vuonohevoskasvatusta

 Brynhild Valør

KUTSUMANIMIVallu KASVATTAJABrynhild  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA16.07.2015 REKISTERINUMEROVH15-053-0187
VÄRI, MERKITpunahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS143cm KOULUTUSTASOvaikea, helppo A, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 16.10.2015 ja 8 vuotta 16.03.2016. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
VVJ-I, KRJ-I 

Minulla oli aikanaan huutava pula nuorista tammoista ja olin suunnitellut, että jätän kesän 2015 varsoista kotiin lähinnä tammavarsoja. Liiallinen suunnittelu ei kuitenkaan koskaan kannata, sillä asiat eivät mene lopulta koskaan kuten paperille on kirjoitettu. Kesän orivarsat oli nimittäin tarkoitus myydä jo nuorena, mutta eihän Vallu meiltä koskaan mihinkään lähtenyt. Se oli oman ikäluokkansa varsoista selvästi lupaavimmasta päästä ja halusin päästä kouluttamaan sitä itse. Vallu on älykäs hevonen ja se on ollut varsasta asti nopea oppimaan. Se yrittää aina parhaansa mukaan miellyttää ihmistä ja ymmärtää mitä siltä halutaan, vaikka pyyntö olisikin epäselvä. Kouluttaminen on ollut alusta asti varsin mutkatonta ja se on edennyt nopeampaa tahtia kuin keskimäärin muiden hevostemme kanssa. Vietettyäni muutaman vuoden aikaa orin kanssa olin jo niin kiintynyt siihen, ettei mikään koti ollut mielestäni tarpeeksi hyvä sille. Punahallakot vuonohevoset ovat muutenkin heikko kohtani ja jouduin myöntämään itselleni, ettei Vallu lähtisi meiltä mihinkään.

Ajan myötä Vallusta on kasvanut hurmaava vuonohevosori, joka tarkkailee maailmaa tuuhean otsaharjan alta. Se on hyvin koulutettu ja kuuliainen ori, jolla on kuitenkin myös omat vinkeensä. Vallu ravaa tavallisesti kaikkia tuttuja ihmisiä vastaan tarhassa pehmeästi höristen. Paksu otsaharja on aina aivan takussa ja täynnä milloin mitäkin oksia, käpyjä ja muita aarteita. Uteliaana hevosena Vallu nuohoaa aina kaikki paikat läpi eikä se jätä suuressa metsätarhassaan yhtäkään kiveä kääntämättä. Kovin puhdas se ei ole yleensä muutenkaan – parhaat piehtarointi- ja päiväunipaikat ovat tietysti tarhan mutaisimmat kohdat. Kodittomalta näyttävä Vallu työntää itse päänsä sitä kohti ojennettuun riimuun ja lähtee aina yhtä mielellään ihmisten mukaan, vaikka se rakastaakin suuressa metsätarhassa puuhastelua.

Vallu seisoo kuuliaisesti aloillaan esimerkiksi vapaana käytävällä tai omassa karsinassaan oven ollessa auki. Ihmisten ollessa näköpiirissä se ei ylitä oven kynnystä vahingossakaan, vaan seisoo oven suussa korvat hörössä ja tarkkailee tallin tapahtumia sekä vastaanottaa ohikulkijoilta satunnaisia herkkuja ja rapsutuksia. Toisinaan kuitenkin uteliaisuus tai nälkä saattavat viedä voiton ja Vallu hiipii ulos karsinastaan käytävän puolelle tutkimaan lattialle jätettyjä tavaroita tai tarkistamaan, onko viereiseen karsinaan unohtunut heinänkorsia. Tämä tapahtuu kuitenkin vain silloin kun kukaan ei varmasti huomaa - kun rikosta ei voida todistaa, sitä ei ole tapahtunut.

Valjakkoajossa Vallu on yksi hienoimmista hevosistamme. Yhteistyömme on hioutunut vuosien saatossa erinomaiseksi ja ori tuntuu reagoivan usein jo pelkkään ajatukseeni. Vallu on reipas ja uusilla ajajilla tai ratsastajilla on tavallisesti haasteena saada ori liikkumaan tarpeeksi pitkänä ja lennokkaana, sillä kiirehtiessään Vallun askeleet jäävät ponimaisen lyhyiksi. Parhaimmillaan sillä on kuitenkin hienot liikkeet, jonka vuoksi se on mielestäni parhaimmillaan valjakkoajon koulukokeessa, vaikka tarkkuus- ja kestävyyskokeet ovatkin ajajan näkökulmasta helpommat suorittaa. Vallu on myös ratsukoulutettu ja sen kanssa on kilpailtu kouluratsastuksessa helppo A -tasolla sekä esteratsastuksessa lähinnä vaihtelun vuoksi pieniä luokkia. Samat haasteet näkyvät myös kouluratsastuksessa ja Vallun ratsastaminen vaatiikin malttia ja hyvää istuntaa.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Brynhild Vidar
 nvh, phkko, 142cm
 VVJ-I, KRJ-II
ii. Vatnajökull
nvh, rnhkko, 142cm
VVJ-III, KRJ-II
iii. Fjerne Rumle
nvh, hhkko, 142cm
iie. Vindmølle
nvh, rnhkko, 145cm
ie. Rävgryts Kaja
nvh, phkko, 142cm
VVJ-II, KRJ-II
iei. Gustaf
nvh, phkko, 146cm
iee. Dahlbäcks Kajsa
nvh, rnhkko, 138cm
 e. Lykkelig Granja
 nvh, rnhkko, 144cm
ei. Victor
nvh, rnhkko, 145cm
KRJ-II
eii. Kasmir
nvh, hkko, 144cm
eie. Viveka
nvh, hkko
ee. Loviise
nvh, rnhkko, 140cm
eei. Agnar av Eiliflund
nvh, hkko
eee. Linette
nvh, hkko

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-t. Brynhild Verdandi (s. 05.08.2016), emä Brynhild Idunn
nvh-t. Brynhild Frimma (s. 09.05.2022), emä Winmour Finna

Vallu on tarjolla jalostukseen 2-polvisille vuonohevostammoille.

cup-sijoitukset

30.09.2015 - VVJ-Cup - Breandan - vaativa - 4/74
30.04.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 2/7
31.07.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaativa - 3/31
31.08.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 3/16
31.10.2021 - VVJ-Cup - Fellbury Stud - vaikea - 1/15

30.04.2023 - KRJ-Cup - Stall Sjöholma - helppo A - 7/117
30.09.2023 - KRJ-Cup - Villa Backa - KN Special - 8/185

menestys

VVJ-I -palkittu lokakuun 2021 tilaisuudessa pistein
4 + 44 + 22,5 + 20 + 13 = 103,5

KRJ-I -palkittu lokakuun 2023 tilaisuudessa pistein
4,5 + 40 + 22,75 + 20 + 15 = 102,25

valmennukset ja päiväkirja


20.6.2020 Päiväkirjamerkintä – Sommersolvervin kouluratsastuskilpailut (omistajan kirjoittama)

Tänä vuonna vietimme kesäpäivänseisausta kaksipäiväisen Sommersolverv-tapahtuman merkeissä, jonka järjestimme naapuritalli Shelyesin kanssa. Paikalle oli tullut paljon osallistujia ympäri maailmaa ja tuntui uskomattomalta kuinka paljon väkeä olimme saaneet kasaan niinkin syrjäiseen paikkaan kuin Svolværiin. Lauantain ohjelmassa oli kouluratsastuskilpailut, joihin ehdin osallistumaan Vallun kanssa järjestyskiireistä huolimatta. Starttasimme helppo B -luokassa jossa kilpaili yhteensä 16 ratsukkoa. Jo verryttelyssä tunsin, ettei tämä ollut meidän päivämme. Minulla oli vaikeuksia keskittyä ratsastamiseen ja Vallu olisi mieluusti vain juossut radan läpi mahdollisimman nopeasti. Saimme lopulta kuitenkin prosenteiksi 62,500, mikä oli lähtökohtiin nähden ihan hyvä, mutta ei kuitenkaan sitä mihin parhaimmillaan pystyimme. Sijoituksemme oli 14/16, joten emme olleet kuitenkaan aivan viimeisiä.


10.7.2020 Päiväkirjamerkintä – maastoretki (omistajan kirjoittama)

Olemme treenanneet Vallun kanssa viime aikoina ahkerasti valjakkoajossa ja alkoi tuntua, että olimme molemmat pitkän maastolenkin tarpeessa. Tänään löysin vihdoin tarpeeksi aikaa ja lähdimme Vallun kanssa maastoon ilman satulaa. Annoin orin päättää reitin enkä ollut yllättynyt siitä, että kiersimme lopulta kaikki pusikot läpi ja poikkesimme varsinaisilta poluilta tämän tästä. Vallu käveli korvat hörössä reippain askelin. Se halusi nähdä, kuulla ja haistaa kaiken, sekä napata aina välillä matkan varrelta myös matkaevästä. Lenkki venähti huomattavasti pidemmäksi kuin mitä olin alun perin suunnitellut, mutta se ei haitannut ollenkaan, sillä aikaa onneksi oli. Olimme kaikkiaan maastossa lähes kolme tuntia ja kävelylenkki toimi oikein hyvänä palautteluna eiliselle valjakkoajotreenille.


21.3.2021 Päiväkirjamerkintä – Lofoten Rytteren kouluratsastuskilpailut (omistajan kirjoittama)

Tänään kävimme taas kilpailemassa, kun ratsastusseuramme Lofoten Ryttere järjesti kouluratsastuskilpailut naapuritalli Shelyesissä. Ratsastin Vallun Shelyesiin ja verryttelin sitä jo matkalla maastossa, joka tuntui sopivan orille hyvin. Se liikkui innokkaasti, mutta saimme kuitenkin pidettyä myös mukavan rentouden, jonka toivoin säilyvän myös radalle asti. Starttasimme helppo B -luokan alkupäässä. Aivan radan alussa Vallu yritti kiirehtiä, mutta sain sen kuitenkin malttamaan mielensä ja loppuratamme sujui oikein hyvin. Prosenttimme oli radalta 77,500 ja olimme neljänsiä, eli ensimmäisiä ei-sijoittuneita. Vaikka ruusuke jäikin niukasti saamatta, olin kuitenkin erittäin tyytyväinen rataamme ja siihen, että pienestä alkukankeudesta huolimatta maltoimme Vallun kanssa molemmat keskittyä suoritukseen ja näyttää mihin pystymme.


10.5.2021 Valjakkoajovalmennus (omistajan kirjoittama)

Tänään treenasimme pitkästä aikaa Vallun kanssa Lilbeth Rönvikin valvovan silmän alla. Aloitimme valmennuksen lähinnä hakemalla taas tuntumaa valjakkoajoon tauon jälkeen, sillä olimme viime aikoina keskittyneet enemmän kouluratsastukseen ja valjakkoajo oli jäänyt vähemmälle. Teimme alkuverryttelyksi paljon siirtymiä ja erilaisia taivutuksia ja pienen alkukankeuden jälkeen Vallu alkoi tuntua varsin kivalta.

Lilbeth oli suunnitellut meille valjakkoajon tarkkuuskoetta mukailevan tehtävän, joka sisälsi erilaisia kaarteita ja linjoja sekä pysähdyksiä käynnistä ja ravista. Vallu oli paikoittain hieman hidas avuilleni, mutta loppua kohden myös siirtymät alkoivat sujua varsin näppärästi. Loppukäytien aikana purimme Lilin kanssa päivän valmennusta ja suunnittelimme hieman tulevaisuutta valmennusten ja mahdollisten valjakkoajokilpailujen osalta. Valmennuksesta jäi hyvä mieli, enkä malttanut odottaa, että pääsisimme taas treenaamaan kunnolla.


31.10.2021 Päiväkirjamerkintä – Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu (omistajan kirjoittama)

Tämä päivä kului valjakkoajojaoksen laatuarvostelussa Vallun kanssa. Vallu olisi ollut valmis tilaisuuteen jo kauan sitten, mutta ilmoittautuminen oli lykkääntynyt omien kiireideni vuoksi. Siksi lähdimmekin matkaan odottavaisin, mutta myös hyvin luottavaisin mielin. Vallun kanssa oli ehditty treenata pitkään ja tiesin, että arvostelutilaisuus tulisi olemaan sille helppo nakki.

En ollut väärässä – Vallu palkittiin nimittäin päivän päätteeksi ykköspalkinnolla pistein 4 + 44 + 22,5 + 20 + 13 = 103,5. Kilpailumenestys oli sen selvä vahvuusalue, kun taas rakenne ymmärrettävästi heikoin osa-alue. Vallu käyttäytyi koko päivän mallikkaasti eikä ollut reissusta moksiskaan. Nyt sen on aika jäädä eläkkeelle kokonaan aktiivisesta treenistä ja tulevaisuudessa haaveena olisi saada vielä ainakin toinen jälkeläinen, joka jäisi meille Brynhildiin kilpailu- ja siitoskäyttöön. Aika näyttää, toteutuuko haaveeni.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi