisuus sujui Vindan osalta hieman vaihtelevasti. Aluksi vieras paikka rauhoitti tammaa sen verran, ettei se uskaltanut lähteä koheltamaan aivan suuna päänä. Olinkin positiivisesti yllättynyt, miten hyvin se jaksoi seisoskella kaikkien ihmisten ihmeteltävänä ja kuvattavana koko aamupäivän. Hiljalleen Vinda tottui ja kyllästyi kuitenkin tilanteeseen ja sain seurata sitä silmä kovana koko ajan, ettei tamma keksinyt mitään ylimääräistä ohjelmaa. Tapahtuman lopulla minut päästettiin viimein piinastani kun lopulliset tulokset paljastettiin. Molempien hevosten tulokset vastasivat hyvin ennakko-odotuksiani, vaikka Vinda saikin rakenteestaan hieman odotettua matalammat pisteet. Pisteet riittivät kuitenkin erinomaisesti kakkospalkintoon, jota isän kilpailuttomuuden vuoksi lähdettiinkin tavoittelemaan. Kaiken kaikkiaan siis oikein onnistunut päivä!

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief