vuonohevoskasvatusta

 Lykkelig Granja

KUTSUMANIMIGranni KASVATTAJAUppe, Lykkelig  
ROTU, SKPvuonohevostamma OMISTAJAViivi VRL-08852
SYNTYMÄAIKA02.11.2014 REKISTERINUMEROVH14-053-0221
VÄRI, MERKITruunihallakko PAINOTUSLAJIvaljakkoajo
SÄKÄKORKEUS144cm KOULUTUSTASOvaativa, helppo A, re 60cm
IKÄÄNTYMINEN Täyttänyt 4 vuotta 02.03.2015 ja 8 vuotta 02.07.2015. Tämän jälkeen ikääntyminen hidastuu.
 

Kaunis tammavarsa Lykkelig Granja osui välittömästi silmiini Upen kaupatessa Lykkeligin vuonohevoskasvatteja. Lykkeligiin oli muuttanut jo useampi Brynhildiläinen ja olinkin odotellut sopivaa tilaisuutta tehdä tarjousta heidän kasvatistaan. Kun myyntiin tuli mukavasukuinen varsa heidän hienosta Victor-oristaan en aikaillut turhaan tarjouksen kanssa. Pian kaunis tammavarsa muuttikin luoksemme aina Suomesta asti. Granni on saapumisestaan asti pitänyt hyvän huolen siitä, etteivät kanssaeläjät pääse sen kanssa liian helpolla. Ensimmäisenä iltanaan se onnistui karkaamaan karsinassa ja aiheuttamaan pienen kaaoksen tallipihassa, eivätkä kaikki myöhemmätkään karsina- tai tarhausjärjestelmät ole aina osoittautuneet Grannin pitäviksi vaihtoehdoiksi.

Ruunihallakko tamma on siis varsin omapäinen tuttavuus ja se tarjoaa haasteita kokeneemmallekin hevosten käsittelijälle. Sen lisäksi että Granni on erittäin itsepäinen ja järkähtämätön, se keksii päivittäin uusia kujeita hoitajiensa päänmenoksi. Solmittujen riimunnarujen avaaminen ja tarhan aitojen rikkominen ovat sen erikoisalaa ja tamma onkin varsinainen karkailun mestari. Grannin kanssa toimiessa täytyy saavuttaa tietty katu-uskottavuus, jotta se ymmärtää käyttäytyä järkevästi tietyissä tilanteissa. Vaikka tamman kanssa onkin omat haasteensa, on se kuitenkin erittäin ystävällinen luonne. Karsinassa Granni saattaa aluksi säheltää ja yrittää etsiä pakomahdollisuutta, mutta rauhoittuessaan siitä löytyy myös hellyydenkipeä ja rauhallinenkin puoli.

Grannin suku on painottunut vahvasti kouluratsastukseen, mutta tamman kanssa treenataan ja kilpaillaan kouluratsastuksen lisäksi myös valjakkoajossa. Isänsä tavoin Grannilla on esiintyjän elkeet ja se näyttää mielellään lennokkaita liikkeitään erityisesti kilpailutilanteissa. Energinen ja eloisa tamma liikkuu luonnostaan näyttävästi, eikä pidennettyjen askellajien hakeminen olekaan työn ja tuskan takana. Vaaditaan kuitenkin jo osaavuutta, jotta Grannin huomion saa pidettyä pitkiä aikoja hienosäätöä vaativissa tehtävissä. Ruunihallakon tamman huomio lipsuu nimittäin helposti aivan muihin asioihin, mikäli sen kanssa toistetaan pitkään samoja asioita. Pääsääntöisesti tamma on kuitenkin toimiva kilpailukaveri niin kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossakin.

sukutaulu ja -selvitys

 i. Victor
 nvh, rnhkko, 145cm
 KTK-II, KRJ-II
ii. Kasmir
nvh, hkko, 144cm
iii. Audun
nvh, hkko, 143cm
iie. Mette-Marit
nvh, hkko
ie. Viveka
nvh, hkko
iei. Hermann
nvh, hkko
iee. Silla
nvh, hkko
 e. Loviise
 nvh, rnhkko, 140cm
 KTK-III
ei. Agnar av Eiliflund
nvh, hkko
eii. Råmn
nvh, hkko
eie. Brethea
nvh, hkko
ee. Linette
nvh, hkko
eei. Oscer
nvh, hkko
eee. Lottelise
nvh, hkko

Isä Victor on pitkäaikaisen kotitallinsa Vuonohevostalli Lykkeligin ensimmäisiä omia hevosia. Ruunihallakon orin oli alkujaan tarkoitus jäädä suoraan siitoskäyttöön, mutta sen kyvyt kouluratsuna huomattiin ja orin kanssa päädyttiinkin kilpailemaan aktiivisesti. Victorilla onkin takanaan useita erinomaisia tuloksia kouluratsastuksessa ja se palkittiin tammikuussa 2015 lajin laatuarvostelussa toisella palkinnolla. Kilpailu-uran jälkeen se on jäänyt siitoskäyttöön ja ori onkin saanut tähän mennessä neljä hienoa varsaa, jotka ovat kaikki päässeet kilpailemaan kouluratsastuksessa isänsä jalanjäljissä.

LUE ISÄN SUKUSELVITYS

Isänisä Kasmir on ruotsalaissyntyinen vuonohevosori, joka polveutuu vahvasti kouluratsastukseen painottuneesta suvusta. Se on ollut koko ikänsä yksityisomistuksessa pääasiassa harraste- ja kilpailukäytössä, jossa se on pärjännyt erinomaisesti yhteistyökykyisen luonteensa ansiosta.
Isänemä Viveka on pienikokoinen ja suloinen tamma, joka asui vuosia ratsastuskoulussa tuntitöitä tehden. Tamma soveltui hommaan erinomaisesti rauhallisen ja tyynen luonteensa ansiosta, mutta lopulta pitkän taipaleen päätteeksi se myytiin siitoskäyttöön.

Emä Loviise on erinomainen esimerkki siitä, kuinka vuonohevosenkin kanssa voi yltää huippusuorituksiin aina helppo A-tasolla asti. Kouluratsastukseen painottuneella tammalla on nimittäin takanaan hieno kilpailu-ura, jolta löytyy myös useita voittoja. Kotoisammin Iisaksi kutsuttu tamma on luonteeltaan varsin arka, mutta tutun ja luottamuksen arvoisen ihmisen seurassa se osoittaa olevansa erittäin mukava harraste- ja kilpailukaveri. Ruunihallakko tamma on kilpailu-uransa jälkeen ollut pääasiassa siitoskäytössä ja se on saanut toistaiseksi jälkikasvua kahden tamma- ja yhden orivarsan verran.

LUE EMÄN SUKUSELVITYS

tulossa

ominaisuuspisteet

Hyppykapasiteeti ja rohkeus
Nopeus ja kestävyys
Kuuliaisuus ja luonne
Tahti ja irtonaisuus
Tarkkuus ja ketteryys

Valjakkoajossa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).
Kouluratsastuksessa ominaisuuspistettä (vaikeustaso ).

jälkikasvu

nvh-o. Brynhild Valør (s. 16.07.2015), isä Brynhild Vidar
nvh-o. Brynhild Oddleik (s. 28.09.2015), isä Brynhild Olaf

valmennukset ja päiväkirja

02.05.2015 Päiväkirjamerkintä - kisatunnelmissa

Käytiin eilen avaamassa kevään kilpailukausi Grannin kanssa ja tarkoituksena oli startata heti itsevarmasti omalla tasollamme helppossa A:ssa. Ei mennyt meidän päivämme ihan kuten siinä ruotsalaisessa tv-ohjelmassa ja ehdin asiasta jo avautumaankin eilen Twitterinkin puolella. Eilisen kotimatkan päivitys puhukoon siis puolestaan, me jatketaan sillä välin Grannin kanssa armotonta treenaamista...

Tänpäiväinen koulurata ei ollut ihan mun ja Grannin mieleen, joten kehitettiin siinä lennosta oma. Onhan pukkilaukkasuora paljon hauskempi kuin joku ravilisäys, näyttävyydestä nyt puhumattakaan! Lisäksi tuomaripäädyssä vaanineen poninsyöjämörön vuoksi katsottiin parhaaksi sijoittaa varsinainen show radan toiseen päähän - siellähän se yleisökin meitä ihaili. Nyt poni koppiin ja kotia kohti, matkalla täytyy tehdä mutka popparikaupoilla, jotta pääsee illalla lukemaan hevostalli.netin tätien spekulaatiot radan todellisista tapahtumista.


16.05.2015 Päiväkirjamerkintä - tuntiponit rivissä

Tänään Brynhildin tallialueella oli tavallisesta poikkeavaa vipinää, sillä Svolværin ala-asteelta tuli pieni koululaisryhmä tutustumaan hevosiin ja ratsastuksen alkeisiin. Talliin oli tuotu valmiiksi Frida, Synne, Granni, Nora ja Mette, jotka odottelivat koitosta karsinoissaan. Aluksi kävimme lasten kanssa läpi yleisiä käytösohjeita tallissa, sekä harjasimme kaikki tammat puhtaiksi. Näin keväällä siinä riittiikin työtä, sillä kaikki viisi (ja aivan erityisesti Granni ja Nora) olivat tukevan pölykerroksen peitossa. Tallityöntekijöiden avustuksella saimme kaikille varusteet päälle ja otimme esiin läheiseltä ratsastuskoululta lainaksi saadut kypärät.

Selvisi, että ryhmästä muutama oli aloittanut puolisen vuotta sitten ratsastuksen, mutta muuten lapset olivat varsin kokemattomia. Joukon nuorimmalla Grannilla saivat ratsastaa hieman kokeneemmat, sillä vaikka tamma käyttäytyikin siivosti, oli se kuitenkin porukan reippain. Jo kevyemmälle käytölle siirtyneet Frida, Nora ja Synne eivät puolestaan olleet moksiskaan pikkuihmisistä tai haparoivista avuista. Erityisesti Synne piti lapsista kovasti ja se osoittautuikin heidän suosikikseen. Laiskanpulskea Mette yritti puolestaan käyttää tilaisuuden hyväksi pysähtymällä kentän laidalle evästämään ja Frida ottaa aurinkoa kentän keskellä. Lapset ratsastivat kahdessa osassa, jonka aikana toinen puoli ryhmästä kävi laitumella katsomassa muita hevosia.

tarinakilpailut

10.05.2015 - KRJ - Ascuns Farm - helppo A - 8/30

Minulla on takataskussani lyhykäinen tarina, josta kuitenkin puuttuu sieltä täältä sanoja. Auta viimeistelemään tarina keksimällä puuttuvat sanat seuraavassa järjestyksessä: adjektiivi, adjektiivi, verbi, verbi, adjektiivi, substantiivi, adjektiivi, substantiivi, adjektiivi, substantiivi. Huvittavin tuotos voittaa.

Kilpailupäivä alkoi eettisissä merkeissä, sillä tunnelma verryttelyalueella oli leopardikuvioinen. Olin myös hamstrannut koko edellisen yön, joten unet olivat jääneet hieman vähiin. Mikään ei kuitenkaan saanut keskittymistäni herpaantumaan. Ratsustani en voinut sanoa samaa, sillä se kiiti kuin pörröinen nuudelintuuletin vielä oman vuoromme alkaessa. Haasteet eivät loppuneet tähän, sillä hämmästyksekseni rata oli täynnä riipiviä presidenttejä, mikä luonnollisesti hankaloitti suoritustamme. Selvisimme kuitenkin kunnialla loppuun, mutta mieleni olisi tehnyt antaa palautetta kisojen järjestäjille. Tulin kuitenkin heti paremmalle tuulelle, kun radalta poistuessani joku toimitsijoista lykkäsi käteeni pullantuoksuisen kalavaleen. Nostin sen ilmaan voitonriemuisesti tuulettaen.

virtuaalitalli / virtuaalihevonen
ulkoasu © M Layouts, muokkaus © Viivi