vuonohevoskasvatusta

 † SHS Mosefjell 15.04.2013 - 11.07.2018

KUTSUMANIMIMasa KASVATTAJAJassu, Shelyes  
ROTU, SKPvuonohevosori OMISTAJAhoneythief VRL-08852
SYNTYMÄAIKA15.04.2013 REKISTERINUMEROVH13-053-0076
VÄRI, MERKITharmaahallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS142cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo C, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 3 vuotta 15.07.2013 ja 8 vuotta 15.12.2013. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.


Shelyesin kasvattama SHS Mosefjell, eli tuttavallisemmin Masa on pirteä oripoika, josta huokuu kauas iloinen ja huoleton elämänasenne. Elementtiinsä ori pääsee rymytessään laumakaveriensa kanssa ja yllyttäessään näitä villeihin laukkakisoihin. Masan lempipuuhiin kuuluukin ehdottomasti laumatoverien kanssa leikkiminen ja touhuaminen - liiaksikin asti, sillä kaikki kanssaeläjät eivät aina jaksa sen loputonta intoa. Leikkisä ori kaipaa ympärilleen virikkeitä ja sitä varten tarhaan on varattu suuri jumppapallo, jonka seuraan Masa turvautuu usein jäädessään vaille muiden hevosten tai ihmisten huomiota. Harmaahallakko ori osaa arvostaa saamaansa huomiota myös karsinassa ja kaikki erilaiset hoitotoimenpiteet sujuvatkin sen kanssa ilman suuria ongelmia. Ori saattaa kuitenkin heittäytyä toisinaan hyvinkin ärsyttäväksi vaatiessaan liikaa huomiota ja työntämällä turpansa kaikkialle minne se vain sattuu yltämään ja mahtumaan. Malttia Masan päähän ei saa takomallakaan, joten orin kanssa on vain itse muistettava pitää pää kylmänä.

Ratsuna Masaa voisi kuvailla tikittäväksi aikapommiksi - yksikin väärä liike, ja poniori huitelee jo kentän toisessa päässä ratsastajan syljeskellessä kentän hiekkaa. Ori ei siis ole ratsu siitä helpoimmasta pääsä ja ratsastajalta vaaditaankin oikeasti taitoa saadakseen sen kuulolle vaativampia tehtäviä varten. Masa taitaa kuitenkin sekä este- että kouluratsastuksen perusteet ja se suorittaa erityisesti matalat esteradat suurella innolla. Myös hevosjalkapalloon leikkisä ori on oivallinen tiimikaveri sen vilkkaan mielikuvituksen ja huumorintajunsa ansiosta, vaikka se saattaakin sivussa alkaa haastaa leikkiä liiaksi kanssapelaajien kanssa. Masan liikutus painottuu kuitenkin valjakkoajoon, johon se on myös koulutettu paremmin. Myös ajaessa Masa vaatii topakan ja osaavan ohjastajan, mutta se pysyy kuitenkin normaalisti helpommin ruodussa. Omimmillaan harmaahallakko ori on ehdottomasti valjakkoajon maasto-osuuksilla yhdessä samanhenkisen valjakkoparin kanssa, jolloin Masan työinnolla ja menohaluilla ei tunnu olevan lainkaan rajoja.

sukutaulu ja -selvitys

i. Sigfrødr NB
nvh, hhkko, 143cm
ii. VIR MVA Ch Halldórr NB
nvh, hhkko, 140cm
iii. VIR MVA Ch Hallusaanito
KRJ-II, YLA2
iiii. FireFox
iiie. Criminal Girl
iie. Liten Thordia iiei. Begjæring
iiee. Torhilda DK
ie. Serafisk NB
nvh, rnhkko, 146cm
iei. Forkjemper
YLA2, ERJ-III
ieii. Ortan
ieie. Vannymfe
iee. VIR MVA Ch Løvetann
YLA2, KTK-II
ieei. Sols Overflate
ieee. Syrin
e. Kornblomst e Vinja
nvh, rnhkko, 141cm
ei. Nordstjernen AB
nvh, rnhkko, 140cm
eii. Trublik Idlflue eiii. Hjavanæs
eiie. Isfjell Nellikk
eie. Chennye's Sikker eiei. Liten Løgn
eiee. Uvilje NOR
ee. A.D. Lilla Ona
nvh, rnhkko, 144cm
eei. Temperament eeii. Teppo
eeie. Lilla My
eee. Rosenwayn Lilla My
YLA3
eeei. Roberance
eeee. Liten Jente

Isä Sigfrødr NB on perinyt komean ulkonäkönsä isältään, eikä harmaahallakko ori olekaan lainkaan hullumpi näky. Lyhyemmin Sigiksi kutsuttu ori on Nebelhaftin kasvattama ja sen suvusta löytyvät kasvattajatallinsa tunnetuimmat hevoset. Orivarsa muutti kuitenkin myöhemmin Recienteen opettelemaan ratsun ja valjakkohevosen uraa. Nykyisin se onkin ehtinyt kilpailemaan niin valjakkoajossa kuin este- ja kouluratsastuksessakin hyvällä menestyksellä. Sig on jalostuskäytössä ja se on tähän mennessä saanut kaksi komeaa orivarsaa, jotka ovat molemmat päässeet jatkamaan hienoa orilinjaa.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Halldórr NB on komea harmaahallakko ori, joka on menestynyt erityisen hyvin näyttelyissä. Kotoisammin Aatuksi kutsuttu ori on monipuolinen kilpailukumppani ja se onkin tunnettu loputtomasta energiastaan ja terävistä kilpailusuorituksistaan. Vaikka energisestä luonteesta olisikin voinut päätellä orin olleen haka esteratsastuksessa tai valjakkoajossa, menestyi se kaikista parhaiten koulupuolella.
Isänisänisä Hallusaanito kuului aikansa tunnetuimpiin vuonohevosiin, eikä harmaahallakolla orilla ollutkaan pulaa titteleistä. Sille on myönnetty näyttelymenestyksen johdosta VIR MVA Ch -arvonimi, jonka lisäksi se on YLA2 ja KRJ-II -palkittu. Ori keräsi elämänsä aikana yhteensä 145 sijoitusta niin este- ja kouluratsastuksesta kuin valjakkoajostakin ja se jätti jälkeensä yhteensä kahdeksan hienoa vuonohevosvarsaa.
Isänisänemä Liten Thordia on kotitallillaan Nebelhaftissa tunnettu pirteästä luonteestaan ja elämäniloisesta olemuksesta. Ruunihallakko pikkutamma on kilpaillut monipuolisesti eri lajien alaisuudessa, mutta parhaiten se on pärjännyt kouluratsastuksessa, jossa sijoituksia on kertynyt yli kolmekymmentä kappaletta. Vanhempana Ria on jäänyt siitoskäyttöön ja se on varsonut neljästi.

Isänemä Serafisk NB oli ensimmäinen kotitallinsa Nebelhaftin kotiin jäänyt kasvatti. Huonoksi valinnaksi tammavarsa ei osoittautunutkaan - yleispainotteinen Frisse kilpaili menestyksekkäästi lajissa kuin lajissa. Ruunihallakko tamma pärjäsi kuitenkin parhaiten estekilpailuissa, joista se on kerännyt yhteensä 53 sijoitusta. Frisse ehti varsoa kolmesti, joten sen kuopuksella Sigfrødr NB:llä on myös kaksi isosiskopuolta.
Isänemänisä Forkjemper tuotiin Norjasta vajaan neljän vuoden vanhana ja tästä vekkulista orista kuoriutuikin hieno kisahevonen. Ruunihallakko ori kilpaili yleispainotteisuudestaan huolimatta runsaasti etenkin estepuolella erinomaisella menestyksellä ja ori onkin YLA2 ja ERJ-III -palkittu. Myöskään siitosorina se ei ollut lainkaan turha, sillä Jereksi kutsuttu ori jätti jälkeensä jopa yhdeksän hienoa varsaa.
Isänemänemä Løvetann oli aikanaan vuonohevosten parhaimmistoa, sillä nuori Norjantuonti paljastui varsinaiseksi kultakimpaleeksi. Kaunis tamma pärjäsi näyttelykehissä, mistä hyvästä sille onkin myönnetty VIR MVA Ch -arvonimi, sekä se on kantakirjattu toisella palkinnolla. Ruunihallakolla Novelilla on takanaan myös mittava ja monipuolinen kilpailuhistoria, sekä se on palkittu yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla.

Emä Kornblomst e Vinja muutti Shelyesiin tilausvarsana naapuri- ja yhteistyötalli Kornblomstista. Tamma sai peruskoulutuksen sekä ratsastuslajeihin että valjakkoajoon, mutta pääasiassa se on toiminut pidettynä tuntiratsuna. Vinja osoittautuikin oikeaksi luottoratsuksi, sillä tamma on tasainen ja varma suorittaja kulkien kuitenkin eteenpäin omalla moottorillaan. Saatuaan ikää ruunihallakko tamma herätti kotitallinsa vuonohevoskasvatuksen jälleen käytiin ja tamma onkin saanut tähän mennessä kaksi hienoa orivarsaa, esikoisvarsansa Masan, sekä Shelyesiin kasvamaan jääneen SHS Eldgrimin.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

Emänisä Nordstjernen AB oli monipuolinen harrasteratsu, joka ehti nuorena kilpailla jonkin verran niin koulu- kuin estepuolellakin. Jereksi kutsutulta orilta löytyi vauhtia ja pilkettä silmäkulmasta, mikä näkyi myös kilpailusuorituksissa. Ruunihallakko ori jäi lopulta varhaiseläkkeelle pitkäaikaisella kotitallillaan Kornblomstissa, joten kilpailu-ura jäi lyhyeksi. Tuona aikana Jere ehti kuitenkin saada jälkikasvua kolmen varsan verran.
Emänisänisä Trublik Idlflue oli varsinaista silmänruokaa niin este- kuin kouluradoillakin valjakkoajokilpailujakaan unohtamatta. Menestystä ori saavutikin runsaasti - yhteensä yli sadan sijoituksen verran. Trublik Fjordsin kasvattama ruunihallakko ori jäi myöhemmin siitoskäyttöön pitkäaikaisella kotitallillaan Nebelhaftissa ja se saikin seitsemän hienoa varsaa, joista moni on päässyt siitoskäyttöön.
Emänisänemä Chennye's Sikker syntyi Chennyessä, mutta muutti myöhemmin Abetalin vuonohevoskantaa laajentamaan. Kaunista tammaa kuvailtiin niin luonteensa kuin kapasiteetikkuudensakin puolesta oikeaksi unelmahevoseksi. Erityisesti estepuolella Sikke pärjäsi hyvin keräten yhteensä 48 sijoitusta. Harmillisesti tamma varsoi kuitenkin vain kerran, joten Nordstjernen AB jäi sen ainoaksi varsaksi.

Emänemä A.D. Lilla Ona syntyi Suomessa Adinan ponitilalla, mutta muutti jo nuorena Norjan Lofooteille vuonohevostallilla. Hurmaavasta poninalusta kasvoikin etevä kilpailukaveri ja lempeä siitostamma. Oonaksi kutsuttu tamma kilpaili jonkin verran vanhempiensa jalanjäljissä niin ratsastuslajeissa kuin valjakkoajossakin. Vanhempana tamma varsoi kotitilallaan kahdesti, mutta muutti myöhemmin takaisin kasvattajansa luokse.
Emänemänisä Temperament oli komea ruunihallakko vuonohevosori. Kilpakentillä sitä näkyi paljonkin ja Tepoksi kutsuttu ori pärjäsikin monessa lajissa. Tästä huolimatta se ei saavuttanut menestystä laatuarvosteluihin osallistuttuaan. Orilla oli kuitenkin paljon hyviä ominaisuuksia, joita se periytti kaikille viidelle varsalleen. Temperament menehtyi pitkäaikaisella kotitilallaan Adinassa talvella 2011.
Emänemänemä Rosenwayn Lilla My oli kaunis ruunihallakko vuonohevostamma, joka ehti kilpailla elämänsä aikana runsaasti hyvin menestyen. Lillaniksi kutsuttu tamma palkittiinkin yleislaatuarvostelussa kolmannella palkinnolla. Se asui suurimman osan elämästään Adinan ponitilalla, jossa se jäi myös jalostuskäyttöön varsoen kuudesti. Sen varsat on tunnistettavissa tamman nimestä tulevasta Lilla -alusta.

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Andøya (s. 31.10.2013), emä London Look '99

kilpailukalenteri

Valjakkoajo (VVJ) - 42 sijoitusta, joista 7 voittoja
11.07.2013 - Fiktio - noviisi - 2/32
12.07.2013 - KT Vienre - noviisi - 4/35
13.07.2013 - Fiktio - noviisi - 5/32
22.07.2013 - Suprant - noviisi - 5/50
20.07.2013 - Fiktio - noviisi - 3/32
05.08.2013 - Privas Park - noviisi - 3/25
08.08.2013 - Privas Park - noviisi - 4/25
11.08.2013 - Salpicar - noviisi - 3/29
13.08.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 3/26
18.08.2013 - Fiktio - noviisi - 2/16
19.08.2013 - Nuovan Talli - noviisi - 1/22
23.08.2013 - Fiktio - noviisi - 2/30
01.09.2013 - Huvitus - noviisi - 1/19
03.09.2013 - Huvitus - noviisi - 2/19
11.09.2013 - KK Bailador - noviisi - 2/12
14.09.2013 - Salpicar - noviisi - 4/23
21.09.2013 - Breandan - noviisi - 6/40
29.09.2013 - Breandan - noviisi - 4/40
30.09.2013 - Nuovan Talli - noviisi - 7/60
01.10.2013 - Brynhild - noviisi - 5/30
03.10.2013 - Brynhild - noviisi - 5/30
05.10.2013 - Brynhild - noviisi - 2/30
06.10.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 6/40
07.10.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 2/40
11.10.2013 - Konkkaronkka - noviisi - 5/30
14.10.2013 - Duren - noviisi - 1/29
18.10.2013 - Duren - noviisi - 2/29
23.10.2013 - Duren - noviisi - 2/31
26.10.2013 - Brynhild - noviisi - 1/25
30.10.2013 - kutsu - vaativa - 1/17
04.11.2013 - Breandan - vaativa - 7/50
07.11.2013 - Salpicar - vaativa - 3/39
20.11.2013 - Breandan - vaativa - 3/30
23.11.2013 - Breandan - vaativa - 4/25
25.11.2013 - Breandan - vaativa - 4/25
28.11.2013 - Breandan - vaativa - 2/25
17.12.2013 - Konkkaronkka - vaativa - 1/26
22.12.2013 - Ryövärin Ratsutila - vaativa - 5/26
23.12.2013 - Fiktio - vaativa - 1/14
26.12.2013 - Fiktio - vaativa - 2/14
12.04.2014 - Huvitus - vaativa - 2/19
15.04.2014 - Huvitus - vaativa - 4/19

valmennukset ja päiväkirja

00.00.0000 Päiväkirjamerkintä

Tekstiä tekstiä tekstiä

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © honeythief