O H J E S I V U

Tälle sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä ja niihin (ainakin toivottavasti) selkeitä vastauksia. Jos et löytänyt etsimääsi tältä sivulta, laitathan Jassulle yksityisviestiä foorumilla! Huom., sinun on oltava rekisteröitynyt ja kirjautunut sisään foorumille, jos haluat lähettää yksityisviestiä. Alla pikalinkit aiheisiin: linkkiä painamalla sivu hyppää haluamaasi kohtaan.

Mikä ihmeen virtuaalitalli?
Käyttäytyminen tallissa
Hoitohevosen saanti
Hoitohevosella kisaus
Hoitajan tehtävät
Hoitajien palkitseminen
Yksityishevosten tuonti
Ratsastustuntien pito
Iltatallit




» Olen uusi virtuaalimaailmassa - mistä on kyse?

Tunnetko olevasi hukassa, tai tuntuuko virtuaalihevosten parissa touhuaminen vielä täysin oudolta ja hankalasti ymmärrettävältä? Ei hätää - sitä varten olemme koonneet pikaisen aloittelijan oppaan selittämään, mistä virtuaalihevostelussa on kyse.

» Klikkaa tästä päästäksesi aloittelijan oppaaseen!


» Yleisiä ohjeita käyttäytymiseen

- Talli on hevosten koti - siellä ei siis juosta tai huudeta.
- Ole ystävällinen muita hoitajia ja tuntiratsastajia kohtaan.
- Kohtele vanhempia henkilöitä kunnioittavasti.
- Neuvo apua tarvitsevia reippaasti.
- Siivoa jälkesi.
- Älä hauku, syrji tai kiusaa ketään myöskään foorumilla.
- Älä lainaa toisten (hevosten tai ihmisten) tavaroita ilman lupaa.
- Älä varasta.
- Ole esimerkkinä muille.


» Kuinka saan hoitohevosen?

1. Hoitajahakemuksen tekeminen

Vapaista hoitohevosista ilmoitetaan foorumin kyselyt-osiossa. Jos siellä on avoinna oleva hoitajahaku, voit kirjoittaa sinne hakemuksen. Huom! Hakemuksen kirjoittaminen ei edellytä foorumille rekisteröitymistä - voit siis kirjoittaa hakemusviestin vieraskäyttäjänäkin. Muistathan hyvän foorumikäytöksen: käytä asiallista kieltä, vältä suurimpia kirjoitusvirheitä ja älä lähetä sataa viestiä peräkkäin.

Voit liittää hakemukseesi linkkejä ja kuvia, jos haluat. Se onnistuu foorumin viestikentän yllä olevien kuvakkeiden avulla. Pitämällä hiirtä kuvakkeen päällä näet, mitä kustakin kuvakkeesta tapahtuu.

Hoitajahaun päätyttyä Jassu ilmoittaa kyseisessä hakutopicissa, ketkä saavat hoitohevoset.

2. Henkilökuvauksen tekeminen

Saatuasi hoitohevosen sinun on tehtävä henkilökuvaus itsellesi. Henkilökuvaus on lyhyt esittelyteksti hahmostasi, joka laitetaan kaappisi kohdalle porukkasivulle. Lue Henkilökuvaukset-topicin aloitusviesti huolella, jotta tiedät, mitä asioita kuvaukseen tulee sisällyttää.

3. Hevosen hoitaminen

Hevosia hoidetaan niiden omissa päiväkirjoissa. Shelyesissä hoitaminen ei ole mitään aikarajallista pakkopullaa, mutta jos hoitaja on pidemmän aikaa epäaktiivinen eikä häntä muutenkaan näy foorumilla, hevonen laitetaan uudestaan hoitajahakuihin ja annetaan jollekin toiselle halukkaalle. Pidemmistä lomista olisi hyvä ilmoittaa foorumin lomailmoitukset-topicissa.




» Voinko kisata hoitoponillani?

Hoitohevosella voi ja saa kisata. Voit käydä hoidokkisi kanssa kisoissa niin tallin sisällä kuin ulkopuolellakin, ottaen kuitenkin huomioon hevosen kapasiteetin ja koulutustason. Muilla virtuaalitalleilla järjestettäviin kisoihin osallistumisesta tulee ilmoittaa Jassulle mieluiten foorumin kautta yksityisviestillä. Myöskin kisojen tulokset tulee ilmoittaa Jassulle yksityisviestillä.

Kisoissa käynnistä voi ansaita myös merkkejä. Kisaajamerkin saa osallistumalla viisiin eri kisoihin (eri kisoihin, ei eri luokkaan) ja Kisaaja Pro -merkin saa sijoittumalla kymmenissä eri kisoissa.


» Mitä hoitajat tekevät?

Hoitajan tehtäviin kuuluu mm. seuraavat asiat:
- hevosen liikuttaminen tarvittaessa maasta tai selästä käsin
- hevosen ja varusteiden puhtaanapito ja kunnostus
- hevosen harjan ja hännän leikkaus (vain henkilökunnan luvalla)
- mahdollisista ongelmista kertominen henkilökunnalle
- karsinan päivittäinen siivous
- tallin käytävien siistiminen tarvittaessa
- taukotuvan siistinäpito
- tallin asiakkaiden (tuntiratsastajien) avustaminen ja opastaminen
- alkeistunnilla hevosten taluttaminen
- tallivastaavan avustaminen tarvittaessa (hevosten ruokinta, laitumilta hakeminen...)

Hoitaja saa ratsastaa hevosellaan melko vapaasti. Jos hevonen kuitenkin juoksee kyseisenä päivänä kolmella tai useammalla tunnilla, hoitajan ei tarvitse antaa hevoselle yhtään lisäliikuntaa. Esteitä hoitaja saa hypätä (kuitenkin hevosta liikaa rasittamatta: hevosen kapasiteetti on huomioitava) ja maastossa ratsastaa, mutta maastolenkistä, sen kestosta ja reitistä on ilmoitettava jollekin tallilla olevalle. Myös puhelin täytyy pitää maastossa mukana onnettomuuksien varalta.

Hoitaja saa osallistua hoitohevosellaan ratsastustunneille, ja hoitajalla on "etuoikeus" saada halutessaan oma hoidokkinsa ratsuksi. Aktiivisella tuntiosallistumisella ja tuntien pidolla voi saada palkintokuvia.


» Kuinka hoitajia palkitaan?

Syyskuussa 2012 merkkikäytäntö laitettiin toimintaan. Hoitajat voivat suorittaa merkkejä vaikkapa osallistumalla tapahtumiin, pitämällä tunteja tai tekemällä iltatalleja. Merkkejä on montaa eri tasoa: saadessasi tason täyteen olet oikeutettu EP:hen (=erikoispalkinto -kuva). Toki Jassu piirtelee EP:itä edelleen myös oman innostuksensa mukaan, satunnaisesti.

Katso merkkilista tästä!


» Voinko tuoda oman hevoseni Shelyesiin?

Jos tallissa on tilaa, foorumin kyselypalstalle avataan yksityishaku. Yksityishaun aloitusviestissä kerrotaan joskus erityisvaatimuksia: jos esimerkiksi vain päätallissa on tilaa, haku ei ole avoinna oreille, sillä päätalliin otetaan asumaan vain tammoja ja ruunia. Luethan aloitusviestin huolellisesti ennen kuin kirjoitat hakemuksen!

Jos haluat tuoda hevosesi Shelyesiin, sillä on oltava omat, toimivat sivut sekä vähintään yksi, piirretty kuva. Yksityishevosille perustetaan oma hoitopäiväkirja foorumille, johon sitä hoidetaan samaan tapaan kuin tallin omiakin hevosia.

Hoitaja yksityishevoselle?

Jos hevosen omistaja niin tahtoo, on hevoselle mahdollista avata hoitajahaku. Tuolloin hevosen omistaja voi itse perustaa hoitajahakutopicin kyselyosioon ja päättää, kenet haluaa ottaa hevosellensa hoitajaksi. Yksityishevosten hoitajia koskevat samat säännöt ja normit kuin tallin omienkin hevosten hoitajia: hevosia hoidetaan säännöllisesti ja lomista ilmoitetaan foorumilla.
Yksityishevosen omistaja on myös itse vastuussa hoitajan erottamisesta. Jos hoitaja on pitkään epäaktiivinen tai jos omistaja katsoo, ettei enää tarvitse hevosellensa hoitajaa, hän voi laittaa asiasta yksityisviestiä Jassulle. Huom! Hoitajan erottamisesta on kohteliasta keskustella etukäteen hoitajan kanssa lähettämällä tälle vaikka yksityisviestiä ja kertomalla tilanteen. Eihän ketään haluta potkia pois selkänsä takana.


» Haluaisin pitää tunteja, kuinka se tapahtuu?

Jokainen shelyesiläinen, joka on vakiinnuttanut asemansa tallilla (= on pyörinyt Shelyesissä jo jonkin aikaa) on oikeutettu pitämään ratsastustunteja. Ratsastustuntien aiheen, hevoset ja ajankohdan tunnin pitäjä saa päättää itse. Ajankohtaa katsoessa on kuitenkin huomioitava tuntitaulukko.

1. Tunnin varaaminen

Tunti varataan laittamalla viestiä tuntienvaraustopiciin. Ratsastustuntien varauslista ja tarkemmat varausohjeet löytyvät täältä. Tuntia varatessasi ilmoitat topiciin tunnin ajankohdan ja aiheen.

2. Tuntitopicin perustaminen, tarinan kirjoitus ja maksut

Saatuasi henkilökunnalta (yleensä Jassulta tai Catulta) varmistusviestin varauksestasi, saat mennä tekemään tunnillesi topicin Ratsastustunnit-osioon. Topicin otsikko tulee olla kutakuinkin seuraavaa muotoa, esimerkiksi:

1.1.2012 Kouluvääntöä maneesissa

Topicille voi siis keksiä jonkin nasevan "otsikon", sen ei aina tarvitse olla "estetunti" tai "maastotunti". Huomioithan hevosia valitessasi, jos joku hevosista on vaikka sairaslomalla, ei sitä silloin voi ottaa tunnille. Huomioithan myös maksimiosallistujamäärän: et voi ottaa mukaan enempää porukkaa kuin hevosia on. Jos tunnille ei eräpäivään (yleensä 1 tai 2 päivää ennen varsinaista tuntipäivää) mennessä ilmoittaudu tarpeeksi osallistujia (yhden ratsastajan tunteja ei siis harrasteta), tuntitopic lukotetaan ja tunti jää pitämättä. Siitä ei silti koidu haittaa tunnin pitäjälle.

Kun tunnin ajankohta koittaa, tunnin pitäjä on velvollinen lisäämään tuntikehyksen aloitusviestiin. Kehys on esimerkiksi tarinamuotoinen kertomus tunnista tai tarkka tehtävälista tunnin sisällöstä. Halutessaan pitäjä voi kirjoittaa myös, miten kunkin ratsukon tunti sujui, sekä antaa kommentteja ratsastajille.
Tuntikehyksen pohjalta tunnilla olleet ratsastajat "maksavat" tunnin tunninpitäjän ilmoittamalla tavalla. Maksutapa voi olla vaikkapa tarina, piirros, runo, kuvanlinkitys tai kysymyksiin vastaaminen - vain tunninpitäjän luovuus on rajana. Maksut laitetaan kyseisen tunnin topiciin. Kun kaikki tuntilaiset ovat maksaneet tunnin, topic laitetaan lukkoon.

Aktiivisesta tuntien pidosta voi saada erikoispalkinnon. Suunnitteilla on myös tuntienpitodiplomi - siitä lisätietoa tulossa myöhemmin.


» Mikä on iltatalli ja miten sellainen hoidetaan?

Iltatallissa talli ja hevoset laitetaan yökuntoon. Iltatalli alkaa, kun päivän viimeinen ratsastustunti on ohi. Iltatalleja saavat tehdä kaikki, jotka ovat vakiinnuttaneet asemansa Shelyesissä. Iltatallien teko ei ole vakituista tai sitovaa, niitä saa siis tehdä ihan oman mielen ja inspiraation mukaan. Iltatallitarinat kirjoitetaan Tallikirjaan, joka löytyy foorumin päiväkirjat-osiosta.

Iltatallintekijän tehtäviä ovat esimerkiksi:
- Hevosten hakeminen sisälle
- Iltaheinien ja -ruokien jakaminen
- Hevosten kunnon tarkistus haavojen varalta
- Hevosten loimittaminen
- Ylimääräisten henkilöiden ajaminen kotiin
- Käytävien lakaisu
- Kentän valonheittimien poiskytkeminen
- Maneesin valojen ja ilmastoinnin poiskytkeminen
- Tallien ilmastoinnin säätäminen yöasentoon
- Hälyttimien päällekytkeminen.

Iltatallitarinassa tulee olla kaikki yllämainitut työtehtävät. Iltatallien teosta voi ansaita Talliorja-merkin, jonka saa viidestä tehdystä iltatallista.